Munkajogi kérdések.


Eszes77 # 2020.03.29. 18:50

Üdv drbjozsef !

"Ez magamra vonatkozik, teljes munkaidőben (gk. vezető), majdnem 10 év munkaviszonnyal, 2 havi végkielégítés járna,ha jól olvastam, viszont lejárt az üzemorvosi alk.-im, és nem is tudom, nagy valószínűséggel meghosszabbítani. Nekem is a hónap végével felmondanak, és holnap (03.26.) Kellene ezt lepapírozni,úgymond.
Próbáljak időt húzni, vagy mi a tanács?"

Korábbi kérdésemmel kapcsolatosan volna még néhány kérdésem :

  • Nem akarnak felmondani egyoldalúan, hanem közös megegyezéssel, viszont fizetni semmit. Én lemondanék a nekem járó juttatások akár feléről is, de süket fülekre találtam.
  • Ha nem írom alá bejelentve maradok, viszont fizetést nem kapok, ill. csökkentenék 4-6 órára a bejelentésem, bár ehhez nekem is hozzá kell járuljak, ha jól olvastam.

Szóval magyarul ez zsarolás szerintem!
A kérdésem csak annyi, hogy milyen lehetősége van még a munkaadómnak, hogy úgymond megpróbáljon sarokba szorítani, az orvosit kivéve.

Annyi még hozzátartozik, hogy a munkanélküli alatt, mint alkalmi mválalót vissza foglalkoztatnának, HA tudnak, szóval ez nem ígéret, meg amúgy is!

Köszönettel : Eszes

Medve33 # 2020.03.29. 18:37

Hali!

Köszi a hsz-t a 75%kal a hren dobálóztak tavaly mert kalamajka volt a szabik kiadásaból..de akkor 7 nap az enyém

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.29. 10:30

:)
De akkor miért vette annak is a 75%-át?

(Jó, tudom, megesik. Velem is megesett már. Vettem a forgalmi érték felét - mert 1/2 hányad -; azt csökkentettem egy bizonyos százalékkal a lakottság miatt - és aztán megfeleztem megint.)

drbjozsef # 2020.03.29. 10:22

(kbs, azt már törte a 75%-kal, azért 21. Vagyis két kérdést összevonta : 21 nap + 4 nap pótszabi + 4 nap áthozott szabi)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.29. 07:27

24 meg 4 az 28. Pl.

drbjozsef # 2020.03.29. 06:47

Medve33,

Miért rendelkezik a munkáltatód a szabadságod 75%-ával?
Ha ez valami saját megegyezés közöttetek (bár nem lennék biztos benne, hogy a munkavállaló hátrányára ezektől a szabályoktól el lehet térni), akkor az adott megegyezés szerint kell érteni, ha nincs erre konkrét rész, akkor meg úgy, ahogy most meg tudtok benne állapodni, vagy ahogy azt az általunk nem ismert szerződést általában érteni kell.

Mert az Mt. szerint nem a 75%-ával rendelkezik, hanem 7 napon kívül az összes többivel :

Mt. 122.§
(1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.
(2) A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

Így már talán nem olyan bonyolult.

Medve33 # 2020.03.28. 21:31

Sziasztok

Kérdésem egyszerű de mégis bonyolult.
Tavalyról maradt 4 nap pótszabim amit át is hoztam 2020ra.

Jelenleg a koronavírus miatt szbadságon vagyunk.

A munkáltatóm rendelkezik a szabadságom 75%val
És a pótszabadságom 75%val is?

Pl 24 nap jár +4nap tavalyról=21nap
Vagy csak a 21nap 75%a=18 nap

Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.03.27. 13:18

A kérdés a "hogyan" volt, nem a jogosultság.
(ahogy a másikban a lemondás ésvagy szerződés módosítás. A kérdező peremfeltételei között lehet csak válaszolni. Ha az nem lemondás, legyen az ő baja...)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.27. 12:58

Keresettel. (De lehet fizetési meghagyással is.)

Hozzá kell tennem, hogy az autóval munkába járásra főszabályként nem jár költségtérítés.

Éva0101 # 2020.03.27. 12:52

Hogyan kell a munkaügyi bíróságnál elindítani az ügyet?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.27. 12:34

Ami nem jelenti, hogy jár is neki.

drbjozsef # 2020.03.27. 12:22

Éva0101,

A "hogyan"-nak két útja van csak. Vagy a munkáltatód adja oda önként (vagy kis noszogatásra), vagy a munkaügyi bíróság rendeli el végzésében. Utóbbi eset alesetei, ha arra fizet önként, vagy végrehajtóhoz kell menned.

Ha nincs megegyezés, perelhetsz.

Éva0101 # 2020.03.27. 11:47

Tisztelt Fórumozók/Munkajogászok!

A koronavírus elsőként a szállodaipart érte el. Munkáltatóm a munkaviszonyomat megszüntette. 2018.12-hótól álltam alkalmazásban, "vidék
  • ről jártam be szgk.val.
A törvényre hivatkozva a munkaviszonyom több alkalommal is kértem a munkáltatót, fizesse meg az költséghányadot. Ezt egyetlen egy alkalommal sem tette meg. Hogyan tudok a jogos járandóságomhoz jutni? Mielőbbi szíves válaszokat előre is köszönöm
Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.27. 11:37

Egy ilyen esetben pont a szabadság nem lehet kérdés. Egy sor más annál inkább.

sah02 # 2020.03.27. 11:14

Tisztelt Fórumozók!
Én a másik oldalról – munkáltató vagyok – szeretnék egy problémát megosztani. Munkavállalóm azonnali „rendkívüli” lemondással élt közalkalmazotti munkaviszonyát illetően. 2 havi illetményén túl kéri az idei évre járó időarányos, a 2019-es évben ki nem vett és áthozott szabadsága és a 2018-as évből tovább görgetett szabadsága (ráhatásom nem volt szabadságkivételére, mivel újonnan kinevezett munkáltató vagyok) pénzbeli megváltását.
Kérdésem, hogy a 2018-as évi szabadságot illető követelését jogos-e, illetve jogszabály szabályozza-e jelen eseteket.
Segítséget előre is köszönöm!
Üdv.: Sándor

Csaba2000 # 2020.03.27. 09:44

Kedves József,

köszönöm a gyors válaszodat.

Üdvözlettel: Csaba

drbjozsef # 2020.03.27. 08:36

Csaba2000,

A munkáltatódnak a munkaszerződésed szerint kell munkát biztosítson, és fizetést adjon.
A munkarendet változtathatja, rendkívüli esetben más munkára is beoszthat.
Ha nem tud munkát biztosítani, akkor az állásidőre járó bért kell fizetnie (normál esetben ez a fizetésed).

Nem küldhet egyoldalúan fizetés nélküli szabira, nem alkalmazhat részmunkaidőben ha nem akarod (pontosabban, alkalmazhat, de a szerződésed szerinti bért kell fizetnie), természetesen nem kötelezhet KATÁ-s beszámlázásra.

Ha nem tud a szerződésednek megfelelően foglalkoztatni, és fizetni nem akar, akkor csak rendes felmondással mondhat fel, jár a végkielégítés és a felmondási idő is.

Minden más csak közös megegyezéssel - értelemszerűen ilyet akkor érdemes elfogadnod, ha a fentieknél több juttatást hajlandó adni.

Csaba2000 # 2020.03.27. 08:24

Tisztelt Fórumozók,
a következő dologban szeretnék tanácsot kérni, 16 éve dolgozom egy cégnél, az utóbbi időben a munkaadó átadta a munkáim egy részét másoknak ( a munkámat bizonyíthatóan jól látom el, web fejlesztő vagyok, de adminisztrátorként vagyok alkalmazva )
1 hónapja közölte a cégvezető, hogy Katásként tud tovább alkalmazni és számlázak majd a cégnek, ezt határozottan elutasítottam, a cégnél a többi adminisztrátornak is ezt ajánlotta fel a cégvezető, sőt az gyártó üzemben dolgozóknak is fel szerette volna kínálni. Kollégáimmal erről beszéltem a hangfelvétel elmentve és a cégvezetővel folytatott levelezés is amiben irt a Katás vállalkozásról. (úgy tudom, hogy közérdek esetén a hangfelvétel felhasználható)
A koronavírus miatt most az új ötlete, hogy minden irodai dolgozót 2 órás munkaviszonyban alkalmazna, de én szerintem ezt csak az én részemre gondolta így, mert amikor beszéltem a kollégáimmal akkor kamuzással találkoztam illetve logikátlan dolgokat válaszoltak, én szerintem Ök. csak féltik az állásukat.
Indoka az, hogy az irodában végzett munka lecsökkent így nem tudna minket alkalmazni 8 órában és úgyis otthonról dolgoznánk.
Természetesen a 2 órás munkaviszonyt nem áll módomban elfogadni a cégvezető arra gondol., hogy így én magamtól fogok elmenni és nem kell 16 év után végkielégítést fizetnie. Magas a bérem így nem csodálkozom, hogy próbálkozik.
Kérdésem megteheti ezt?
Megjegyzés: tisztában vagyok néhány dologgal, de nem mindennel, nem hivatkozhat ara, hogy létszám csökkentés van mivel több helyen és az oldalunkon is van álláshirdetés, hogy egy hónapja még munkavállalókat keresett.
Ezeket elmentettem, ( az álláshirdetésre jelentkezők negyed annyiért dolgoznának, mint én, önéletrajzukat elolvastam )
Valótlan az is, hogy nincs bevétel és megrendelés (adatbázisból minden számla megrendelés elmentve, csökkenésről szó sincs)
Előre is köszönöm a válaszát mindenkinek.
Csaba

Csaba2000 # 2020.03.27. 08:20

Tisztelt Fórumozók,
a következő dologban szeretnék tanácsot kérni, 16 éve dolgozom egy cégnél, az utóbbi időben a munkaadó átadta a munkáim egy részét másoknak ( a munkámat bizonyíthatóan jól látom el, web fejlesztő vagyok, de adminisztrátorként vagyok alkalmazva )
1 hónapja közölte a cégvezető, hogy Katásként tud tovább alkalmazni és számlázak majd a cégnek, ezt határozottan elutasítottam, a cégnél a többi adminisztrátornak is ezt ajánlotta fel a cégvezető, sőt az gyártó üzemben dolgozóknak is fel szerette volna kínálni. Kollégáimmal erről beszéltem a hangfelvétel elmentve és a cégvezetővel folytatott levelezés is amiben irt a Katás vállalkozásról. (úgy tudom, hogy közérdek esetén a hangfelvétel felhasználható )
A koronavírus miatt most az új ötlete, hogy minden irodai dolgozót 2 órás munkaviszonyban alkalmazna, de én szerintem ezt csak az én részemre gondolta így, mert amikor beszéltem a kollégáimmal akkor kamuzással találkoztam illetve logikátlan dolgokat válaszoltak, én szerintem Ök. csak félik az állásukat.
Indoka az, hogy az irodában végzett munka lecsökkent így nem tudna minket alkalmazni 8 órában és úgyis otthonról dolgoznánk.
Természetesen a 2 órás munkaviszonyt nem áll módomban elfogadni a cégvezető ara gondol., hogy így én magamtól fogok elmenni és nem kell 16 év után végkielégítést fizetnie. Magas a bérem így nem csodálkozom, hogy próbálkozik.
Kérdésem megteheti ezt?
Megjegyzés: tisztában vagyok néhány dologgal, de nem mindennel, nem hivatkozhat ara, hogy létszám csökkenté van mivel több helyen és az oldalunkon is van álláshirdetés, hogy egy hónapja még munkavállalkozókat keresett.
Ezeket elmentettem, ( az álláshirdetésre jelentkezők negyed annyiért dolgoznának, mint én, önéletrajzukat elolvastam )
Valótlan n az is, hogy nincs bevétel és megrendelés (adatbázisból minden számla megrendelés elmentve, csökkenésről szó sincs)
Előre is köszönöm a válaszát mindenkinek.
Csaba

drbjozsef # 2020.03.26. 11:00

(már feltéve, hogy nem járt le az a 3 hónap)

drbjozsef # 2020.03.26. 10:59

fruzsi53,

Se a "felvétel", se a "bejelentés" nem releváns ebből a szempontból. Az számít, mi van a munakszerződésében. Amit aláírt, legalább januárban. Megvan az? Nézzétek meg. Ha abban az van, hogy 3 hónap a próbaidő (több nem lehet érvényesen), akkor minden további nélkül azonnali felmondással és elküldhetik. Akkor nincs semmi, se felmondási idő, se arra bér.

wers # 2020.03.26. 09:04

Nem próbaidőn volt. Decemberben vették fel, de januártól jelentették be.

:)

fruzsi53 # 2020.03.26. 08:56

Köszönöm. Nem próbaidőn volt. Decemberben vették fel, de januártól jelentették be.
Ez a "rendes felmondás" némi reménysugár. Még egyszer köszönöm.

drbjozsef # 2020.03.26. 07:58

Jogos.
Így a végkielégítés is tárgytalan persze.

wers # 2020.03.26. 06:08

Azért azt a "három hónapja dolgozik" meghatározást pontosítani kellene.

Előfordulhat, hogy még próbaidőn van. Akor még felmondási idő sincs, és indokolni sem kell.