GYED,GYES, táppénz


csibe31 # 2009.03.16. 13:53

Ha lejár a GYED-em és rögtön újra szülök, akkor mennyi GYED-et kapok az új babára? Azt is a fizetésből számolják ki? Vagy azt már az előző GYED-ből?
Mert most a maximum gyed-et kapom. Akkor a másik babára is a maximumot kapom?

Dendre75 # 2009.03.16. 11:35

Sziasztok!

A következő lenne az eset amivel kapcsolatban szeretném kikérni a témát nálam jobban, és naprakészebben ismerők álláspontját:

Tartósan beteg gyermekkel a gyermek 10 éves koráig GYES-en levő édesanya teljes munkaidőben dolgozhat-e úgy, hogy a gyes továbbra is folyósításra kerül, illetve ha igen akkor milyen feltételekkel teheti ezt meg.

Én annál a szabályozásnál maradtam le, hogy munkát 4 órában vállalhat a GYES-en lévő szülő, de azóta lehet hogy változott a szabályozás, és nem követtem nyomn a változásokat.

Köszönöm a segítséget!

Üdv Mindenkinek!

Endre

Baby 82 # 2009.03.15. 12:23

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot, mert tanácstalan vagyok.
2009 augusztusára várom első gyermekemet. Április 1-től nem fogok dolgozni.
Mi a legcélszerűbb számomra? Tgyás vagy táppénz vagy mi????

Előre is köszönöm segítségeteket.

ttunde # 2009.03.15. 10:11

Köszönöm a gyors választ Anne! Bent maradt szabadságom nem hiszem, hogy van, hiszen az új munkáltatóm márc.1-el vett fel dogozni, de csak állományba (ez nem tudom pontosan mit jelent, talán passzív...???) Előtte is folyamatos volt a biztosításom, mert a könyvelőm fizette utánam (a régi munkahelyem megszűnt 2008 jan-al). Ez az állományba vétel nem tudom konkrét bérrel történik-e, mert akkor valószínűleg 150000-re jelentettek be. Úgy terveztük ennyivel is fogok munkába állni. Ezek az információk változtatnak valamit a helyzetemen? Tünde

anne01 # 2009.03.15. 10:01

ttunde:

Ha nem dolgozol egy napot sem, tgyás alapja a szerződés szerinti bér, max. minimálbér kétszerese, gyed alapja ugyanez

ha dolgozol, de nem éred el a 180 napot, tgyás és gyed alapja tényleges bér, max. minimálbér kétszerese

ha dolgozol és eléred a 180 napot, tgyás alapja a 180 napra kapott béred, gyed alapja szintén max. minimálbér kétszerese.

Ha a béred nem éri el a minimálbér kétszeresét, minden ellátásodat az alacsonyabb bérből fogják számolni. A te esetedben, ha eddig minimálbérre voltál bejelentve érdemes legalább 1 hónap szabadságra elmenni(feltételezem van ennyi bennmaradt szabadságod) az általad említett br. 150.000-es bérrel.
Tgyás a szülést megelőző 28 naptól igényelhető.

Helén42 # 2009.03.14. 20:49

Kedves Hozzáértők!

2009.06.04-én jár le a GYES-em, a felhalmozott szabadságok 08.28-ig tartanak.
Munkáltatóm azt szeretné, hogy 06.04-én álljak munkába. (Jöjjek hamarabb vissza GYES-ről, és már most kezdjem kivenni a szabikat.)
Az alig 3 éves gyerekemet sehova nem veszik fel nyáron, sem oviba, sem bölcsibe, nem tudom megoldani 3 hónapig a felügyeletét. (nem, nincs apuka, nincs nagyszülő, bébicsősz ennyi időre 2x annyit kérne, mint a fizetésem)
Kérdésem a következő:
Kötelezhet-e a munkáltató, hogy hamarabb visszamenjek GYES-ről?
Ha nem megyek vissza hamarabb, ez alapja lehet-e egy felmondásnak?

Válaszukat előre is köszönöm!
H.

ttunde # 2009.03.14. 20:23

Előző kérdésemet kiegészítendő: én a munkába állást csak azért terveztem, hogy minél magasabb legyen a gyedem a második babával(a fiammal ezt febr.19-ig minimálbér után kaptam). De most olvastam itt a fórumban, hogy gyesről gyedre (tgyásra) menve a minimálbér kétszerese után kapnám a juttatásokat. Ezek szerint ha a fizetésem 150000 körül lenne csak a magasabb gyed miatt nem érdemes dolgozni? (nehezen tudnám egyébként is megoldani a fiam elhelyezését)
Tünde

jovedek # 2009.03.14. 17:34

Szülés előtt nem mehetsz tgyásra!!

ttunde # 2009.03.14. 15:42

Tisztelt Szakértő!
Gyesen vagyok itthon a 25 hónapos fiammal, szeptember végén születik a testvére. Vissza tudok menni a munkahelyemre dolgozni szinte azonnal, de ha lehetne még maradnék kicsit itthon. Van ahol úgy hallottam, hogy nem kell meglenni a 180 ledolgozott napnak a szülés időpontjáig az elmúlt 2 évben, elég kevesebb is. Befolyásolna valamit esetemben, ha csak 3-4 hónapot dolgoznék szülésig? (150000 lesz a bruttóm, jelenleg csak állományban vagyok a munkáltatómnál) Ha szülés előtt tgyásra megyek akkor a gyedemet miből fogják számolni?
Köszönöm a választ: Tünde

Milcsi2 # 2009.03.14. 14:20

Kedves Szakértők!
2008.11.16-tól gyesen vagyok a 2 éves kisfiunkkal tesót szeretnénk, az lenne a kérdésem hogy amennyiben nem idén születne meg, akkor mi alapján számolják majd a gyást és a gyedet a 2. babával?
Ha összejön kivenném a felhalmozott szabadságomat és táppénzre mennék, de többször olvastam hogy a táppénzt nem javasolják miért?

Válaszokat előre is köszönöm!

repeta # 2009.03.13. 17:44

Kedves szakértők!

  • 2006-ban főállású munkaviszonyomat megszüntettem, terhesen. Nem voltam bejelentve másfél hónapig sehol (direkt) ezután a Bt-nk alkalmazásába kerültem, magas összeggel.
  • 2007 februárban megszületett a lányunk, a THGYÁS-t már előtte is igénybe vettem, magas összeggel kaptam, ezután a GYED-et is.
  • 2008-ban GYED folyósítás alatt a BT KFT-vé alakult, melynek félig tulajdonosa lettem. A jogviszonyom folyamatosként alakult, nem volt megszakítás, csak egy ki és bejelentés.
  • 2009 januárban összehoztuk a kistesót, terhes lettem.
  • 2009 február - a GYED letelik, GYES-t nem igényeltem, helyette visszamentem dolgozni - azaz papíron a Kft-nk állományába.
  • 2009 március elején eljöttem táppénzre.
  • 2009 szeptemberben fogok szülni.

Kérdéseim:

  • Mi lesz a THGYÁS és a GYED alapja?
  • A táppénz beleszámít-e majd?

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!

caroline # 2009.03.13. 09:36

Tisztelt Forumozok!

Gyermekem hamarosan betolti 3. évét és lejar a GYES. Kicsit tobb, mint 10 éves munkaviszonyom van u.azon cégnél, amibol 1 ev folyamatos betegallomany volt (utana munkaképességemet 50%-osan csokkentnek allapitottak meg, de ugyanugy dolgoztam tovabb, mint elotte), ill. az utolso 3 ev szulesi szabadsag, GYED és GYES. Kérdéseim a kovetkezoek:

1;Amennyiben munkaltatom nem kivan tovabb foglalkoztatni, mi az, ami jar nekem (hany havi végkielegités, felmondasi ido, felhalmozott szabadsag stb.)?
2. A felhalmozodott szabadsagot milyen bér( mar korrigalt?) utan kell kifizetniuk?
3. Letezik-e halasztott hatarideju felmondas? Azaz a kifizetett vegkielegites stb. alapjan x honapig meg él a munkaviszonyom, csak a munkaallomanybol torolnek ki, viszont addig van betegbiztositasom stb. Hogyan mukodik ez?
4. Milyen feltételeket vagyok koteles elfogadni, ha a volt munkakorom helyett mast ajanlanak fel?

Valaszukat elore is koszonom,

Udvozlettel:

Caroline

nandy # 2009.03.13. 09:22

Pannácska:

A táppénz, TGYÁS, GYED számításának alapjába nem számít bele a korábban kapott táppénz, így nem csökkenti az alapot.
Beleszámít a munkabér, fizetett szabadság, jutalom stb.

Főszabály szerint az ellátások alapja az előző évi jövedelem. Ha előző évben nincs 180 nap figyelembe vehető jövedelem (mert pl. táppénzen volt több,mint fél évig), akkor az igénylést közvetlenül megelőző 180 nap jövedelmét veszik figyelembe.

Így a táppénz és a TGYÁS alapja a 2008. évi jövedelem lesz.
A GYED alapja viszont már a 2009. évi, mert kb. akkor jár le a TGYÁS. A GYED-et a 2009. júliusi szabi és a januári bér + 2008. szeptember-december közötti bér alapján fogják számolni. De max. a minimálbér kétszerese után kapod.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 08:15

Nem lehet.

qqcsné # 2009.03.13. 07:11

Kedves Szakértők!
Abban kérném segítségeteket, hogy ikrekkel lehetséges-e az, hogy az anya az egyik gyerekkel gyed-en, az apa a másik gyerekkel gyes-en van (ami mellett dolgozhat).
A gyed ikrek esetében csak egyszer jár, míg a gyes majd duplán fog, tehát akkor már mindegy, hogy ki van gyesen a két gyerekkel.
Előre is köszönöm a választ!

Pannacska # 2009.03.12. 16:33

Tisztelt Szakértők!
Táppénz, TGYÁS és GyED számításról szeretnék érdeklődni. 2,5 éve folyamatos, főállású munkaviszonyom van a jelenlegi mhelyen és határozatlan idejű szerződésem. Február eleje óta veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok, és a szülésig (várhatóan aug. eleje) már nem is dolgozhatom. Valószínűleg júliusban még visszavesznek fizetésre, hogy az idei szabadságot + tanulm. szabadságot kiadják. Szeretném tudni, hogy a fent felsorolt juttatások konkrét összegét pontosan miből számítják ki? Ugyanis nem világos számomra sem a táppénz összege, sem az, hogy a TGYÁS-t és GYED-et, amikor kalkulálják, ez majd az eddigi (ezen belül a 2008-as? 2009-es?) fizetésem alapján történik-e, vagy ezt csökkenti az, hogy a szülés előtt hosszabb ideig táppénzen vagyok?
Válaszukat előre is köszönöm:
Pannacska

Deditke # 2009.03.12. 14:03

Köszönöm Nandy a választ, de a "munkáltatók negatív hozzáállásába" kérdéskörbe inkább nem mennék bele, vannak negatív tapasztalataim!
Segítségeteket azért kértem, mert a munkavállaló jogairól és védelméről a munkavállalónak kell gondoskodnia, a munkáltató a tudatlanságot simán kihasználja!

nandy # 2009.03.11. 22:42

Deditke:

Nem kötelezhet munkavégzésre a munkáltatód akkor, ha te pl. táppénzen, ill. gyermeknevelés céljából kapott (pl. TGYÁS, GYED, GYES) fizetés nélküli szabin vagy.

Egyébként igen, kötelezhet, sőt, a munkaszerződés értelmében te köteles vagy dolgzoni. Ha nem dolgozol, és nincs rá megfelelő indok (pl. szabadság, táppénz), akkor ez még rendkívüli felmondásra is alapot adhat!!! A terhesség önmagában nem a munkavégzést kizáró ok.

(Gyerekek, ne haragudjatok, hogy ezt mondom, de lassan nem csodálkozom a munkáltatók "negatív" hozzááállásán sem!)

nandy # 2009.03.11. 22:31

kbs.

Nem kéne. Ha annyira nincs szükséged erre a plusz huszonezer forintra havonta, akkor tudok adni egy bankszámlaszámot, ahova nyugodtan utalhatsz.

Ha nem mondja le, akkor csak annyi napra jár neki táppénz, amennyi bérezett napja volt (pl. szabadság, betegszabi). De ez csak egy kiegészítés, mert a kismamák egy része természetesnek veszi, hogy szülés előtt inkább táppénzre megy.

Természetesen ha dolgozni akar a következő szülésig, akkor kár lemondania a GYES-t.

nandy # 2009.03.11. 22:27

luisa:

  1. Ha lemondod a GYES-t, akkor nem csak a ledolgozott napokra jár táppénz, hanem "végtelenül", de max. 1 évig.
  2. Ahogy az 1. pontban írtam, igen.
  3. Ha nincs 180 bérezett napod (a táppénz nem számít bele), akkor az előző ellátás alapját képező jövedelem alapján kapod a táppénzt. Ha van 180 bérezett napd, akkor az lesz a táppénz alapja.

A TGYÁS-nál, GYED-nél ha van 180 napod, akor az alapján, ha nincs, akkor a kevéske nap alapján, de akkor max. a minimálbér kétszerese.

nandy # 2009.03.11. 22:23

(Elnézést az elgépelésért)

nandy # 2009.03.11. 22:22

zsuica:

A párhozamosan futó másik topikban kbs. már leírta, hogy ha 4 órásként mész vissza dolgozni, akkor megállapodás kell arról, hogy a szabikat még a 8 órás alapján számolják.

Azt megjegyezném, hogy a munkáltató nem köteles téged 4 órában foglalkoztatni. Mert az eredeti munkaszerződésed még 8 órás munkaviszonyról szól, ha te 4 órában tudnál dolgozni, akkor az a munkaszerződés módosítását jelenti.
A munkaszerződés módosításához viszont mindkét fél beleegyezése kell. Tehát nem elég a te kérésed, a munkáltató hozzájárulása is kell!!
Ezért cserébe lehet alkudozni, de itt véleményem szerint a munkáltatónak van előnye (hisz ő ragaszkodhatna a 8 órához is... amit te nem tudsz vállani. Ha nem tudodd vállalni, akkor fel kellene mondanod a szerződést, így nem járna végkileégítás sem).
Szóval meg kell találni az arany középutat.

Deditke # 2009.03.11. 22:08

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást, segítségét kérném még tisztelt Kovács Béla abban is, hogy célszerű-e a munkáltatónak most bejelentenem, hogy az ősztől számíthat rám, ha tervezünk még egy babát, de még nincs úton. Ha kiveszem a szabadságomat kötelezhet a munkáltatóm arra, hogy akár a terhesség ideje alatt is pár hetet dolgozzak, vagy ez megegyezés kérdése! Konkrétabban: Kiveszem a 2007-2008-ra illetve az idei évre járó szabadságomat úgy, hogy szeptemberig kiadható legyen, de közben babát várok és már az első félév végig sem tudok tanítani, közben, mondjuk januárban megszületik a baba. Kaphatok ebben az esetben szülési szabadságot, illetve GYED-et, vagy mivel a 180 nap nem telik el, ettől elesek?
További kérdésem, hogy körülbelül hány nap szabadság járhat, ha a 2006. évben mindet kivettem és 2006. szeptember 11-én született a kislányom, 28 éves vagyok és 2003 óta dolgozom, egyetemi végzettségem 2005 óta van, illetve 2006. júniusa óta vagyok határozatlan időre kinevezve! Ezzel kapcsolatban egy következő kérdésem, hogy vonatkozik-e rám a gyakornoki idő letöltése és ez telik-e a határozott idejű kinevezésekkel?
Segítségét előre is köszönöm!

zituska001 # 2009.03.11. 20:56

Tisztelt KBS!

köszönöm a kedves választ!

Ha nem lenne szükségem a pénzre, nem mennék vissza dolgozni, inkább otthon lennék gyermekemmel, és nem bölcsödébe vinném. A GYES-t azért mondom le, mert úgy tudom, hogy GYES melletti munka esetén nem a tényleges fizetésem alapján kapnék táppénzt, ha pl.gyermekem megbetegedne. Erre sajnos esély van, mivel a bölcsiben szinte mindent elkapnak egymástól a gyerekek. Illetve hiába lenne meg a 180 naptári napom, nem a tényleges fizetés után kapnám a TYÁS-t.
A 20 napot a munkahelyen mondták. Szülés előtt az összes 2007 évi szabadságomat kivettem ( 2007. jún-ban szültem ), majd TGYÁS-on voltam, és utána GYED-en leszek míg be nem tölti gyermekem a két évet. Utána GYES jön kb. 1,5-2 hónap,utána munka. 31 éves vagyok. Számításaid szerint mennyi szabadság járna nekem?
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 12:52

Deditek, szabadságot csak akkor lehet pénzben megváltani, ha a munkaviszony (közalkalmazotti jogviszony) megszűnése miatt nem adható ki. Ha nem adnák ki, akkor sem vész el, de a munkaügyi felügyelet bírságolhatja miatta a munkáltatót. Tehát vagy úgy szünteted meg a fizetés nélküli szabadságot, hogy szeptemberig a rendes szabadság is kiadható legyen, vagy majd csak a rendes szabadság letöltése után - cirka novemberben - kezdesz tanítani.