Munkajogi kérdések.


aprilismajus # 2019.07.22. 05:56

Tisztelt Judos, az Ön kérdésére a Munka törvénykönyvének általános rendelkezései között kell választ keresni, az említett jogszabály kimondja, hogy kölcsönösen együttműködve kell eljárni, úgy, hogy a másik fél jogát ne sértsük. Erre hivatkozva Ön kérheti, hogy a megbeszéléseket olyan időpontban tartsák, mely Önnek is megfelelő.

judos # 2019.07.21. 21:34

A következő kérdéssel szeretnék fordulni a fórumhoz, mert én nem vagyok jogi szakember, hogy eldönthessem mi a helyes. Két munkahellyel rendelkezem, 15 éve egy pénzügyi cégnél, heti 12 órában, a másik cégnél 3 éve és heti 40 órában. a pénzügyi cégnél a főnököm mindig megbeszéléseket 1-2 nappal előtte jelenti be,általában 14-15 óra körül, de sajnos a másik cégnél (8 órás) időpontjaim vannak és nem tudom megoldani, hogy részt tudjak venni a megbeszéléseken, persze próbálom megoldani! A főnököm sajnos ezt nem érti meg. Nem neki kellene hozzám alkalmazkodnia, ezt hallom állandóan. Szerintem azért csinálja, hogy felmondjak! 15 év hosszú idő,én nem szeretnék csak úgy felállni! Közös megegyezéssel nem fogom otthagyni a céget! Munkámban nem tud belekötni! Mit tehetnék? Előre is köszönöm a válaszát Molnárné

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.21. 20:48

:D Az tényleg kivétel. (Amúgy, amit ők csináltak, az szerintem is művészet volt.)

rigoz # 2019.07.21. 20:29

@KBS: Erről egy Munkaügyek-epizód jut eszembe, amikor a Workplace-konzultingot a három leglinkebb hivatalnok főszereplő művészeti alkotásként tartotta fenn, kijátszva az összeférhetetlenséget...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.21. 19:57

A köztisztviselőknek nem tilos a más, munkavégzésre irányuló jogviszony? Nos, ha nem az, a munkáltató engedélye biztos akkor is kell hozzá.
Tehát annyi és olyan más, munkavégzésre irányuló jogviszonyod lehet, amennyit a munkáltatód engedélyez.

Liza19 # 2019.07.21. 19:25

A következő kérdéssel szeretnék fordulni a fórumhoz, mert különböző helyekről különböző válaszok érkeznek... és én nem vagyok jogi szakember, hogy eldönthessem melyik helyes...
Köztisztviselőként dolgozom teljes munkaidőben.
Egy cégnél heti 6 órás munkaviszonyom van.
Emellett hány órás munkaviszonyt létesíthetek még?
Csak részmunkaidő 4-6 óra, vagy 8 órára is köthetek munkaszerződést?

A válaszokat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2019.07.21. 13:51

Csak a felmondás tényét közölhetted volna. A rágalmakért felelned kell, ha nem tudod bizonyítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.18. 13:56

Úgy érted, dönthetsz-e úgy, hogy mégis inkább fizetés nélküli szabadságon maradsz? Ha nincs még a gyerek három éves, akkor igen.
De ezt lehetőleg ne egy nappal a tervezett munkába állás előtt jelentsd be a munkáltatónak.

Maryenn201 # 2019.07.18. 13:31

Tisztelt Fórum.
Olyan ügyben kérném a segítségüket hogy gyesről mennék vissza dolgozni. A munkaadó első körben azt közölte hogy megszűnt a munkaköröm felajánlott másikat azt nem fogadtam el így érdekes módon mégis van munka köröm vissza tud venni mert végkielégítést nem akar fizetni viszont azt is mondták hogy megfog szünni. Jelen esetben mit tehetek. Mert nem túlkorrektek. Így is úgyis megfog szünni miért nem küldenek el. Később köteles leszek elfogadni az újmunkakört?
Most beadtam a kérelmemet a fsz megszűntetéséhez ezt visszavonhatom?
Köszönöm a segítséget.

Tuncike777 # 2019.07.15. 14:15

Tisztelt Cím! Egy örző védő cégnél dolgozunk,ahol adócsalás és egyéb vétség miatt az adóhatóság zárolta a cég minden vagyonát, bankszàmláját vezetősèget előállították!A problémánk hogy nem kaptuk meg a június havi fizetésünket sem leszámolási papírjainkat még bejárunk dolgozni de senkit nem lehet elèrni teljesen magunkra maradtunk, szeretnénk tanácsot kérni hogyan kaphatnánk meg elmaradt bérünket kihez vagy hova kellene fordulni ezzel a problémàval? Üdv Pisti

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.13. 13:13

(A polgármesternek főszabály szerint még akkor sincs önálló eljárási joga, ha az ügyre esetleg tényleg az önkormányzatnak van hatásköre.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.13. 13:12

A határozott idejű munkaszerződést nem lehet felmondani. Azért határozott határidejű.

A gazdasági társaságoknak nincs "felügyeleti szerve". A törvényességi felügyeletüket a nyilvántartó törvényszék látja el.

Immaculata # 2019.07.13. 04:43

A Kft. felügyeleti szervéhez kell fordulni, ha ez az Önkormányzat, akkor a polgármesterhez, ha a minisztérium, akkor az Emberi Erőforrások Miniszteréhez.

Kürosz # 2019.07.12. 16:37

Tisztelt Fórum !
Leszázalékolt vagyok és egy rehabilitációs nonprofit kft.-nél

dolgozok 4 órás munkaviszonyban.A mukáltató a leszázalékoltak

után állami támogatást kap.Van amikor fél évre vam amikor egy

évre kapjuk meg a szerződést.Van olyan munkavállaló aki a

rokkantsági kategóriája megengedi,hogy 8 órás munkát vállaljon.
Az alacsony jövelme miatt amikor lehetősége nyílik rá átmenne

egy másik munkáltatóhoz de a munkáltató a szerződése lejártáig
nem engedi el(pl.júniusban alkalma nyílna 8 órás mukát vállalnia
de a szerződése december.31.-ig szól)így több dolgozó elesik

attól a munka lehetőségtől és attól,hogy pozitívan változzon a

szociális helyzete.Kérdésem az a munkáltató valóban megteheti
hogy a szerződés lejártáig nem engedi el a dolgozót ?A közhasznú

munkások után állami támogatást kap az önkormányzat.Ha a dolgozó

munkát talál a leendő munkáltató szándéknyilatkozatot ad ki és

ennek ellenében elengedik a szerződés lejárta előtt a közhasznú

dolgozót.Nem akarom elhinni,hogy a rehabilitációs nonprofit kft
nél ez jogszerű.(Szerződés lejárta előtt csak úgy engedik el ha

a hátralévő támogatást visszafizeti).Nagyon szépen kérem aki

hiteles, jogilag alátámasztott válszt tud adni annak előre is

megköszönöm empátiáját és toleranciáját.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.03. 07:40

Van konkrét problémád is?

oligaliga # 2019.07.03. 07:25

Kérdező Krisztina

SZMSZ és munkaköri leírás.

aaa111 # 2019.06.27. 14:50

Tisztelt Fórumozók!
Közalkalmazottként dolgozom. Bele akarnak kényszeríteni olyan munkakörbe, amit akkor sóznának rám, amikor valamelyik kolléga épp szabadságon van. Még mindig nem intéztek kollégát, és szerintem nem is akarnak, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetben. Kérdésem: ha nincs a munkaköri leírásomban olyan, hogy valakit helyettesítsek xy szabadsága/betegsége alatt, illetve másik munkakört töltsek be, akkor sincs más teendőm, muszáj megcsinálnom, hogy munkaviszonyban maradjak?

aprilismajus # 2019.06.26. 14:27

A munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén jár a végkielégítés.

Hajni85x # 2019.06.26. 13:54

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni. A munkahelyemen leépítés van folyamatban átalakítás miatt. A jelenlegi pozíciókat elviszik egy másik telephelyre (lehet új nevet is kap a pozíció), ami maradt városunkban arra pályázni kellett. Az új pályázat útján elnyert pozíciók 2020-ra jogutódlással meg fognak szűnni (versenyhelyzet miatt egy részét értékesíteni kell). Abban az esetben ha valaki nem szeretne jogfolytonossággal az új céghez átmenni, neki jár majd a végkielégítés a jelenlegi cégtől 2020-ban? Természetes a minimum 3 évem megvan.

Továbbá van egy kismama a csoportban, akinél az a helyzet áll fenn, hogy a jelenlegi pozíció ugye átkerül egy másik telephelyre, az új pozíciót a várandóság miatt meg sem pályázta. 2019 év végén fog szülni és úgy tervezte, hogy 2021 év végén állna újra munkába, de a fentiek értelmében nem lesz hová mennie, mivel a jelenlegi pozíció elkerül egy másik városba, és nem is tud hová visszamenni, mivel itt semmi sem lesz. Ebben az esetben neki járni fog a végkielégítés akkor amikor visszajön? A kismama jelenlegi pozíciója megszüntethető a gyed/gyes alatt vagy csak akkor amikor bejelenti, hogy visszatérne?

Köszönöm előre is.

Livosz # 2019.06.25. 10:27

És nincs különbség aközött, hogy "2 hétig" nyaral valaki és azért kell helyettesíteni, vagy ha egyáltalán nem is betöltött a munkakör és azért kell a helyettesítés már 2 hónapja?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.25. 10:09

Benne van a munkaköri leírásodban. Akkor a munkaköri feladatod.

Egyébként ez egy sokkal bonyolultabb és összetettebb kérdés, mint amit még a Fórum keretei között kezelni lehet.

Livosz # 2019.06.25. 09:32

A saját munkaköröm "értékesítő" és a felmondott osztályvezető hiányában köteles vagyok-e ítéletnapig helyettesíteni egy betöltetlen munkakört (osztályvezető) a saját magamén kívül. Ezért se helyettesítési díjat, se semmit nem kapok.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.25. 08:28

Tényleg azt kérdezed, hogy mennyi ideig kell ellátnod a munkakörödbe tartozó feladatokat? Amíg mondják.

Livosz # 2019.06.25. 08:11

Kedves fórumozók!

Olyan problémával fordulok hozzátok, hogy van-e arra vonatkozóan valamilyen szabályozás, hogy meddig köteles egy munkavállaló helyettesíteni egy másikat.
Jelen szituáció: Az osztályvezetőnk felmondott, április 15-ével, 30 napos felmondási idővel, de június 1-től felmentést kapott. Munkaköri leírásomban ez szerepel: "helyettesíti a kereskedelmi és beszerzési osztályvezetőt". Eltelt lassan 2 hónap és az a döntés, hogy nem kívánják betöltetni az osztályvezetői posztot, hanem a munkakörim szerint ez jól van így, ahogy van. Szerintem meg 2 ember helyett dolgoztatnak és mindenért engem számonkérnek.

A választ előre is köszönöm!

Lívosz

drbjozsef # 2019.06.23. 10:24

Ez jogi fórum. Minek kérdezel, ha úgyis tudod mi lesz?
Ezek után én inkább nem gondolok semmit, te meg tégy amit jónak látsz.