Föld - örökles


livia987 # 2024.08.27. 10:34

sajnos nagyon kicsi földterület, a semmi közepen, ertektelen...

Quercus # 2024.08.27. 08:37

Először azt kellene talán végiggondolni, mekkora földterületről van szó, kül-, vagy belterület, mik a űvelési ágak, és hozzávetőlegesen mekkora az értéke. (hagyatéki leltár)
Utána el lehet gondolkodni érdemes -é lemondani róla, vagy meg kell inkább örökölni.

livia987 # 2024.08.27. 08:10

drbjozsef, köszönöm meg egyszer. Valoban, a legjobb, ha visszautasitok mindent a magyarorszagi reszböl. Az csak problemakat szülne, es az aprozodas miatt se vege, se hossza nem lenne a proceduranak, mar csak azert is, mert több mar elhunyt testver utan elnek unokaöccsök/hugok, ami meg tovabb huzna/bonyolitana a dolgot.

drbjozsef # 2024.08.27. 05:03

livia987,

Igen.
Nem lemondás (mert az más, még az örökhagyó életében lehet), de más módokon lehet.

Visszautasíthatod a teljes hagyatékot. Ekkor egyáltalán nem leszel örökös, ha mást amúgy se nagyon örökölnél, akkor célszerű ezt, mert ha az örökhagyónak mondjuk előkerülne tartozása később akármikor, akkor azzal zaklathatnának téged.
Kivételesen a földingatlant külön is visszautasíthatod (Ptk.7:89.§(2)), ha van más hagyaték amit örökölnél, akkor ezt is lehet.

Mind a kétféle visszautasítás esetén nincs olyan, hogy valakinek a "javára". Te ilyenkor kiesel az öröklésből. Esetetekben ez is jó, mert lényegében pont az fog a földdel történni, amit szeretnél : ha te kiesel az öröklésből, mindent a másik örökös örököl, a testvér.

Ezeken túl a hagyatéki eljárásban osztályos egyezséget is köthetnek az örökösök, de ennek feltételei vannak, csak akkor érdemes, ha több hagyaték van, és azt szeretnétek valamilyen logika szerint egymás között megosztani (mondjuk két lakás esetén ne mind a ketten felet-felet örököljetek, hanem egyik az egyik lakást, másik a másikat).

Ha az örökhagyónak Magyarországon nincs más vagyona, csak ezek a földterületek, akkor én a helyedben visszautasítanám az öröklést. A teljeset.

livia987 # 2024.08.26. 13:54

nagyon köszönöm drbjzsef,

Meg egy kerdes: en, mint az elhunyt örökhagyo mar nem elö testverenek fia, lemondhatok-e törvenyesen a meg elö egyetlen testvere javara?

drbjozsef # 2024.08.26. 10:44

livia987,

Azért nem, mert nem az a törvény (és igazságtalan is lenne).

Ha magyar állampolgár is volt, akkor a magyarországi ingatlanjairól a magyar jog alapján fog rendelkezni a közjegyző.
A magyar jog szerint pedig az elhunyt leszármazói ésvagy házastársa örököl. Ha ilyen nincs, akkor a szülei. Ha a szülő nem él, akkor annak helyén a szülő leszármazói : és itt jön képbe a testvér (aki a szülőnek egyenes ági rokon, az elhunytnak nem). De a magyar jog a helyettesítés elvét is alkalmazza, vagyis ha egy örökös már elhunyt, de van leszármazója, akkor a helyén ő (ők) örökölnek.
Ha van az elhunytnak testvére és olyan unokaöcs/unokahúg (nem összetévesztendő az unokatestvérekkel), aki másik, már szintén meghalt testvérének a leszármazója, akkor ők mind fognak örökölni, az arány attól függ, kinek hány leszármazója van.
Ezen kívül még a parentéliákat is figyelembe kell venni, de ezzel most nem bonyolítom. A lényeg, hogy az elhunyt testvére örökölni fog, de az unokaöccsei, unokahúgai is.

A földterületek tekintetében már a jogalkotó rendelkezett az elaprózódás problémájáról (lakásnál, háznál ez nem gond, oldják csak meg egymás között, ha máshogy nem megy, közös tulajdon megszüntetési perrel). Tavaly év eleje óta a közösen földet öröklők négy lehetőség közül választhatnak, hogyan szüntetik meg egymás között a közös tulajdont, ha egyikben sem tudnak megegyezni, akkor az öröklés után 5 évük van, hogy megoldják, ha akkorra sem sikerül, akkor a földet kényszerértékesítik, elárverezik.

livia987 # 2024.08.26. 10:18

drbjozsef,
köszönöm! Az elhunyt magyar-kanadai kettös allampolgar volt.
Igy is ugyanez a felallas?
A kanadai ugyved semmit nem tud az elhunyt magyarorszagi ingatlan/ngosagairol, öt csak a kanadai hagyatekkal kapcsolatban bizta meg anno az elhunyt. Emellett a kanadai ügyved Magyarorszagon senkit nem ertesitett (sem mas rokont, sem hatosagokat, foldhivatalt, apeh stb) erröl, igy velhetöen Magyarorszagon senki nem tudja, hogy az örökhagyo Kanadaban rendelkezett mar (ugyan csak ) a kanadai ingatlanrol.
Igy en ugy ertelmezem, hogy a magyarorszagi ingosagokrol/föld/ingatlanrol az unokaöccsnek (aki meg egyszer, csak a kanadai ingatlanrol szerzett öröklest), Magyarorszagon semmi joga nincs az elhunyt mas hagyatekara.
Ez azert is lenne problemas, mert Magyarorszagon az elhunytnak kizarolag egy elö testvere van mar csak, viszont a tagasabb rokonsagban, elnek meg több unokaöccsök/hugok az elhunyt mas, szinten halott testvereitöl. Igy a föld elaprozodna valoszinüleg.
Kerdeznem igy ujbol, ebben az esetben miert nem az egyedüli elö testvert illeti meg a magyarorszagi föld?

drbjozsef # 2024.08.26. 09:07

livia987,

Ha az örökhagyó CSAK kanadai állampolgár volt, akkor a magyarországi ingatlanjai tekintetében magyar közjegyző jár el, de a kanadai öröklési jog alapján adja át a hagyatékot .

Ha valóban teljes egészében kihagyta ezeket a végrendeletéből, akkor a törvényes rend szerint fog öröklődni, hogy az Kanadában pontosan hogyan néz ki, azt nem tudjuk. De feltételezhetjük, hogy ott is a rokonsági fok az első, az unokaöcs (testvér gyermeke) biztosan hátrébb van mint a testvér. Megjegyzem : a testvér nem egyenesági rokon.

A magyar jog szerint, ha van egy élő unokaöcs (aki nem az említett testvér leszármazója), és egy élő testvér, és nincs további leszármazója már elhunyt testvéreknek, akkor ketten 1/2-1/2 arányban örökölnék az ingatlanokat (az unokaöcs az elhunyt szülője helyén). Az nem számít, hogy ki hol él, és az sem, hogy milyen állampolgár - mondom, a magyar jog szerint. A kanadait nem ismerem.

livia987 # 2024.08.26. 08:39

Sziasztok, a segitsegeteket szeretnem kerni. Kanadai nagyneni magyarorszagi földjeiröl lenne szo. Ugy nez ki jelenleh, hogy csak a kanadai ingo-ingatlanjairol rendelkezett, amiröl vegrendelet is született stb. Viszont a magyarorszagi föld-hagyatekarol nem rendelkezett es senki nem tudja kit illet. A Kanadai ingosagairol vegrendelkezett szemely örökli (unokaöccs) vagy az egyetlen meg Magyarorszagon elö edestestvere? Ha a vegrendelet nem közölte ezt kifejezetten, akkor nem ugy van, hogy automatikusan az elsö egyenesagi leszarmazott (testver) örökli a földjet? Köszönöm.