munka törvénykönyve


susi54 # 2011.01.19. 12:12

Tisztelt Arnold1! Tavaly év végév 3 hónapot táppénzen voltam.December 6 -án kezdték a felszámolást.Én most január 1-től ismét újra dolgozom de most a felszámolóhoz tartozunk. Akkor kérjem ,hogy ők mondják fel a munkaviszonyom ?.De csak január 31.én mert addig nem mondhatnak fel mert táppénzem voltam?Hátha mégis kapok egy kevés végkielégitést mert mással nem tartoznak mert a táppénzt megkaptam a tavalyi szabit pedig most vettem ki év elején tehát az e havi bérem lesz csak amit ki kellene nekik fizetni ha felmondanak.És akkor február 1-től kérhetném a nyugdijam megállapítását.Kérlek segítsetek eligazodni.Köszi Ildikó

bolondmelós # 2011.01.18. 22:43

susi54: Alapszabály hogy munkavállaló ne mondjon fel még ha felszámolás a vége a dolognak,
nézz utána még mennyivel lógnak neked, ki nem adott szabi, nem fizetett túlóra stb,
elvileg kötelesek értesíteni a felszámolás folyamatának megindulásáról, ezt gondolom meg is tették,
ha van ki nem fizetett bér, akkor a felszámolóbiztosnak jelezni kell. Írásban.
A végkielégítésben nem vagyok biztos, de alapból 3 év után jár, jogutód nélküli megszűnés után ezen időn belül is jár, így felszámolásra nem tudom -valószínű.

Állásidőn vagy? Vagy rendelkezésre állásin?

Arnold1: jól teszed, pihengess.

Arnold_1 # 2011.01.18. 18:21

Én sem bolondmelós!

..és úgy döntöttem időközben,hogy nem megyek be,hiába közölte velem,hogy mi lesz ha nem megyek,egyszerűen akkor sem tudok bemenni,és az orvos is kiírt már mielőtt kipattant volna ez a konfliktus!

susi54 # 2011.01.18. 15:13

Tisztelt Fórumozok! Nagyon szeretném ,ha valaki segítene.A munkahelyem felszámolás alatt van . Nekem meg van a 40 éves munkaviszonyom 57 éves leszek februárba szeretném érdeklődni, hogy nekem kell-.e felmondanom vagy a felszámoló biztosnak .3 évet dolgoztam ezen a munkahelyen ha ők mondanak fel, jár-e végkielégítés és mennyi a felmondási idő amit le kell töltenem a nyugdíj előtt.És még azt szeretném kérdezni ,hogy a nyugdíjnál hány év kedvezmény jár 5 gyermekem után mert én összesen csak 5 évet voltam gyerekgondozásin mert 4 gyermekem egyszerre született. Köszönettel Ildikó

bolondmelós # 2011.01.18. 14:37

„negyed órára bemenjen a céghez“

Pont ez amivel előállnak néha hogy nem is beteg mert be tudott jönni...ami egy sztereotípia.

"Az orvosi igazolást a munkáltató nem bírálhatja felül."
Kérhet felülvizsgálatot az OEPnél, ha bukja némi pénzébe kerül, sőt ha nem valós tényeket állít, az
akár rágalmazás is lehet, vagy alaptalanul, rosszhiszeműen állítja be a másik felet csalónak, akkor én nem tartom kizártnak, hogy a munkáltatóra üssön vissza.

Arnold_1 # 2011.01.18. 08:17

Köszönöm nandy!

Innentől kezdve a beígért fegyelmit sem vagyok kötelező aláírni,ha jól gondolom?!

nandy # 2011.01.17. 21:36

A munkavállaló a kersőképtelenség ideje alatt nem kötelezhető a munkára, még arra sem, hogy "negyed órára bemenjen a céghez".
A keresőképtelenség elbírálása pedig az orvos feladata, nem a munkálatóé. Az orvosi igazolást a munkáltató nem bírálhatja felül.

Elhiszem, hogy ez nem tetszett a munkáltatónak, bár neked sem úgy kellett volna közölnöd, hogy "betegszabira megyek". Ehelyett inkább azt magyarázd el, hogy már egy ideje beteg vagy, egyre rosszabb az állapotod, nehezen tudsz dolgozni, koncentrálni, muszáj otthon maradnok, hogy aztán bírd a tempót.
az sem mellékes, hogy ha betegen mész dolgozni, a kollégák is elkaphatják tőled, így többen is ki fognak esni a munkából...

Arnold_1 # 2011.01.17. 17:23

Üdv!

A problémám a következő!
Tegnap azaz vasárnap jeleztem a csoportvezetőmnek,hogy nem érzem jól magam ezért orvoshoz fogok ma menni.Meg is értette és megbeszéltük azt is,hogy már múlthten szarul néztem ki!
Orvos után mielőtt tájékoztatni tudtam volna a kisfőnököt a továbbiakról,váratlanul felhívott a nagyfőnök,számonkérő hangnemben,hogy hol vagyok? Elmondtam neki,hogy betegszabin leszek de ezt jeleztem a vezetőmnek.Erre ő belémkötött,hogy miért nem szóltam neki is,mert ő a főnököm.Ezek után megkérdőjelezte,hogy mi bajom,meddig leszek,és hogy gondolom ezt egyálltalán,hogy én így eldöntöm hogy orvoshoz megyek.
Azt ki is emelte,hogy "itt vannak a kollegáid, nagyon örülnek,hogy cserben hagyod őket",sőt a fülem hallatára adta közzé lejárató és felbújtó módon,hogy-"kollega1"ugy döntött pihenésre van szüksége!
Nem kicsit letámadva és megalázva érezvén magam,próbálltam az érveimet normálisan elmondani,aminek a következménye minden szavam kiforgatása és az én hozzáállásom firtatása!
Jöttek aztán a figyelmezteő hangvételű intelmek,hogy még egy ilyen és fegyelmi, viszont ezt is jelenti a csúcsgórénak!Miután elfogattam a tényt,megint addig csürte csavarta a beszélgetést,hogy a végén már azt kellett elfogadjam,hogy mindenféleképp jegyzőkönyves személyzeti elbeszélgetés vár vissza engem.
Mindezek után jó fél órával újra felhív és előáll nekem azzal,hogy eltekint a jegyzőkönyvtől,ha megszakítom a betegállományom és megyek dolgozni!Persze az összes kritika kíséretével amiről még látszatra sem volt eddig tudomásom,hogy ekkora baj lenne velem.
És hogy mi ebben a problámám?
Normális ez,hogy felhív engem megkérdőjelezni,hogy milyen mentális vagy fizikai betegségem van,amivel orvoshoz fordultam? Nincs valami olyasmi,hogy kölcsönös bizalom megadása?
Vagy,hogy,önkényesen ő úgy ítéli meg,hogy semmi szükségem a problémám kipihenésére és orvosi konzultációjára? Nekem itt valami nem stímmel,azon gondlkozom,állok én elébe annak a jegyzőkönyvnek.így is úgy is eléggé kétséges a helyzetem,ha már így állunk.Más kollegámmal tudtommal még nem járt így el!
Jogilag találhatok kapaszkodót a mentségemre?

Köszönettel: A bajban lévő!

calve # 2011.01.04. 08:22

Írásban kaptam a felmondásomat , illetve, hogy rendelkezési állományba megyek. Nem vertek át , évek óta a munkatársaim rendelkezési állományból( nem tartalék állomány!) mentek nyugdíjba.
Biztos nem jól fogalmaztam. 16 év után 15 hónapi emelt szintű végkielégítést kaptam, amit módomban volt/van széthúzni max 4 év rendelkezési állományra. Ez azt jelenti, hogy a végkielégítésemet havonta fizetésként kapom ( a cég is adózik utánam )és bármikor visszahívhatnak dolgozni. A új törvény szerint nem előnyugdíjba mennek azok a nők, akik 40 év szolgálati idővel rendelkeznek, hanem öregségi nyugdíjba.Ezért kérdeztem, hogy ebben az esetben nem járna az 5 éven belüli + 3 hónap végkielégítés?

nandy # 2011.01.03. 17:17

MT szerint, ha a nyugdíjtól számított 5 éven belül mondanak fel,

Ez az öregségi nyugdíjkorhatárra vonatkozik! Ami független attól, hogy te esetleg korábban előnyugdíjba mehetsz.

Ps. az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig még a keresetkorlátra is figyelni kell. Szóval nem szabad összekeverni a kettőt!

hunfrakk # 2011.01.03. 16:03

calve, téged félrevezettek

megszünt most a munkaviszonyod
(illetve még nem, mert a felmondási időt le kell tölteni,
tényleg, írásban közölték veled a felmondást? mert ha nem akkor az nem is felmondás)

ha adott mtatónál 16 évet töltöttél akkor téged 4 havi átlagkereset illet meg végkielégítésként

ez pénzben jár

a tartalékállományba vétel nem munkaviszony
az alatt munkavégzés nem történik
arra nem jár munkabér
és nem is számít bele a szolgálati időbe (nyugdíjnál)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.03. 15:40

3 évi végkielégítés?! Ez ugye valami vicc?

calve # 2011.01.03. 12:30

56 éves vagyok ,2011.január 1-vel felmondtak, de a cégnél maradok , mert módomban áll a 16 év utáni végkielégítésemet széthúzni a 40 év szolgálati időm betöltéséig.(2014.június 10) rendelkezési állományba kerültem. MT szerint, ha a nyugdíjtól számított 5 éven belül mondanak fel, akkor megillet + 3 havi végkielégítés. A cégem ezt nem akarja megadni, azzal az indokkal,hogy 2011.01 .01-től már rendelkezési állományban vagyok a törvény viszont csak 2011.01.1-től lépett életbe.
Kérdésem az lenne, hogy igaz ez, vagy jár a + 3 hónap végkielégítés?
köszönöm
üdvözlettel Veronika
BUÉK !!!

Dr.Attika # 2010.11.17. 20:31

Munkára kellett volna jelentkeznie, nem pedig a munkáltató válaszát várni a postástól. Igy sajnos minden törvény által biztosított jogot elvesztett.

Manci5 # 2010.11.17. 20:11

Köszönöm a hozzá szólást, de mivel írásban jeleztem elvileg választ kellett volna rá kapnom.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 13:06

Be kellett volna menni dolgozni. De legalábbis jelentkezni munkára.

Manci5 # 2010.11.17. 12:24

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, hátha tudna valaki segíteni!2005 május 1től dolgoztam egy egyszemélyes élelmiszer boltban.2007 október 24től veszélyeztetett várandós lettem.2008 júniusában megszületett a lányom.Most visszamennék dolgozni és azt hallottam, hogy a munkába állás előtt egy hónappal írásban kell jeleznem.Ezt én megtettem október 17 én, egy példányt a főnököm aláírt és visszaadott nekem.Azóta nem kaptam semmi választ tőle.A viszonyunk elváláskor nem a legjobb volt, így semmire jóra nem számítok.Mi az ami jár nekem?Így, hogy nem válaszolt mit csináljak?Elvileg ma "kezdenem" kellett volna ha mást nem is legalább a szabadságomat.Ha valaki tudna segíteni előre is megköszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.16. 15:53

Baloldali menü: Szolgáltatások/törvénytár - a leggyakoribb törvények lenyíló menüben.

berry38 # 2010.11.16. 14:36

Nagyon köszönjük a tanácsokat mindenkinek!Bolondmelós neked is nagyon!!!
A héten fejlemények várhatóak...Írok mindenképp!
Köszönöm,hogy szurkoltok...

bolondmelós # 2010.11.15. 19:37

berry38: Azt a leltári lapot/jegyzőkönyvet a megjegyzéssel én lemásolnám a helyetekben.

"bizalmatlanságival" a felmondás indoka lenne, hogy nem megbízható? És mitől lett hirtelen nem az?
Ez nem elég ok, hogy jogszerű legyen.

Legyen kéznél a munkaszerződése, jelenléti másolata (az valamit mindig hibádzik:))))) )
Lányok sipirc népügyvédje/jogpont szolgáltatóhoz,
hátha fel tudtok készülni a felmondásra.
A közöset, amit tuti elő fog hozni a főnök, azt nem aláírni(ha már ő azt aláírta, dátumozta akkor van még egy papírkátok, ami adu lehet), zsebre vágni, mondani hogy 18 év után nem fog elmenni.
Ő semmiképpen ne mondjon fel!
Hagyja csak, hogy a főnök mondjon fel, ha mer, de
az ő indoklását nagyon meg lehet támadni,

  • ha nem igaz az indoklás
  • nem indokol a felmondásban
  • ha az indok nem {elég} okszerű (kevés a bevétel, a munka, nem tud fizetni, nem összeegyeztethető a kollégád magatartása az ő elképzeléseivel, megszűnik a cég.....mittom én pl nem tetszik a kolléganő melle.... lényeg hogy a munkavégzéssel kell kapcsolatban állnia pl. )
  • szóban meg nincs felmondás.

Amiket írt Naina, kbs, nandy, pazs- betartani!
Észnél lenni, a munkahelyen a főnöktől sem elfogadni
piát, mert hallottam én már 5 percre rá szondázást is.

Várjuk a fejleményeket, szorítok nektek.

Naina # 2010.11.15. 17:00

Kedveks berry!

Ha te és a kolléganőd valóban úgy gondoljátok, hogy semmi más lehetőség nincs mint vagy visszavonni a leltár bejegyzést vagy elmenni a cégtől, akkor miért kérdezel egy jogi fórumon?
Mert ez a két lehetőség minden csak nem a jogszabályok szerinti eljárás és ha csak ezt a két lehetőséget látod, akkor nincs létjogosultsága a kérdésednek.

Ha viszont tényleg jogi szempontból vagy kíváncsi a lehetőségeidre, akkor fogadd el azt amit írtak, és tégy/tegyen a kolléganőd azok szerint és ne uralkodjon el rajta a félelem.

Attól, hogy a munkáltató magatartása jogszerűtlen, a kolléganőnek még lehet bátorsága jogszerűen eljárni!

Én drukkolok nektek és ha későbbiekben még lesz problémátok, biztos fognak segíteni itt az okostojtik! ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.15. 16:28

és ha valami bizalmatlanságival küldik el?

Hogy mivel?!

Egyébként kaptál két egybevágó választ. (Én adhatnám a harmadikat.) Mit szeretnél még?

berry38 # 2010.11.15. 14:44

és ha valami bizalmatlanságival küldik el?Az nagyon nem jó,mert akkor az életben nem talál új munkahelyet,kereskedelemről lévén szó...

nandy # 2010.11.15. 14:29

De miért lépne ki? Menjen be szépen dolgozni, aztán ha a munkáltató úgy akarja, majd elküldi.
Arra kell figyelni, hogy ha hazaküldik, kérje írásban, szóban ne fogadjon el semmit! Közös megegyezést pedig végképp ne írjon alá. Ha az orra alá dugnak egy papírt, és nem érti, hogy mi van beleírva, kérjen gondolkodási időt, olvassa el nyugodtan, esetleg kérdezze meg valaki mástól, hogy mit jelent.

berry38 # 2010.11.15. 14:23

...és akkor elküldik...