GYED,GYES, táppénz


karatnai # 2010.08.29. 10:17

Kedves Nandy!

Köszönöm a gyors segítséged! :-)))))

Úgy értelmezem, hogy számomra anyagilag most az az előnyösebb, ha elmegyek táppénzre.

Amikor iskolai szünetek vannak, akkor én is szabadságon leszek, megszakítva a táppénzt, mivel ennyi szabadságot bent kellett hagynom.

Mivel az alapbérem valamivel több, mint a minimálbér kétszerese, ezért idén akkor még ledolgozom azt, ami a 180 napból hiányzik.

Még egyszer köszönöm és minden jót kívánok!!!

Mné Anita # 2010.08.29. 09:33

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék,hogy gyes mellett hány órában lehet dolgozni? Illetve, hogy jelenlegi munkahelyemre nem tudok visszamenni dolgozni, mivel több műszakos munkarendet nem tudok vállalni. Nekem kell felmondanom, vagy munkahelyem küld el? Munkaviszonyom jelenleg 13 év. Végkielégétést kaphatok, vagy ebben az esetben nem jár?
Köszönettel: Mné Anita

nandy # 2010.08.29. 08:19

Nagy Gabi:

Nem tudjuk, hogy milyen szabályok lesznek 2012-ben. A gyes viszont biztosan nem képezi semmilyen ellátás alapját.
A jelenlegi szabályok szerint, ha gyes-ről mennél szülni, akkor a TGYÁS-t a szerződés szerinti béred után számolják (de max. a minimálbér kétszerese), GYEd-et viszont a minimálbér alapján fogod kapni.

nandy # 2010.08.29. 08:15

A válaszom karatnai-nak ment.

nandy # 2010.08.29. 08:14

A táppénz alapja valóban a régi jövedelmed lesz, az ún. előnyszabály miatt. (Ha azért nincs 180 nap jövedelmed, mert az irányadó időszakban táppénzen, GYED-en, TGYÁS-on voltál, akkor alapként az utoljára kapott ellátás - azaz a GYED - alapjául vett összeg lesz most is az alap).

A TGYÁS alapja viszont a 2010. évi jövedelmed lesz, akkor is, ha nincs 180 nap. Viszont a 180 bérezett nap hiányában a TGYÁS alapja is maximum a minimálbér kétszerese lehet, idén 147.000,-Ft, jövőre ki tudja, mennyi lesz.
De lehúzza az alapot a keresőképtelenség első 15 napjára kapott betegszabadságos bér is, nem árt erre is számítani! Ezért jó lenne, ha minél több olyan napod lenne, melyre rendes bért kapsz.

A GYED alapja pedig megegyezik majd a TGYÁS alapjával.

Nagy Gabi # 2010.08.29. 08:13

Tisztelt Szakértők!

A következőben kérem segítségüket: első gyermekem 2009.01.02-án született. Szeretnénk kistestvért. 2011. 01.02-tól már csak a gyest fogom kapni. Kérdésem: ha valami oknál fogva nem esem teherbe max 2011. március közepéig, mondjuk a 2. gyermek csak 2012. január 1 után születik, akkor a THGYÁS-t és a GYED-et a 2011 évre kapott GYES után fogják kiszámolni? Úgy gondolom, ha sikerül 2011. december 31 előtt megszülni a 2. babát, akkor az idei évre eső GYED lesz az alapja a továbbiaknak. Ezt jól gondolom?
Köszönöm: Gabi

karatnai # 2010.08.28. 23:17

Tisztelt Jogi Szakértő!

Néhány dologban szeretnék segítséget kérni.

2008.január 27-én született a lányom, akivel először TGYÁS-on, majd GyED-en voltam.
2010.január 28-tól GYES-en vagyok, április 2-től pedig elkezdtem kivenni a szabadságaimat. Azt terveztem, hogy szeptemberben visszamegyek tanítani.

Júniusban kiderült, hogy ismét gyereket várok, 2011.február 15-re vagyok kiírva.
Munkáltatómmal azt beszéltük, hogy neki is jobb lenne, ha táppénzre mennék, mert könnyebben meg tudja oldani a helyettesítést egész évre.
Mivel kislányom most kezdi az óvodát, ezért az is lehet, hogy sokat betegeskedne.

Azonban nagyon tanácstalan vagyok.
Hallottam, hogy 2010.áprilisától megváltoztak a jogszabályok és nem tudom, milyen esetben járnék jobban.

1. Aug.30-án kezdenék, ám gyerekszabadságon leszek, a gyereket szoktatom az oviba. Utána elmegyek táppénzre, egészen a szülés előtti 28 napig.
Ebben az esetben mi a táppénz alapja és kaphatom-e mellette a gyest?
Felhívtam a bérszámfejtőnket, aki nem túl nagy meggyőződéssel, de azt mondta, hogy minden juttatásomnak (táppénz, tgyás, gyed) az alapja a 2007-es bérem lesz, mivel most nincs meg a 180 napom.

2. Kb. 21 nap hiányzik a 180 napból, ha ez nekem jobb, akkor a munkáltatóm visszavesz még 3 hétre, hogy ez a kieső időszak meglegyen.
Gondolom, akkor nem kérdés, hogy ez lesz minden ellátmányom alapja.

Őszintén szólva, jobban járnék, ha a 2007-es bérem alapján kapnám a juttatásokat, ám nem tudom, hogy ennek valóban van-e realitása.

Előre is köszönöm a választ.

Help me! # 2010.08.28. 21:30

Kedves Nandy! :)

Nagyon köszönöm az infót! Legalább már tudom... :( Ezt az lehetőséget egy ottani oszt. vez. ajánlotta, persze felhívta a figyelmem, hogy "én ezt nem mondtam!"
Ebben az a szomorú (számomra), hogy mindig minden jövedelmem után keményen adóztam. Folyamatosan 2-3 munkahelyem volt. 36 éves vagyok, így nem 1-2 évről van szó. Új munkahely, új kihívások stb., szóval még próbaidős voltam, bejelentettem, hogy terhes vagyok, így bármilyen indokkal elküldhetett. És... megtette, aznap már nem is kellett dolgoznom. Most már mindegy, új irányban indulunk el.
Véleményed szerint meg kell várnom mindenképpen az elutasító határozatot, vagy már leadhatom az igényemet a Gyes-re?
Köszönöm!

nandy # 2010.08.28. 17:55

Bármikor lemondhatod a GYED-et, és igényelhetsz helyette gyes-t.

Enesbenes # 2010.08.28. 16:05

Kedves Nandy!

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást,most már okosabb lettem:-)
Ha ezt anno tudtam volna inkább a Gyest igényeltem volna meg,hiszen sokkal az sem kevesebb és a mellett legalább el tudtam volna menni dolgozni.Na de sebaj,majd egy év múlva...

nandy # 2010.08.28. 11:33

Enesbenes:

Valóban az a probléma, hogy a TGYÁS-t a 2008. évi jövedelmed alapján állapították meg, mert akkor volt 180 bérezett napod, így az a magas jövedelem lett az alap.
A GYED-et viszont már 2010-ben igényelted, így az irányadó időszak 2009.01.01-2010.03.16. Ebben az időszakban nem volt összesen 180 bérezett napod (a munkanélküli, AM-könyves fogl. nem számít annak!).

1997/217.(XII.1.) korm. rendelet
26. § (2) Annak, aki álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék folyósításának szünetelése alatt, vagy ezek megszűnését követő 42 napon belül szül, és tényleges jövedelemmel nem rendelkezik, a terhességi-gyermekágyi segély összegét az Ebtv. 42. § (3) bekezdése szerint, a gyermekgondozási díj összegét pedig az Ebtv. 48. § (4) bekezdése szerint kell megállapítani, azonban a pénzbeli ellátás alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék alapját képező átlagkereset harmincad részét.682 683

Eb. tv. 48. § (4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

nandy # 2010.08.28. 11:22

Help me!

Semmi esélyed arra, hogy GYED-et kapjál. A szívességi bejelentést a REP kiemelten vizsgálja, és a te eseted tipikusan az!
Valószínűleg azért indult az ellenőrzés, mert feltűnt valakinek, hogy egyetlen napot dolgoztál egy új cégnél, aztán rögtön GYEd-et igényeltél...
Jobb lenne, ha beletörődnél, és megigényelnéd a gyes-t, mert az jár egyedül.

Help me! # 2010.08.27. 22:22

Tudnátok segíteni?
Igyekszem röviden, érthetően leírni a problémám: A terhességem ideje alatt munkanélküli voltam,. Amikor megszületett Zoé, T-gyásra mentem. A munkanélküliben senki nem mondta, ill. tudatta velem, hogy a T-gyás lejárta után, (2010. 02. 07.) 10 napon belül jelentkeznem kell, hogy igényelni tudjam a Gyed-et. Az ottani kirendeltség vezető elutasította a kérelmemet. Az Oep-hez írtam egy kérvényt, hogy méltányossági alapon adják meg. Semmi reakció-válasz, egy ismerősöm ajánlotta, hogy ha csak 1 napra bevagyok jelentve (biztosítva vagyok), igényelhetem a Gyed-et. Ez megtörtént: május 12-én. Másnap én már fizetésnélküli szabin voltam. Mire minden papírt bevittem, június 21-e lett, mivel soha senki nem foglalkozott az ügyemmel, mindig mindenki mást mondott, mást kért. Ez csak ezért bosszantott, mert nyilván, ha ez lenne a végzettségem = értenék hozzá, nem csinálnák ezt velem. Mivel tudatlan vagyok, kihasználják, nem gyengén.
A lényeg, hogy a papírjaim átkerültek Ceglédre. Képzeljétek el „szembesítésre” kellett mennem Ceglédre, vinnem kellett még a bizonyítványaim fénymásolatait is, hogy indokolt volt-e, ill. megfelelő munkaerőt vettek-e fel, stb. Kb. 2 hete kicsit ingerülten betelefonáltam, hogy mi van már, erre kiküldtek egy tájékoztatót, hogy nyugi, folyamatban van a „kivizsgálás”. Arra hivatkoznak, hogy utána kell nézni a cégnek, aminek a tulaj nem nagyon örült, így ki is jelentett. Így már papírforma szerint megint nem vagyok „sehol”. Február óta nem kapok a csal.pót.-kon kívül semmit, ami már szinte nevetséges, csak nem tudok rajta nevetni. A felszólító leveleim már halomban állnak, a suli kezdésről már nem is beszélek a nagylányomnak, és még sorolhatnám. Kaptam egy olyan infót, hogy írjak be az Eü-i Minisztériumba, ott ki kell, hogy vizsgálják az ügyemet.
Tudna nekem valaki valami irányt mutatni, segíteni? Szerintetek? Előre is köszönöm!

Enesbenes # 2010.08.27. 14:33

Tisztelt jogi szakértő!

Gyeddel kapcsolatban kérdeznék.

2008 januártól-márciusig AM könyvel dolgoztam,utána márciustól októberig volt munkaviszonyom ahol nagyon jól kerestem.Ezután okt.-novembeig munkanélküli voltam,majd decemberben ismét elhelyezkedtem,de már csak 4 órába.2009 januárjában kiderült,hogy babát várok ezért a munkaadóm ezután kivett a 4 órából és csak Am könyvel dolgozhattam,munkanélküli lettem megint.Innen mentem szülni is(munkanélküli).Nagyon örültem,mert kiderült,hogy jogosult vagyok a Tgyásra is és a Gyedre is.Ahogy megszültem Tgyáson voltam(okt.2-től),nagyon "jó" összeget kaptam,majd március 16-án lejárt Tgyás.Felhívtam az Oepet,hogy milyen dokumentumok szükségesek a Gyed igényléséhez és akkor ott mondták,hogy be kell megint jelentkeznem munkanélkülire ahoz,hogy jogosult legyek a Gyedre.Én így is tettem,a munkaügyibe mondták,hogy ne aggódjak az összeg kb annyi lesz,mint a Tgyás volt.Én erre megkönnyebbültem.Igen ám,de amikor megkaptam a Gyed összegét dobtam egy hátast:-(Egyből hívtam az Oepet,hogy biztos valami tévedés,de ott az ügyintéző az mondta,hogy a Tgyást 2009-ben igényeltem így ott a 2008-as évet veszik alapul,viszont a Gyedet már 2010-ben,így ott pedig a 2009-es évet.Én azt hittem,hogy ez folyamatos nem választják őket el,hiszen munkanélküli voltam ahhoz a keresetemhez állapították meg a Tgyást is.

Szeretném kérdezni,hogy akkor most tényleg nekik van igazuk???

Üdvözlettel:Enesbenes

renoci # 2010.08.27. 12:39

köszönöm szépen, reménykedtem hogy nem így van..

De elég fura, hogy többször voltam bent, és nem mondanak semmit. Régebben egy megbízásos szerzősést akartak aláíratni velem, és ezt a szerződést megszüntetni ami van. Az nem is munkaviszony- majdnem csőbe húztak..

nandy # 2010.08.27. 12:28

A gyes lejártától számítva van a 30 napos védettség.

Nem vagy köteles más munkakört elfogadni, de mivel már nem állsz védelem alatt, ezért akár fel is mondhatnak neked.

renoci # 2010.08.27. 12:18

Tisztelt Szakértő!

Határozatlan idejű munkaviszonyról mentem táppénzre és gyedre, majd gyesen maradtam. Ahogy gyermekem három éves lett, kivettem a szabijaimat, ami most fog lejárni nemsokára. Hallottam egy hónap védettségről. Ez most még ha lejár a szabim akkor is még plusz egy hónap?? Vagy már a szabi beleszámított??

Másik kérdésem, hogy nagyon nincs szükség rám, mert régebben szerződéssel vettek fel embert (azt csinálja amit én csináltam)akinek szept. 30-án jár le a szerződése. Nekem elsején kéne kezdenem. Mi lesz ha mást akarnak ajánlani, köteles vagyok elfogadni? Úgy tervezem semmiféle új szerződést nem irok alá, csak ha munkakörleirást akarnak változtatni és minden marad a régi akkor azt elfogadom.
Lehet hogy azt akarják elérni hogy nekem ne tetszen valami és én mondjak fel, mert még mindig nem mondták meg a sorsom, utolsó szabisnapomon mondják majd meg..
köszönöm

Rena

nandy # 2010.08.27. 10:53

Nagyjából.

qqcsné # 2010.08.27. 10:50

Kedves Nandy!
Köszönöm a gyors választ, ezek szerint (durva számítás szerint kb) november 1-től már a fizetésem alapján kapom a táppénzt.

nandy # 2010.08.27. 10:34

qqcsné:

Mivel gyes mellett dolgozol, ezért a minimálbér lesz a táppénz alapja mindaddig, míg nem lesz legalább 180 bérezett napod.

nandy # 2010.08.27. 10:33

brit:

Ha valóban keresőképtelen leszel, és van munkaviszonyod, akkor járni fog a táppénz.

qqcsné # 2010.08.27. 09:34

Tisztelt Szakértő!
Május 1-től a gyed-et lemondva gyes mellett újra munkába álltam. Május 1 óta folyamatos a gyes melletti munkaviszonyom (ha jól olvastam, ez külön számít). Eddig szabadsággal oldottam meg az otthonlétet, ha betegek voltak a gyerekek.
Ha most úgy hozná a sors, hogy táppénzre kell mennem, akkor azt mi alapján számítanák ki? A tavalyi egész éves jövedelmem, vagy a mostani bérem alapján?
(gyermekeim 2008. 12.01-jén születtek, 2009. májusáig voltam tgyáson, utána gyeden 2010 áprilisáig)

Válaszát előre is köszönöm,

brit # 2010.08.26. 20:51

Tisztelt Szakértő!

A kislányom 2011 januárjában lesz 2 éves, innentől kezdve a gyes-t fogom kapni. Ha 2011 február-márciusa körül újra teherbe esek, akkor van-e arra mód, hogy táppénzre menjek? Ugyanis az előző kislányommal is veszélyeztetett terhes voltam. Ha erre van mód, akkor ez hogyan zajlik, mit kell tennem és miből számolják a táppénzt és a gyed-et , amikor megszületik a második baba?

Előre is köszönöm válaszát!

nandy # 2010.08.26. 16:51

dudask:

Feltételezem, hogy van munkaviszonyod...

Táppénzt az előző GYED-ed alapját képező jövedelem alapján fognak megállapítani.
De a keresőképtelenség első 15 munkanapjára a szerződés szerinti béred 70%-a jár (amit a munkáltató fizet), és ez a 70%-os bér lesz a TGYÁS, GYED alapja. A szerződés szerinti bérednek kb. a felét fogod bruttó összegben megkapni.

Ha nem mész táppénzre, akkor a TGYÁS és GYEd alapja az előző GYED-ed alapjával fog megegyezni.

Azt még esetleg megteheted, hogy (gyes mellett) kiveszed az előző évekről bentmaradt szabadságokat, így legalább egy kis pénzhez jutsz, és akkor az lesz a TGYÁS, GYED alapja. Vagy először szabira mész, aztán táppénzre.

Fontos tudni, hogy bármelyik megoldást választod, 180 bérezett napod nem lesz az irányadó időszakban, és így a TGYÁS maximuma is a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet.

nandy # 2010.08.26. 16:45

Emerenc:

Nagyon sokszor leírtam már, hogy akkor jár passzív táppénz, ha az orvos szerint is keresőképtelen vagy.