munka törvénykönyve


pmaster # 2013.10.03. 10:33

Üdv.
Érdeklődni szeretnék, munkáltatómnak van-e bejelentési kötelezettsége egy 40 főt alkalmazó üzemegység megszüntetésekor, ha a munkavállalók határozatlan idejű szerződéssel vannak alkalmazva, illetve ha van, ilyen kötelezettség, akkor felénk ezt mennyi idővel kell előre bejelenteni hivatalosan?
Előre is köszönöm!
Konkoly István

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.18. 07:14
Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.17. 19:00

OFF
Tényleg nem érzed a határozott különbséget? Lehet, hogy új szemüveg kellene.
ON

efi99 # 2013.04.17. 17:07

Azért köszörültem a torkom, mert a tiedben is ott a reklám.
Gondoltam egyet-kettőt én is beteszek. Remélem nem feltétel, hogy ügyvédi iroda legyen....

Egyjogász # 2013.04.17. 16:50

Ez már vicc, van olyan tpoic, amelyikben nem a dr. Bodnár Lilla elérhetősége a "hozzászólás"??

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.17. 15:10

OFF
tesco.hu
:) Nocsak, legutóbb még rákérdeztél, hogy "mit khmmm". Ezek szerint már tudod.
ON

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.17. 14:29
efi99 # 2013.04.17. 13:27

tesco.hu

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.17. 08:59
Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.17. 08:37

Mt. 78. § (3)

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.17. 06:59
natasa2002 # 2013.04.13. 04:55

Sziasztok!

A munkáltatóm 2. hónapja nem fizette meg a munkabéremet. Szeretnék azonnali hatállyal felmondani. Rengeteg helyen megtaláltam, hogy a munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a felmondási időre járó távolléti díjat ki kell fizetniük nekem. Ezt hol találom meg a munka törvénykönyvében?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.12. 16:28

Esélytelen már, hogy az eddigi hiányos fizetésemért küzdjek?
Miért lenne esélytelen? Fizetési meghagyás vagy per.

efi99 # 2013.04.12. 16:24

Mit khmmm ?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.12. 16:23

Khmmm...

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.12. 16:03
kovacsne12 # 2013.04.12. 13:29

Sziasztok!
Az én problémám a következő. 8 órás minimálbérre vagyok bejelentve, de nem kapom meg ezt az összeget, hanem készpénzben a töredékét, annak függvényében, mennyi órát tartok. Ez ugye teljességgel jogszerűtlen. Mit tudok tenni, egyáltalán hogy tud a munkaadó elszámolni "velem". Bérkifizetési bizonylatot eddig nem láttam, ha adna sem írnám alá. Esélytelen már, hogy az eddigi hiányos fizetésemért küzdjek? (áprilistól táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt) Megtud szívatni, amíg távol vagyok. Vagy a táppénzt kénytelen hivatalosan rendzeni? (fizetett szabadságot sem kaptam egy napot se, ezt sem tudom, hogy tudja elsunnyogni..) Köszi előre is.

Julis1 # 2013.03.29. 15:25

Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdésem lenne,hogy kilenc éve dolgozom egy munkahelyen,kereskedelemmel foglalkozó Kft alkalmazásában mint bolti eladó.A Kft-nek több megyében van kirendeltsége.Idén a cég vállalkozás gazdasági érdekkörében bekövetkezett jelentős változás miatt munkaerő átcsoportosításra hivatkozva,átirányítási jogával él felém.(másik megye.másik város, 200km)Az érdekelne,hogy ezt meg teheti-e úgy,hogy
munkaszerződésemben az szerepel,hogy
"munkavégzés helye:Pécs(a pontos cím nem publikus)
Közigazgatási határon belül,változó telephelyen."

Illetve ha nem fogadom el,ez részemre milyen következményekkel járhat?
Gondolok itt,felmondhat-e ezért a munkáltató,ha igen milyen felmondással?
Ez azért is lenne fontos,mert a cég már a végét járja,és mivel fent említettem a 9évet,így járna már a végkielégítés is.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:Judit

zsadav # 2013.03.05. 20:48

Tisztelt szakértő,

A tanácsát/véleményét szeretnem kérni.
Egy kis cégnél dolgozom, ahol az elmúlt év során elkezdődött rendeződni a helyzet és megkezdték bejeleneti a dolgozókat a valós fizetéseknek megfelelő összegekkel.
A 2013-as szuperbruttó kivezetése miatti nettó bér emelkedését azonban úgy gondolta a cégvezetés, hogy nem hagyja jóvá, mondván ők nem adnak fizetésemelést! Ezzel a döntéssel most hó elején szembesültünk amikor jogosan kérdeztük, hogy februárra miért kevesebb bért utaltak, mint januárra?
Kérdezem én, megteheti egy munkáltató, hogy visszacsökkenti a brutó bért annak megfelelően ami a 2012-es nettó összeghez tartozik? Mindezt így "utólagosan"?
Természetesen semmiféle papírt nem kaptunk erről, de ha kapunk is kénytelenek leszünk aláírni és elfogadni. ?
A tervek szerint az új munkaszerződések már a nettó bért fogják tartalmazni és nem a bruttó összeget. Feltehetően visszadátumozva február 1.-re.
Jogszerű ez? Lehet tenni ez ellen bármit? Megteheti mindezt a munkáltató?

Válaszát előre is köszönöm!

Fnati # 2013.01.30. 14:55

Tisztelt Szakértő!

Azért fordulok Önökhöz,mert kilenc éve dolgozok egy élelmiszer gyárnál és eddig nem kellett le dolgoznunk a munkaközi szünetet mivel nem állt le szalagsor felváltva,néha váltóval mehettünk ki.Most,hogy változott január elsejével a munkatörvény könyv és azon belül a munkaközi szünet.le kell dolgoznunk a szüneteinket.Most néztem ugyan munkatörvénykönyvét de abban annyi a konkrét,hogy a szünetre le kell állni a szalagsornak,biztosítani kell.De a szalag leállítása nélkül fogja velünk ezt ledolgoztatni a munkaközi szünetet.8 órás munkarendben dolgozunk és fél óra szünet jár itt nekünk.Kérném a segítségét,hogy bővebb tákéjoztatást erről

BOAN # 2012.11.30. 11:25

Nagyon szépen köszönöm.
Üdv. BOAN

nandy # 2012.11.29. 09:05

Egyértelmű, hogy a munkabérből való levonásnak szigorú szabályai vannak, azt nem a munkáltató döntésétől függ.
A munkabért csökkenteni pedig csak kétoldalú megállapodással lehet, vagyis kell a dolgozó hozzájárulása.

Ezt gondolom te is tudod. Neked kell eldöntened, hogy elfogadod, vagy sem.

BOAN # 2012.11.29. 07:42

Tisztelt Szakértő!

Azért fordulok Önökhöz, mert nagyon tanácstalan vagyok,hogy az alábbi esetben mit is tegyek. A munkáltató múlt héten bejelentette, hogy a válság miatt már a decemberi fizetésünktől kezdődően levon 15%-ot a munkabérünkből, és azt ígérte, hogyha többet teljesítünk mint előző év adott hónapjában visszafizeti a különbözetet. De én tudom, hogy nem fogjuk megkapni, mert ha plusz bevétel is keletkezik, nem a dolgozó kapja, hanem feketén elfolyik valahova. Tanácstalan vagyok, mert azt mondta, hogyha nem fogadjuk el, akkor kénytelen megválni tőlünk, és persze közös megegyezéssel akarja megvalósítani.
Persze ügyvédhez folyamodott, hogy még véletlenül se essen csapdába nehogy bepereljük, mindent hivatalosan szerződés módosítással akarja véghezvinni. Már 16 éve dolgozom a cégnél, mindig valaki elment, plusz munkát kaptam, szó nélkül megcsináltam, semmi plusz bérért és most itt állok 55 évesen és gondolkodom kell azon hogy elfogadjam-e azt amit kínál vagy nem, mert olyan kevés ez a bér, és nekem most már számít a nyugdíj miatt is, hogy mennyit keresek.
Kérem segítségét és tanácsát ebben az ügyben.

Köszönettel:
BOAN

evatunde # 2012.10.08. 14:28

Kedves Fórumozók!
Dolgozom egy cégnél,február elseje óta.Körülbelül egy éve bevezették az úgynevezett melegváltást,ami azt jelenti,hogy a munkaidő nem 6-kor,14-kor és 22 órakor kezdődik,hanem óra előtt 20 perccel(negyedórával)meg kell kezdeni a munkát és leváltani az előző műszakot.A munkaidő vége előtt 10 perccel el lehet menni tisztálkodni(galvánüzemről van szó).Első két hónapban,mikor ez bevezetésre került,a dolgozók kaptak kompenzációként 3 ezer forintot.Én február óta dolgozom a cégnél,akkor már egy fillért nem adtak a munkásoknak,viszont ugyanúgy megkövetelték a melegváltást.Májusban a cég vezetősége úgy határozott,hogy a napi munkaközi szünetet ledolgoztatja.Legtöbben 2 műszakban dolgoznak a vállalatnál,ez annyit jelent,hogy januárig visszamenőleg minden délelőttös hét szombatja ledolgozás.9 napról van szó,ez körülbelül október végén le is jár.Kérdésem a következő lenne:-köteles vagyok-e mindenféle bérezés nélkül dolgozni a cégnek a napi 15-20 percet(melegváltás címén),mikor ők a munkaközi szünetet ledolgoztatják előre.Ez nekik nyereség,mert a melegváltással már ledolgozom a napi 8 órámat,ezen felül még a szabad szombatjaimon is köteleznek munkaközi szünet ledolgozására.Ezt nem tartom korrektnek.Mint ahogy azt sem,hogy gyakorlatilag a két műszakos dolgozók minden második szombatja ledolgozás.A cég részéről össze lehet-e vonni a napi 20 perc munkaközi szüneteket és szombaton ledolgoztatni?Ráadásul visszamenőlegesen(így a dolgozók a túlóra lehetőségétől is elesnek,vagy túlóráznak a megmaradt két szabad szombatjukon).Ha jól tudom,galvánüzemeknél a Munka Tv.szabályozza,hogy a dolgozók a munkaidejük lejárta előtt 10 percet tisztálkodásra fordíthatnak,tehát az nem a vállalat kegyétől függ.A hétvégi ledolgozásoknál a munkások (vidéki és városon belül)jeggyel közlekednek,amit ha leadnak a legközelebbi munkanapon,csak a következő havi bérfizetésnél számolnak el.Ez nem kis összeg,tekintve,hogy van aki 40-50 km-ről jár be és még két helyi jegyet is kell vásárolnia.Pár ezer forintja bánja,ami minimálbér mellett megterhelő.Megköszönöm a válaszokat!
Üdvözlettel,Evatunde

szilagyi # 2012.09.23. 18:17

A kérdések köztulajdonban álló munkáltatónál fennálló munkaviszonyra vonatkoznak.

Az új Mt. 204. § (3) bekezdése szerint a munkavállaló munkabére nem haladhatja meg a törvényben meghatározott összeget.

Kérdésem, hogy ez a rendelkezés a munkavállalóknak fizetendő műszakpótlékok mértékére is vonatkozik-e? Jelenleg a dogozók javára elérünk az Mt-től.

Fizethetünk a pénztárosnak továbbra is 10% pénzkezelési pótlékot?

A választ előre is köszönöm.