Munkajogi kérdések.


Meryen # 2015.07.01. 04:51

Üdv!
Érdeklődnék, hogy közmunkán dolgozok és vasárnap be kellett volna mennem 5-re dolgozni-nem tudtam be menni ezért igazolatlant kaptam!
Jogosan kaptam?

christoforo # 2015.08.10. 13:29

Tisztelt Szakértő!

2015.06.08. 19:28-án megjelent egy kérdés a fórumon, ebben a témában arra vonatkozóan, hogy köztisztviselői jogviszony lemondással történő megszüntetése esetén 2 évig nem lehet államigazgatásban munkát vállalni.

Más forrásból nekem is adtak hasonló információt, viszont ennek jogalapját a közszolgálati törvényben nem találtam meg, elképzelhető, hogy csak egy újabb kacsa terjed.

Megtisztelő lenne, ha tudnák véleményezni a kérdést, van-e ilyen, vagy ehhez hasonló szabály, mi szerint kormánytisztviselői vagy köztisztviselői jogviszony lemondással, esetleg közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén bizonyos ideig nem lehet állami alkalmazásban elhelyezkedni.

joe bácsi # 2015.08.19. 04:59

Sokáig gondolkoztam,írjak e de most rá szántam magam.Egy barátom mesélte hónapokkal ezelőtt,amit nem akartam elhinni.Néhány hete,egy ismerősöm megerősítette.Egy takarító cégnél jelentkezett felvételre.A főnök elmondta ,6 órára jelentik be de 8 at fizetnek.Az ismerősöm el vállalta.A gyakorlatban ez úgy nézet ki,hogy még ráadásul 9 órát kellet dolgozni.Elmondása szerint volt olyan nyugdíjas a csoportba aki csak 4 órára volt bejelentve de szintén 9 et dolgozott.Az ismerősömnek néhány nap múlva felmondtak,de azt is elmondom,hogy a 8 órára járó bérét kifizették.Mielőtt valaki azt hinné,hogy egy kis cégről van szó,elmondom,hogy a Budapesten lévő interspar ,és auchan áruházakat ők takarítják.A nevük NUTS Co. Kft.Csak azért írtam le ezeket,hogy egy nagy cég a fővárosban ilyet megtehet.Rá sem merek gondolni mi lehet vidéken.

Egyjogász # 2015.08.19. 07:17

Tudod bizonyítani a fentieket?
Mert ha nem, a helyedben én cégnevet nem írtam volna ki, esetleg zokon veszik, ha nézetik valamilyen figyelő céggel, hogy miket írogatnak róluk a neten.

Dr.Attika # 2015.08.19. 07:35

Lehet, hogy már úton is van a munkaügyi felügyelet meg a NAV a céghez. Az idén kiemelt ellenőrzési feladatok között vannak a takarítós vállalkozások. Egyébként a cég korrektnek tűnik a tavalyi mérlege alapján. Árbevételének több mint felét személyi jellegű költségekre fordította. Átlagos bérköltség meghaladja a bérminimumot. Szolid nyereség és 160 főnek ad munkát és be vannak jelentve. Alvállalkozói is vannak, tehát ez 200 fő fölé is mehet.

pápöl69 # 2015.08.19. 13:04

Tisztelt Jogi Szakértő!

2015. május 7-ig folyamatos bejelentett munkaviszonyom volt egy cégnél 8 órában.
Ezt megelőző években a cégtulajdonoshoz tartozó másik cégekbe is be voltam jelentve 2-2, később 1-1 órában.
2014. októberében megbeszéltük, hogy katás adózó is leszek ez mellett, mellékállásban és a többi cégnek -melyek szintén hozzá tartoznak- fogok irodai szolgáltatásokat nyújtani.
Sajnos 2015-ben személyes konfliktusok miatt kijelentettek az 1 órás helyekről, majd ügyvezetőváltásra hivatkozva a 8 órás munkaviszonyomat is megszüntették közös megegyezéssel május 7-vel.
Így maradt a főállású kisadózó "állás".
Viszont májusban kiderült, hogy várandós vagyok. Május 7-én, amikor kijelentettek, már az voltam, de nem tudtam róla.
Ez miatt a CSED és a GYED nagyon kedvezőtlenül alakul számomra még akkor is, ha emelt járulékot fizetek.
Van valamilyen lehetőségem ezt a problémát "felülírni", megoldani így utólag?
Köszönöm

nanami # 2015.08.19. 16:07

Tisztelt Jogi szakértő Ur!

Ma a munkahelyemen rendkivűli értekezletre hivtak. A Dél Dunántuli Baptista Szeretet Szolgálatnál dolgozom már 4.-éve. Azt közölték velem, hogy közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyomat,és még több kollegáét is, mert a MÁK.- hiányossaágot talált a legtöbb ilyen működő Házisegitség nyujtó szervezetnél, igy megvonták a támogatást tőllünk. Nem tudnak bért fizetni, számunkra, és csak az augusztusi hónap 15.-ig kapunk bért. A közös megegyezésben pedig kivan erősitve feketével, hogy a munkavállaló kérésére történik mindez. Kértem gondolkodási időt, mert ezt nem tudom értelmezni.Mivel nem értem kristálytisztán, az egészet, igy kérem szives tájékoztatását, hogy mennyire vagyok én köteles ezt aláirni. Főleg, hogy nem én kértem, a megegyezést, hanem a munkáltató, és még azt sem értem, hogy hogyan létezik ilyen, hogy ripsz ropsz egyik napról, a másikra, behivnak értekezletre, és közlik, holnaptól ne dolgozzunk, mert nem fizetik ki.
Nagyon megköszönöm, ha tud nekem segiteni, itt. vagy esetleg, a magdolnacska@gmail.com email-ra válaszolni sziveskedne.
Roppant értelmetlen ez igy a számomra, és tehetetlennek érzem, magam, nem látom, az előrét..

Mély tisztelettel: köszönettel. Havasi Magdi

megrokkant # 2015.08.19. 18:28

Szép estét kívánok a fórumozóknak
Azt szeretném megkérdezni hogyha a cég üzemorvosa nem enged tovább a cégnél dolgozni akkor csak úgy el tud küldeni a cég vagy van valami kártérítés?
Üdv megrokkant

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.19. 22:01

A munkáltató okozta a rokkantságod?

takimaci # 2015.08.20. 08:49

Tisztelt Szakértő!

1994-ben végeztem Mérlegképes könyvelői tanfolyamot, akkor még 3 éves volt a képzés. Közgazdasági értettségim van (könyvelő, statisztikus, vállalati tervező) szakképzettséggel. Akkor még elfogadták azt, hogy 2 éves pénzügyi területen szakmai gyakorlatot szerezve, be lehetett iratkozni erre a felsőfokú tanfolyamra.
Ma már ilyen nincs, vagyis csak diploma megszerzése után lehet elvégezni ezt a tanfolyamot. A pénzügyi és számviteli főiskola sem ad ilyen mélységű szakmai tudást, hiszen a főiskolán végzett tanulók (elég) nagyrésze bukik el a mérlegképes vizsgákon.

Köztisztviselő voltam 10 évig, majd a versenyszférába helyezkedtem el, itt pedig 5 évet dolgoztam.

Valószínűleg a közszférába fogok visszatérni. A kérdéseim a következőek:

Ha felvesznek köztisztviselőnek (pénzügyi előadó/ügyintéző), polgármesteri hivatalba, akkor hány év munkaviszonyt ismernek el, csak a köztisztviselői éveimet, vagy az összes eddigi éveimet nézik a munkaviszony besorolásánál?

A Mérlegképes könyvelői végzettségemet, - szakirányban/szakterületen dolgozom - milyen besorolás alá veszik, felsőfokú végzettségűek vagy középfokú végzettségűek szerint kapom-e a fizetési besorolásom?

Milyen kiegészítő juttatások járnak?

Ha kormánytisztviselőként és nem csak "sima köztisztviselőként" dolgoznék, akkor mennyivel lenne több a fizetésem?

Nekem csak B2-es szóbeli angol nyelvvizsgám van. Kaphatok-e "fél" nyelvvizsga pótlékot? (2009-ben végeztem.)

Mérlegképes könyvelőként a közszférába hányféle fizetési besorolásba lehetne esélyem elhelyezkedni? - gondolok itt a következőkre:

  • sima közalkalmazottként,
  • köztisztviselőként,
  • kormánytisztviselőként,

Ha "kormányablakos" munkám lenne, milyen kiegészítések járnának?

Válaszát előre is megköszönve:
Ildi

drota40 # 2015.08.20. 17:15

Tisztelt Szakértő!

Egy írásbeli figyelmeztetéssel kapcsolatban tájékozódnék hogy elkövettem-e és ha nem akkor érdemes-e keresetet beadnom a munkaügyi bíróságra.

Az eset:
A munkahelyemen van egy helység ami zajos berendezéseket tartalmaz ezért annak ajtaját csukva kell tartani(ez egy munkahelyi szabály, odabent fültok és fülvédő biztosítva van), egyik kollégám ezt nem tette meg, többszöri kérésem ellenére sem.
A folyamatos zaj zavarta az én munkámat. Amikor már sokadjára szóltam neki hogy csukja be az ajtót maga után és közölte velem hogy nem fogja, kifelé jövet ráfordítottam a kulcsot.
Nem volt tudomása arról hogy az ajtó zárva van. Ezt kb 1 perc múlva tudta meg amikor egy másik kollégám ment be a helységbe.

Ebből egy írásbeli figyelmeztetés lett a következő indoklással:
Veszélyeztettem egyik kollégám testi épségét azzal hogy bezártam és így vészhelyzet esetén nem tudott volna önállóan menekülni (külön kiemelték hogy önállóan).

Ezzel tényleg elkövetem a testi épség veszélyeztetését? (Egyébként nem történt semilyen sérülés)

Válaszát előre is köszönöm.

Natasa Romanov # 2015.08.22. 21:00

Tisztelt Jogi Szakértő! Másfél évvel ezelőtt felvettek egy céghez határozatlan munkaszerződéssel. A belépésem után derült ki, hogy az egyik kolléganő gyes-re távozik és tulajdonképpen helyette leszek én. A múlt héten létszámleépítés címszóval felmondtak nekem. A kismama jön vissza dolgozni. Ennél a cégnél bevett gyakorlat, hogy a kismamák helyettesítését határozatlan tartamú munkaszerződésekkel oldják meg. Majd amikor azok szeretnének visszajönni felmondanak az kismamák helyére felvetteknek. Úgy érzem emiatt engem hátrány ért, hiszen ha tudtam volna, hogy csak helyettesítésre kellek nem vállaltam volna, nem hagytam volna ott egy olyan munkahelyet ahol már több mint 5 éve dolgoztam. Jogszerű-e ez a cég részéről? Van e jogalapom perelni? Köszönöm a segítséget!

Bianka08 # 2015.08.25. 07:18

Tisztelt Szakértő!
Munkaviszonyom közös megegyezéssel szűnt meg.Közalkalmazotti jogviszonyban álltam.A kilépésem 2015.08.17.-én intéztem.Kaptam egy ideiglenes igazolást ezen a napon,amin csak az szerepel,hogy nincs tartozásom,nem fizettek jubileumot,stb.A mai napon telefonáltam a volt munkahelyemre,ahol közölték,hogy a papírjaim még náluk vannak,az igazgatóságon még nem került aláírásra,mert a" múlt hét nem volt munkahét"!(???)Egészségügyi intézményben dolgoztam,nekünk a Magyar Államkincstár bérszámfejt.Egy hete itt állok a papírjaim,és az illetményeim nélkül.Nem is tudom mi jár,vagy nem jár nekem.Ez jogilag megengedhető a munkáltató részéről?Ezt tőlük is megkérdeztem,mivel én úgy tudtam,hogy 5 munkanapon belül el kell számoljanak...
Azt a választ kaptam,hogy "őket ez az ideiglenes igazolás védi".Ez valóban így van,akkor még hetekig is várhatok?Előre is köszönöm válaszát!

Nellikutya # 2015.08.26. 10:06

T. Szakértő!
Tanácsot szeretnék kérni. Öcsém a napokban kimeríti táppénz jogosultságát, munkába állni súlyos betegsége miatt nem tud - munkaképesség csökkenés miatt kell a NRSZSZ-hez fordulnia ellátás ügyében. Még munkaviszonyban van - több, mint 20 éve ugyanazon a helyen -. Nagy valószínűséggel rokkant ellátott lesz - ha megéli .. -. Van ki nem vett szabadsága, amit megválthat a munkálató. Jogosult lehet felmentési időre és végkielégítésre is.
Én úgy okoskodtam, hogy a munkáltató üzemorvosa adhat neki olyan igazolást, hogy munkára nem képes - autóbuszvezető, áttétes rákos beteg, jelenleg is kezelés alatt -, könyebb munkát nem tud neki adni a munkáltató, ezért a munkáltató mondja fel a munkaviszonyt rendes felmondással. - Viszont nem tudom, hogy a háziorvos kiírhatja-e keresőképesre -amikor tudvalévően nem az -, ahhoz, hogy az előbbieket végig járja. Ha az öcsém mond fel, akkor elesik a végkielégítéstől. Mint ilyen betegnek, aki még családot tart el, nem mindegy, hogy megkapja-e mindazt, amire megfelelő lépésekkel jogosult lehetne. (nincs továbbá jelenleg ismeretem a Jubileumi Jutalomról, változott-e a MT. rendelkezés, vagy Kollektív Szerződés szabályozza.. Várom szives segítségüket. Köszönettel

ObudaFan # 2015.08.27. 04:42

Nellikutya

Az egésszel az a probléma, hogy a munkáltató felmondani biztosan nem köteles. Innentől fogva a munkáltató is eldönti, hogy inkább fizet egy kis táppénz-hozzájárulást, vagy kifizeti a végkielégítést.
Ha viszont a munkáltató hajlandó ezt kifizetni, akkor közös megegyezéssel meg lehet szüntetni a munkaviszonyt bármikor, olyan feltételekkel, amiben megegyeztek, felesleges trükközni.

ObudaFan # 2015.08.27. 04:47

Natasa Romanov

Az én véleményem szerint jogszerű a felmondás. Létszám-okokból fel lehet mondani a munkaszerződést és a munkáltató nem köteles előre közölni a munkavállalóval a jövőbeli létszám-terveit.

ObudaFan # 2015.08.27. 04:48

megrokkant

Ha a három évet meghaladja a munkaviszonyod, akkor végkielégítésre jogosult vagy.

ObudaFan # 2015.08.27. 04:54

drota40

Hogy volt-e veszélyben a testi épsége, azt te nyilván jobban fogod tudni, mint bárki ez alapján a leírás alapján. Viszont az, hogy kötelezettség-szegést megvalósítottál, az elég világos a leírás alapján.

ObudaFan # 2015.08.27. 04:59

nanami

Természetesen nem vagy köteles aláírni semmit. Más kérdés, hogy ha súlyos hiányosságok voltak, akkor elképzelhető, hogy azonnali hatályú felmondásnak is helye lehet veled szemben.

ObudaFan # 2015.08.27. 05:03

pápöl69

Ha közös megegyezés volt, akkor sokat nem tudsz tenni.

bzsuzska30 # 2015.08.27. 11:20

Tisztelt Jogforum!

Az interneten olvastam, hogy amennyiben a munkavállaló jogszerűen mond fel, akkor megilleti a végkielégítés. Érdeklődnék, hogy mi minősül jogszerű felmondásnak? Mely esetekben köteles a munkáltató végkielégítést fizetni?

Köszönettel: bzsuzska30

pepuska54 # 2015.08.27. 11:56

Tisztelt Cimzett!Nyugdij elott allo pedagogus vagyok ,kerdesem a kovetkezo lenne beoszthat e a munkaltatom a tanev soran minden szombatra dolgozni ha igen akkor a szombati orak szama duplazodik avagy marad annyi amennyit ledolgozok.Szeretnem azt is megkerdezni hogy a berem azokra a szombatokra valamennyivel emelkedik e.Valaszat varom !Elore is koszonom

lopakodó # 2015.08.28. 07:07

Kedves Mindenki !

Azt szeretném kérdezni, hogy ha én mondok fel a munkahelyemen, ahol 5 hónapja dolgozom, de a munkaszerződésemben az van, hogy határozott idejű a szerződésem, de fix idő nincs, hanem csak annyi, hogy amíg a kismama vissza nem jön, addig van a munkaviszony, akkor mennyi a felmondási időm, illetve ilyen esetben kapok-e munkanélküli járadékot, főleg ha idén év elején is kaptam már ?

köszönöm előre is !

Dr.Attika # 2015.08.28. 07:45

Tisztelt pepuska54!
A szombati munkavégzésért 100% bérpótlék jár. Ha a munkáltató heti másik pihenőnapot biztosít, akkor csak 50 %.
Törvényi akadálya nincs, hogy a munkáltató minden szombatra elrendeljen munkavégzést.

ObudaFan # 2015.08.28. 08:25

bzsuzska30

Ezt rosszul olvastad, mert csak akkor illeti meg a munkavállalót, ha azonnali hatállyal mond fel a munkáltató súlyos kötelezettségszegése, vagy a jogviszony fenntartását lehetetlenné tevő magatartása miatt.