munka törvénykönyve


sinus69 # 2008.06.24. 18:53

Nem!!!
Az Mt-ben azért nem találtál erre megoldást, mert egyértelmű, hogy a te bruttó béredből levont járulékok utáni nettó kereseted teljes egészében a tied. Vannak még ilyen inkorrekt munkáltatók??? Azonnal válts munkahelyet, szerintem.

Twodoor # 2008.06.24. 17:00

Nekem az lenne a problémám, hogy pár napja kerültem oda egy kft-hez. Minimálbérre lettem bejelentve. Most fogom még csak az első fizetésemet megkapni, de a munkáltató az én fizetésemből akarja a járulékokat levonni. Azt mondta, hogy kb olyan 40e forint lenne. Megteheti azt, hogy az én fizetésemből vonja még le azt, ami az ő kötelessége lenne? A törvénykönyvben nem találtam erre megoldást.

Joco... # 2008.06.24. 13:30

Állami cégnél is így működik? A büntetés-végrehajtástól szereltem le.

Egyjogász # 2008.06.24. 13:19

Semeddig, a papírokat legkésőbb június 18-ig ki kellett volna adniuk, menj be, és követeld, hogy azonnal adják ki. Ha nem teszik meg, irány a munkaügyi felügyelőség, ahol tegyél bejelentést a munkáltató kötelezettségszegésére vonatkozóan.

"A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Ha a munkaviszony

  1. a próbaidő alatt azonnali hatállyal,
  2. rendkívüli felmondással,
  3. azonnali hatályú közös megegyezéssel,
  4. a 94. §-ban foglalt lehetőség alkalmazásával, vagy
  5. a 101. § (1)-(2) bekezdése szerint

szűnik meg, a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon, egyébként legkésőbb az utolsó munkában töltött napon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni."

Joco... # 2008.06.24. 12:57

Üdv mindenkinek.
Elnézést, hogy beleírok más témájába, de lenne egy kérdésem ami miatt nem akartam új témát nyitni.
Közös megegyezéssel megszünt a munkaviszonyom és még nem kaptam meg a papirokat, a tb-s kiskönyvemet sem.Amíg ezeket nem kapom meg addig nem tudnak felvenni az új munkahelyemre. Meddig tarthatják vissza ezeket a papírokat?
2008.06.13-án szünt meg a munkaviszony.
Köszönöm.

kaali # 2008.06.12. 19:33

jesszusom, de bonyolult így! Pedig megpróbáltam követni. Mégis ésszerűnek tűnik, amit írtál

tudor # 2008.06.12. 11:13

Összesen 6 egymástól többségében kilométerekre távol eső un. önelszámoló egységünk van. 15-16 dolgozó szabályos foglalkoztatásáról lenne szó. Lehet, hogy megérné meggygőzni a főnökömet, az ágyak rendszeresítéséről.

Az előzőekhez még talán csak annyit, hogy a munkaügyisünk felesége is portás. Eddig heti átlag 3,5 napot dolgozott, ha készenléti jellegűvé minősíthetnénk a munkakörét, akkor akár ugye 5 napot is dolgozhatna...?!
A plusz portások helyett megérné ágyat beszerezni, de a létszámcsökkentés nem célunk. (Tartanunk kell az állományi létszámot a pályázataink miatt.)

Én csak a Jogszerű és ésszerű megoldásokat keresem a magam módján.

Ennyit a mentségemre, és mégegyszer köszönöm a válaszokat.

tudor # 2008.06.12. 10:55

Köszönöm a válaszokat.

Munkaügyi tanácsadónk csak 2 hónapja van és elég lassan döcög a cég munkaidőkeretre történő átállítása. A munkaügyisünk egy régi bútordarab, aki a maga módján intézi is a cég ügyeit.
A legutóbbi 5-6 évvel ezelőtti munkaügyi ellenőrzés óta annyi történt, hogy a munkaügyi szerződéseinkbe bele írta, hogy mennyi az éves munkaidőkeretünk. (Mindenki napi 8 órában dolgozik.) A munkaidőkeret bevezetése szerinte csak ennyi. A dolgozókkal, vezetőkkel nem lett megértetve, ismertetve, hogy ez mit jelent.
Az idén újra kaptunk egy ellenőrzést, majd persze büntetést is. Mezőgazdasági cég vagyunk és az ellenőr sem buta, tudja, hogy a mezőgazdaságban vannak kampányidőszakok, amikor a traktorosok, kombájnosok stb. nem 8 órát dolgoznak. (Sorolhatnám még a szabálytalanságokat.) Sajnos nem vagyok jogász, mégis nekem kellett meggyőznöm a főnökömet arról, hogy mi is az a munkaidőkeret és miért jó az, ha bevezetjük.
A portásaink jelenleg 12 órában tartózkodnak a munkahelyükön, majd másnap szabad. Tehát két hét alatt dolgoznak 7 napot. És a két portás mellé még váltó portás is kell, ha szabadságra akarnak menni.
A cél lényegében nem a létszám csökkentésen van, csak az ésszerű munkaerő kihasználáson és főként a jogszerű alkalmazáson.
Az egyik megoldás lehetett volna, ha készenléti jellegű munkakörré minősítjük a portás munkakört. Ehhez ugye ezek szerint ágyat kell biztosítani. (A főnököm ebbe biztos, hogy nem megy bele.)
Az eddiginél jobb megoldás lehet talán, ha 4 x 10 órát dolgoznak hetente + napi 1 óra pihenő idő. Így napi 11 órát tartózkodik mind az éjszakai portás, mind a nappali portás a munkahelyén. A fennmaradó 2 órát pedig megpróbáljuk valahogy megoldani.

Egyjogász # 2008.06.11. 22:02

Már bocs, de ha nektek van saját munkaügyi tanácsadótok és saját munkaügyisetek, akkor miért nem nekik hisztek, miért nem tőlük kértek állásfoglalást? Felelősséggel ugyanis ők járhatnak el a cég vonatkozásában munkaügyi kérdésekben.

Minden tiszteletem a Fórumé, de azt hiszem, ha én odamennék a munkaügyi vezetőnkhöz, hogy ugyan a te felelősséged egy ügy rendezése, de inkább úgy járj el, ahogy az Interneten "Jóskapista346" hozzászóló mondja, azt hiszem furcsán nézne rám.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.11. 14:04

Igaza van.

tudor # 2008.06.11. 13:57

Kedves Wasp !

Akkor ezek szerint azért nem kapok választ a kérdesemre, mert nem érti senki, hogy mit is szeretnék kérdezni ?

Pedig nagyon égető lenne a válasz, mert a munkaügyi tanácsadónk szerint a 12 órában foglalkoztatott portásoknak fekhelyet kellene biztosítanunk, úgymond a készenléti időre (a munkával nem töltött időre). „A munkával nem töltött időt pihenéssel töltheti.” Ezek szerint akár aludhat is ? Ha viszont aludhat, akkor akár haza is mehet nem ?
A saját munkaügyisünk ezért nem minősíti át a portásainkat készenléti jellegű munkakörbe.

Megköszönném, ha valaki bővebb felvilágosítást adna mielőbb !

_Wasp_ # 2008.06.11. 13:25

Szerintem azért nincs válasz, mert nem értjük mi a kérdés.

Válasz lehet pl. a "határozott idejű szerződéssel", stb.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

tesis # 2008.06.11. 12:57

Tisztelt Fórum!

A következő problémában szeretnék segítséget.
Főállású tanár vagyok, és a nyáron szeretnék a feleségem cégénél munkát vállalni.
A kérdésem, hogyan legcélszerűbb megoldani a foglalkoztatásomat.
Köszönettel
PAPA

tesis # 2008.06.11. 12:57

Tisztelt Fórum!

A következő problémában szeretnék segítséget.
Főállású tanár vagyok, és a nyáron szeretnék a feleségem cégénél munkát vállalni.
A kérdésem, hogyan legcélszerűbb megoldani a foglalkoztatásomat.
Köszönettel
PAPA

spongas # 2008.06.04. 11:40

Szisztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy egy konyhai kisegítőt, aki 13-15 órát dolgozik mennyi (perc) pihenő illeti meg a munkaidő alatt?
Nyáron átlag 31fokos meleg van a konyhában!

Előre is köszönöm!!!

tudor # 2008.06.04. 11:05

Sziasztok !

A segítségeteket szeretném kérni. A portásainkat szeretnénk készenléti jellegű munkakörbe átminősíteni.

A Mt. 117. §. (1) bekezdés k. pontja így fogalmazza meg a készenléti jellegű munkakört :

"k) készenléti jellegű munkakör : az olyan munkakör, amelyben
ka) a munkakörbe tartozó feladatok jellegéből adódóan -hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában nincs munkavégzés, és a munkával nem töltött időt a munkavállaló pihenéssel töltheti, vagy
kb) a munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár."

A jogalkotó a két feltétel együttes meglétét írja elő.

Mit kell érteni azon, hogy a munkával nem töltött időt pihenéssel töltheti ? Ez alatt alvást kell érteni, vagy pl. olvashat, rádiózhat, rejtvényt fejthet ?
Mezőgazdasái cég vagyunk. Az éjszakai őrök járőröznek, a portások a sorompót kezelik és a gépjármű forgalmat adminisztrálják. A magtári portásaink egyben mérlegelők is, de az aratási kampányhónapok kivételével szinte csak a takarmányszállító 3 járművünk mérlegelését végzik.

Most szeretnénk bevezetni a munkaidőkeret alkalmazását és 12 órában szeretnénk őket foglalkoztatni törvényes keretek között !!!

Köszönettel Tudor

1etlen # 2008.04.29. 13:28

szia efi99!

a következő nagy helyzet állt be a cégnél! ...mint már az előzőekben megírtam a az április26 és a május 2-ával kapcsolatban, hogy április 26-ot pihenőnapnak május 2-át munkanapnak írták elő cégen belül, majd eltelt 2 hét és hihetetlen dolog történt, kifüggesztettek a faliújságra egy paírt a következőkkel :

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2008. május 1-i ünnep miati munkarend az EDDIGI TÁJÉKOZTATÁSSAL ELLENTÉTBEN az alábbiak szerint módosul :

2008.04.26 (szombat) MUNKANAP
2008.05.02 (péntek) SZABADNAP

...megörültek a dolgozók a MAI napig amikor is bejelentették (annak ellenére, hogy az előzőekben leírtaknak megfelelően szombaton 2008.04.26-án bementünk dolgozni) PÉNTEK KÖTELEZŐ TÚLÓRA!!!!!!!!!

na ez ám a nagy "kib...s" már elnézést a szóért, most sem kapok szikrát...de HOGY LEHET EGY OLYAN NAPON KÖTELEZŐ TÚLÓRÁT ELRENDELNI AMIT MÁR ELŐZŐLEG LEDOLGOZTUNK????????

szerinted mit lehet tenni egy ilyen esetben??
...a cég azt mondja ez nem ütközik törvénybe! ez szabályos! tudtommal ez mivel nem folyamatosan termelő cég vagyunk ezért nem szabályos!

...én megmondom őszintén NEM AKAROK BEMENNI DOLGOZNI! hiszen elfoglatságom lenne erre az időre és ezt azért terveztem be, mivel a cég "kiplakátolta, hogy mikor kell menni és mikor nem! most viszont keresztbe akarnak tenni (és nem csak nekem)

mi tévő legyek kérlek gyorsan válaszolj vagy kit kellen értesíttenem, hogy a cég szabálytalanságot akar elkövetni ... állítólag hasonló esetben már róttak ki rá büntetést nem is kis összeget!!!

KÉRLEK SEGÍTS köszönettel!

1etlen # 2008.04.02. 01:51

efi99

és ezt paragrafussal is alá tudnád támasztani, ( a szombati nap kifizetését ) mert szerintem ezt el akarják tusolni!

Ezt függesztették ki :

április 26 : pihenőnap
május 2 : munkanap

tehát nem szabit kaptunk hanem egyszerüen felcserélték!

köszike

Bessz # 2008.03.30. 16:04

köszi Bp-en kellene :)

_Wasp_ # 2008.03.29. 18:06

felében -> felébe.
upsz.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.03.29. 18:05

Győr-Moson-Sopron megye és környékén.
(Pestre - ország más felében csak nagyobb értékű ügyekben megy szerintem)

Viszont nagyobb munkaügyi peres tapasztalattal szerintem országos szinten se bír senki nála.

Ha érdekel, keress meg priviben, megadom az elérhetőségét.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Bessz # 2008.03.29. 13:33

Hali!

Ismer valaki, jó, munkaügyi perekben jártas, nem korrupt ügyvédet?

Keresem de, nem találom :(

efi99 # 2008.03.28. 19:48

1etlen
Az nem csoda, mert tegnap a fél gépet kicseréltem, Wint újrahúztam.
Naszóval: olyan nincs, hogy a szabit nem engedik kivenni, ha időben szólsz és arról az egynegyedről van szó, amellyel te rendelkezel. (Más kérdés, hogy azt az atyaúristen se állapítja meg, hogy amik idáig kimentek az "kié" volt)
Kifizetni meg azért kell, mert ápr 26 munkanap és kész, mert így szól a rendelet. És ha nem küldtek szabira, akkor munkaidő (ha 8-órás vagy) és azt akkor is ki kell fizetni, ha az irodában támasztod egész nap a lapátnyelet.

1etlen # 2008.03.28. 17:30

efi 99 nem válaszoltállllllllll :((((

SIL57 # 2008.03.28. 13:03

Szocialista nagy vállalat ? :) Dehogy !

köszönöm


sil57