GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2011.05.03. 11:45

Karesz42

Az apa jogosult lehet GYED-re, ha az igényléskor a szükséges feltételeknek megfelel.

Ezek:

  1. Legyen biztosított, azaz rendelkezzen fennálló munkaviszonnyal.
  2. Az igénylést megelőző 2 éven belül legyen 365 nap biztosításban töltött ideje.

Amennyiben közfoglalkoztatott és a jogosultsági feltételeknek megfelel az igényt a munkáltatójánál (polgármesteri hivatal) kell jelezni előterjeszteni.

(Adnak nyomtatványt és kérik a szükséges iratokat pl.gyermek anyakönyvi kivonata.)

Amennyiben jogosult GYED-re, úgy ez idő alatt az anya nem kaphat GYES ellátást!!!

Amennyiben nem jogosult GYED-re, úgy a felesége helyett ÖN is kérheti a GYES-t, amely ellátás melett főszabály szerint, legfeljebb csak heti 30 órában dolgozhat.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

  1. a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
  2. a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

és a gyermeket saját háztartásában neveli.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazásakor nem tekinthető szülőnek a nevelőszülő és a helyettes szülő.
(3)
(4) A gyermekgondozási díjra történő jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

  1. a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz idejét,
  2. a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejéből 180 napot,
  3. a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.

42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

(2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.

(3) Ha a gyermeket szülő nő - ideértve a gyermeket örökbe fogadni szándékozó nőt is - meghal, vagy a gyermek nem az ő háztartásában nevelkedik, úgy a gyermekgondozási díj az arra jogosult személynek a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosító időtartamra, illetőleg annak fennmaradó részére is jár.

(4) Amennyiben a gyermekgondozási díj iránti kérelem a szülési szabadság vagy az annak megfelelő időtartam lejártát megelőzően kerül benyújtásra, a kérelem elbírálására vonatkozó határidő kezdőnapja a szülési szabadság, illetve az annak megfelelő időtartam lejártát követő nap.

42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

  1. a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;
  2. a jogosult - munkavégzés nélkül - megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj;
  3. a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban - ide nem értve az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást - részesül [1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. i) pont];
  4. a gyermeket - a külön jogszabályban foglaltak szerint - ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá ha harminc napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el;
  5. a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet) helyezték el, ide nem értve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést;
  6. a jogosult előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés, elzárás büntetését tölti.

42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.
(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.
(3)
(4) A 48. § (2)-(3) bekezdése alapján maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.
(5) Ha a gyermekgondozási díjat ugyanazon gyermek után és ugyanazon személy számára ismételten állapítják meg, úgy a díj összege azonos lesz az első ízben megállapított, de a (4) bekezdésben foglaltak szerint korrigált díj összegével.
(6) Ha a biztosított egyidejűleg fennálló több jogviszony alapján jogosult gyermekgondozási díjra, a jogviszonyonként megállapított díjak összegét egybe kell számítani, az ellátás összege egybeszámítás esetén sem haladhatja meg az (1) bekezdésben megállapított legmagasabb összeget.

Dödölle1 # 2011.05.03. 11:48

chrisnemeth

A keresőképtelenség kezdetét kell figyelembe venni, vagy a táppénz kezdetét (ami már május lesz, mivel előtte még van a 15 nap betegszabadság)?

Az új szabályt a 2011.04.30. után bekövetkező keresőképtelenségek esetén kell alkalmazni, azaz a keresőképtelenség kezdetét kell figyelembe venni.

Ancsa77 # 2011.05.03. 13:41

Kedves Szakértő!

Nekem megint lenne egy - két kérdésem. Passzív táppénzen voltam itthon 2011.04.17-ig. Mivel veszélyeztetett terhes vagyok így a méltányossági táppénzt is próbálom megigényelni, de ennek a döntési ideje 22 munkanap. Próbáltam tanácsot kérni a TB-től hogy be kell-e ilyenkor jelentkeznem munkanélkülire, mert mi van ha elutasítanak, de nem adtak rá egyenes választ és így 2011.04.20-val mentem be a munkanélkülibe és ott szembesültem azzal hogy 18,19 -re nem kapok semmit. És ekkor kezdtem el azon izgulni de ott nem tudtak rá választ adni, hogy emiatt hátrányban leszek-e a szüléskor vagy sem? Kaphatok-e így GYED-et, vagy ez már kizáró ok?
És mivel 2011.11.15-re vagyok kiírva szülni és jogosult vagyok GYED-re és TGYÁS-ra, de idén, 2011.03.15-ig dolgoztam utána táppénz és munkanélküli. Ha igénylem a TGYÁST, az kb 6 hónapig jár vagyis a GYED már 2012-es évben lesz. Ennek az összegét a 2011-es keresetemből számolják, vagy a munkaviszonyom alatti keresetemből? Mert mindenki azt mondja hogy az előző évből lesz számolva, így már akkor végképp nem tudom...

Köszönöm előre is a segítséget!!!

chrisnemeth # 2011.05.03. 14:38

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Karesz42 # 2011.05.03. 20:10

Kedves Dödölle1!
Nagyon szépen köszönöm.
Üdv:Karesz

UHajni # 2011.05.04. 06:55

Kedves Szakértő!

A segítségét szeretném kérni.
Első gyermekem után 2009. májusában mentem vissza dolgozni a munkahelyemre, úgy, hogy szabadságom kivételével kezdtem, aztán szeptembertől munkába álltam.

2 hete kiderült, hogy kisbabát várok: 2012. január. 2.-a körülre. Közalkalmazott vagyok, óvónő. A visszaolvasásokból úgy értelmeztem, hogy a táppénz ideje nem számít bele a gyed kiszámításába. A bruttó bérem havonta 190.000 ft körül mozog. Lehet, hogy rosszul értelmeztem, de ha szeptembertől táppénzre megyek, és csak 2012-ben szülök meg, akkor a 2011-es béremet veszik figyelembe, amibe már így táppénz is kerülne, csökkentve a gyedem? Így nem számíthatok max gyedre (a szülési időpont miatt)? A bruttó bérem havonta kb: 190.000 Ft körül mozog. Az óvodában a titkárságon azt mondták nyugodtan elmehetek tápénzre (bármikor, akár júniustól is!) ez nem befolyásoló tényező, és max gyedet fogok kapni, de bizonytalan vagyok!

A másik kérdésem az lenne, hogy, ajánlották az én esetemben, hogy a tgyást a kiírt időpont elött 28 nappal igényeljem, (tehát még 2011. decemberében). Így magasabb tgyásra számíthatok, (a 2010-es bérem alapján) mintha, csak 2012-ben igényelném.
Ez tényleg előnyösebb lenne számomra?

Előre is köszönöm a segítségét!
Tisztelettel: Ujvári Hajnalka

Dödölle1 # 2011.05.04. 07:56

UHajni

1. A THGY és a GYED ellátás nem ugyanaz, minkettő összegének kiszámítására más-más szabály vonatkozik. Lásd. Ebtv.40-42/D §.

2."ha szeptembertől táppénzre megyek, és csak 2012-ben szülök meg, akkor a 2011-es béremet veszik figyelembe"

Igen, ebben az esetben a THGY alapja a 2011.01.01-től 2011.szeptemberig (a betegszabadság utolsó napjáig) elért kereset lesz.

3."amibe már így táppénz is kerülne, csökkentve a gyedem?"

Nem a fenti bért annyi nappal osztják ahány napra kapja, a táppénz összege nem képezi sem a THGY, sem a GYED alapját, mivel ezen ellátásokból nem vonnak 2%-os mértékű peb. járulékot.

4. "Így nem számíthatok max gyedre...?"

2012-es szülésnél, ha 2011-ben van/volt/lesz 180 bérezett napja és havi bruttó 190.000 Ft-ot keresett számíthat max Gyedre.

5."Az óvodában a titkárságon azt mondták nyugodtan elmehetek tápénzre (bármikor, akár júniustól is!) ez nem befolyásoló tényező, és max gyedet fogok kapni, de bizonytalan vagyok!"

A megadott adatok alapján a titkárságon helyes tájékoztatást kapott.

6." A másik kérdésem az lenne, hogy, ajánlották az én esetemben, hogy a tgyást a kiírt időpont elött 28 nappal igényeljem, (tehát még 2011. decemberében). Így magasabb tgyásra számíthatok, (a 2010-es bérem alapján) mintha, csak 2012-ben igényelném.
Ez tényleg előnyösebb lenne számomra?"

Amennyiben 2011-ben indul a THGY ezen ellátását főszabály szerint a 2010-es béréből fogják kiszámolni.

A THGY-nál felső korlát nincs, így amennyiben a 2010-es bére jóval kevesebb, mint a 2011-es nem jár jobban. Pontos számításhoz kérje a kifizetőhelyi ügyintézőjének a segítségét!

memi22 # 2011.05.04. 09:55

Tisztelt Szakértők!

Már teljesen bekavarodtam...Az tiszta, hogy ha munkaviszonyom van, és nem szűnik meg a szülésig jár gyed, tgyás...DE az már nem tiszta, hogy mi alapján számolják...nekem a gyed augusztus elején lejár.Második gyerköc december végén érkezik....Gyes, és veszélyeztetett terhesként táppénzre is mehetek, vagy csak az egyik jár???Munkáltatóm javaslata, az volt hogy ne kavarjunk be a gyed lejárta után a felgyűlt szabi, és utána táppénzzel...mert rosszabbul járok a gyed számításánál a köv. gyereknél.Menjek gyesre rögtön a gyed lejárta után...s maradjak a szülés előtt 28 nappal a tgyás-ig azon, mert akkor a bérem lesz a gyed alapja...vagyis annyi gyedet fogok kapni, amit most is. DE ha elmegyek szabira és táppénz, akkor bekavar(nem lesz meg a 180 nap) és kevesebb lesz a gyedem...

Válaszukat köszönöm!M

Akárki82 # 2011.05.04. 11:26

Tisztelt Szakértők!

Igyekszem egyszerűen vázolni a kérdésem:
A párom közalkalmazott(tanító). 3 éve folyamatosan van munkaviszonya DE határozott idejű szerződéssel.
Utóbbi 2 évben ugyannál az intézménynél dolgozik és évi 2db(külön nyárra és tanítási időszakra) szerződéssel...
Gyereket tervezünk de ha például decemberben fog teherbe esni és nyárra lejár a szerződése akkor nem lesz munkaviszonya(mivel terhesen már biztos nem fog kapni új szerződést) a szüléskor és így nem kap GYED-et.
Találtam egy jogszabályt ami segíthet, hogy határozatlanra kelljen módosítani a szerződését...
Itt: http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…munkaviszony
"A határozott idejű munkaszerződés megújítása" résznél.
Viszont egy jogász ismerősöm szerint ez ránk nem vonatkozik mert ez a feltétele nem teljesül:"a határozott időtartam kikötése a munkáltató részéről törvényes érdekek nélkül történik"...
Mit tehetnénk hogy kapjunk GYED-et?

UHajni # 2011.05.04. 16:01

Tisztelt Dödölle!

Nagyon szépen köszönöm a részletes, gyors választ, rengeteget segített!

Köszönettel: Ujvári Hajnalka

Ancsa77 # 2011.05.04. 19:45

Kedves Szakértő vagy aki segíteni tudna!

Nekem megint lenne egy - két kérdésem.
Passzív táppénzen voltam itthon 2011.04.17-ig. Mivel veszélyeztetett terhes vagyok így a méltányossági táppénzt is próbálom megigényelni, de ennek a döntési ideje 22 munkanap. Próbáltam tanácsot kérni a TB-től hogy be kell-e ilyenkor jelentkeznem munkanélkülire, mert mi van ha elutasítanak, de nem adtak rá egyenes választ és így 2011.04.20-val mentem be a munkanélkülibe és ott szembesültem azzal hogy 18,19 -re nem kapok semmit. És ekkor kezdtem el azon izgulni de ott nem tudtak rá választ adni, hogy emiatt hátrányban leszek-e a szüléskor vagy sem? Kaphatok-e így GYED-et, vagy ez már kizáró ok?
És mivel 2011.11.15-re vagyok kiírva szülni és jogosult vagyok GYED-re és TGYÁS-ra, de idén, 2011.03.15-ig dolgoztam utána táppénz és munkanélküli. Ha igénylem a TGYÁST, az kb 6 hónapig jár vagyis a GYED már 2012-es évben lesz. Ennek az összegét a 2011-es keresetemből számolják, vagy a munkaviszonyom alatti keresetemből? Mert mindenki azt mondja hogy az előző évből lesz számolva, így már akkor végképp nem tudom...

Köszönöm előre is a segítséget!!!

Borisz226 # 2011.05.04. 20:57

Jó Napot!
Novemberig GYed-en vagyok, az első babámmal.
Utána szeretném kivenni az időközben felgyűlt szabim és visszamenni dolgozni, mert a gyes már nem elég a hiteltörlesztésre is.

1. Mikor eljöttem szülni, azt ígérték(szóban), hogy menjek nyugodtan, utána ugyanoda(munkakör) vesznek vissza ahonnan eljöttem. Most viszont úgy néz, ki hogy akit a helyemre átvettek (abba a munkakörben) szintén határozatlan szerződéssel van, és nekem akarnak más munkakört,pozíciót ajánlani, persze kevesebb pénzért, kevesebb óraszámban stb..
Ahelyett , hogy a helyemre vett embert tennék más munkakörbe, mondván "jön vissza akinek a helyén vagy".
Jogilag milyen szabály van erre?
2. Míg én gyeden voltam, a többieknek ugyanabban a munkakörben többször volt fizetésemelés, amiből én így kimaradtam. Az lenne a kérdés, hogy ha visszavesznek akkor az időközbeni fizetésemeléseket automatikusan megkapom? Már a szabi idején is? vagy csak ha ténylegesen visszamentem? mert az hülyén nézne ki hogy a kolleganő ugyanazért a munkáért pl. 20ezerrel többet kap.
Előre is köszönöm a válaszokat!

fruzsi11 # 2011.05.05. 13:21

Kedves Szakértők,

a kérdésem a következőkre irányulna:

Kisfiammal idén októberben jár le a GYED, utána GYES-en leszek, következő év októberéig. A férjemmel jövő év nyarán terveznénk a második gyereket, vagyis akkor szeretnék újra terhes lenni, amikor még gyesen vagyok, de a gyermek akkor születne meg, amikor már lejár a GYES.

Természetesen dolgozni már nem mennék vissza, hanem elmennék táppénzre. Kérdésem az lenne, hogy mi után fogom kapni a második gyermek után a TGYÁS-t és a GYED-et, valamint mi történik akkor, ha időközben a cég csődöt mond. Akkor is jár nekem a GYED és mi után?

köszönöm a válaszokat.

bébisárkány # 2011.05.06. 08:00

T Szakértők!
Minden bizonnyal ezerszer megválaszoltátok már ezt a kérdést,de most az istennek se találom:
3 éves gyerkőcöm,klasszikus táppénz,gyermekágyi,gyed,gyes időszakaim voltak

időközben megszűnt a munkahelyem helyi kirendeltége,
közös megegyezéssel szépen elválunk,ezzel nincs is gond

a kifizetendő szabin viszont vita van:mely időszakokra és mennyi jár?

lenszil # 2011.05.06. 22:46

Tisztelt Szakértő,

Az lenne a kérdésem, hogy első gyermekünk május 25-én lesz két éves, tehát lejár a GYED. Időközben babát várunk aki november végén érkezik. A munkahelyemet felhívtam, ahol azt a választ kaptam, hogy maradjak GYES-en mert a cég nem kívánja fizetni a betegállományt. Kérdéseim:
1.Jogában áll a cégnek ilyet kijelenteni?
2.Ha az orvos kiír, akkor a cégnek kötelezettsége betegállományba venni minden előzetes egyezetetés nélkül vagy nem?
3.Mi alapján számolják ki a betegállomány, majd később a TGYAS összegét?
4.Amennyiben működiik az, hogy betegállományba megyek, akkor kell e ezt közölnöm az Államkincstárral, hogy nem kérem a GYES folyósítását.
5.Az első folyósítás várható ideje hány nap az igényléshez képest?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

UHajni # 2011.05.07. 08:28

Kedves Szakértő!

Pár napja, már kaptam tanácsot Öntöl, de most változás állt be a helyzetembe. A segítségét szeretném ismét kérni.

Emlékeztetőül: 6 hetes terhes vagyok, 2012. január. 2.-a körülre vagyok kiírva. Közalkalmazott vagyok, óvónő. A héten pillangó vírus járvány tört ki csoportunkban, háziorvosom, és nőgyógyászom is azt tanácsolta (mivel 14-17 nap a lappangási idő) 2 hétig ne menjek dolgozni.

A bruttó bérem havonta kb: 190.000 Ft körül mozog, 2009.05.01.-óta dolgozom ismét folyamatosan, előtte 2 évig otthon voltam kisfiammal.

Az első kérdésem az lenne, hogy táppénzre menjek, vagy vegyek ki szabadságot erre a 2 hétre? Ha táppénzre megyek az csökkentheti későbbi ellátásaimat: itt főleg a gyedemre gondolok. Így is számíthatok max gyedre?

A másik kérdésem, hogy: ez a minimum 2 hét táppénz csökkenti a későbbi táppénzem? Mivel júliustól egyébként is táppénzre mennék szülésig. Ezt azért kérdezem, mert valahol azt olvastam, hogy tartós táppénznél az előző 3 hónap átlagát nézik.

A tgyásom (szerintem) nem befolyásolná, mivel azt még idén, 28 nappal korábban igényelném, így a 2010-es (bérben sokkal jobb) évem lenne a mérvadó.

Előre is köszönöm szépen a segítséget : Hajni

Dorimama # 2011.05.08. 07:15

Tisztelt Szakértő!

Segítségét kérném, hogy tisztán lássak a jövőt illetőleg.
7 éves, tartósan beteg gyermekemmel Gyes ellátásra vagyok jogosult és emellett 7 órás munakviszonyom van.
Kérdésem, hogy ad-e az ilyen jellegű gyes védettséget a rendes felmondással szemben?

Köszönöm válaszát.

Hannababababa # 2011.05.08. 13:01

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg GYED- en vagyok első gyermekemmel és ez év decemberétől (a GYES helyett) szeretnék visszamenni dolgozni már kormánytisztviselőként. Kérdésem az lenne, hogy engem indoklás nélkül kirúghatnak e, és vonatkozik e rám a Mt.-ben foglalt paragrafus, miszerint a gyermek 3 éves koráig nem lehet elküldeni rendes felmondással?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

veroniks22 # 2011.05.09. 10:09

Tisztelt Szakértő!

6 hetes várandós vagyok. Autoimmun betegségem és korábbi 2 vetélésem következtében mai napon veszélyeztetett terhessé nyilvánítottak.

Munkahelyemen május 2-án járt le a próbaidőm. Bízom benne, hogy a 12. hét után visszamehetek dolgozni. Kérdésem, hogy jelenleg 115.000 Huf bruttó bérrel vagyok bejelentve, ami a próbaidő végétől 130.000 HUF-ra emelkedik, viszont a módosítást még nem írtam alá. Van még módom a nagyobb összeg utáni juttatásokban részesülni? A gyest a fizetésem, vagy a táppénz után számolva fogom megkapni?

Másik problémám, hogy június 1-től lehetőségem van egy kötetlen, családon belüli adminisztrációs munkára hivatalosan 4 órában megbízási szerződéssel (határozott idejű). Veszélyeztetett terhesként élhetek ezzel a lehetőséggel?

Válaszát előre is köszönöm.

Veronika

Semi84 # 2011.05.09. 14:20

Tisztelt Szakértő!

2006 októberében veszélyeztetett terhesként táppénzre mentem, 2007 márciusában született a kisfiam. Tgyás, majd gyed után 2008. november-decemberben kivettem a szabikat, s 2009. januárban újra táppénzre mentem terhességgel. 2009. augusztusában született a gyermekem, azóta megint tgyás-on, most gyeden vagyok. Jelenleg 9 hetes várandós vagyok. Mindenképpen visszamegyek papíron, mert nem akarok gyesbe csúszni. A kérdésem az lenne, hogy ha rögtön táppénzre megyek, annak mi lesz az alapja, illetve utána a tgyásnak és gyednek? Jobban járok, ha kiveszem előtte a szabijaimat? Ez esetben hogyan számolnak? Idén decemberre várom a babám.

Köszönöm válaszát!

Semi

Mooon # 2011.05.10. 13:56

Tisztelt Szakértő!
Kislányom 2009. jún.5-én született. Most fog lejárni a GYED-em. Szeptembertől visszamegyek dolgozni egy középiskolába, ahol ismét másfél állásban leszek. Hiába dolgoztam ennyit sajnos így sem értem el a maximális TGYÁS-t és GYED-et, mivel az összeget csak a főállásom után kaptam. Már június 6-tól aug. 31-ig kiveszem a szabadságaimat, de még marad 37 napom. Muszáj vagyok dolgozni, így a kislányom szeptembertől bölcsődébe megy. Viszont szeretnék még egy babát, de nem tudom, hogyan járnék a legjobban anyagilag.
Kérdéseim:
1.Van mód arra, hogy áttoljak néhány napot a szabadságaimból a jövő évre, hogy szülés előtti 1-2 hónapban azt vegyem ki és ne táppénzre menjek?
2. Érdemes-e igényelni nekem a GYES-t? Vagy ahhoz csak max. 6 órát lehet naponta dolgozni? (Bár a konkrét tanítás csak 6 óra így naponta). Anyukám özvegyi nyugdíjas. Kaphatja ő is? Vagy a férjem? Ő vállalkozó és minimál bérrel van bejelentve. Mivel azt hallottam, hogy ha a második baba GYES alatt születik, akkor –mivel még állományban vagyok - minimálbérből számolják a GYÁS-t, GYED-et. Vagy ha bölcsibe jár a lányom, akkor nem is kaphatom?
3. A következő babánál a TGYÁS-t, GYED-et így nekem miből számolnák ha jövő év közepe felé születne? Beleszámít az idei GYED jún. 05-ig és utána a szabi vagy csak a tényleges munkaidő?
Hogyan járok a legjobban? Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Tisztelettel: Mooon

chrisnemeth # 2011.05.10. 17:01

Tisztelt Szakértő!

Tavaly szeptember elején álltam GYED után újra munkába (kivettem a felhalmozott szabadságokat, és október végén kezdtem dolgozni), most újra babát várok, de veszélyeztetett terhesként táppénzre vettek április végén.

Kérdésem az lenne hogy a TGYÁS-hoz szükséges 180 bérezett napba mi számít bele? Úgy tudom hogy szabadság, fizetett ünnep és betegszabadság igen, de a többi nap az munkanap vagy naptári nap?

Válaszát előre is köszönöm!

dina1972 # 2011.05.10. 19:00

Tisztelt szakértő!
A kérdésem a következő:Szeptemberre van kiírva gyermekem születése.Tudomásom szerint a Tgyás gyermekem féléves koráig jár,és a szülést megelőző év átlagkeresetéből számolják.Majd gyermekem féléves korától kétéves koráig Gyedre vagyok jogosult.Mivel gyermekem 2012-ben tölti be féléves korát,és a Gyedet 2012-ben fogom igényelni,így arra lennék kíváncsi hogy a Gyedet a 2011-es,vagy a 2010-es keresetemből számolják-e ki?Előre is köszönöm válaszát

jucus7878 # 2011.05.10. 20:21

T.Szakértő

2010.Július 30-án lejárt az első gyermekem után járó gyes(Br.28800),ezután kivettem 4 nap szabadságot abból ami felhalmozódott a szülés után.
Mivel ismét teherbe estem 2010 Augusztus 6-án a nőgyógyász veszélyeztetett terhesként kiírt táppénzre,egészen 2011.március 20-ig amikortól Gyás-on vagyok,kislányom 2011.Ápr 02-én született.

Kérdésem:
Mi alapján számolják ki a Gyás és a Gyed összegét:

  • bruttó bejelentett bér?
  • vagy az előző évi bruttó vagy nettó gyes? -beleszámít e a táppénz összege?
Dödölle1 # 2011.05.11. 07:18

jucus7878

1. Kérdéseit célszerű lenne az igényt megállapító kifizetőhelyi ügyintézőnek, ennek hiányában az egészségbiztosítási szakigazgatási szerv kormánytisztviselőjének feltenni, mivel teljeskörű, érdemi választ a náluk fellelhető adatok és okmányok birtokában Ők tudnának adni. ( A jogszabályok (Ebtv.+Vhr. előírják a tájékoztatási kötelezettséget....)

2.A 2011.03.20-án induló THGY alapja a 2010.01.01-től 2011.03.19-ig elért pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme, jelen esetben a szabadságos és a betegszabadságos bér.

3. Az Ön által megjelölt "előző évi bruttó vagy nettó gyes, illetve a táppénz összege" nem képezi sem a THGY, sem a GYED alapját, mivel ezen jövedelmekből nem kell pénzbeli egészségbiztosítási járulékot vonni.

Fentiek jogi alapját az 1997. évi LXXXIII. törvény 40-42/D és 48. szakaszaiban találja.