GYED,GYES, táppénz


Iceburner # 2012.12.01. 13:46

A következő esettel kapcsolatban lenne kérdésem.Szeptember 13-án munkába menet közúti balesetet szenvedtem.Vétlen voltam,8 napon túl gyógyuló sérülésem miatt jelenleg is táppénzen vagyok.A munkáltató okt. 3-án vette fel a baleseti jegyzőkönyvet (annak ellenére,hogy én már szept. 14-én személyesen jeleztem,hogy mi történt).Még mindig különféle adatokat kér a MÁK (mivel közalkalmazott vagyok),olyanokat is,amiket már többször megadtunk,minden szükséges adat feketén-fehéren szerepel az általam leadott papírokon. Balesetem óta sima táppénzt kapok,mert még mindig nem nyilvánították úti balesetnek az ügyemet.
Tudomásom szerint annak ebben nincs jelentősége,hogy a rendőrségi eljárás szerint ki volt a hibás (egyébként is én vagyok a károsult,a vétkes sofőr ellen büntető eljárás indult).
Nehéz anyagi helyzetbe kerültem,ezért szeretném tudni,hogy meddig tarthat még ez a huzavona? Mit tehetnék/kihez forduljak,hogy a kiesett béremet mielőbb megkapjam?
(Az egyértelmű,hogy munkába menet a legrövidebb útvonalon történt a baleset).

iSiS # 2012.11.30. 21:18

Üdv!

A kérdésem a következő lenne:

1 évvel ez előtt autóbalesetet szenvedtem. 2011.11.28-án táppénzes állományba kerültem.
Azóta 2 térdműtétem volt, számtalan gyógytorna, fizioterápia, stb.
2 napja, azaz 2012.11.28-án lejárt az 1 év táppénz jogosultságom.
A kezelések még tartanak és új orvoshoz irányítottak (Sportkórház), mert MR, CT leleteim alapján nem egyértelmű a térd problémám.

A rehabilitációs járadék (leszázalékolás) kérelmem már be van adva, de a folyamat nem indult el, mert a munkaviszonyom még él.
Ilyenkor mit kell tennem ?
Vissza kell mennem dolgozni ?
Ha igen, akkor mi történik, ha nem tudom ellátni a feladatköröm ? (Hiszen járni is alig tudok)

Tényleg fel kell vennem a munkát a táppénzes jogosultság lejárta utáni legkésőbb harmadik napon ? (Azaz holnap)

Bonyolítja a helyzetet, hogy az autóbalesetben vétlen voltam és tart az egyezkedés a károkozó biztosítójával...

Ahhoz, hogy nem vagyoni kártérítést kaphassak eleget kell tennem a kárenyhítési kötelezettségemnek.
Azaz fel kell vennem a munkát ??
A jelenlegi orvosi papírjaim nem elég meggyőzőek, sőt van negatív MR vizsgálatom is. Ezért megyek új orvoshoz, hogy találják meg végre a probléma okát, hiszen mozgásomban meglehetősen korlátozott vagyok.

Kicsit hosszúra sikerült.
Előre is köszönöm a válaszokat:
István Gyula

agi40 # 2012.11.29. 17:34

Kedves anne01 !

Köszönöm a választ!

Igen,a munkáltató ma már azt csinál ,amit akar !

anne01 # 2012.11.29. 17:19

agi40

Munkarendet, napi munkaidő-beosztást a munkáltató határozza meg, a dolgozó legfeljebb csak arról dönthet, hogy alkalmazkodik -e ehhez vagy sem. Az is igaz, hogy a napi munkaidő meghatározásával könnyedén olyan helyzetet lehet teremteni, ami egy visszatérő kismama számára nem megfelelő.
Az új munkatörvénykönyve lehetőséget teremt arra, hogy a felhalmozódott szabadságokat, szabadságmegváltás címen a munkáltató egyben fizesse ki a munkába visszatérő kismamáknak, ha a felek ebben megállapodnak.

agi40 # 2012.11.29. 11:08

Kedves Nandy!

Nem akarlak teljesen lefoglalni,de új körülmény merült fel. Végül is úgy tűnik meg akarják tartani a hugomat,9 év munkaviszonya van egyébként a cégnél.Kettő nap szabadságot kapna,azalatt el kellene intéznie az egészségügyi könyvet,orvost ,stb. és dec.5-én munkába kellene állnia,egy új boltot nyitnak.Ott reggel 5-re kellene mennie és 6-tól írnák a munkaidőt,hiszen akkor van az üzlet napi nyitása.Elég rosszul hangzik nem?

Az ovoda 1/2 7-től nyit,nincs aki addig vigyázzon a gyermekre és elvigye az oviba.

Az összegyűlt szabiját pedig ki akarják fizetni,mindent!/Reméljük ők jól számolták ki/ !

Mi az amibe kötelezően bele kell mennie a hugomnak?

  • munkarend,
  • szabik,stb.

Lehet,hogy azt szeretnék kiprovokálni,hogy Ő mondjon fel és alig kerül valamibe a Cégnek?

Megtennéd,hogy ma még válaszolsz?
Bölcs tanácsodat előre is köszönöm!

agi40 # 2012.11.28. 19:23

Kedves Nandy!
Köszönöm a választ!

Tudnak a húgomról,mert volt bent korában látogatóban és mondta neki az adminisztrátor,hogy számítson arra,hogy nincs már védettsége,tehát felmondhatnak neki.

A táppénzre való elmenetelt nem kitolásként gondolta,hanem azért,mert egészségügyi könyves,élelmiszerrel kell bánnia/az eredeti beosztása szerint/ és hasmenése van napok óta,lehet,hogy csak az izgalom,de lehet,hogy valami vírus,akkor pedig nem mehet dolgozni,mert fertőzheti a kiflit,zsemlét,stb.Nem ment orvoshoz még,mert várta választ is a munkahelyről,hiszen ha mehet szabadságra,akkor ki tudja magát kezeltetni táppénz nélkül is.Hát nem biztos,hogy ez a jó gondolkodás!
Mégegyszer köszönöm a választ!

nandy # 2012.11.28. 12:36

kiscsillag81:

Akár a szülés napjától is igényelheted, de legkésőbb dec. 30-ig igényeld meg (ha addig nem születik meg a baba, akkor is).
GYED-re ugyanis akkor leszel jogosult, ha a biztosítási jogviszonyod a TGYÁS időszaka alatt szűnik meg.

nandy # 2012.11.28. 12:32

Utolsó mondatomhoz még annyi kiegészítést tennék, hogy ha veszélyes anyaggal dolgozol, akkor a terhességed idejére a munkáltatód köteles lenne olyan munkakört biztosítani, amely nem veszélyezteti az állapotodat.

nandy # 2012.11.28. 12:30

maczkóné # e-mail 2012.11.25. 23:57 Kedves Szakértő!
A kisfiam 2013 március 17-én lesz 2 éves.Jelenleg gyed-en vagyok. A férjemmel úgy terveztük, hogy mire 2 éves lesz megszületik a testvére. Sajnos még várat magára. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben ha a következő hónapokban sikerülne teherbe esnem mi lenne jobb megoldás:

fiam 2 éves kora után kivenni a felgyülemlett szabadságot majd táppénzre menni
egyből táppénz
táppénz helyett gyes. Anyagilag hogyan járnék jobban? (sajnos a táppénz elkerülhetetlen, mivel egészségre ártalmas anyagokkal foglalkozunk)Melyik megoldás lenne anyagilag a legmegfelelőbb?

Na ez az, amit még a legnagyobb jóindulattal sem lehet megválaszolni...!!!Nagyon sok függ attól, hogy mikor válik jogosulttá az adott ellátásokra, hogy mi lesz az irányadó időszak, abban a jövedelem stb...

Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy a táppénz nem egy választható opció. Elvileg annak járna, aki az állapota miatt nem tud dolgozni...

nandy # 2012.11.28. 12:21

Nem kötelező a munkáltatónak válaszolnia, bár általában úgy illene...

A testvéred fizetés nélküli szabija nov. 30-án lejár, így dec. 1-től munkavégzési kötelezettsége van.
A szabadságot nem kötelező rögtön kiadni, 183 napja van rá a munkáltatónak.
Én azt javaslom, mindenképpen menjen be a munkahelyére, és beszéljen a főnökével a hogyan-továbbról.
(Talán nem is tudnak a tesódról...)

agi40 # 2012.11.28. 11:38

Még azt is szeretném megkérdezni,hogy a fizetésnélküli szabadság lejártát követően ,miután fel nem mondtak,tehát él a munkaviszony, el lehet-e menni táppénzes állományba?

Kérlek benneteket válaszoljatok erre és az előző kérdésemre is!

agi40 # 2012.11.28. 10:10

Tisztelt Hozzáértők!
Nagyon fontos és sürgős lenne a válaszuk!!!!!!!

Hugom kisfia most noveber 30-án betölti a 3.életévét. Hugom egy hónappal ezelőtt tértivényes ajánlott levélben tájékoztatta erről a munkáltatóját egyben kérte,hogy december 1-től az időközben felgyűlt szabadságait legyenek szives kiadni és ennek mennyiségéről őt tájékoztatni levélben.Sőt megírta azt is,hogy a szabadsága lejártát követően munkába kíván állni.

Erre a levélre nem válaszoltak.

Tudniuk kell,hogy időközben a Céget eladták és más lett a tulajdonos,aki lehet,hogy nem is kívánja őt tovább alkalmazni, de sem erről,sem a szabadsága mennyiségéről,sem a a szabi igénylésével kapcsolatos levelére nem válaszoltak és nem tájékoztatták .
Jön a December 1,mely most munkanap lesz,.... mit tegyen,mi a jogszerű magatartás,menjen be dolgozni? Hova tegye a gyermeket,hiszen a munkába állásra a válaszlevél hiányában nem tudott felkészülni.
Egyáltalán a munkáltató megteheti,hogy figyelmen ívül hagyja a levelét?

Írjon még sos-ben egy másikat,hogy a hallgatásukat úgy tekinti,mint a szabadság igénybevételét jelentő beleegyezést?

Nagyon kérem aki tud válaszoljon!!!!!!!!!!!!

Alma114 # 2012.11.26. 17:08

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a GYED-GYES-veszélyeztetett terhesség miatti táppénz ideje alatt történő munkáltatói felmondással kapcsolatos.
10 éve dolgozom munkahelyemen határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban. 2013 januárjáig GYED-en vagyok. Most újra terhes lettem, amit a munkáltatónak még nem jelentettem be (nagyon korai időszakban van még a terhesség).
Problémám az, hogy 3 hónapon belül elképzelhető, hogy átszervezés miatt megszüntetik a státuszom. Kérdésem, hogy bármilyen védelem alatt állok -e, ha éppen GYED-en, GYES-en vagyok, vagy ha veszélyeztetett terhesség miatti táppénzemet töltöm.
Illetve GYED lejártát követően, ha kiveszem az éves szabadságomat, utána elmehetek -e táppénzre, vagy akkor is csak a GYES marad meg opcióként. Táppénz csak abban az esetben illetne meg, ha visszamennék rendesen dolgozni (terhesen)?

Válaszát előre is köszönöm: Viola

capisca # 2012.11.26. 07:57

Kedves Józsikatibi!

Feleségének távolléti díj jár.

A távolléti díjba bele kell számolni:

  • a távollét idején (időszakában) érvényes személyi alapbér,
  • a rendszeres bérpótlékok
  • a munkaidő-beosztástól eltérő, illetve a munkaidőkereten felül elrendelt rendkívüli munkavégzés miatti kiegészítő pótlék

Ezek együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlaga illeti meg a munkavállalót.

Orovosi igazolás és a terheskönyv is megfelelő igazolásnak számít.

Üdv
Capisca

capisca # 2012.11.26. 07:51

Kedves Maczkóné!

Anyagilag a táppénzzel jobban járnának, mint a GYES-el.

Ahhoz, hogy táppénzre kerüljön vissza kellene mennie dolgozni, onnan lehet menni csak táppénzre. A GYED-et új terhesség esetén nem követi a táppénz, mert ott van a GYES az megy tovább.

Plusz a táppénz keresőképtelenség okán jár, de Ön már részesül ellátásban.

Üdv
Capisca

maczkóné # 2012.11.25. 22:57

Kedves Szakértő!

A kisfiam 2013 március 17-én lesz 2 éves.Jelenleg gyed-en vagyok. A férjemmel úgy terveztük, hogy mire 2 éves lesz megszületik a testvére. Sajnos még várat magára. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben ha a következő hónapokban sikerülne teherbe esnem mi lenne jobb megoldás:

  • fiam 2 éves kora után kivenni a felgyülemlett szabadságot majd táppénzre menni
  • egyből táppénz
  • táppénz helyett gyes. Anyagilag hogyan járnék jobban? (sajnos a táppénz elkerülhetetlen, mivel egészségre ártalmas anyagokkal foglalkozunk)Melyik megoldás lenne anyagilag a legmegfelelőbb?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Maczkóné

Jozsikatibi # 2012.11.21. 19:50

Tisztelt Szakértők!

A párom 12 hetes kismama. A kérdésem a következő lenne: A kötelező vizsgálatok idejére a munkahelyén táppénz vagy távolléti díj (túlóradíj, pótlékok...stb. Mit is jelent a távolléti díj pontosan?) illeti meg? Ezeket az időpontokat a munkáltató felé milyen módon tudja igazolni? A beutalókkal vagy a terheskönyvbe bejegyzett vizsgálati dátumokkal, vagy mással?
A párom közalkalmazottként dolgozik egy iskolában.

Válaszát előre is köszönöm!

kiscsillag81 # 2012.11.20. 12:50

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni!

Első gyermekemmel vagyok várandós, 35. hétnél járok, dec. 25-re vagyok kiírva. A munkahelyemen határozott szerződéssel vagyok alkalmazva 2012.dec. 31-ig (2011.02.16-tól dolgozok itt, határozott szerződéssel, ezt folyamatosan hosszabbították, ezt megelőzően 2010. aug. 31-től dolgoztam 2011. jan 31-ig, a kettő között két hét munkanélküli).Végig minimálbért kaptam. Jelenleg Október közepétől táppénzen vagyok.

A kérdésem az lenne, hogy mikortól érdemes igényelnem a tgyást, hogy gyedre is jogosult legyek.

erikauvad # 2012.11.20. 12:28

Kedves nandy,
köszönöm válaszát. Még egy kérdésem lenne, ha a gyed lejárta után kivettem volna a szabadságokat (ha jól tudom 24 nap járt volna), mi lett volna a tgyás és a gyed alapja? A szabadság után pedig gyes-re kellett volna menjek a második gyerek születéséig?
Így utólag már okosabb az ember, gondolom ezen változtatni már nem lehet.
Könyvelőnek ilyen esetben (tehát ha másképp többet kaptam volna) felelősségre vonható?
Köszönettel

labruhinn # 2012.11.20. 06:57

@nandy # 2012.11.19. 15:29

Köszönöm a választ!

Korábbna kaptam olyan információt (ez még közvetlenül a szülés után volt), hogy járuléknak nem lehet járulék az alapja, és így a korábbi jövedelem alapján számolják el a táppénzt, a gyedet és a többit. Ezt rosszul mondták korábban, vagy már nem létező szabály?

A szülésig (a táppénzzel együtt) meg lesz a 180 nap ismét. Ebben az esetben akkor ez alapján számolnak?

Köszönöm!

vala_ki # 2012.11.19. 17:35

... illetve:
akkor értem a dolog logikáját, ha figyelembe van véve a már csak egy szülőnek (anyuka) második gyermek után járó támogatásokban az első gyermek léte, és ez a plusz kompenzálja a az első gyermek megszűnő GYES-ét....

vala_ki # 2012.11.19. 17:30

Nandy!

Köszönöm a választ!
Sajnos sejtettem, és talán nincs is más lehetőségem, mint tudomásul venni (továbbra is furcsállva a dolog logikáját, miszerint az első gyermek után járó GYES automatikusan megszűnik/nem vehető igénybe a második érkeztével (???)).
Anyukával kapcsolatban, azt hiszem, én nem fogalmaztam pontosan: az eredeti munkahelyére került vissza nyáron (és onnan egyből táppénzre az újabb állapotossága miatt) automatikusan, ahonnan szülni ment el első gyermekünkkel, tehát nem is annyira "különös mód" ez.

vala_ki:
„de úgy tudom, hogy én pl. nem folytathatom GYES-es státuszomat meglévő első gyermekünkre, mert anyuka fog kapni ellátást a második gyermek után. ”
Jól tudod! Akkor járna továbbra is gyes, ha külön háztartásban lenne a két gyermek.
Ám még abban sem vagyok biztos, hogy a nejednek járni fog a TGYÁS és GYED. Nagyon aggasztó, hogy nyáron "különös módon" lett munkahelye, és rögtön táppénzre is vonult. Ezt az OEP előszeretettel vizsgálja, és ha beigazolódik az ún. "szívességi bejelentés" gyanúja, akkor nem fogja folyósítani a pénzbeli ellátásokat.

nandy # 2012.11.19. 14:44

adrianya:

Biztosítási jogviszony hiányában csak az alanyi jogon járó gyes-re leszel jogosult.

Mindenképpen azt javaslom, hogy a következő baba tervezése előtt szerezz másik munkahelyet, ahol legyél 1-1,5 évet, és utána jöhet a következő projekt.

Azért írom az 1-1,5 év biztosítási időt, mert GYED-nél már csak annyi nap ellátásra leszel jogosult, amennyit a szülést megelőző 2 évben biztosításban töltöttél. Tehát nem jár automatikusan a gyermek kétéves koráig!

nandy # 2012.11.19. 14:41

H_SZ:

A táppénzes időszak is biztosítási jogviszonyt eredményez (hisz van mögötte munkaviszony), így a 365 nap jogosultsághoz szükséges időbe beleszámít.

Az ellátások összegének számításához általában kell 180 bérezett nap, amibe viszont már nem számít bele a táppénz.

TGYÁS-nál viszont még 180 nap sem kell. Ha ennél kevesebb, akkor az lesz az alap. Ha egyáltalán nincs egyetlen bérezett nap sem az igénylés évében, sem az azt megelőző évben (irányadó időszakban), akkor a szerződés szerinti bér lesz az alap, de -180 bérezett nap hiányában- legfeljebb az aktuális minimálbér kétszerese.
GYED számításánál bejön az "előnyszabály", mely szerint ha azért nem volt az irányadó időszakban 180 bérezett nap, mert táppénz, TGYÁS ellátást kapott az igénylő, akkor az utolsó ellátás alapját képező jövedelem lesz az alap. Nálad a TGYÁS alapját képező jövedelem lesz a gYED-alap.

nandy # 2012.11.19. 14:36

tunde8:

Akár jogosult is lehetsz a 186 eFt alapján kiszámolt ellátásokra. De ilyen jövőbeli eseményekre irányuló kérdésre nem igazán lehet tuti választ adni.