Munkajogi kérdések.


csokibaba # 2019.08.04. 19:05

Igen, holnap reggel a lakühelyemtől 15 km-re, reggel 1/2 8ra kellene megjelennem. A gyerekek 2,5 és 7 évesek. Hogy visziem őket oviba, bölcsibe?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.04. 18:42

Kötelezett?

csokibaba # 2019.08.04. 18:21

Tisztelt Jogászok!

Munkaszerződésemben ez áll: munkavégzés helye: XY ,város, XZ utca és házszám., illetve indokolt esetben bármely más hely a Munkáltató működési területén amely a munkavállaló kötelezettségeinek teljesítéséhez szükséges. A megjelölt munkahely a lakóhelyemen van. Egyedülálló kisgyermekes vagyok. Egyik gyermek 2,5 éves a másik 7. éves. Kötelezhet-e a munkáltatóm a lakhelyemtől távol eső másik munkahelyre való átjárásra a belegyezésem nélkül?

wers # 2019.08.02. 09:26

Munkaidő alatt nem hiányoznék , csak szabadságom , esetleg táppénz terhére.

"csak a szabadság..." erre célzott KBS hozzászólásával, hogy 7 nap kivételével nem a munkavállaló osztja be a szabadságot.

"esetleg táppénz..." khmmmmm, erre inkább nem is reagálok.

jozsavictoria # 2019.08.02. 08:25

Kedves Dr. Varga!

Először is köszönöm a válaszát.
Leírtam a bejegyzésbe , hogy H-P (hétfő- péntek) 08:00-16:00- ig dolgozom. (pénteken csak 14:00)

Munkaidő alatt nem hiányoznék , csak szabadságom , esetleg táppénz terhére.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.01. 13:50

Mkatus, az illetmény nem attól (vagy nem csak attól) függ, hogy milyen végzettsége van a közalkalmazottnak, hanem első sorban attól, hogy az általa betöltött munkakörre van-e szakmai, végzettségi előírás.

Flamingó123456 # 2019.08.01. 13:22

amit még kihagytam, hogy én közönségszervezőnek lettem felvéve, most kezdett egy új srác mint marketinges és közönségszervező vesz át a feladataim közül, én tanítom majd be, a jegypénztárost kiszeretnék rúgni én mennék a helyére, szóval pozíció lenne nekem. Ha nem fogadom el és kirúgna mert ellenszegültem akkor kéne feladni hirdetést, mert nem lesz jegypénztáros az évad kezdésnél mikor másikat kirúgták.
Miért kötelezhet a munkáltató másik feladatkörbe ami teljesen ellentétes munkaidő beosztásba van mint amit idáig dolgoztam és lehet a munkabérem is alacsonyabb lenne, mert a jegypénztáros kevesebbet keres mint én!

Flamingó123456 # 2019.08.01. 12:18

de nem ebben a pozícióba vettek fel, először kezdtem február 19-én fix 40 óra munkaidővel március 10-től munkaidőkeret próbaidő vége május 19-től határozott időre írták át a szerződést fél év alatt kb. háromszor változott..mindenképp fogok váltani munkát csak ugye ember nem szívesen marad munka nélkül....ha nem írom alá a papírt a szerződés módosítást, és ha esetleg csak szóban követelnek akkor kirúghatnak mert nem írom alá? nincs panasz a munkámra, pont azért szeretnének berakni jegypénztárba mert amikor egyszer egyszer helyettesítettem jól csináltam. Én nem tudom elfogadni a 12-20 óráig tartó beosztást, erre mért kötelezhetnek?

Mkatus # 2019.08.01. 12:15

Tisztelt Szakértő!
Bölcsődében foglalkoztatott közalkalmazott bölcsődei dajkát kellene besorolnom aki a bölcsődei dajka képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt 100 órás tanfolyamot elvégezte, kapott róla tanúsítványt, nem bizonyítványt, a tanfolyamnak alapfokú képzettség az előfeltétele. A dolgozónak 8 általános végzettsége van. Kérdésem az lenne, hogy milyen fizetési fokozatba kell besorolnom, meg jár-e neki a garantált bérminimum és jár-e neki valamilyen pótlék (bölcsődei, szociális ágazati)?
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2019.08.01. 12:14

Flamingó123456,

Ha nem írod alá a módosítást, akkor nem változik semmi, ugyanzt ugyanúgy kell csinálnod. Vagy, ha ezt nem tudja/akarja a munkáltatód, akkor rendes felmondással felmond.

Azt azért érdemes tudni, hogy módosítás nélkül is elég széles utasítási jogköre van a munkáltatónak...

Flamingó123456 # 2019.08.01. 11:46

Kedves Címzett!

Érdeklődnék ha egy cégnél november 17-ig határozott munkaszerződésem van fix bérre 8-16:30 óráig dolgozom igaz munkaidőkeret van. S
Szeretnék a jegypénztárosi kollégát kirúgni, nincsenek megelégedve vele, és engem akarnak a jegypénztárba berakni heti 5 nap 12-20 óráig. ( nem erre vettek fel februárban, nem így szólt a hirdetés). Ha kapnék szerződés módosítást ha nem írom alá velem mi lesz?
Váltani szeretnék e nélkül is munkahelyet, ahogy találok egyet.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.01. 11:14

Flamingó, légy szíves, tegyél fel konkrét kérdéseket - egyenként.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.01. 11:12

Ugyan.

Piluka01 # 2019.08.01. 09:13

tiszteletem ! annyi lenne a kérdésem hogy volt munakhelyen közel 3és fél évet dolgoztam 2015 oktobertól 2019 áprilisig aztán elhelyezkedtem nemrég máshová de nem önszántamból mentem el hanem a főnök hozott ilyen helyzetben amit bizonyítani is tudok aztán pedig felmondtam munkavállaló kezdeményezésére közös megegyezéssel. 7ből 6 napra irt ki 12 órás munkarendben ami szabálytalan bizonyítani is tudom, illetve belenyúlt a telefonomba amit a töltőn hagytam irt valakinek én nevembe üzenetet ameddig én dolgoztam, és amiért az a valaki engem akart megverni de utána kiderült minden és a a valaki telefonon is bocsánatot kért és leírta a nevét az illetőnek is aki csinálta tehát fönökömét. azóta másik cégnél vagyok de az lenne a kérdésem hogy utólag lehet e ezzel jogi orvoslattal élni vagy érdemes e belevágni számíthatnék-e bármi félre elég téttelre vagy kártérítésre? köszönöm válaszát előre is.

Flamingó123456 # 2019.08.01. 08:43

Kedves Címzett!

Szeretném a segítségét kérni. Dolgozok egy kulturális intézményben. Kezdtem február 19-án azon a héten megkaptam a szerződésemet mint közönségszervező 40 óra 8:16-30-ig. Márciustól az egész cégnek munkaidőkeret miatt módosították a szerződést így nekem, is belépésem után kb 2 héttel, és nem kaptam tájékoztatást előtte, hogy lesz munkaidőkeret. Napi 8 órában dolgozom, de változó beosztásban. Május 19-én letelt a próbaidőm, és kaptam egy határozott szerződést november 17-ig munkaidőkeretes szerződést. Most kitalálta az egyik felettesem, hogy nyári szabadságok után vegyem át más helyét, más pozícióba dolgozzam szept 1től kb. Én tervezek eljönni a cégtől jó rég óta, amióta a változások vannak, nem vagyok itt maradni, amikor a megfelelő munkát megtalálom beadom a felmondásom és letöltöm a 30 napos felmondási időt, de addig köteles vagyok aláírni a pénztárosi szerződést ha orrom elé dugják? sokkal többet kéne dolgoznom, kevesebb szabadidő, de februárban nem így vettek fel, nem ez volt az álláshirdetésben! Mit tudok tenni most?

Várom válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.31. 15:17

Miért ne? Csak az nem biztos, hogy a szabadságod akkor kapod ki, amikor szeretnéd.

dr.Varga # 2019.07.31. 15:16

Kedves jozsavictoria,

A munkaszerződése alapján munkavégzési kötelezettsége van, ha ennek nem tesz eleget, azaz munkaidőben máshol van, akár tanulási, akár más célból, az a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség megsértése, amely megalapozhatja a munkáltató részéről az azonnali hatályú felmondást is. Feltéve persze, hogy a munkaidejében látogatná az órákat, mert arra nem tért ki, hogy milyen munkarendben dolgozik.

jozsavictoria # 2019.07.31. 12:54

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni.
Már 2 éve , hogy szeretnék beiratkozni egy képzésre.
Ez a képzés eddig nem volt elérhető a lakóhelyem közelében és több mint 500 000 Ft-ba került.
1 hónapja meghirdettek egy államilag finanszírozott lehetőséget 50 km-en belül.
Beadtam egy kérelmet a munkáltatómnak , hogy szeretnék elmenni ebbe az iskolába , de elutasította.
(van előképzettségem , ezért felmentésben részesülnék jónéhány vizsga és órára bejárás alól, tehát kb. a 2 éves képzés felére kellene bejárnom, ami egy hétköznap délutánt , 14:00 -től és egy szombati napot jelent,H-P 08:00-16:00-ig dolgozom, + gyakorlat is)

A kérdésem az lenne, hogy elvégezhetem-e az iskolát a munkáltatóm engedélye nélkül szabad időmben, szabadság terhére ? Ha beiratkozom számíthatok-e valamilyen szankciókra?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

safranek... # 2019.07.31. 06:05

csadri 2019.07.30. 15:30
Tisztelt Fórumozók! Szeretnék tanácsot kérni: férjem 9 éve dolgozik egy jól menő utazási irodánál (amolyan mindenes, transzferezik, céges autóflottát vezeti, idegenvezet stb.). A bökkenő csak az, hogy nem volt bejelentve :( Igen, sajnos így van. Mostanra annyira elmérgesedett a viszony, hogy csak úgy nem adtak több munkát neki, és a bérét sem fizették ki. Az elszámolást a férjem mindig vezette a naplójában és azt a cég le is pecsételte. Az elmúlt 9 évet e-mailekkel is bizonyítani tudjuk. Két kiskorú gyermeket nevelünk és az hogy nem fizették ki az utolsó bérét rosszul érintett minket. A cégvezető megkereste, hogy menjen be és írjon alá egy papírt, hogy átvette a fizetését és kap 50.000 Ft.-ot. Van értelme ügyvédet fogadnunk az ügyében? Legalább egy "végkielégítés"-t ki szeretnénk harcolni! Előre is köszönöm!

T. Kérdező!

Van.

Egyebekben:

  • Tisztázandó, hogy férje milyen jogviszonyban volt foglalkoztatva. (Ha pl. egyéni vállalkozóként végezte az idegenvezetői tevékenységet akkor nem szükséges a „bejelentés”, a vállalkozó maga fizeti meg maga után a közterheket.)
  • A 33/2009. (XII. 18.) ÖM rendelet értelmében Magyarországon csak regisztrált, bejegyzett idegenvezető folytathat idegenvezetői tevékenységet, vezethet külföldi csoportokat, kísérhet külföldre (telepítettként is!) magyar, vagy harmadik országbeli turistákat. A kormányrendelet előírja a szakmai követelményeket, ezen túlmenően a büntetlen előélethez ill. erkölcsi bizonyítványhoz köti a regisztrálást.
  • Férje betartotta-e fentieket akkor, amikor „idegenvezetett”?
  • Jól értem, hogy 9 éven át nem fizetett semmilyen közterhet? (Adót, járulékot….) És ebbe belenyugodtak? Ez idő alatt egyszer sem volt orvosnál, nem derült ki, hogy nem biztosított?

Két lehetősége van.

Ha valóban munkaviszonyban volt foglalkoztatva az Mt. szerinti juttatások elmaradása miatt fordulhat bírósághoz.

A bírói út mellett nyitva áll Önök előtt a közigazgatási út, azaz természetesen van lehetősége a NAV-tól írásban kérni a biztosítási jogviszony utólagos elismerését.

Ehhez csatolni kell a minden, a jogviszony (munkaviszony, megbízási jogviszony) létrejöttét igazoló okmányt, pl. a férje által vezetett, lepecsételt „házi” nyilvántartást. Meg kell jelölni továbbá azokat a tanúkat (név, cím, egyéb elérhetőség), akik a jogviszony fennállását igazolni tudják. (Igen, 9 éven át velünk dolgozott, gépkocsit vezetett, idegenvezetett stb.)

Amennyiben „feketén” volt foglalkoztatva és a férje rendelkezik az Ön által hivatkozott, bélyegzővel ellátott nyilvántartással valószínűleg könnyel el tudják érni azt, hogy az iroda kifizesse az Ön által hiányolt „végkielégítést”, hiszen ha nem teszik és a NAV-hoz, és/vagy a bírósághoz fordulnak az iroda nagyságrenddel nagyobb büntetésre számíthat. (+ negatív sajtó visszhang)

Jogalap:

1. Ellenőrzés

Tbj. 54. § (1) Az igazgatási szervek – jogszabályban meghatározott hatáskörükben eljárva – ellenőrzik a 46. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartást, a biztosítási kötelezettség elbírálását és a 46. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartás vezetését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során a biztosítás vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság utólagos megállapítása, törlése tárgyában a határozat meghozatalára
a. a járulék utólagos megállapítása nélkül az egészségbiztosítási szerv és az állami adóhatóság jogosult,

b. a biztosítottat terhelő járulék, foglalkoztatottnak minősülő biztosított esetében a foglalkoztatót terhelő járulék utólagos megállapítása mellett az állami adóhatóság jogosult.

2. Mt. 285. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó igényét bíróság előtt érvényesítheti. Azaz kérelmével fordulhat munkaügyi bírósághoz.

Pp. 246. § (2) A felperes a keresetet a lakóhelye, székhelye, munkahelye szerinti vagy a perre illetékes járásbíróságon, a bíróság elnöke által jogszabályban foglaltak szerint erre a célra meghatározott ügyfélfogadási időben szóban is előadhatja, melyet a bíróság az erre rendszeresített nyomtatványon rögzít.

drbjozsef # 2019.07.31. 04:36

csadri,

Van értelme ügyvédet fogadnunk az ügyében?

Hát ha ez a kérdés, akkor : igen, van.

drbjozsef # 2019.07.31. 04:35

kurbli55,

Fordítsd meg a kérdést.

Ők állítanak. Azt, hogy nem adhatják ki. Nosza, rendben, ez esetben kérjed őket, hogy jelöljék meg a törvényt, és benne a pontos jogszabályhelyet, paragrafus, szakasz, bekezdés, alpont. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor hazudnak vagy tévednek.

csadri # 2019.07.30. 13:30

Tisztelt Fórumozók! Szeretnék tanácsot kérni: férjem 9 éve dolgozik egy jól menő utazási irodánál (amolyan mindenes, transzferezik, céges autóflottát vezeti, idegenvezet stb.). A bökkenő csak az, hogy nem volt bejelentve :( Igen, sajnos így van. Mostanra annyira elmérgesedett a viszony, hogy csak úgy nem adtak több munkát neki, és a bérét sem fizették ki. Az elszámolást a férjem mindig vezette a naplójában és azt a cég le is pecsételte. Az elmúlt 9 évet e-mailekkel is bizonyítani tudjuk. Két kiskorú gyermeket nevelünk és az hogy nem fizették ki az utolsó bérét rosszul érintett minket. A cégvezető megkereste, hogy menjen be és írjon alá egy papírt, hogy átvette a fizetését és kap 50.000 Ft.-ot. Van értelme ügyvédet fogadnunk az ügyében? Legalább egy "végkielégítés"-t ki szeretnénk harcolni! Előre is köszönöm!

Edömér # 2019.07.25. 08:59

Valóban nem rajongok érte, viszont az időbeosztása a család miatt az átlagnál jobb.
A levélben egyébként ez áll: a nyelvtanfolyam "részben munkaidőben" történik." Erre vonatkozott a kérdésem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.25. 08:56

(Egyébként úgy tűnik, nem szereted te ezt a munkahelyet, mintha már csak valami jó ürügyet keresnél. Ez akár megfelelő is lehet.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.25. 08:55

Ki mondta, hogy kötelezhetnek munkaidőn kívüli elfoglaltságra? (A végzettséget, tudást írhatják elő, a te dolgod, hogy szerzed meg, vagy hogy megszerzed-e egyáltalán.)