Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 11:51

Hogyan veszélyes? Az is sugároz? Mondjuk, mindegy, hiszen a sugárzás miatt egyszer már kompenzálnak.

vigyorgó # 2015.09.03. 19:13

Tisztel hozzáértők!
Ismerősöm egy vállalkozónál dolgozott élelmiszerbolt-dohányboltban 4 órás munkaviszonyban (természetesen 8 órát dolgozott) Most 7. hónapos terhes, szept. 1-el felmondtak neki közös megegyezéssel! Ő pedig aláírta, nem akart cirkuszolni. Jelenleg munkanélkülibe jelentkezett be! Kérdés: jogos volt-e rákényszeríteni hogy közös megegyezéssel felbontsák a munkaviszonyt - fog-e kapni GYED-et, (igaz nem sokkal lenne több mint a GYES, mert 4 órás minimálbéres bejelentett volt) mit tehet ezek után?

ObudaFan # 2015.09.04. 04:43

vigyorgó

Amit írsz, az alapján nem kényszerítették.
Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.04. 05:05

De most éppen nem biztosított. Ha nem helyezkedik el a szülésig, akkor csak gyest fog kapni.

zizupeet # 2015.09.04. 07:02

Kedves Fórumozók!

Feleségem gyesről visszatérve rövidesen újra dolgozni kezdene.
Viszont cégük elköltözne (legalábbis az ő irodája), kb 30km-re lenne a régi telephelyüktől egy másik városban,és kb 2 órával több lene az utazási ideje (oda-vissza út) mint eddig.
Felmondhat-e arra hivatkozva hogy ez a változás jelentősen,és hátrányosan befolyásolná a család életét,illetve járna-e ebben az esetben végkielégítés számára?

Előre is Köszönöm:Péter

Dr.Attika # 2015.09.04. 08:08

Kedves Péter!
nem kell felmondania a feleségének. A másik városban történő munkavállalásra csak akkor köteles, ha az erre vonatkozó munkaszerződés módisítását elfogadja. (nem kötelező.) Ha a munkáltató így nem akarja foglalkoztatni, akkor mondjon fel ő. Ez kedvezőbb a feleségének.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.04. 09:52

Ez így nem igaz. Egyrészt telephely megszűnés esetén egyoldalúan is megváltoztatható a munkavégzés helye, másrészt átmenetileg egyébként is kötelezhető a munkavállaló a szerződés szerinti munkavégzési helytől eltérő helyen munkavégzésre.

buba2 # 2015.09.10. 11:19

Tisztlet Szakértő!

Tanulmányi szerződésem értelmében a munkáltatóm a végzettség megszerzésétől számított 2 évig nem mondhat fel nekem, jelen esetben ez 2016. aug vége. 2015. febr végén született első gyermekem, vele jelenleg gyeden vagyok itthon. A közeljövőben tervezünk második gyermeket, s emiatt jó lenne, ha a második szülés időpontjában is élne a munkaviszonyom.
A tanulmányi szerződésben ez a mondat is szerepel:a munkáltatónál eltöltendő idő tartamába a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, a 10 éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság egy évet meghaladó időtartama nem számít bele.
Kérdésem az lenne, hogy jogosan elvárhatom-e a munkáltatóm részéről, hogy 2016. augusztusában ismét meghosszabbítja a szerződésem?

Köszönettel: Egy anyuka

tmsnmeth80 # 2015.09.13. 15:28

Szép jó napot mindenkinek!

Jelenleg van egy munkaügyi perem és az egyik hangfelvétel mint bizonyíték segít Nekem ebben az ügyben. Ezen a hangfelvételen beismerek egy kisebb nagyobb ,,stiklit (ami törvénybe ütközik),, aminek semmi köze az aktuális ügyhöz. Ez egy több órás hangfelvétel. A kérdésem az lenne, hogy az ellenfél ezt a hangfelvételt megszerezheti valahogy a Bíróságtól, és feljelenthet Engem egy olyan ügyért, amihez neki semmi köze?

Ervinke10 # 2015.09.14. 16:47

Jónapot kívánok!

Postai kézbesítőként dolgozok fél éve és a munkáltató nem enged szabadságra,mondván nincs helyettesem. Egész nyáron nem tudtam 1 nap szabira em elmenni,és ha valami dolgom akad,azt délelőtt úgy tudom elintézni hogy későb kezdem a munkám. Kérdésem az lenne hogy nincs-e valami jogszabály ilyen esetre? Jogosan jár el a posta hogy nem enged szabadságra? Válaszát előre is köszönöm.

balekrozsa@gmail.com # 2015.09.19. 12:28

Egy fogyatékosokat ellátó intézményben dolgozom mint takarítónő.Eddig intézményen belül külön öltözőnk és zuhanyzónk,wc volt.Most fel kell menni az osztályra ahol dolgozunk a gondozói szobába ott kaptunk egy kis szekrényt többed magunkkal mondván nem lehet tovább ott öltözni ahol eddig.a gondozói szobába kell öltözni zuhanyozni ha éppen tudunk mert ugye más munkaidőbe dolgozunk ráadásul gondozok férfiak is vannak.Kérdésem az lenne jogos e hogy át kell hurcolkodni.Ráadásul oda a gyerekek is be tudnak menni ha a gondozó bent van a másik szárnyon a gondozónők is ott öltöztek ahol mi mert nincs hely ahol tudnának most még is oda kell menni a kolléganőimnek.a gyerekek akik olyanok minden hová be mennek semmi nem lenne biztonságba .Válaszukat előre is köszönöm Tisztelettel Nagy Györgyné

joe bácsi # 2015.09.23. 05:41

A Teletál Dunakeszi részlegébe olvastam,hogy van felvétel,és ezt olvastam róla.

8 órára jelentenek be minimálbérrel,de 10 órát dolgozol ,fizetésed attól függ,hogy szakács,hentes,cukrász,kézilány,mosogató,segédmunkás,raktáro
s,tálalós, vagy-e.100-190-ig nettóban.Évente kétszer leáll az üzem augusztus 20 körül 5 napra és Karácsonykor 10 napra+a két-két szabadnap,ezekre az időre a fizetésed felét kapod meg,ha már ott vagy több mint 3 hónapja,ha nem,nincs lóvé.Ha ezenfelül szabadságot szeretnél,azt szájhuzogatva esetleg(ha nem akciós hét)kaphatsz,de nem fizetik.Ha beteg vagy,a TB-papírod elkérik,de nem fizetik ki.Vasárnaptól csütörtökig szól a munkahét,de ha pl hétfőre esik egy ünnepnap(pl Húsvét,május1.),és így keddre főzni kell,dolgozni kell hétfőn is,de nem fizetik duplán.30 nap próbaidő.Hetente van fizetés,de az első két hétben nem adnak fizut(kaució),azt csak akkor kapod meg,ha kilépsz és leszámoltál,mehetsz még kétszer vissza érte.Ez azért van,hogy még akár 3 hétig is felmondási időd legyen,meg nehogy megegyél egy fej rántott gombát.Munkakörülmények:zsúfoltság,kb 25 nm-es öltöző 80 dolgozónak 4 zuhannyal,de a konyhán is,nyaranta kb 48 C°,eszközhiány,és magasfokú szemétkedés a két konyhafőnöktől,meg a csicska helyettesétől.

Edith40 # 2015.09.23. 07:34

Nevelőszülőknél nevelkedett gyermekek közeli hozzátartozónak számítanak-e, azaz megjár -e a 2 nap temetési szabadság nevelt gyermekek esetében?
Köszönöm!

bvendel # 2015.09.24. 10:52

Tisztelt Uram!
Az én problémám a következő: novemberben lesz 9 éve hogy ennél a cégnél dolgozom. Ez év januárjában csigolyatörést szenvedtem mely mára már meggyógult, de 15 kg.nál többet nem emelhetek, viszont a cégnél meg az van előírva, hogy 20 és 50 kg között kell emelni, ebből kifolyólag az üzemorvos alkalmatlannak nyilvánított. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mi a teendő? (a főnököm felajánlott egy könnyebb munkakört, de én azt nem szeretném elfogadni, mert az a lakhelyemtől 60 km-re van)
Válaszát előre is köszönöm!

bvendel # 2015.09.24. 12:22

Nem otthon történt a baleset

ObudaFan # 2015.09.24. 14:02

Ebben az esetben a munkáltató fel fogja mondani a munkaszerződésedet.

Szőke77 # 2015.09.24. 18:58

Sziasztok!A munkanélküli által indított digitális tanfolyamra jelentkeztem,de egy pár nap múlva kijelentették,hogy ez a tanfolyam nem indul így aztán áttettek egy másikba,kisgépkezelőibe,de úgy hogy meg sem kérdezték,hogy akarok menni vagy sem!Megírták a szerződést melyben az áll,hogy a munkaköröm:utcaseprő,szemétszedő és amit az igazat megvallva alá sem akartam írni,de megnyugtattak,hogy ez csak formalitás valamint még a következő is szerepel benne: közfoglalkoztató vállalja hogy biztosítja a közfoglalkoztatott felnőtt képzésbe való részvételét és a közfoglalkoztatottat a felnőtt képzési szerződésben foglal kötelezettségeinek teljesítési idejére mentesíti a munkavégzési kötelezettsége alól.Kérdésem:a közfoglalkoztató megteheti-e azt hogy kirak az utcára szemetet szedni vagy nekem jogomban áll-e visszautasítani, mivel október 31-ig tart a tanfolyamos szerződésem!Nagyon felháborítónak tartom ezt az egészet,mert én tanfolyamra jelentkeztem nem pedig utcaseprőnek!

bvendel # 2015.09.25. 17:51

Lehet hogy rosszul fogalmaztam. A baleset otthon történt (elcsúsztam). A csigolyatörést egy agyalapi mirigy daganat okozta amit már 3 hónapja magműtöttek. Ezek után az orvosok gyógyultnak minősítettek azzal a feltétellel, hogy 15 kilónál többet nem emelhetek és ez papíron is szerepel, ezért nyilvánított az üzemorvos alkalmatlannak a munkára, mert a cégnél 20-50 kilóig kell emelni.

Immaculata # 2015.09.26. 05:17

ezért nyilvánított az üzemorvos alkalmatlannak a munkára, mert a cégnél 20-50 kilóig kell emelni.

Ez így helytelen, mert arra a munkára vagy alkalmatlan, a vezetőnek és a portásnak sem kell emelnie.
Először más munkakört kell számodra biztosítani, azután, ha nincs, akkor felmondanak neked, de minden megillet: végkielégítés, felmondási idő, stb.

Immaculata # 2015.09.26. 05:20

Szőke77

közfoglalkoztató vállalja hogy biztosítja a közfoglalkoztatott felnőtt képzésbe való részvételét és a közfoglalkoztatottat a felnőtt képzési szerződésben foglal kötelezettségeinek teljesítési idejére mentesíti a munkavégzési kötelezettsége alól.

Ezt jelenti.

Szőke77 # 2015.09.26. 10:34

Kedves Immaculata!Köszönöm a válaszát!Ezt én is így gondolom,hogy mentesítve lennénk a munkavégzés alól,de aki szervezte ezt az egész tanfolyamot nem így gondolja!Ő azt mondja,hogy azt nem így kell értelmezni,hanem úgy, hogyha a munkanélküli kiküldene egy másik helyre dolgozni az alól vagyok mentesítve!Ezzel próbál etetni bennünket csakhogy én ezt nem veszem be,hisz itt azt írja,hogy a közfoglalkoztató vállalja,hogy mentesíti a munkavégzés alól a közfoglalkoztatottat vagyis Ő,engem!Azt hiszem hétfőn elmagyarázom neki is,ha már Ő nem tudja értelmezni!Köszönöm még egyszer!

Robert03 # 2015.09.28. 10:55

Tisztelt jogi szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni munkabér kései kifizetése kapcsán. Önkormányzatra, mint munkaadóra, mennyire vonatkoznak a munkaügyi szabályok?
Egy Budapesti önkormányzat alkalmazásában álltam 2 hónapig (próbaidő). Rendes alkalmazotti jogviszonyba voltam, nem közfoglalkoztatott státuszban. Az első munkabérem a Munka Törvénykönyve szerint megállapított, a tárgyhónapot követő legkésőbb 10.-ig meg kellett volna kapjam. Helyette 17.-én kaptam kézhez. Megszüntették a munkaviszonyomat és tájékoztattak, hogy megint késve fogom kézhez kapni a bérem.

Ez most akkor, hogy is van? Az önkormányzatokra külön szabályok vonatkoznak ezen a téren?
Perelhetem az önkormányzatot vagy sem?

Előre is köszönöm a válaszukat.

Üdvözlettel: Róbert

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.28. 12:56

Mi az igazi kérdésed? Mert amit feltettél, az költői.

Edith40 # 2015.09.28. 13:34

Tisztelt Fórumozók!Két műszakban, munkaidőkeretben dolgozom.Szombatonként túlóra van elrendelve.A pihenőidő betartása megfelel így törvényileg?Délutános héten is 14-22-ig tart a műszak (túlóra).Köszönöm!

Mircigina # 2015.09.28. 17:57

Tisztelt Szakértők!

Virágkötő szeretnék lenni és egy virágüzletben fogok tanulni. A tulajdonos könyvelője azt mondta, hogy csak egy papírt kell kitölteni, hogy Ő tanít engem, ezért Ő nem ad fizetés, és Én sem fizetek érte. Szeretném megkérdezni, hogy mi a neve ennek a megállapodásnak, vagy hogy lehet ezt törvényesen megvalósítani?

Köszönöm a segítséget!