GYED,GYES, táppénz


dorca # 2011.04.25. 08:51

Tisztelt Szakértők!
Február 23-án letelt a GYED-em,jelenleg a felhalmozott szabadságomat töltöm.Május 24-én mennék vissza dolgozni,de közben férjemnek változott a munkabeosztása,így sehogysem tudjuk megoldani a kislányunk felügyeletét délutánonként,úgyhogy elmennék GYES-re,de nem számolnék le a munkahelyemről.Kérdésem,hogy megtehetem-e így hogy már a szabimat kivettem.A munkahelyemen nem hinném,hogy nagy problémát jelentene,mert "ideiglenesen"áthelyeztek.
A másik kérdésem,hogy GYES kiegészítésként besegítenék Édesanyám vállalkozásába,azt tudom,hogy heti max 30 órában tehetem,de dolgozhatok-e neki mint segítő családtag vagy mindenképpen be kell jelentenie?
Köszönöm a segítséget!
Dorka

sziszi1978 # 2011.04.25. 16:35

Tisztelt Szakértők!

Tudna nekem vki válaszolni?
A holnapi nap miatt igen sürgős lenne!

Köszönettel

sziszi1978

Krissz1222 # 2011.04.26. 09:02

Tisztelt Szakértők!

Pedagógusként dolgozom, most 15 hetes terhes vagyok. Kérdésem az lenne, hogy a kötelező terhes vizsgálatok során ( cukorterhelés, AFP), táppénzre kell-e mennem, mivel pedagógusként szabadságom nincs, vagy tényleg fizetés nélküli szabadságot kell igénybe vennem?
Nem tudom, milyen jogszabály vonatkozik erre, de abszurdnak tartom, hogy a vizsgálatok miatt csökken a bérem, vagy egyáltalán nem is kapok arra a napra.

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Kriszti

tucsok84 # 2011.04.26. 12:39

Tisztelt Szakértők!

Jelenlegi munkaviszonyom április 30án megszűnik, most 15 heted kismama vagyok. A héten minősített az orvosom veszélyeztetett terhesnek.
Ha táppénz ideje alatt szűnik meg a határozott idejű munkaviszonyom, akkor is folyósítható tovább a táppénz?
Vagy ilyen esetben mi a teendő?
Aki tud, segítsen!

Köszönöm! Anita

valentino r # 2011.04.26. 14:28

Tisztelt szakértök!

Nem biztos hogy idevág a kérdésem de nem találtam másik fórumot.
2010 decemberében haza költöztem Magyarországra Ausztriából.Ausztriában szültem,onnan kaptam gyest,családit.Haza költözésemkor vissza mondtam minden osztrák támogatást mert az itteni államkincstárnál azt mondták nem vagyok jogosult rá mivel eljövök onnan.2011 januárjában beadtam a kérelmemet M.o-on a gyesre és családira,majd hivtak márciusban hogy mégis ausztriábol kell hogy kapjak mindent mert az a kifizetö ország(vagy teljesen onnan vagy a 2 ország különbözetét kell hogy kapjam de ausztriából)Mondta az ügyintézö hogy felveszik velük a kapcsolatot de azóta sem kaptam semmi értesitést hogy hol tart az ügy,telefonon nem érem el öket és emailre se válaszolnak,tavaly december óta ellátás nélkül vagyok és nevelem a gyerekemet a családom segitségével.Ja és kint csak a gyerek 2,5 éves koráig jár a gyes,ez letelt decemberben és azt mondta az ügyintézö lehet az ittenit a maradék fél évre nem is fogom kapni.Lehet ilyen,mért ne kapnám hisz magyar állampolgár vagyok és is és a gyerekem is.Azért irok ide hogy tud e valaki segiteni ebben mert minden államkincstárnál mást mondanak már ha sikerül valakit elérnem telefonon mert amióta az is menüpontos lett hogy nyomj ide meg oda el se lehet érni öket.Tehát hova forduljak hogy kapjak a maradék fél évre is gyest M.o-on.
Köszönöm.

Gigi80 # 2011.04.26. 15:18

Kedves Szakértők!

Próbáltam utánaolvasni,de egyszerűen elveszek az információk között.
Kérdésem az,hogy babát szeretnénk,viszont munkakörömből adódóan,(fertőző osztályon dolgozom)első perctől kezdve táppénzre kell mennem.
Viszont ha az idén teherbe esek,és csak jövőre szülök, az év nagy részét táppénzen töltöm,tehát sokkal kevesebb lesz a Gyedem,mivel a táppénz csak 60%-a a fizetésnek.
Jól értelmezem?

Nekem tehát anyagi megfontolásból(?) érdemesebb jövő év elején teherbe esni,hogy még az évben megszülessen a baba és az előző évi keresetet vegyék figyelembe?

nandy # 2011.04.26. 20:14

Nem a táppénz lesz a későbbi GYED alapja (a táppénz egyébként soha semminek nem az alapja...), henem a ténylegesen elért kereseted.

nandy # 2011.04.26. 20:16

Anita:

A munkaviszonyod megszűnése után még 30 napig leszel jogosult ún. passzív táppénzre, mely egy alkalommal méltányosságból újabb 30 napra meghosszabbítható.
Hogy utána mi lesz?

nandy # 2011.04.26. 20:17

sziszi:
Nincs konkrét határidő, de általában javasolni szoktuk, hogy egy-két héttel a tervezett visszatérés előtt jelezzen a kismama.

aceface # 2011.04.26. 21:03

Üdvözlök mindenkit!
A következő ügyben kérném a segítségüket.
Táppénzen töltött időm alatt a főnököm kijött ellenőrizni. Mivel aludtam, nem nyitottam neki ajtót. Fegyveres szervnél dolgozom, a főnököm jelentést tesz a nagyfőnökök felé arról, hogy nem talált otthon, illetőleg valószínűleg retorziókat várhatok. Kérdésem annyi lenne, hogy ez mennyire jogos? Értem ez alatt, hogy nem tudja bizonyítani, hogy nem voltam otthon, illetőleg nem voltam fekvőbeteg, egyszerű keresőképtelen táppénzen voltam. Esetlegesen mit tudok lépni ez ellen? Válaszukat előre is köszönöm.

Franky68 # 2011.04.27. 09:36

Tisztelt Jogi fórum!
Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaállással kapcsolatban.
Jeleztem a munkáltatómnak, hogy letelik hamarosan a Gyesem, szeretnék visszamenni dolgozni. Erre azt közölték velem, hogy a munkaköröm már foglalt, bár visszavesznek, de olyan munkakörbe helyeznek amit nem fogok bírni, és én fogok néhány hét után felmondani! Az a kérdésem, hogy ezt valamilyen jogcímen megtehetik-e, vagy kötelesek az eredeti munkakörömbe visszavenni? A másik kérdés: az általuk felajánlott másik munkakört, ha egészségileg nem bírom (és erről van orvosi igazolásom is)köteles vagyok-e elfogadni, illetve a munkáltató köteles-e újabb munkakört felajánlani? Köszönettel: Franky68

nandy # 2011.04.27. 12:25

Franky68:

  1. a munkáltató köteles foglalkoztatni Téged
  2. ha az eredeti munkakörödben nem tud, akkor átmenetileg 40 napra más munkakörbe irányíthat (átirányítás), de a másik munkakör is a végzettségednek, eü. és családi állapotodnak megfelelő kell hogy legyen.
  3. Ha a felajánlott másik munkakört eü. vagy más okok miatt nem tudod elfogadni, akkor vagy visszatesz az eredeti munkakörödbe, vagy fizeti az állásidőt.

http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…itas-keretei

aceface # 2011.04.27. 19:01

Valaki legyen szíves nekem is válaszolni. Előre is köszönöm!

Bugyborek # 2011.04.28. 06:06

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:

Kormánytisztviselő vagyok és május 1-től állok újra munkába a GYES lejártát követően. Május 1-től kiveszem a a T-gyás és a GYED első évére járó szabadságomat. Abban az időszakban, amelyre vonatkozóan megillet a szabadság vezető beosztásban voltam, de mostanra megszűnt az a szervezeti egység, és május 1-től egy alacsonyabb fizetéssel járó beosztásba kerültem.

Kérdésem, hogy a szabadság idejére milyen fizetésre vagyok jogosult, a régi vezetői beosztáshoz tartozó illetményre vagy az új besorolás szerintire.

Mielőbbi válaszukat előre is nagyon köszönöm!

tucsok84 # 2011.04.28. 10:46

Kedves nandy!

Köszönöm szépen a válaszod és a segítséget.

Üdv: Anita

erasterck # 2011.04.28. 14:45

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne, hogy a táppénz ideje alatt a munkáltatónak milyen ellenőrzési jogai vannak. Amennyiben a lakóhelyen ellenőriz a munkáltatóm köteles vagyok-e beengedni a lakásba?

várom a válaszokat

geena # 2011.04.29. 11:35

Tisztelt Szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy ha GYED után (még nem járt le, de be szeretném adni a kisfiamat a bölcsibe) visszamennék részmunkaidőben dolgozni, az összegyűlt szabadságomat hogyan kell kiadni? Először ki kell adni az összes felgyűlt szabadságot az eredeti munkaszerződés (heti 40 órás) szerinti bérrel és csak utána kell megkötni az új, 20 órás munkaszerződést, vagy meg kell kötni az új munkaszerződést azonnal, ahogy visszamegyek dolgozni? A kettő között számomra (és nyilvánvalóan ellenkező előjellel a cégem számára is) jelentős anyagi különbség van. Én választhatok, vagy közös megegyezés alapján döntünk a kettő közül? Vagy van erre vonatkozó konkrét szabály, amit mindenképpen be kell tartani a munkáltatónak? Köszönettel: geena

muslinca # 2011.04.30. 05:40

Kedves Szakértők!

Azt szeretném tudni hogy mennyire könnyű kirúgni egy anyukát rendkívüli felmondással, ha visszamegy dolgozni a gyed lejárta után.
Mást kell csinálnom mint eddig, és a munkaköri leírásomban ezek a dolgok eddig nem szerepeltek,(de végzettségemnél fogva reális elképzelések, csak tapasztalatom kevés hozzá).
Úgy érzem munkáltatóm szabadulna tőlem, de rendes felmondással nem tehet ki egyenlőre.
Érdekelne, hogy pusztán nem elegendő hozzáértésért (régi nyelvvizsga kopott nyelvtudás - ami munkát adnának ahhoz jobb kell, szakmailag más területen dolgoztam - ami most lenne abba bele kell tanulnom amihez hónapok kellenek) kirúghatnak-e rendkívüli felmondással?

Arra nincs mód, hogy az előző pozíciómban dolgozzak, mivel a cég elköltözött messzire. Tudom hogy ebben az esetben állásidő járna, de ezt valahogy nem kívánják tudomásul venni. Alapvetően nincs bajom azzal, ha létesítenek nekem a lakóhelyem környékén egy munkahelyet, és dolgozom nekik, csak nem tudom, ez nem-e csapda...hogy esetleg olyan munkát kapok, amit nem tudok maradéktalanul elvégezni, és így megszabadulhatnak tőlem.

Előre is köszönöm a gyors választ!

memi22 # 2011.04.30. 07:23

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem, hogy milyen esetben járok jobban, a következő gyermek után járó gyed megállapításában. 2011. aug. elején jár le az első gyermekem után a gyed. 2011. dec. végén érkezik, ha minden ok, a második gyeröc. Munkaviszonyom van, és szabadságaim is gyűltek fel a gyed alatt. A kérdés, hogy melyik a jobb...Ha kiveszem a szabadságaimat, s utána táppénzre megyek. Vagy maradjak gyesen, és mindkét esetben 28 nappal a szülés előtt igényeljem a tgyást? Melyik esetben jár több gyed a második gyermek után, mi alapján számolják? Az első után maximumot kapok.
Válaszát előre is köszönöm!M

Lily26 # 2011.04.30. 13:02

Gyedem 2011. júl.10-én jár le 2. gyermekemmel, de én bejelentettem a munkahelyemen, hogy június 1-től szeretnék visszamenni dolgozni, illetve úgy gondoltam, hogy ekkortól venném ki a felgyűlt szabadságaimat. A főnököm azt írta, hogy 30 napon belül fogja kiadni a szabikat. Megteheti, hogy 30 napi munka után adja csak ki a szabadságokat? Közalkalmazottként dolgozom, a közalkalmazotti törvényben azt olvastam, hogy a fizetés nélküli szabadság után a rendes szabadságot az első munkanaptól kell kiadni, vagy rám nem ez érvényes? Pedagógus munkakörben dolgozom, így évi 46 nap szabim van,ami mindkét gyerekkel járna tudtommal a tgyás idejére és Gyed 1. évére, de a 46-ból mindkét gyereknél 15-t (összesen 30-t) vissza akar tartani, és munkára kötelezni, mondván, hogy azzal ő rendelkezhet. Visszamenőleg is rendelkezhet így a szabadságommal?

Lily26 # 2011.04.30. 13:04

Előre is köszönök minden választ! Nagyon sürgős lenne!

chrisnemeth # 2011.04.30. 17:26

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg 10 hetes terhes vagyok, csütörtökön voltam védőnőnél, és orvosnál, sajnos több értékem rossz lett, így péntektől (04.29) kiírtak táppénzre.

Úgy hallottam hogy május 1-től változnak a táppénz szabályok, rám még a régi szabályok vonatkoznak? A keresőképtelenség kezdetét kell figyelembe venni, vagy a táppénz kezdetét (ami már május lesz, mivel előtte még van a 15 nap betegszabadság)?

Karesz42 # 2011.04.30. 17:46

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném kérdezni,hogy hogyan intézzem a Gyed igénylést.?Feleségem 50%-os munkaképesség csökkent,szoc.járadékot kap.Én jelenleg szept.17-ig közcélú alkalmazottként dolgozom.Mivel nem szeretnénk a szoc.járadékot megszüntetni,mert a gyeddel feleségem nem megy semmire,így én szeretnék gyedre menni.A baba máj.19-én lesz 6 hónapos,és tudomásom szerint a másik szülő is mehet gyedre vele.De mivel én közcékú vagyok,így nem vagyok tisztában az ügy elintézésének a módjában.Mivel a szerződésem lejár szeptemberben,és nem hosszabítanak már,mert tavaly is voltam ugyan ott 4 hónapot,így joobnak látjuk,ha én veszem igénybe a Gyed-et.
Köszönöm a választ.

szpigi 1 # 2011.04.30. 18:49

Tisztelt szakértő!Olyan kérdésem lenne hogy 2010.11.31.én elküldtek a munkahelyemről.Elmentem passzívtáppénzre!Közben kiderült 2010.12-ban hogy állapotos vagyok!Ezt jeleztem a házi orvosomnak mert passzívtáppénzen voltam!Házi orvosom azt mondta hogy jár nekem tovább a táppénz mert ugye terhes voltam már akkor amikor elküldtek a munkahelyemről!A Védőnőhöz is fordultam,a házi orvos és a védőnő is azt mondták hogy kötelesek vissza venni állományba!Ezt jeleztem a Társadalmi Biztosítónak be küldtem a táppénzes papíromat de ők vissza küldték azzal a levéllel hogy munkáltatónak kell tovább küldeni!Ezt meg is tettem de ők elutasítottak,de a levélben az szólt hogy fellebbezhetek 15 napom belül.Ezt meg is tettem fellebbeztem.Azóta nem válaszoltak levelemre!Mit kéne tennem és kihez kéne fordulnom?Előre is köszönöm!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/9457#…

vviki81 # 2011.05.01. 16:14

Kedves Szakértő!

Kislányom 2010. februárjában született, jelenleg GYED-en vagyok. Szeptembertől muszáj visszamennem dolgozni, a gyerekkel amíg az édesapja nincs itthon (változó időbeosztása van), a nagymamája fog vigyázni rá.
A kérdésem a következő: A nagymama ebben az esetben igényelheti a GYES-t? Nem gond, hogy a lakcíme nem egyezik a miénkkel? Vagy át kell jelentkeznie?
Köszönettel: Viki