GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2011.12.15. 10:28

agota564 2011.12.12. 19:15 Tisztelt Szakértő!
Jelenleg(februárig) Gyed-en lévő kismama vagyok, második gyermekünk júniusban születik. A cég ahol dolgoztam a tulajdonosi viszályok miatt egy ember kezébe került, ő lett az ügyvezető.A telephelyek már nem üzemelnek, a cég nagy adóssággal bír, a könyvelőség is megszűnt, nincs kézzel fogható főnök, aki bármilyen papírt aláírna. Munkaviszonyom van.
Én szeretnék betegállományba menni a Gyed lejártával, a második baba születéséig, majd TGYÁSRA.
Ha nem töltik ki a munkáltatói igazolásokat, igénylésekhez,mit tudok tenni, hogy jogosult legyek az ellátásokra(ha nem is írják alá a papírjaimat), kihez fordulhatok?

A foglalkoztató jogszabályi kötelezettségének elmulasztása miatt az illetékes Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének az Igazgatójához fordulhat pannasszal, aki kérésére helyszíni ellenőrzést rendel(het) el, amelynek keretében a MEP ellenőrök beszerzik a szükséges Foglalkoztatói igazolásokat.

Amennyiben mindez nem vezetne eredményre azért, hogy ne maradjon ellátatlan ellátását a rendelkezésre álló adatok alapján a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének az Igazgatója megállapíthatja, illetve a megállapítását a PEEO osztályvezetőjének engedélyezheti. Ezt azonban a panaszlevélben külön kérnie kell!!!

A TB ellátás szerzett jog, a foglalkoztató "eltünése", jogellenes magatartása (az előírt okmányok kiállításának a megtagadása)stb. nem eredményezheti azt, hogy a biztosított létfenntartása veszélybe kerüljön. Ilyen esetben a közigazgatási szervek feladata a jogkövetés kikényszerítése.

Amennyiben a "nagy adósság miatt" a bíróság felszámolót rendelt ki, úgy Ő tekinthető az Ön munkáltatójának, így Őt terheli az igényléshez szükséges okmányok kiállítása is, azaz első körben Őt kell keresnie.

Arról, hogy a cég felszámolás alatt áll-e a cégbíróságon érdeklődhet, ill. a kormányzati portálon is ellenőrizheti. A felszámoló nevét és elérhetőségét szintén a cégbíróságon tudják megmondani.

kiki76 # 2011.12.15. 15:39

Tisztelt Szakértő!

/Dödölle1 2011.12.08. 14:17
kiki76 2011.12.06. 14:06/

Köszönöm a válaszát, hasznos volt.

Már csak azt nem értem, hogy ha nem számít "munkának" a gyerekkel való otthonlét, akkor hogyan járhat a szabadság erre az időre? Mert a munkáltatók emiatt sem jelenik be a kismamákat "normális" bérre, hogy a "jogos" szabadság kifizetése ne kerüljön olyan sokba a cégeknek.

Tudom, nem Ön hozza a jogszabályokat, és a morgásomat nem Önre kéne zúdítanom. Elnézést.

Tisztelettel:
Krisztina

Gabi78 # 2011.12.15. 17:40

Kérdésem ugyanaz, mint korábban kétszer megírtam, nem kaptam még rá választ. Ha rossz helyen teszem fel, kérem, jelezzék.

agota564 # 2011.12.16. 14:01

Kedves Dödölle!
Köszönöm szépen a a választ!

Dödölle1 # 2011.12.16. 14:09

kiki76
Tudom, nem Ön hozza a jogszabályokat, és a morgásomat nem Önre kéne zúdítanom. Elnézést.

Én is így gondolom.

Dödölle1 # 2011.12.16. 14:27

Gabi78 2011.12.14. 13:27 Kedves Szakértők!
Jelenleg kisfiammal gyed-en vagyok itthon, jövőre tervezzük a második babát, de várhatóan születésekor már csak gyest fogok kapni. Kérdésem, hogy a második baba utáni tgyás, gyed, gyes összege a mostanihoz képest mekkora (ugyanakora vagy kevesebb) lesz, illetve van-e olyan javasolt tennivaló, ami által ezek összege növelhető (pl. táppénzre menni szülés előtt)?
Válaszukat köszönöm!
Kérdésem ugyanaz, mint korábban kétszer megírtam, nem kaptam még rá választ. Ha rossz helyen teszem fel, kérem, jelezzék.
Gabi

Tisztelt Kérdező!

A fórumnak olyan fizetett szakértője, aki köteles lenne minden feltett kérdésre válaszolni nincs. A hozzászólók, válaszadók nem különböznek Önöktől, kérdezőktől, azaz ugyanolyan fórumozók, mint Ön, Önök. (Ez vonatkozik rám is.)

Tekintettel a viszonylag bonyolult TB szabályokra a konkrét jogviszony (a szülés időpontja) és béradatok hiányában a "most tervezzük", a "hogyan járnék jobban kérdésekre" nem tudok válaszolni.

Talán megérti, hogy a "a második baba utáni tgyás, gyed, gyes összege a mostanihoz képest mekkora " kérdésre képtelenség úgy válaszolni, hogy sem a mostani ellátásának alapja, sem a munkaszerződésben szereplő személyi alapbére nem ismert, márpedig a THGY és GYED ellátás jövedelemfüggő.

Ha időm engedi és tehetem szívesen segítek eligazodni a TB útvesztőiben annak aki rászorul, de válaszadási kötelezettség sem engem, sem mást nem terhel. Lásd a fórum szabályzatát.

Gabi78 # 2011.12.16. 14:48

Köszönöm a "segítséget"!

adam- # 2011.12.16. 17:34

Tisztelt Szakértő!

2011. augusztus közepétől(a második gyermekem 2. életévétől) kértem az állományba való visszahelyezésemet a felszámolás alatt álló cégemhez. Úgy tájékoztattak, hogy a szabadságaimat kell először töltenem. Ennek lejárta nov. 3 volt. A Fa. cégtől úgy tájékoztattak, hogy ezt követően állásidőt fizetnek, majd a végkielégítést. Megnyugtattak, hogy el van különítve az a keret, amiből a béreket kifizetik, tehát nem lesz gond.
A problémám a következő: dec. hónapban már nem utaltak bért, mert állítólag az apeh nem engedélyezi a bér jellegű kifizetéseket. A felszámoló cég így tájékoztatott. Majd január vége felé kapok a bérgarancia alapból, azt is csak néhány hónapig, amíg tart az összeg.
Kérdésem: Hogy lehetséges ez? Valóban tehet ilyet az apeh? A felszámoló cégtől nem kellett volna kiértesíteni a változásokról? Végkielégítés sem jár, holott mindenki megkapta a cégnél? Mit lehet ilyenkor tenni?

Köszönettel: Erzsébet

Anny0 # 2011.12.18. 21:36

Kedves Szakértők!

Jelenleg szabadságon vagyok, de veszélyeztetett terhes vagyok. Szabadság előtt gyesen (1hónap), gyeden, tgyás-on voltam. Jövő júniusában várjuk a 2. babát. Mi lesz az alapja a táppénznek, ha jövőre kezdem meg a szabadságok után? a min. bér vagy a szerződött bérem? ill. mi lesz a tgyás, gyed alapja?
Biztosítási időm megvan, csak a 180 nap dolgozott időm nincs, mivel tgyás, gyed, gyesen voltam.
Köszönöm!

Audrey77 # 2011.12.19. 09:27

Sziasztok,

Ha a kismama veszélyeztetett terhes, de nem íratta ki magát táppénzre, mert nem akart táppénzre menni, hanem dolgozott tovább, vagy kivette a szabadságait, stb. és most fel szeretné használni a betegszabadságait, akkor meg lehet azt tenni, hogy nem 9-es kóddal veteti fel magát, hanem mondjuk 8-assal, és akkor már jogosult lehet a betegszabadságra?
Ellenőrzik ezt valahol?

Dödölle1 # 2011.12.19. 10:06

Audrey77 2011.12.19. 10:27 Sziasztok,

Ha a kismama veszélyeztetett terhes, de nem íratta ki magát táppénzre, mert nem akart táppénzre menni, hanem dolgozott tovább, vagy kivette a szabadságait, stb. és most fel szeretné használni a betegszabadságait, akkor meg lehet azt tenni, hogy nem 9-es kóddal veteti fel magát, hanem mondjuk 8-assal, és akkor már jogosult lehet a betegszabadságra?
Ellenőrzik ezt valahol?

Ez nem kívánságműsor kettőtöl ötig, hanem orvosszakmai kérés.

Igen, a háziorvost az ellenőrző főorvos.

Audrey77 # 2011.12.19. 11:06

Köszi. Azzal tisztában vagyunk, hogy mi a jogszerű. De a háziorvosi gyakorlatot is ismerjük.

anitap # 2011.12.19. 17:11

Tisztelt Szakértő!

2012. január végéig Gyeden vagyok. Egyedül nevelem kislányomat így a Gyed lejárta
után vissza kell mennem dolgozni.
Sajnos még mindig várakozó listán vagyunk a bölcsődében, így az előnyugdíjban lévő édesanyám fog majd a kislányomra vigyázni.
Érdeklődni szeretnék arról, hogy édesanyám helyettem igénybe veheti-e a Gyest?

Lenne még egy kérdésem, régebben volt a Gyedről visszatérő kismamáknak védettsége.
Most van-e ilyen, ha nincs akkor a cégnek a bent lévő szabadságomat kötelező kiadnia vagy kifizetni, illetve munkahelyet biztosítania.
A cégnél leépítések vannak, és nem sok jóval biztattak.

Válaszát előre is köszönöm,

Üdvözlettel:
Anita

vanna # 2011.12.19. 20:17

Tisztelt Szakértő!

A gyermekem 2010. 06.20-án született, az akkori bejelentett fizetésem 80 000 ft volt. Ezután (2011.01.01) felemelkedett 110 000 ft-ra. (a munkaviszonyom folyamatos, nincs megszakítás)

Az első lehetőség:

  • ha a Gyes ideje alatt visszamegyek 6 órában dolgozni, akkor ugye kapom a Gyest, és a 6 órára járó fizetést, és ebbe az időszakban esek teherbe, akkor a következő babánál mi lesz a juttatás számításának alapja?

A második lehetőség:

  • a Gyed alatt esek teherbe és a Gyes alatt szülök, akkor mi lesz a juttatás számításának alapja?

Harmadik lehetőség:

  • a Gyes ideje alatt esek teherbe, akkor mi alapján számítják?

A legfőbb kérdésünk, hogy érdemes-e visszamenni dolgozni, és ha igen, akkor mikor, hogy a következő csemeténél nagyobb legyen a juttatások alapja?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Szép estét:
vanna

Válaszra váró # 2011.12.21. 09:54

Februárban befejezem az egyetemen a tanulmányomat és utána szeretnék munkába állni. A párommal szeretnénk minél hamarabb gyereket, de mindenképpen úgy, hogy kapjak különböző támogatásokat pl:GYED. Arra lennék kíváncsi, hogy az egyetemi tanulmányomból számít-e bele bizonyos idő a 365nap kötelező munkaviszonyba, hogy megkapjam a GYED-et? Válaszát előre is köszönöm!

anne01 # 2011.12.23. 10:04

Válaszraváró

A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani:
• a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz folyósításának idejét,
• a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,
• a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.

Olvasgatásra:
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF
http://www.oep.hu/…_2011_03.PDF

anne01 # 2011.12.23. 10:13

anitap

Igen, édesanyád igénybe veheti a gyest.
A gyermek 3 éves koráig védett vagy.
A bennmaradt szabadságokat a munkába állástól számított 30 napon belül meg kell kezdeni.

Hena12 # 2011.12.23. 19:37

Tisztelt szakértő!

Egy élelmiszer boltban dolgozom,jelenleg babát várok.Most december végén lejár a tüdőszűrő papírom érvényessége,de a terhesség miatt nem csináltathatok jelenleg szűrést.Ilyen estben mi protokoll? A babával,és velem minden rendben,így gondolom a táppénz kizárt. Előre is köszönöm a válaszát!

vadasztmaria # 2011.12.26. 18:17

Tisztelt Szakértő!

Azért fordulok Önhöz, mert a cégemnél a munkaügyesek nem egyetértésben válaszolnak a nekik feltett kérdésre, mondván, hogy nem tudják hogyan változik a szabályozás.

A kérdésem a következő lenne:
2007. júliusától dolgozom egy cég pénzügyi osztályán. 2009. februárjában megszületett kisfiam, akivel idén februárig GYED-en, majd szeptember 9-ig GYES-en voltam. Utána visszakerültem állományba, ahol maradok is, várhatóan 2012. február közepéig, amikor is megérkezik családunkba a kistesó. A munkaügyes szerint nincs meg a megfelelő napnyi biztosítotti jogviszonyom, mivel csak 5 hónapot fogok dolgozni GYES és szülés között. Ez valóban így van? (A másik munkaügyes azt mondja, hogy a GYED-GYES nem lehet a következő gyereknél a GYED-GYES alapja). Nem számít biztosítotti jogviszonynak, ha 2007. óra folyamatosan állományban vagyok? A munkaviszony nem szakadt meg, így nem értem, hogy miért mondják, hogy nincs meg a szükséges idő. Hogyan kell ezt számolni?

Válaszát előre is nagyon köszönöm:

vadasztmaria

Duddux # 2011.12.27. 14:06

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy a GYED-hez szükséges biztosítási napokba beleszámít-e a bejelentett munkanélküliség, valamint hogy a 4 órában bejelentett munkaviszony ugyanúgy számít-e mint a 8 órás?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Duddux

anne01 # 2011.12.27. 18:30

vadasztmaria

Tulajdonképpen mindkét ügyintéző jól mondta. Mivel nem lesz meg a 180 nap bérezett napod a tgyást a minimálbér kétszerese alapján fogják megállapítani, a gyedet pedig az korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével (vagyis a tgyás alapja) fogják megállapítani. Tb-s kérdésekben célszerűbb tb ügyintézővel beszélni nem munkaügyessel.

anne01 # 2011.12.27. 18:31

Duddux

Igen (feltéve, ha nem csak regisztrált voltál) és igen.

retian # 2011.12.27. 21:14

Szeretném megkérdezni az alábbiakat. 2011. augusztus 29-vel közös megegyezéssel megszünt a munkajogviszonyom. Jelenleg május 22-ig álláskeresési járadékban részesülök. Várhatóan 2012. augusztusában fogok szülni. A kérdésem az, hogy 2010 -ben 10.120.000 forintos éves jövedelmem, 2011-ben 8.100.000 forintos összjövedelmem volt. Jelenleg mintegy brutto 48.000 ft -ban fogok részesülni. Hogyan fogják nekem kiszámítani a TGYÁS összegét ? Mi alapján, ha jelenleg álláskeresési járadékban részesülök ? Kell egy ismerős vállalkozót keresnem,aki bejelent magához ? Ha és amennyiben bejelent, jól gondolom, hogy azonanl elmehetek táppénzre ? Ez is jóval magasabb összeg lesz, mint a jelenlegi álláskeresési járadék. HA táppénzre megyek az álláskeresési járadékot követően ( mert a vállalkozó alkalmaz és táppénzre megyek ), akkor a 2010-es évi 8.100.000 forinots jövedelmem lesz a Tgyás számítási alapja, avagy nem.A táppénzről történő tgyás igénylés esetén mely összeg lesz a számítási alap? Remélem a kérdésem közérthetően került megfogalmazásra.

anne01 # 2011.12.28. 15:12

retian

Ha nem lesz biztosítási jogviszonyod, se tgyást, se gyedet nem kaphatsz.
Pénzbeli ellátások igénylésének alapvetően két feltétele van:

  • fennálló biztosítási jogviszony (munkaviszony, álláskeresési stb.)
  • szülést megelőző két évben 365 nap biztosítási jogviszony.

A két feltételnek együtt kell fennállnia. Ha bármelyik hiányzik,nincs tgyás és gyed jogosultság sem.
Tgyás, gyed számításánál csak azokat a jövedelmeket veszik figyelembe, amelyek után megfizették a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot.
Ha ismerős céghez be is jelentenek, nem ajánlanám, hogy egyből táppénzzel kezdj. Legalább 3-4 hónapot le kellene járulékolni ahhoz, hogy az OEP ne kezdjen el vizsgálódni. Dödölle szokott leírni egy esetet színlelt szerződésekkel kapcsolatban. Vagy visszakeresed, vagy ha szerencséd van Dödölle benéz a fórumra és újra bemásolja.
A tgyásnak nincs felső korlátja és a te esetedben a 2011-es év jövedelmét veszik figyelembe. Gyedet azonban már 2013-ban fogsz igényelni, ahol a 2012-es jövedelmet nézik.
Mivel szép jövedelmed volt, neked fontos, hogy fennmaradjon a folyamatos biztosításod.

wanita77 # 2011.12.28. 17:53

Segítséget szeretnék kérni Tgyás, Gyed számítással kapcsolatban 2. gyerek után.
2011. 01.-09.-ig Gyesen voltam, december 1-ig kivettem a bent lévő szabadságaimat, majd szülésig (2012. 02-ig) táppénzen leszek. Munkaviszonyom folyamatos volt, jelenleg is alkalmazásban állok ugyanott. A kérdésem az, hogy mi alapján fogják számolni a Tgyást és Gyedet a 2. gyerekre? Köszönöm előre is.