Munkajogi kérdések.


Bedusoka # 2019.10.16. 04:05

Tisztelt Szakértő!

Én most jelenleg Gyed-en vagyok a 18 hónapos kislányommal.Elotte egy munkakozvetito cegen keresztul dolgoztam egy multinal, miutan terhes lettem elmentem tappenzre, igy a a multi kivett az allomanyabol es jelenleg fizetes nelkuli szabadsagon vagyok a munkakozvetitonel. Nos, most mar varjuk a masodik babat, es szerettem volna, hogy a munkakozvetito ujra tappenzre vegyed Gyed mellett (vannak igazolasaim hozza), de ok ezt nem teszik meg, mert a fizetes nelkuli szabadsag megszuntetesevel nekik szabadsagot is kellene kiadniuk neked, de ezt ok szerintuk nem tudjak igy kivitelezni...igaz ez? Mivel tudnam nekik bizonyitani, hogy ez pedig jar?
Koszonom szepen!

Immaculata # 2019.10.16. 02:52

Az üzemorvos a munkahely védelmében hozza döntéseit. Egy baleset következtében az ő felelősségét is vizsgálnák, hogyan adhatott alkalmasságot olyannak, aki nem alkalmas. Végleg el is tilthatják a hivatásától.
Tehát vissza kellene menni, ha eltilt, akkor másodfokra kell menni, végül is ők a szakma. A másodfok után szerintem bírósághoz lehet fordulni, de ez majd a határozatban benne lesz. Végig kellene járni ezt az utat.
A beteg kérésére felkért és fizetett orvosok véleménye csak vélemény, nem szakvélemény.

Actros # 2019.10.15. 16:03

Üdv!

Nem tudom, jó helyre írok-e, de hátha. Megpróbálom röviden:
Szóval még kb 1 éve az üzemorvosom elvette a hivatásos jogosítványom, a rendeletre hivatkozva, ami épp nem egyértelmű a kérdésben(egy baleset miatti műtét volt). Sofőrként dolgoztam, így nem tudtak tovább foglalkoztatni (természetesen a másodfokot is megjártam, de ott sem adták meg a pontatlan rendeletre hivatkozva, de nem is tiltottak el a hivatásostól "örökre"), azt mondták majd esetleg 1 év múlva, várjunk még vele. Idén ügyvédi tanácsra csináltattam igazságügyi szakértői véleményt, ami egyértelműen fogalmazva kimondta h ez miatt nem vagyok alkalmatlan, majd erre a háziorvosom visszaadta a hivatásos kategóriát(EÜ102).
Na most úgy gondoltam, megpróbálok újra visszamenni sofőri pozícióba, azonban az üzemorvosom elég érdekes dolgokat mondott.. Egyrészt összevissza hablatyolt és magát fényezte, másrészt én egy burkolt fenyegetést vettem észre a mondandójában h ti. újra elveszi a jogosítványom, és újra menjek másodfokra.. Tehát azt mondta h majd akkor holnap menjek vissza mert ezt mág át kell gondolja meg megbeszélje nemtudomkivel, de ha úgy dönt akkor ad egy alkalmatlant, és akkor menjek másodfokra, mire én visszakérdeztem, hogy üzemorvosi alkalmatlan? Mire ő nem, a jogosítvány.. Meg mondogatta hogy ezt így nem lehet visszaadni, csak a "másodfokú bizottság" adhatja vissza blabla, elég egyértelmű, hogy nagyon nem tetszik neki h valaki mintegy felülbírálta őt, elég rigolyás, rosszindulatú/rosszhiszemű egyébként.. Hallottam róla sztorikat, amik sztem nem törvényesek..
Szóval a kérdésem az lenne, hogy megteheti, hogy ugyanarra hivatkozva megint "elveszi" a jogsit, elindítja a folyamatot, miközben van egy igazságügyi véleményem, és egyébként 3 szakorvos állítja, meg hellyel-közzel le is írta h vezethetek, tehát 4 orvos véleménye áll vele szemben.. Vagy az van h blöfföl, hogy holnap úgysem megyek vissza, és akkor ő mintegy nyert.. MErt kicsit égő lenne neki egyébként, ha most oda újra visszakerülnék.. Hogy, hol mivel lehetne őt beperelni emiatt? Legalább a költségeim térítse..

atikoka # 2019.10.12. 05:08

Szép napot! Vagyonvédelem! Három hónapos cég munkaügyi eljárás miatt bedőlt, most új cég, új szerződés. Egy bolt ahol nyitvatartási időben tevékenykedek, jelenlét illetve kamerás megfigyelés. Zárás után, a telephely őrzése melyen a bolt van, tehát másik jelenléti, másik napló. A szerződés portás, egyszerű telepőr, heti negyven órában. A munkaügy emberei az eljárásban jelezték privátban, hogy nincs vége, csak pihentetik az ügyet, mert ha most végig tekerik, akkor mi fekete munkásként jelenünk meg benne. Hogy irjam most alá ezt a szerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.06. 18:28

Nem ismerjük a szerződést.

gkvezető # 2019.10.06. 15:44

Tisztelt Fórumozók!
Barátnőm közalkalmazottként dolgozik. A munkáltató egy két évre szóló munkaszerződést íratott alá, 3 hónap próbaidővel
1 hónap felmondási idővel. Egy éve dolgozik itt. Most szeretne egy másik munkahelyre menni a felmondási idő letöltése után. A munkáltató követeli hogy a fennmaradó egy év munkabért és annak járulékait fizesse ki a barátnőm és akkor elmehet. Egyébként minden dolgozóval ilyen szerződést köt amiben nem szerepel ez a kilépési feltétel. Van ilyen törvény? Követelheti a munkáltató?
Tisztelettel és köszönettel várjuk válaszukat.

Ka--ti58 # 2019.10.05. 08:06

Köszönöm szépen a válaszokat.

rigoz # 2019.10.05. 07:21

Én nem írnám alá.

Mondjanak csak fel Ők, aztán ha megtámadnám a bíróságon és ha vesztenek, akkor még fizethetnek akár 12 havi elmaradt munkabért is kártérítésként...

Ha volna tényleges alapja az azonnali hatályú munkáltatói felmondásra - a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét súlyosan és vétkesen megszegi vagy a munkaviszony fenntartását ellehetetlenítő magatartást tanúsít -, akkor megtennék, nem "tárgyalnának" megegyezésről.

Miért szeretne egyébként meg felmondási időt ennyire?

drbjozsef # 2019.10.04. 18:25
K
  • ti58,

Nincs olyan, hogy "felmondás közös megegyezéssel". Oximoron.

Az utolsó kérdésedet meg nem sikerült értelmeznem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.04. 16:11

?????????????

Péntek van, gondolom, hosszú volt a hét...

Ka--ti58 # 2019.10.04. 15:34

Köszönöm. Igen, ezt szerettem volna kérdezni, Most arra várnak, hogy mondjak fel közös megegyezéssel (nyilván nekik ugy előnyösebb, hogy lemond a dolgozó mindenről, ami jár).
Ha rögziti a felmondási időt, akkor jól értem ugy érvényes a felmondás?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.04. 14:54

Közös megegyezésben mindent lehet - amiben megegyeznek a felek.

De biztos vagy benne, hogy a jó kérdést tetted fel?

Ka--ti58 # 2019.10.04. 13:28

Tisztelt Szakértő!
Munkáltatóm rá akar beszélni a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésére - vagy pedig azonnali hatállyal elbocsát -.
A közös megegyezéssel történő felmondáskor meg lehet-e jelölni felmondási időt kb. 50 munkanapot, amihez én ragaszkodom.
Köszönöm válaszukat.

Attila1967 # 2019.10.03. 12:29

Köszönöm gyors válaszát!

Nekem egy teljesen "fapados" munkaszerződésem volt, ami erre nem tér ki, illetve egy jelentkezési lap és egy ahhoz csatolt nyilatkozat amelyen a volt munkaadóm arról nyilatkozik, hogy a részére kiállított számla alapján átutalja a dolgozó tanfolyamának díját. Ez egy pecséttel és aláírással ellátott dokumentum. Ezen nem szerepel, hogy nekem fizetési kötelezettségem lenne, csak a munkáltatóra tér ki.

drbjozsef # 2019.10.03. 12:20

Attila1967,

Te mit írtál alá a cégnél?

Egyébként alapesetben igen, a tanulmányi szerződések gyakran úgy vannak megírva, hogy ha a cég nem fizet, akkor a munkavállalónak kell. Nézd meg, te mit írtál alá.

Attila1967 # 2019.10.03. 12:12

Sziasztok!

Sajnos még áprilisban megszűnt az előző munkaviszonyom egy pécsi székhelyű kisvállalkozással. Illetve a tények alapján amik azóta kiderültek, jobb, hogy minél előbb elkerültem onnan.

A főnököm azért tette ki a szűrömet, mert nem voltam hajlandó napi szinten 2-3 órás túlórákat teljesíteni, amit mint mindenki másnak a cégnél, teljesen feketén számolt volna el. Mikor a céghez kerültem természetesen erről szó sem volt. "Mindent csak legálban", Ő így fogalmazott. Odakerülésem után a pénz csökkent, az elvárások nőttek, bejelentett jövedelmem mint utólag kiderült, jóval alulmúlta azt amit megkaptam.

Januárban fizetésemelést kértem tőle, amit Ő megtagadott, arra hivatkozva, hogy akkor lenne hajlandó több fizetést adni, ha meglenne a darukezelői vizsgám és a C-s jogosítványom, hogy új feladatkörrel bővüljön az eddigi munkám. "Ne aggódj, Én ezt mind kifizetem neked, felfoghatod fizetésemelésként is és még fejleszted is magad." - szólt a mese. Én ezt elfogadtam és belementem, gondoltam a két vizsgával ténylegesen megnőne a piacképességem a munkaerőpiacon.

A tanfolyamokat februárban kezdtem el, a munkám április legelején szűnt meg, mondván, hogy talált olyat, aki hajlandó többet túlórázni, rám így már nincs szükség. Az autósiskola, akivel a szerződést aláírta azután megtalált, hogy az utalás nem érkezett meg, legyek szíves kp.-t bevinni az irodájukba, különben korai véget fog érni a teherautó vezetői karrierem. Ezután felhívtam a másik tanfolyamot tartó cég irodáját is, felhívták a figyelmemet, hogy ugyanaz a helyzet, már értesíteni akartak. Ez elég nagy érvágás volt, friss munkanélküliként, hogy nekem kellene kifizetnem ezeknek az árát, nem kis összegről van szó és egyébként sem kerestem sokat.

A szerződést az előző munkáltatómmal kötötték, viszont Én kapom a telefonhívásokat, arról nem is beszélve, hogy feleslegesen vesztegettem erre az energiát, mert nem engedhetem meg magamnak a több százezer forint kifizetését, akármennyi telefonhívást és e-mail-t is kapok.

Nem tudom, hogy megengedhetem e magamnak a jogi segítséget, vagy van e bármilyen jogalapom egy ilyen helyzetben, ennek megválaszolásában szeretném a segítségeteket kérni.

wers # 2019.09.09. 10:48

rendben, akkor viszem Bélának :D

drbjozsef # 2019.09.09. 10:33

wers,

kösz nem, tartsátok meg, szerencsét hoz. Vagy kanyarót.

wers # 2019.09.09. 10:09

„Az egér cuki.”

Rendben, akkor ha megfogtuk, elküldöm neked szabad felhasználásra.

Jelentem, az illegális bevándorlókat sikerült fogságba ejteni. József, küldjem?

Ha neked nem kell megkaphatja Béla cicája játszani.

drbjozsef # 2019.09.08. 18:11

Imma,
Igen, annyit ad vissza, de kapott előtte 3-at.

Vagyis +3 vagy -3 havi.

Immaculata # 2019.09.08. 17:21

6 havinak olvasom.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.08. 17:12

Érteni jól érti. Írva nem nem jól van. Nagyon nem.

drbjozsef # 2019.09.08. 16:58

Miért? Nekem tetszik. :)

ChuckN,
szerintem jól érted.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.08. 16:53

A kezét kellene eltörni az ilyennek...

ChuckN # 2019.09.08. 16:49

sziasztok,

az alábbi, munkaszerződésemben lévő 6.6 pont értelmezésében szeretném a segítségeteket kérni:

Jól értem hogy ha versenytárshoz mennék, akkor a cég 3 havi fizetéssel ezt meg tudja akadályozni, ha mégis elmennék, akkor pedig nekem kellene 3 havi összeget fizetni?

6.5.
A Munkavállaló vállalja, hogy a munkaviszonya utolsó napjától számított 3 hónapig a 6.6 pontban írottak szerint nem létesít vagy tart fenn munkaviszont a Munkáltatóval azonos tevékenységet végző vállalkozással.

6.6
Jelen munkaszerződés fenti 6.5 pontja (a munkáltató saját egyoldaló döntése alapján) a munkavállaló 3 havi alapbérének megfelelő összeg a munkavállaló részére a legkésőbb a munkaviszony utolsó napjáig történő megfizetésével lép hatályba.

6.7
A munkavállaló tudomásul veszi, hogy a 6.5 pontban foglalt kötelezettségvállalásának megszegése esetén köteles a munkáltató által ezzel összefüggésben részére megfizetett összeget 8 napon belül megfizetni, valamint ezen felül a megfizetni az ellenszolgáltatás 100%-ának megfelelő kötbért.