GYED,GYES, táppénz


Stüci # 2011.03.23. 11:11

Tisztel Szakértő!

2011.09.19-re vagyok kiírva gyermekemmel szülésre. Tavalyi évben minimálbér körüli összeget kaptam, idén januártól viszont felemelték a fizetésem. Érdeklődni szeretnék, hogy a tavalyi vagy az idei évet veszik e figyelembe a GYED kiszámításánál? Olyat hallottam, hogy ha idén 180 napnyi jövedelmem lesz, akkor ezt az időszakot veszik alapul? Ez valóban így van?

Válaszát előre is köszönöm!

livi80 # 2011.03.24. 10:16

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megkérdezni, ha jelenleg gyeden vagyok 08.31-ig utána kiveszem a szabadságomat, majd tp-re megyek a következő gyerek születéséig(2012) akkor mi alapján számolják ki a tp-t? Vagy jobban járok ha gyesen maradok a második baba születéséig? Ha 2012-ben születik a második gyerekem akkor a 2011-es jövedelmeet veszéik alapul?

Livi

Dödölle1 # 2011.03.24. 12:07

Glória13

Okmányok hiányában, kizárólag az Ön által előadottakat figyelembe véve az alábbi válaszokat tudom adni.

1. Az eljárással szemben panasszal élhet a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének vezetőjénél.

1949. évi XX. törvény A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA:
64. §. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy egyedül vagy másokkal együttesen írásban kérelmet vagy panaszt terjesszen az illetékes állami szerv elé.

2004. évi XXIX. törvény az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról

141. § (4) Panasszal és a közérdekű bejelentéssel bárki - szóban, írásban vagy elektronikus úton - fordulhat a tárgykörben eljárásra jogosult szervhez. A szóbeli bejelentést az eljárásra jogosult szerv köteles írásba foglalni.

2.A részemre küldött e-mailban a következőket kérdezi:

Azt szeretném megkérdezni, hogy elő lehet-e keresni egy olyan levelet, amit az OEP a munkáltatómnak kiküldött 2010 novemberben........

Igen. Erre vonatkozóan különben már válaszoltam amikor felhívtam a figyelmét az iratbetekintési jog gyakorlásának lehetőségére.

Megpróbálom megszerezni az első határozatot, feltéve, hogy telefonon nem egyeztek meg abban, hogy semmissé teszik, mintha nem is létezett volna.

A felvetett aggályaival kapcsolatban:Amennyiben a kormányhivatal dolgozója egy iktatott, kimenő levelet utólag megsemmisít az megalapozza a fegyelmi felelősségrevonást...

3. Szeretnék valamiféle kárpótlási igényt érvényesíteni, amennyiben ez jogilag megalapozott.

Semmi akadálya, azonban álláspontom szerint -a rendelkezésre álló adatok alapján- arra nem jogosult, mivel a hatályos jog alapján -ha jól értettem az Ön által előadottakat- sem GYED-re, sem méltányossági GYED-re nem jogosult, mivel egyrészt nincs 365 biztosításban töltött napja, másrészt a GYED-re való jogosultság megnyílásakor nem volt biztosított.

4. Pontos elérhetőségeket sem találtam, hogy kihez fordulhatnék, aki érdemben is segítségemre lehetne az ügyben.

Elsődlegesen célszerű az aggályait a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályvezetőjével tisztázni, megbeszélni.

A kárpótlási igény érvényesítése tárgyában kérje ügyvéd segítségét.

5. Szeretném felhívni a figyelmét az EBH2008. 1832-re (Legf. Bír. Kfv. II. 39.301/2007), amely döntés értelmében a közigazgatási hatóság tényekkel ellentétes téves tájékoztatása a mulasztás jogkövetkezményei alól nem mentesít, ugyanis sem a szóbeli, sem az írásbeli tájékoztatás nem minősül hatósági döntésnek.

6. Én úgy érzem, mindenképpen komoly mulasztás áldozata lettem.

Természetesen jogsértést követ el a Ket. hatálya alá tartozó kifizetőhely, ha az ügyfél által beadott igényt nem utasítja el határozattal, hanem helyette szóban beszéli le az ügyfelet az igény előterjesztéséről.

Ezzel sérül a tisztességes ügyintézéshez és a jogorvoslathoz való jog, illetve a jogállamiságból levezethető jogbiztonság, illetve megállapítható az alkotmányos visszásság.

Fentiek miatt panasszal élhet -az előbb már ismertetett lehetőségeken kívül- a közigazgatást is felügyelő ügyészségen, amely szerv élhet az óvás, vagy felszólalás lehetőségével, illetve panasszal fordulhat még az állampolgári jogok országgyűlési biztosához.

7. Kitartó leszek, és végig csinálom, ha van remény, és elmondjátok nekem, mit kell csinálnom, kit, hol és hogyan kell felkeresnem, akár privát e-mailben is várok szeretettel minden lehetőséget és tanácsot.

A jogi fórum célja és keretei nem teszik lehetővé, az ettől részletesebb segítségnyújtást.

Javasolom forduljon ügyvédhez. Amennyiben anyagilag nem engedheti meg magának interneten tájékozódhat az ingyenes jogi segítségnyújtás különböző lehetőségeiről.

Üdv. :)

Janka32 # 2011.03.24. 15:26

Kedves Szakértők!

Áprilisban tölti be lányom a második életévét és szeretnék GYES mellett 6 órában visszamenni dolgozni. Korábban teljes munkaidőben dolgoztam, de most csak 6 órában szeretnék. Jeleztem is a munkáltatóm felé a szándékomat, de nem hajlandóak csak teljes munkaidőben visszavenni.
Mivel az új törvény szerint a GYES mellett csak max. 6 órában dolgozhatok, így az lenne az első kérdésem, hogy kötelezhet-e a munkáltató arra, hogy lemondjak a GYES-ről és teljes munkaidőben térjek vissza.
A másik kérdésem: papíron a 2. születésnap után mennék vissza dolgozni, és ekkor kezdeném kivenni a felhalmozódott szabadságomat, és mivel korábban teljes munkaidőben dolgoztam, erre az időszakra nem igényelhetem a GYES-t. Lehet ez a buktató, hogy a munkába állás időpontjában még hivatalosan nem vagyok GYES-re jogosult, vagy elég ha már a kérelmemet beadom az OEP felé attól az időponttól, amikor elfogy a felhalmozott szabadnap és effektív munkába állok.

Előre is köszönöm a segítséget!

nandy # 2011.03.26. 09:39

1. Rossz a kérdésed. A munkáltató nem arra kötelez, hogy lemondd a gyes-t!
Ha a munkaszerződésed 8 órás munkavégzésre szól, akkor azt csak közös akarattal lehet módosítani. A munkáltató mondhatja azt jogszerűen, hogy nem megy bele a módosításba. Innentől te eldöntheted, hogy otthon maradsz gyes-en, vagy visszamondod a gyes-t és dolgozol 8 órában. Vagy megegyeztek abban, hogy enged más helyen dolgozni, ahol tudsz 6 órában.

A második kérdésedet nem igazán értem. A gyes-t a MÁK-tól kell igényelni, ott is lehet lemondani. Az OEP-től GYED-et kapsz, amellett egyáltalán nem lehet keresőtevékenységet folytatni, szabit sem lehet kivenni.

nandy # 2011.03.26. 09:47

Stüci:

Ha 2010-ben volt legalább 180 bérezett napod, és sem 2010-ben, sem idén nem volt 30 napnál hosszabb megszakítás a biztosítási jogviszonyodban, akkor sajnos a tavalyi év jövedelme (minimálbér) lesz az alap TGYÁS esetében.
GYED-nél viszont az idei évi jövedelmet fogják figyelembe venni (ha lesz idén 180 bérezett nap), ez talán kedvezőbb hír.

Janka32 # 2011.03.27. 19:22

Kedves nandy,

köszönöm a segítséget!
Az első kérdésre adott válasz miatt a második érvényét is vesztette, mert ha 8 órában köteles csak visszavenni, akkor amellett nem is tudom igényelni a GYES-t.

Még egyszer köszönöm!
Janka

Devus85 # 2011.03.28. 07:20

sziasztok!
Gyors segítségre van szükségem!
Pénteken felmondtak édesasnyámnak a munkahelyén, aláírta a közös megegyezést, mivel nem akart még olyan közegben lenni 1 hónapot( annyit kellett volna ledolgoznia)
a munkavizsony közös megegyezéssel a mai napon szűnik meg...
Illetve mult héten voltunk tudoszuron...és vasárnap egyik ott dolgozó nővér ismerősünktől jött a telefon, hogy vissza kell mennie vizsgálatra..mert nincs rendben minden.
Úgy tudom, hogy a biztosítási jogviszony megszűnését követő első második és harmadik nap elmehet táppénzre.
Reméljük csak tüdőgyulladása van orvosilag, és nem nagyobb probléma. Viszont atz beszéltük ha "csak" ez a baj..akkor is lehet kiíratja magát táppénzre..egyik részről jól jön az a kis pénz is, másik részről nagyon szemetek voltak vele a munkahelyén, harmad részről azt inkább le sem írom, ha nagyobb baj lenne...
hogyműködikez.?SOS kérnék segítésget!!!!!!!!!!
Köszönöm előr is!!!!

pazs # 2011.03.28. 08:47

El kell menni a háziorvoshoz és ő intézi. Azért megjegyezném, hogy az nem indok a táppénzcsalásra, hogy a volt munkáltató szemét és jól jön a pénz, de ha édesanyád keresőképtelen, az már kérdés. Jobbulást neki.

hpotterina # 2011.03.28. 09:47

Sziasztok!

4 hónapos terhes vagyok és a megváltozott táppénz miatt azon gondolkodom lehet még áprilisban el kellene mennem táppénzre. Ez az első terhességem, fogalmam sincs hogy fogom bírni, elég komoly túlsúlyom van, már most dagad a lábam. Ha még melegebb lesz és a pocakom is nő, még rosszabb lesz. Elég jól keresek, a jelenlegi tv szerint a maximumot kapnám ha táppénzen lennék. Bennem van, hogy ha esetleg el kell mennem táppénzre májussal akkor elég vacakul járok. Ha kiíratom magam április 29-el akkor még a régi szabályok vonatkoznak rám? Akkor is ha akkor még nem táppénzen hanem betegszabin leszek? Ki tud nekem biztosat mondani, mert a munkahlyemen szeretnék mihamarabb szólni, hogy meddig számíthatnak rám...

Előre is köszi

Mami09 # 2011.03.28. 10:34

Tisztelt Szakértő!

1981-es születésű vagyok. 2000-től határozatlan idejű szerződéssel dolgoztam 2009 január közepéig.
2009.01 közepétől táppénzen voltam egészen 2009.06.12-ig, kislányunk születéséig.
2009.06.12–2009.11.26-ig TGYS kaptam, majd 11.27-től GYED-en vagyok.
A kistesó születésének várható időpontja 2011.04.06.

A szabadságokkal kapcsolatban kérdezném, hogy helyes-e az, hogy 2009-ben 22 nap alapszabadságom volt + 2 nap a kislányunk születése után,2010-ben már csak 20 nap alapszabadságot kaptam + a 2 nap a pici után és most 2011-ben az alapszabadságom összesen 12 nap és a gyermek után már csak a párom igényelhette a 2 napot.

Hogyan kell kiszámolni a szabadságokat, mert nekem ez a 12 nap alapszabadság kevésnek tűnik és akkor a jövőben ( mivel jön a kistesó ) mennyi nap fog nekem járni?

Segítségét előre is köszönöm!
Üdv.

BuffyT # 2011.03.28. 12:28

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni Önöktől.

Én egy 1,5 éve GYED-en lévő Anyuka vagyok, aki jelenleg tervezi a második babát is.
Így akár terhes is lehetek jelen pillanatban.
A problémám az, hogy most értesültem, természetesen nem hivatalosan, hogy a cég csődeljárás alatt van.
Azt tudom, hogy amíg csak eljárás alatt van, addig a GYED változatlan marad.

A kérdésem, hogy a legrosszabb esetben mire számíthatok pénzügyileg?
Tehát, ha holnap megszűnik a cégem, kitől fogok pénzt kapni, és mennyit:

  • most a GYED alatt, ami aug. 30-ig tart,
  • ha terhes vagyok: a GYED végétől, a gyerek születéséig kitől, és mennyi Táppénzt kapok, és
  • ha megszületik a gyerek, kitől és mennyi GYED-et fogok kapni?

További infó: 2005. 08. hó-tól dolgozom a cégnél, és kb. bruttó 200 000 Ft-ot kerestem. 2009. 08-tól vagyok GYEDen.

Válaszukat erőre is nagyon köszönöm!

medy79 # 2011.03.30. 14:05

Tisztelt Jogi Fórum!
A következő problémával fordulnék Önökhöz(...még nem találkoztam hasonlóval)
1 éves a kisfiam és mivel egyedül nevelem, így rákényszerülök arra, hogy 4 órában visszamenjek dolgozni.Édesanyámmal élek, aki 55 éves és szintén nem tud elhelyezkedni már hónapok óta sehol. Azt tudom, hogy ilyen esetben gyest kell igényelnem, csak azt nem tudom, hogy ha esetleg közben édeanyám találna munkát, akkor vissza lehet-e csinálni a gyest, gyedre, ill. ha mégsem találna, akkor jár-e a kisfiam 3 éves koráig a gyes? Előre is köszönöm válaszukat, tisztelettel: medy79

rozália1 # 2011.03.30. 21:31

tisztelt szakértő!ha április 1-töl vagyok táppénzen terhesség miatt április 31-től az uj törvény szerint kapnám a táppénzt vagy maradna a régi mivel 1-től vagyok táppénzen.

nandy # 2011.03.31. 07:55

Nem tudom, nem láttam még a törvényt.

nandy # 2011.03.31. 07:58

Medy: igen, lehet szüneteltetni a GYED-et, és helyette gyes-t kérni, aztán vissza.

nandy # 2011.03.31. 07:59

BuffyT:

Amíg a cég meg nem szűnik, addig a munkaviszonyod is fennáll. Ha még ezidő alatt szülsz, járni fog a TGYÁS és a GYED is.
Ha előbb szűnik meg a munkáltatód, és utána szülsz, akkor már rosszabb a helyzet, GYÁS-ra esetleg jogosult lehetsz, GYED-re már kevésbé.

amolka1211 # 2011.03.31. 09:03

Tisztelet szakértö!
Rengeteget böngésztem és olvastam az adott témakörben, de mégsm vagyok biztois abban hogy jól tudom a válaszokat, ezért fordulok inkább Önhöz.
2010.02.08-2010.12.20 bejelentett munkaviszonyom volt, hol 6, hol 8 orában. Atlagba havi 56.952. Dec 20-án megszünt a munkaviszonyom, januárban viszont terhes lettem. Január 26-án bejelentkeztem munkanálkülire, amit juniusig kapok. Szeptember 16-ra vagyok kiirva.
A kérdésem az lenne, hogy a szülés pillanatában nem kapok munkanálkülit, tehát nem leszek biztosított. Juniustól-szeptemberig fizessem magam után a tb, vagy jelentkezem be egy ismerös vállalkozáshoz (de ott fizetnem kellene a bejelentés költségeit magam után), hogy járnék jobban?
Ugy olvastam hogy a tgyás és a gyed-hez 180munkanap kell, ami nekem a 2010-es évben böven megvolt. Attol függetlenük, hogy a szülés pillanatában, semmijen jövedelemmel nem rendelkezem, attól a tgyás és a gyed jár nekem?
Ha igen akkor a következö évben mi alapján számolják ki nekem a gyed összeget, ha egész évben munkanélkülin kb 6 hónapot, jövedelem nélkül 2,5 hónapot, és gyeden 3,5 hónapot voltam?
Az utolsó kérdésem az lenne, hogy ezeket a járandóságokat kell e külön igényelni, vagy ez automatikusan jár? Ès esetleg van e még valamilyen támogatás amire jogosult lennék?

Válaszát elöre is köszönöm, probáltam nem tul zavarosan fogalmazni, remélem sikerült

Kata

Ancsa77 # 2011.04.01. 06:58

Kedves Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni!
2010.03.01-től 2011.03.15-ig volt munkaviszonyom. Most passzív táppénzen vagyok, mivel kiderült hogy terhes vagyok. Azt kérdezném hogy mivel ez év novemberében fogok szülni mire leszek jogosult és ott milyen jövedelmet vesznek figyelembe?
Változik-e valami és ha igen akkor mi, ha még az idén el tudnék menni dolgozni.
Mivel nem tudom, hogy a biztosítási időbe beleszámít-e a munkanélküli vagy a passzív táppénz időszaka, vagy a próbaidő?
És jól tudom-e hogy a GYED és a TGYÁS megállapításához elég ha van 365 napnyi munkaviszony a szülést megelőző két évben? Viszont ha szeretném tudni, hogy mennyi GYED-re leszek kb. jogosult akkor a munkaviszonyban töltött jövedelem alapján fogják számolni, vagy a munkanélküli támogatást is beleveszik?

Köszönöm a segítséget!

veronika0505 # 2011.04.01. 14:39

Kedves Szakértő,

Mától 3 hónapos szerződéssel 4 órás közmunka programban veszek részt. Szeretném megkérdezni emellett a munka mellett mennyi időre lehet elmenni táppénzre? Köszönöm a segítségét!

melcsi176 # 2011.04.01. 16:15

Kedves Szakértő!

10 éves munkaviszonnyal rendelkezem, ebből 2007. 02.- 2009.02. között gyeden voltam. Az idén novembere várom a baba születését és érdekelne, hogy a gyed számitása mi alapján történik? Pontosabban ha már most elmennék táppénzre az befolyásolná e a gyed összegét? A szülés előtti 12 hónapot veszik alapul vagy az előző évi keresetett?
Segitségét előre is köszönöm:
melcsi176

nandy # 2011.04.02. 19:08

melcsi:

Főszabály szerint mindig az igénylés (jogosultság) évét megelőző év jövedelme a mérvadó.

2011. évi szülés esetén TGYÁS alapja főszabály szerint a 2010. évi jövedelem. Ha novemberben szülsz, akkor a GYED-re való jogosultságod viszont 2012-ben nyílik meg, tehát ott a megelőző év a 2011-es lesz. Ha 2011-ben nem lesz legalább 180 bérezett napod (mert pl. táppénzre mész), akkor a GYED alapja megegyezik majd a TGYÁS alapjával, azaz a 2010-es évi jövedelmed lesz az alap annál is.

nandy # 2011.04.02. 19:10

veronika0505:

Ha a mostani biztosítási jogviszonyodat megelőzően legalább 31 napig biztosítás nélkül voltál, akkor táppénz csak annyi napra jár, amennyit a megszakítást követően biztosításban töltöttél.
Azaz ha épr. 1-jén kezdtél dolgozni, és már "beteg" is vagy, akkor tkp. egy-két napra fog csak járni a táppénz.

nandy # 2011.04.02. 19:14

Ancsa77:

Meglehetősen összetett a kérdésed, hadd ne találgassak, mi lenne az irányadó.

Arra felhívnám a figyelmed, hogy a TGYÁS és GYEd jogosultsághoz AKTÍV biztosítási jogviszony is kell, szóval nem elég a 365 nap munkaviszony.

nandy # 2011.04.02. 19:17

amolka1211:

A TGYÁS és GYEd jogosultsághoz mindenképpen aktív biztosítási jogviszony kell, nem elég fizetni a havi 5.100,-Ft eü. járulékot.

Az lenne a jobb, ha nem most igényelnéd az álláskeresési ellátást, hanem csak a szülés előtti időszakban, és akkor is úgy kell számolni, hogy a TGYÁS lejárta utánra is maradjon néhány nap belőle.

A szívességi bejelentést nem ajánlom, az OEP elég szigorúan vizsgálja és bünteti.