Föld - örökles


livia987 # 2024.08.26. 08:39

Sziasztok, a segitsegeteket szeretnem kerni. Kanadai nagyneni magyarorszagi földjeiröl lenne szo. Ugy nez ki jelenleh, hogy csak a kanadai ingo-ingatlanjairol rendelkezett, amiröl vegrendelet is született stb. Viszont a magyarorszagi föld-hagyatekarol nem rendelkezett es senki nem tudja kit illet. A Kanadai ingosagairol vegrendelkezett szemely örökli (unokaöccs) vagy az egyetlen meg Magyarorszagon elö edestestvere? Ha a vegrendelet nem közölte ezt kifejezetten, akkor nem ugy van, hogy automatikusan az elsö egyenesagi leszarmazott (testver) örökli a földjet? Köszönöm.

drbjozsef # 2024.08.26. 09:07

livia987,

Ha az örökhagyó CSAK kanadai állampolgár volt, akkor a magyarországi ingatlanjai tekintetében magyar közjegyző jár el, de a kanadai öröklési jog alapján adja át a hagyatékot .

Ha valóban teljes egészében kihagyta ezeket a végrendeletéből, akkor a törvényes rend szerint fog öröklődni, hogy az Kanadában pontosan hogyan néz ki, azt nem tudjuk. De feltételezhetjük, hogy ott is a rokonsági fok az első, az unokaöcs (testvér gyermeke) biztosan hátrébb van mint a testvér. Megjegyzem : a testvér nem egyenesági rokon.

A magyar jog szerint, ha van egy élő unokaöcs (aki nem az említett testvér leszármazója), és egy élő testvér, és nincs további leszármazója már elhunyt testvéreknek, akkor ketten 1/2-1/2 arányban örökölnék az ingatlanokat (az unokaöcs az elhunyt szülője helyén). Az nem számít, hogy ki hol él, és az sem, hogy milyen állampolgár - mondom, a magyar jog szerint. A kanadait nem ismerem.

livia987 # 2024.08.26. 10:18

drbjozsef,
köszönöm! Az elhunyt magyar-kanadai kettös allampolgar volt.
Igy is ugyanez a felallas?
A kanadai ugyved semmit nem tud az elhunyt magyarorszagi ingatlan/ngosagairol, öt csak a kanadai hagyatekkal kapcsolatban bizta meg anno az elhunyt. Emellett a kanadai ügyved Magyarorszagon senkit nem ertesitett (sem mas rokont, sem hatosagokat, foldhivatalt, apeh stb) erröl, igy velhetöen Magyarorszagon senki nem tudja, hogy az örökhagyo Kanadaban rendelkezett mar (ugyan csak ) a kanadai ingatlanrol.
Igy en ugy ertelmezem, hogy a magyarorszagi ingosagokrol/föld/ingatlanrol az unokaöccsnek (aki meg egyszer, csak a kanadai ingatlanrol szerzett öröklest), Magyarorszagon semmi joga nincs az elhunyt mas hagyatekara.
Ez azert is lenne problemas, mert Magyarorszagon az elhunytnak kizarolag egy elö testvere van mar csak, viszont a tagasabb rokonsagban, elnek meg több unokaöccsök/hugok az elhunyt mas, szinten halott testvereitöl. Igy a föld elaprozodna valoszinüleg.
Kerdeznem igy ujbol, ebben az esetben miert nem az egyedüli elö testvert illeti meg a magyarorszagi föld?

drbjozsef # 2024.08.26. 10:44

livia987,

Azért nem, mert nem az a törvény (és igazságtalan is lenne).

Ha magyar állampolgár is volt, akkor a magyarországi ingatlanjairól a magyar jog alapján fog rendelkezni a közjegyző.
A magyar jog szerint pedig az elhunyt leszármazói ésvagy házastársa örököl. Ha ilyen nincs, akkor a szülei. Ha a szülő nem él, akkor annak helyén a szülő leszármazói : és itt jön képbe a testvér (aki a szülőnek egyenes ági rokon, az elhunytnak nem). De a magyar jog a helyettesítés elvét is alkalmazza, vagyis ha egy örökös már elhunyt, de van leszármazója, akkor a helyén ő (ők) örökölnek.
Ha van az elhunytnak testvére és olyan unokaöcs/unokahúg (nem összetévesztendő az unokatestvérekkel), aki másik, már szintén meghalt testvérének a leszármazója, akkor ők mind fognak örökölni, az arány attól függ, kinek hány leszármazója van.
Ezen kívül még a parentéliákat is figyelembe kell venni, de ezzel most nem bonyolítom. A lényeg, hogy az elhunyt testvére örökölni fog, de az unokaöccsei, unokahúgai is.

A földterületek tekintetében már a jogalkotó rendelkezett az elaprózódás problémájáról (lakásnál, háznál ez nem gond, oldják csak meg egymás között, ha máshogy nem megy, közös tulajdon megszüntetési perrel). Tavaly év eleje óta a közösen földet öröklők négy lehetőség közül választhatnak, hogyan szüntetik meg egymás között a közös tulajdont, ha egyikben sem tudnak megegyezni, akkor az öröklés után 5 évük van, hogy megoldják, ha akkorra sem sikerül, akkor a földet kényszerértékesítik, elárverezik.