Jogi tanács kérése

monalisa1 # 2010.03.06. 19:54

Szívesen.

A későbbiekben ha netán az egyiknek-másiknak kellene az örökölt vagyonrészből a pénze, ha a megváltásra nincs mód akkor marad a közös értékesítés. Vagy pedig bírósághoz lehet fordulni a közös tulajdon megszüntetése végett mely általában bírósági árverezést jelent, de ebből még senki sem jött ki jól...

Attilaxxxv # 2010.03.07. 06:53

Köszönöm!
Remélem ilyenre nem kerül sor.

Teréz Anya # 2010.03.08. 05:34

Tisztelt Jogi Fórum!
Kérdésem a következő lenne.2004-be kiköltöztem külföldre egy új párkapcsolat reményében.Elötte egy fél évet itt élt velem a Drága Magyarországon.A kint tarkozkodás első hónapjában kiderült,hogy a fiatalember nem áll fényesen anyagilag(itthon egy szó nem esett erről)felhalmozott kb 2 millió ft adósságot.Szerettünk volna kint élni így megoldást kerestünk az anyagiak rendezésére.Mivel az itthoni ingatlanom tehermentes volt,kölcsönt vettem fel,amit a bankból kihozva a kezébe adtam.Itthon semmiféle kezességet nem vállalt,(nem volt bejelentett lakcíme,ez volt a kifogás)csak igéret volt hogy ezt az összeget 9 hónapon belül megkapom.A párkapcsolat megszakadt,de mielött haza költöztem aláírtunk egy magánszemélyek közötti adás-vételi szerződést,amit nem irták alá tanuk.Csk az ő és az én adatai szerepelnek a "szerződésen".Élő tanuként az egész családja tudta,hogy mekkora összeget kapott kölcsön tőllem.Körülbelül még fél évig fizette kintről a hitelt azóta semmi.Én idő közben nem tudtam itthon folytatni azt a munkát mint elötte,így munkanélküli lettem.Ez sajnos tartós állapot.A kérdésem a következő:Be lehet-e hajtani rajta ezt az összeget,ha nem szerepelnek tanuk a szerződésen?A kifizetés legkésöbbi dátuma a szerződésen 2011.

guba # 2010.03.08. 06:06

A pénzkölcsönből hogyan lett adásvétel?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.08. 07:42

Ki vett meg mit kitől?

solvit # 2010.03.08. 18:37

Szabályos, illetve elutasítható-e a másodfokra való fellebbezés, ha ügyvédi képviselet esetén a peres fél azt maga adja be és nem iratja alá az ügyvéddel, és az ügyvédi megbízást a fellebbezési határidő lejárta után mondja fel.

Erás36 # 2010.03.09. 07:26

Tisztelt jogi fórum!Két hónapja kibéreltem egy családi házat határozatlan időre minden rendbe zajlott.a szerződés két évre szól.két hónap kaúkciot kért a tulajdonos előre amit meg is fizettem elmaradott tartozásom nincs. véletlenül itt a neten bukkantam rá hogy a tulajdonos apróhirdetést adott fel a ház eladásáról ilyen esetbe mit tegyek én kiskorú gyermekekkel költőztem ide ráadásul olyan állapotba vettem át hogy festésre szorult amit jeleztem is a tulajdonosnak aki nem volt hajlandó észre venni.kérdésem felmondhat-e a két év alatt?vagy mit tegyek ha eladja? elővásárlási jogom van-e a két év alatt?köszönettel Nné Erika

guba # 2010.03.09. 07:43

Igen. Az ügyfél saját jogán fellebbez.

guba # 2010.03.09. 07:46

Ha két évre kötötted, akkor az nyilván nem határozatlan időre szóló szerződés. Eladhatja a bérleti viszony folytatására való kötelezettséggel együtt, vagy ha felmondja a szerződést, akkor kártérítést követelhetsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.09. 08:48

Ha valóban hatűrozatlan időre szól az a bérlet, akkor egyáltalán nem mondhatja fel - nincs miért kártérítést kérni.

guba # 2010.03.09. 09:20

Úgy gondoltad, hogy határozott időre, ugye? :-)
Jogszerűen nem lehet felmondani, de ha a bérlő a jogszerűtlen felmondás ellenére sem kívánja magát kitenni annak frusztrációnak, amit a volt és az aktuális tulajdonos nyomásgyakorlása jelent, akkor esetleg kiköltözik inkább és máris jogosult lesz kártérítésre. A szerződés felróható nemteljesítése okán.

ohazi # 2010.03.10. 08:15

Tisztelt Jogi Fórum!
Lakóingatlani tulajdonközösségben a bennlakó tulajdonostárs tudtomon kívül átalakításokat végzett.
Ezek lehetetlenné tette, hogy a tulajdonrészemet - az eredetileg megosztható, különbejáratos ingatlanban - birtokba vehessem. Zárcserével fizikailag is kizárt. Ezek után tulajdonközösség megszüntető pert indított, melyben az átalakításokat (melyeket megkérdezésem nélkül végzett) ráépítésként kezeli, ezek értéknövelő hatását levonná a jelenlegi értékből, és a maradékot osztaná. Ennek eredményeképpen a tulajdonrészem jelentősen csökkent. Álláspontom szerint a (számlával) igazolt költségeinek megtérítését kérheti. Számlát nem kíván felmutatni, helyette szakértő véleményét kérte az értéknövelés igazolására.
Hivatkoztam a http://www.fovarosi.birosag.hu/…oll_1_27.htm linken elérhető állásfoglalásra, mely hasonló esetet tárgyal -azzal az eltéréssel, hogy ott volt lehetőség a fennmaradási engedély megtagadására, itt pedig ez nem áll fenn.
Ezt nem méltányolták, ide nem illőként kezelik.
Igényüket egyetlen jogszabály említésével sem támasztották alá. Én a Ptk.140§ - sal kezdődő részeivel érveltem- eredménytelenül.
Az ingatlanra lenne potenciális vásárló, aki vételi ajánlatot tenne - az ingatlan megtekintésétől - hivatalos megkeresésem ellenére - elzárkóztak. Véleményük szerint a szakértő értékbecslése a mérvadó.
Tisztelettel kérem a segítségüket.

ObudaFan # 2010.03.10. 09:44

Az ő ráépítésének az értéknövelő hatása valóban őt illeti.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.10. 17:33

Úgy gondoltad, hogy határozott időre, ugye? :-)
Úgy. Szorri vagyok.

vagtam # 2010.03.10. 20:25

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni!
Ismerősöm személyi kölcsönt vett fel az OTP-nél. Mivel nem rendezte a tartozást, adósságbehajtóknak adták át az ügyét. A behajtók egy ügyvédi irodán keresztül vették fel velük a kapcsolatot. Kapott egy felszólító levelet, ha 25-ig nem fizet be 30 000 Ft-ot, elárverezik a lakást amelyben él.
Viszont egyrészt nem jelzálogot vett fel, hanem "sima" személyi kölcsönt, másrészt a lakás a szülei nevén van, neki abban tulajdona nincs! Sajna most már munkája sincs, tehát nem lesz miből lefogni az adósságát.
Kérdéseim a következőek:

1. tényleg elárverezhetik a lakást a fejük felől, vagy csak fenyegetőznek vele?
  2. Mit tudnak vele csinálni, ha sem tulajdona, sem jövedelme nincs? Elviszik az utolsó zokniját is?
  3. Van-e még lehetőség megállapodni a behajtókkal, vagy már mindenképpen bíróságra kerül az ügy?

Köszönettel:

vagtam

MajorDomus # 2010.03.10. 22:37

Becsukják az-adósok börtönébe.

A-blöfföt nem kell-komolyan venni.
A-szülő lakásának-semmi köze-az-ő- tatozásához.
Maximum ingóságot a tv-t, hűtőt-tudnak tőle lefoglalni , a háziaknak legyen annyi- eszük hogy azt mondják az-az övék.

Ha lesz-jövedelme,arra kiadják a -letiltást.ennyi.

monalisa1 # 2010.03.10. 22:45

vagtam

Nincs adósok börtöne (...) pedig biztosan csurdig tele lenne...

30e Ft tartozás miatt még nemigen zargat egy bank, ennyi még alatta van a minimálbérnek.

A sima behajtót nem kell beengedni, még akkor sem ha netán kétszekrényhátú a muksi. (Nem hatósági személy!)

"Lisa"
laikus hozzászóló

vagtam # 2010.03.11. 16:36

Tisztelt Monalisa!

Az ismerősöm tartozása nem 30 e Ft, hanem már millió felett van. Anno 600eFt-ot vett fel az OTP-től, az duzzadt fel ennyire.
A tartozás nagysága változtat az eljáráson?

Köszönettel:

vagtam

vagtam@gmail.com

monalisa1 # 2010.03.11. 17:32

30.000 Ft-ot írtál, így én ezt az összeget idéztem vissza.

A bank magas éves késedelmi kamatot számol (ca 30%) valamint a végrehajtás ingyen.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.11. 17:33

... valamint a végrehajtás sincs ingyen.

Mobilosok # 2010.03.16. 15:16

Üdvözlet Mindenkinek!

2007-ben egy aukciós portálon vertek át. Előre utaltam, nem kaptam semmit. Persze azóta tanultam az esetből.

Viszonylag nagy összegről volt szó, elég sok bizonyítékom volt, ezért feljelentést tettem.
Az eset után Kb. 4 havonta mindig beidéztek tanúnak a kapitányságra. A madárka szerencsére meglett, és kiderült, hogy másokat is átvert. 2009 végén, végre átadták az ügyet a bíróságnak.

Előző héten kaptam a levelet, a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól, hogy XY ellen indított büntetőügyben, be kellene fáradnom tanúként.
A gond itt jön, hogy már egy hete lázam van, kiráz a hideg, úgy érzem magam kb. mint egy zombi. Jövőhéten kellene megjelennem, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerülni fog ilyen állapotban.

Kérdezném, hogy kérhetek-e egy későbbi időpontot a Bíróságtól? Mivel engem károsítottak meg, ezért mindenképpen elszeretnék menni. Illetve ha arra hivatkozom, hogy beteg vagyok azt elfogadják-e? Ha igen, milyen igazolás kell nekik, ha kell?
Utolsó kérdésem: Azokat a bizonyítékokat újra el kellene vinnem a bíróságra, amit már a rendőrségen leadtam? Vagy a rendőrség átadta a bíróságnak? Mert 2007 óta sok mindent kitöröltem már a gépről, meg én magam is felejtettem, szóval újra előbányászni...

Válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.03.16. 19:54

Orvosi igazolás kell. A rendőrség átadta az ügyészségnek, az meg a bíróságnak.

Mobilosok # 2010.03.17. 10:19

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Még 1 ténylegesen utolsó kérdés :)

Azt írták a levélben, hogy: Feljegyzéseit, iratait vagy a bizonyításnál felhasználható egyéb tárgyait hozza magával

Ha a bíróság megkapta az általam leadott bizonyítékokat, miért kérik megint tőlem?
Vagy ez csak arra vonatkozik, hogy ha azóta találtam újabb papírokat?

Bocsánat, hogy ilyen értetlen vagyok.

Köszönöm

Dr.Attika # 2010.03.17. 10:48

Láthatja, hogy ez egy előre szerkesztett nyomtatvány. Ez egy általános felhívás, ami az összes idézésen rajta van.

zoka_1 # 2010.03.18. 19:14

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hol tudom meg nézni, hogy létezik-e olyan szabály, törvény, stb. ami lehetővé tesz szóbeli megbízás (bizományosként magánszemély) alapján adjon el valaki egy rendszámos törzskönyves motorkerékpárt?
Hova tudnák fordulni ez ilyen ügyben, polgári peres ügyvédnél voltam de nem tudta megmondani. Nem járhatom végig az ügyvédeket, hogy ki tudja megmondani.

Üdv. zoka

2010-03-18