Munkajogi kérdések.


wers # 2019.05.27. 09:20

Fizetett szabadságot adhat, fizetés nélkülit nem.

korvic9 # 2019.05.27. 08:58

Még egy kérdés. 30 nap szabadságom van ez évre.Május 24-ig a Munkáltató ebből kiadott 20 napot,illetve június 3-7 között kiirt újabb 5 napot. Mennyi szabadságot adhat ki a Munkáltató elöre és megteheti-e,hogy a 30 napból 25 ő adjon ki a dolgozó megkérdezése nélkül?

wers # 2019.05.27. 06:54

vajjal a fejen napra menni nem tiltott

korvic9 # 2019.05.27. 06:38

Köszönöm!

drbjozsef # 2019.05.27. 06:19

A leirásom tömöritett,nem tartalmaz minden pontos részletet.

A válasz tömörített, nem tartalmaz minden részletet : indíthatsz.

korvic9 # 2019.05.27. 06:06

A boltvezető (bv) és a területi vezető (tv) behivatott az irodába. A tv. közölte,hogy a köövetkező 1 órában felmérik a pénztárosi és vezetői tudásom. Feltett kérdéseket és válaszoltam a legjobb tudásom szerint. Menetközben az egyik kérdés után a bv. megkérdezte a tv.-t,hogy most mit kell irnia a papirra. A válasz az volt,hogy csak irja a választ,a kérdést majd beirja utána. Menetközben pár helyen aláiratták a jegyzetet.Kerestem a szemüvegem,mert olvasni csak azzal tudok,erre megmutatta a tv. az aláirás helyét.Aláirtam,mert azt hittem,hogy a szakmai tudásomról szoló felmérést irom alá. A végén derült ki,hogy ez egy "meghallgatási jegyzőköyv". A mappa csiptetője alatt volt a "meghalgatási jegyzőkönyv" szöveg.

A tv. megállapitotta,hogy az egyik feladatomat szabályellenesen láttam el és ez sikkasztásként minősithető /ennek a feladatnak a pontos végrehajtásáról semmilyen oktatást nem kaptam és nem is irtam alá olyat,hogy az oktatás megtörtént/ A feladat végrehajtása közben fel sem merült bennem,hogy estleg nem járok el szabályszerüen. A vége az lett,hogy a tv. kijelentette,hogy ez a munkaviszonyom azonnali megszüntetésével jár.Megkérdezte,hogy azonnali hatályú felmondást szeretnék vagy pedig közös megegyezést végkielégités nélkül. Azt válaszoltam,hogy meg kell néznem a biztositásom,mert biztositott vagyok munkaviszony megszünésére.A válasz az volt,hogy nem érdekli,intézzem ahogy akarom. Visszamenölegesen ápr.24-re datálta a közös megegyezést az egy hónapos felmondási miatt. Az utazási költség elszámolást már oda sem adták,igy azt nem tudtam kitölteni. Ezenfelül a cég az éves 30 nap szabadságomból 20-at már kiadott,igy a tört fizetésem lecsökken a visszafizetendő szabadságommal is. Szinte semmit se kapok majd. érdeklödném,hogy ezek alapján indithatok munkaúgyi pert a munkáltató ellen? A leirásom tömöritett,nem tartalmaz minden pontos részletet.

drbjozsef # 2019.05.24. 19:30

Andika28,

Nem egészen értem a kérdésed.

Adminisztratív munkakörben más adminisztratív feladatot is kaptál. Ez nem törvénysértő.
Jelenléti ívedet alá kell írnod.
Ez sem törvénysértő.
Leltár és időpontja nem értem hogy jön ide, gondolom, az 1 hónp alatt is kaptál fizetést.
A szabadságodból 7 nappal te rendelkezel, ha 15 nappal előre bejelented. Ha így tettél, akkor annak elutasítása lehet törvénysértő. Így tettél?

Pontosan miért fordulnál munkaügyi bírósághoz?

Andika28 # 2019.05.24. 16:23

Tisztelt Fórum/Fórumozók! Kerdesem ha munkaköri leirásomban nem szerepel hogy HR feladatokat is el kell latnom de az elmúlt néhány évben én keszítem a kollégák napi jelenlétijet szabadságoskartonját és a gépkocsi hasznalati ktg.et. Ezt minden hónap elején eljuttatom a HR esnek aki ebből berszámfejt. Most kaptam egy figyelmeztetést hogy figyelmetlenül vegzem ezt a munkámat többek között nem ABC sorrendben megy fel az anyag. Az osztályunkor 4en vagyunk adminisztrativak és tudjuk hogy meg akarnak szabadulni tőlünk és minden tevékenysegünket figyelik es ha kell gyartanak is reszünkre felróható hibakat. 18 an dolgozunk (recepciósok karbantartók pályamunkások) egy területen de csak mi 4 et köteleztek indoklás nélkül hogy a jelenleti ivünket a főportán kell aláirni a többi kollégának nem kell. Szabadsagot kertem 3 napot azt is visszautasitották azzal az indokkal hogy majd ha leleltarzok 8 nap alatt. Tavaly decemberben leltároztam ami 1 honapot vett igénybe. Meddig mehet el velünk szembe a munkaadó büntetlenül? Mit tehetünk azon kívül hogy munkaügyi birosaghoz fordulunk? Kszi

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.24. 16:11

Meg akarod tiltani a felvételt vagy a felhasználását?

Andrella # 2019.05.24. 13:37

Kedves Fórumozók,

Az alábbi kérdésben kérnék segítséget Tőletek.
Egy multinacionális cégben dolgozom. A feladatom, hogy a cég által használt HR-rel kapcsolatos szoftwer használatát megtanítsam a cég managereinek különböző országokban, idegennyelven. A tanítás telefonon, képernyőmegosztáson és e-mailen keresztül történik. A legutóbb azt a feladatot adta a munláltató, hogy a szoftwer legújabb verziójának használatát foglaljam össze idegennyeleven, majd egy videóra mondjam fel az anyagot, miközben a képernyőn navigálom az egeret, vagyis készítsek egy tanvideót. Ezt az anyagot a cég belső oldalán minden dolgozó számára elérhetővé tennék. A kérdésem az, hogy nem sérti-e személyiségi jogaimat az, hogy egy felvételt készítenek a hangommal, ami a dolgozók számára elérhető lesz a belső honlapon, illetve a fordítás maga szellemi tulajdonom-e, mit mond erről a törvény?

Megköszönöm segítségeteket!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.20. 07:37

Atipikus, de szerintem meg lehet egyezni benne. (Ezt úgy mondom, hogy nem ellenőriztem, van-e esetleg konkrét, az eltérést tiltó szabály. Nehezen tudom elképzelni hogy legyen, még technikailag is.)

wers # 2019.05.20. 06:50

vagy aláírod, vagy nem

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.16. 15:16

Milyen új szerződést? Miről beszélsz? Még módosítani sem kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.16. 15:16

Nem akarod megszüntetni? Akkor mész szépen dolgozni, akkor, amikor a munkáltató mondja. A munkarend meghatározása ugyanis az ő hatalmassága.

Zikurat # 2019.05.16. 13:08

Én sem akarom megszüntetni a munkaviszonyt,a jelenlegi formájában nekem tökéletes!Ez most patthelyzet?Mi történik ha nem írom alá az új szerződést? Megkapom a végkielégítést?Egyébként köszönöm a válaszodat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.15. 16:59

Miért mondana fel? Nem ő akarja megszüntetni a munkaviszonyt, hanem te.

Zikurat # 2019.05.15. 15:49

Ha a munkáltató műszakrendet akar változtatni és én azt nem tudom vállalni,akkor felmondhat e nekem anélkül,hogy kifizetné a végkielégítést?

vaczkor... # 2019.05.14. 10:10

gkvezető 2019.05.14. 11:06

Meg teheti a munkáltató hogy nem fizet távolléti díjat az-az betegszabadságot, inkább táppénzként fizetteti ki az állammal?

Nem, jogszerűen nem teheti meg.

A táppénz, csed, gyed, baleseti és gyermekápolási táppénz iránti igényt a munkavállalónak a foglalkoztatójánál kell előterjeszteni, azaz az orvosi igazolásokat a munkáltatójának kell leadni. (Ebtv. 62. §)

A foglalkoztató a kérelem, illetve a dolgozó által leadott okmányok átvételét hitelt érdemlően (pl. átvételi elismervény adásával) köteles igazolni. (Vhr. 38. §)

Ha foglalkoztatónál TB kifizetőhely nincs úgy köteles egy, a MÁK honlapjáról letölthető un. Foglalkoztatói igazolás formanyomtatványt kitölteni és az összes szükséges okmánnyal együtt 5 napon belül a járási hivatalnak továbbítani. (Vhr. 38. § )

A Foglalkoztatói igazoláson fel kell tüntetni, hogy a Munka Törvénykönyve szerinti betegszabadságot a munkáltató mettől-meddig számolta el.

a TB szerv (járási hivatal) csak ezt követően folyósít táppénz ellátást, a betegszabadság tartamára táppénzt nem fizet.

Amennyiben a munkáltató a betegszabadság tartamára nem fizet bért (távolléti díjat úgy a panasz kivizsgálására a munkaügyi felügyelőség jogosult.

Amennyiben a munkáltató a táppénz igényt nem terjeszti elő, úgy a panaszt a járási hivatalmak kell kivizsgálnia.

Lásd az itt található összefoglalót:
http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Ezen túlmenően: A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény értelmében

3. § (1) A munkaügyi ellenőrzés kiterjed:..... az Mt. XI. fejezetében előírt rendelkezések megtartásának az ellenőrzésére.

A XI. fejezet tartalmazza pl. a betegszabadság kiadásának/kifizetésének a módját is, amit a felügyelőség ellenőrizhet, de itt találhatóak a távolléti díj számítására vonatkozó szabályok is. (Mt. 146-148 §.)

Ellátás alapot csak az a bér képez, ami adó és járulékköteles, azaz ami után az adót és a járulékokat megfizették. A "feketén", zsebből kapott összeg nem alapja sem a betegszabadságnak, sem a táppénznek.

gkvezető # 2019.05.14. 09:06

Tisztelt Fórumozók.
Egy éve dolgozom a jelenlegi cégnél nemzetközi kamionsofőrként. 2019 03.01 - 03 21 között betegállományban voltam, előtte nem voltam táppénzen. Keresőképességem első napján 03.22 munkáltatómnak leadtam a táppénzes papírokat.
Kérdésem az lenne hogy kötelező-e a munkáltatónak erre az időszakra betegszabadságot az-az távolléti díjat fizetni?
Márciusi hónapban a betegállomány után még volt 6 ledolgozott munkanapom. Nálunk a bérezés úgy történik, hogy a munkanapokra 65 eurót, a hétvégi napokra 60 eurót számolnak(ezt fizetés napján napi árfolyamon átszámítják forintra). A 6 munkanapban volt 4 hétköznap )4x65 euro) és 2 hétvége (2x60 euro) ez összesen 380 euro. A kifizetés úgy történik hogy 10.én a munkaszerződésben szereplő bruttó 180 500.- Ft (csak ez szerepel) nettóját 129 675.- Ft utalják.
A fennmaradó részt 20. án külföldi munkavégzés jogcímen. A
márciusi hónapról április 10.-én kaptam 103 740.- Ft ot, 20. -án semmit. Rákérdezésemre május 10. -én utaltak még 17 719.- Ft ot, és azt mondják hogy ez így rendben van.
Ez az összeg nagyjából lefedi a 6 ledolgozott napomat.
De akkor mi van a betegállománnyal? Meg teheti a munkáltató hogy nem fizet távolléti díjat az-az betegszabadságot, inkább táppénzként fizetteti ki az állammal? A távolléti díj kiszámolásának a kamionozásnál
mi lehet az alapja? Csak a munkaszerződésben szereplő
összeg, vagy együttesen az összes kifizetett m.bér. Az
esedékesség időpontjában az utolsó 6 havi átlagom nettó 383 129.- Ft volt. A munkarendünk 4 hét munka határon kívül csak a kamionban, ez után 1 hétre haza lehet menni.
Tisztelettel és köszönettel várom válaszukat.

peeterke # 2019.05.07. 01:59

Tisztelt Fórumozók!

Áthelyezéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Ha egy munkavállalót más szervezeti egységbe/igazgatóságra helyeznek át (azonos vagy más munkakörbe), akkor milyen lehetőségei vannak, ha nem szeretné elfogadni ezt (pl. az új helyen lévő leendő felettes miatt)?

Közös megegyezéssel távozhat? Így megkap(hat)ja a kollektív szerződésben meghatározott végkielégítést?

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.06. 05:44
  1. Ugyan.
  2. Ezt nem kérdezed komolyan.
  3. Amíg van szabadságod, miért fizetne a munkáltató állásidőt?

+1 Nem ártana egy kicsit képezni magad alapvető munkajogi ismeretekből, különben rendszeresen át fognak vágni. Ja, és egy kis bátorság sem ártana.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.05. 08:45

Kolléga Úr, én is. :) Sok "adott nap" lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.04. 10:25

Az in vitro eljárás? Az egy kicsit több lesz, mint egy nap.

drbjozsef # 2019.05.03. 10:08

graffin,

A párod tájékoztassa az illetékest, aki a fizetés nélküli szabadságát adja ki (jellemzően aki a munkáltatói jogokat gyakorolja), és tegye hozzá, hogy az oka magánügy és személyes adat, ha más kérdezi az okot, akkor legfeljebb az "egészségügyi okból" választ adhatja. (bár szerintem az igazolás amit visz, átmegy majd pár kézen...)

wers # 2019.05.03. 08:54

a főnökön kívül a felső vezetés/HR/pénzügy ne tudja a konkrét indokot

Úgy vélem nem a csoportvezető gyakorolja munkáltatói jogokat, és nem ő a bérszámfejtő sem.