Munkajogi kérdések.


makai szilvia 92 # 2015.06.09. 13:30

Köszönöm a válaszát.A szakmunkásbéremet visszavette minimálbérre.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.09. 16:08

30 napod van az intézkedés megtámadására. (Bár, ha jogosult vagy a kötelező legkisebb bérre, akkor az annál kisebb bér megállapítása semmis.)

etas # 2015.06.11. 10:46

Tisztelt Szakértő!
A segítségére lenne szükségem. A problémám az, hogy elbocsájtottak egyik napról a másikra, amit különösebben nem indokoltak meg. Márciusban kezdtem, és a főnököm kérdésemre, hogy bejelentett-e közölte, hogy elfelejtette, és áprilisban elém tolt egy szerződést, amelyben határozatlan időre vett fel, és amelyben az áll, hogy a Munka törvénykönyve szerint fog eljárni.
Próbaidő nem szerepelt benne. Bérpapírt nem kaptam egyik hónap végén sem, és fizetésemet is készpénzben adta oda. Május végén közölte, hogy másnap már nem kell bemennem dolgozni és kifizette az adott hónapot. Azt mondta, hogy találkozni fogunk még a kilépő papírok miatt, de mindig valami ürüggyel lemondja. A másik ,hogy említettem neki a 30 napos felmondási időt, de nem mondott rá egyenlőre semmit. Van egy olyan sejtésem, hogy az a szerződés csak egy légből kapott valami, és nem jelentett be, nem fizette a járulékaimat. Ilyenkor mi a teendő? Hogyan tudok utána nézni, hogy tényleg bejelentett-e vagy sem? A célom az lenne, hogy fizesse ki a 30 nap felmondási időért járó fizetésemet, és ha ténylegesen bebizonyosodik,hogy nem fizetett utánam semmit mi a teendő? És mi történik akkor, ha nem lehet telefonon, vagy személyesen elérni? Postai, hivatalos úton mi a teendő, hogy kifizese azt ami jár?
Köszönöm!

Bori Bori # 2015.06.11. 16:12

Van a szerződésből saját példányod, amit a munkáltató aláírt?

Nagyivett88 # 2015.06.11. 17:21

Tisztelt szakértő!

Olyan kérdésem lenne, hogy be lehetne-e perelni azert a munkáltatót, mert 2013ban nem engedte, hogy kivegyem egyben a 14 nap szabadságot, illetve többször is 7 napon belül módosítja a munka beosztását? Illetve amikor elküldtek, nem kaptam meg semmilyen papírt, a kulcsomat le kellett adni szemtanú elott, de papírt nem tudtak nekem biztosítani, amit aláírhatnek, hogy leadtam a kulcsot!
Mire számíthatok?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.11. 17:41

Lehet azt a munkaviszonyt bizonyítani a nélkül is.

Gitta4804 # 2015.06.12. 07:14

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék segítséget kérni a következőkben.
Ismerősöm 21 éves, 2 éves főiskolai szintű képzésben vesz részt külföldön. A nyári időszakra visszajön Magyarországra, ahol kötelező 6 hetes gyakorlatot kell töltenie. A 6 hét letelte után is marad annál a munkáltatónál az egész nyári időszakra, ahol a 6 hetes gyakorlatot tölti le. A munkáltató az egész nyári munkáért havi szinten 30.000Ft-ot (nem elírás! Harmincezer Forintot) akar fizetni neki úgy, hogy a hét minden napján dolgoznia kell reggeltől este 6 óráig, a hét minden napjába bele kell érteni a hétvégét is.
Érdeklődni szeretnék, hogy ez jogszerű-e, megteheti-e ezt a munkáltató?
A gyakorlati időre és az utána következő időre nem vonatkoznak más munkaügyi jogszabályok? Az még rendben is lenne talán, hogy a gyakorlati időre havi szinten 30.000Ft-ot adnak neki, de az utána következő időszak vonatkozásában nem tartom helyénvalónak, hogy a hét minden napján reggeltől estig dolgozik és 30.000Ft-ot akarnak fizetni neki.

Köszönöm a segítséget!

Tisztelettel:
Brigitta

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.12. 08:30

Nem lehet a hét minden napján dolgozni. Még folyamatos munkarendben se.

A gyakornoki jogviszony szabályozásának nézzen utána valaki más.

Gitta4804 # 2015.06.12. 08:45

Köszönöm a segítséget!

Turbo1988 # 2015.06.20. 20:17

Sziasztok!

Én 10-én vállaltam egy munkát. Az első másfél hét még elment valahogy, de ma közöltem velük, hogy kilépek. Erre azt mondták nekem (műszak vége előtt 30 perccel), hogy még hétfőn menjek be, mert nincs elég ember. Ezt némi bűntudat és némi fáradtság miatt elfogadtam. Viszont rettegek attól, hogy jövő héten is bent tartanak, pedig a törvény értelmében 90 napon belül bármikor elmehetek.

Szeretnék tőletek jogi tanácsot kérni! Én sajnos nem értek a joghoz, ezért is regisztráltam ide.
A kérdésem az, hogy meddig tarthatnak bent a munkahelyemen emberhiányra hivatkozva, és ha kilépek annak milyen következménye lesz rám nézve? Leszámítva, hogy nem annyit fizetnek, amennyit dolgoztam?

Zsuzsa18 # 2015.06.22. 09:48

Tisztelt Jogi Fórum,

Férjem a Munkaügyi Bíróságtól elmarasztaló ítéletet kapott, visszamenőleg 2013 év elejétől fizetnünk kell. Kérdésem: az ítéletben nem volt benne, hogyan számoljunk kamatot, ilyen esetben hogyan számoljak? A mindenkori banki kamat az irányadó?
Köszönettel Zsuzsa

Farkas Évi # 2015.06.22. 11:26

Többes munkáltató által létesített munkaviszonnyal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Van "A" cég akihez 2005 óta be van jelentve a munkavállaló. "B" cég is szeretné ugyan ezt a munkavállalót ugyan ebben a munkakörben, ugyan azon a helyen alkalmazni.
A bér és járulékfizetést és a bevallások beadását továbbra is az "A" cég teljesítené.
A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy a 15T1041-es bejelentő lapon az "A" cégnél lévő jogviszonyát szüntessem meg és egy új bejelentőn, új jogviszony kóddal jelentsem be ismét az "A" cégbe, de ezen már tüntessem fel a "B" céget is mint munkáltatót.

Kérdéseim a következők lennének:

  • ebben az esetben a munkavállaló "A"cégben lévő jogviszonyát munkajogilag is meg kell-e szüntetni, a kilépő papírokat kiadni, szabadsággal elszámolni stb. és egy teljesen új munkaszerződést írni neki, melyben már "A" és "B" cég is szerepel mint munkáltató?
  • vagy elegendő egy munkaszerződés módosítás, amelyben már "B"cég is szerepel mint munkáltató?

Válaszukat előre is köszönöm!

Gizzus # 2015.06.22. 11:37

Tisztelt Szakértő!
Munkáltatóm egyéni vállalkozó, akinek adószáma felfüggesztésre került. Erről a határozatot interneten lekérdezhető forrásból tudom: „Az adószám alkalmazását felfüggesztő határozat jogerőre emelkedésének időpontja 2015.03.28.”. Tudomásom szerint ezután 180 nappal megtörténik az adószám törlése is. Kérdésem, hogy meddig leszek én munkaviszonyban? 180 nap elteltével a munkáltatóm automatikusan megszűnik, vagy milyen eljárás következik ezután? Egy új cégbe hogyan tudnak alkalmazni, ha táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesként? Mindez azért olyan fontos, mivel veszélyeztetett várandósként táppénzen vagyok és az adószám törlése még 1-2 hónappal a szülést megelőzően következik be, aminek az a veszélye, hogy nem fogok semmilyen biztosításhoz kötött ellátást kapni.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Gizzus

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.22. 12:47

Zsuzsa18; ha az ítéletben nincs rendelkezés a kamatról, akkor nem kell kamatot fizetni. (Feltéve, hogy határidőben teljesít; ha késik, akkor természetesen jár a törvényes késedelmi kamat.)

x.y. # 2015.06.22. 14:37

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék hogy
a.) vezető tisztségviselő mint munkakör létezik-e illetve ilyen esetben ha így vagy más munkaköri elnevezéssel (igazgató, vezető) munkaszerződéssel látom el ezt a teendőt is a tisztségviselői státuszom visszahívásával a munkaszerződésem is megszűnik vagy azt külön rendes -indokolt- felmondással tudják csak megszüntetni mert az új ptk és mt viszonya laikusként kicsit káosz nekem?!

  1. ilyen munkaszerződés esetén egyből alkalmazandók a vezető munkavállaló feltételei és előírásai vagy sem? Ha a vezető munkavállalóra érvényes előírásokat belerakják és a minimum bér nem teljesül, az érvényes-e?

Segítségüket előre is köszönöm!

x.y.

brigi30 # 2015.06.23. 06:05

Tisztelt szakértő! Kórhâzban dolgozom âpolónőként. Az lenne a kérdésem hogy megteheti e a részlegvezető főnővér hogy rendszeresen nem veszi figyelembe a beosztàs kérelembe leírt kéréseimet? Mit tudok tenni hogy ez megvàltozzon? Köszönöm vâlaszàt. Tisztelettel: brigi30

öregszaki # 2015.06.23. 07:36

Tisztelt Jogi Fórum,

A segítségüket szeretném kérni, mert úgy érzem kilátástalan helyzetbe kerültem.

2015. februárjában egy infarktuson estem át.
A mai napig táppénzen vagyok, mert még tart a rehabilitációm.
2015. május végén véletlenül tudtam meg, hogy a Kft. ahol 7 éve dolgozom felszámolás alá került.
A korábbi ügyvezető helyettesének a korábbi kereskedelmi vezetőt nevezte ki, aki gyakorlatilag minden mozdítható eszközt eladott. ( Ez még a felszámolás elrendelése előtt volt). Az ügyvezetőnk pedig külföldre távozott.

Időközben szóba került a leszázalékolásom kezdeményezése is, viszont nincs aki a papírjaimat aláírja.

A közzététel dátuma 2015. június 04. volt.

Azóta semmilyen hivatalos levelet nem kaptam senkitől.

Végül én kerestem meg levélben ill. telefonon a kijelölt felszámolót.

Ö azt kérte küldjem el a papírjaimat és a bérjellegű
követeléseimet a postacímükre.
Kétszer tettem meg. Mindkét levél visszajött a "címzett nem kereste" felirattal.
Írtam a felszámoló cég székhelyére is. Az is visszajött.

Hivatalos, a cégközlönyben megjelent címekről van szó.

Ma már a telefont sem veszi fel senki.
A levelek visszajönnek.

  • A felszámolás alatt álló Kft. 2,5 havi bérrel tartozik nekem.
  • Ha leszázalékolásra kerül sor, akkor szükségem lenne a papírjaimra.
  • Ha nem százalékolnak le akkor viszont vissza kellene mennem dolgozni, csak az a kérdés hova, amikor már a székeket is eladták.

51 éves vagyok, voltam már nehéz helyzetben, de ez nekem is sok, főleg egy infarktus után fél évvel!

Mit tehetek?
Tehát a felszámolás 2015. június 04-én lett jogerős.
Senkit sem érek el.
Próbálkoztam a a kamaránál, az NFM-nél is, de mindenki a másikra mutogat.

A felszámoló tőlünk 200 kilométerre van.
Az ügyvezető Ausztráliban pihen, a kereskedelmi vezetőnk
Spanyolországban tölti a nyarat. ( ezeket az infókat telefonon szedtem össze).

Tehát mit tehetek?
Mikor várhatom az elmaradt béremet, vagy a felszámoló jelentkezését?

Várom válaszukat,
Köszönettel
Öregszaki

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.23. 09:41

viszont nincs aki a papírjaimat aláírja.
Nem tudom, milyen papírokra gondolsz, de a munkáltatód törvényes képviselője a felszámoló. Az eléggé hihetetlen, hogy a felszámolónak címzett levél nem kereste jelzéssel jöjjön vissza, több levél esetében csaknem lehetetlen.
Ha mégis így van, akkor a törvényszéken panaszolhatod be a felszámolót.

öregszaki # 2015.06.23. 10:11

Pedig sajnos igy van.

A felszámolót egyszer sikerült telefonon elérnem.

Ő adta meg a címet, de a neten is ez szerepel.

A telefont nem veszik fel, a mobilja ki van kapcsolva.
Az SMS-re, a telefonon hagyott üzenetekre sem válaszol.

Amint írtam egyszer beszéltünk akkor azt mondta neki cca.: 3
hónapra van szüksége, hogy tisztán lásson.

Ezt megértem.

De akkor mindezalatt nincs a cégnek vezetője?

A papírokra azért gondoltam, mert ha leszázalékolnak ( ennek nagy a valószínűsége ), vagy ha rehabilitációs munkára kell mennem szükségem lenne az elmúlt hét év munkáltatói papírjaira ( Tb kis könyv, munkáltatói jövedelemigazolás stb.).

Felmondani sem tudok, mert kinek küldjem és milyen jogcímen a felmondást ha a levelek visszajönnek, és egyébként sem írnák alá.

Az elmaradt munkabéremről nem is beszélve.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.23. 11:00

az elmúlt hét év munkáltatói papírjaira
Aha. És gondolod, ez a felszámolónak rendelkezésére áll? Továbbá gondolod, hogy ha egy munkavállalónak a munkáltatója kellően rosszindulatú, vagy - láttunk már ilyet - egyszerűen eltűnik, akkor az a munkavállaló "iratok" hiányában nem lesz jogosult az ellátásokra?

mazsidrazsi54 # 2015.06.23. 16:49

Segítséget szeretnék kérni! 12 évig dolgoztam egyházi óvodában óvónőként. Tudomásom szerint közalkalmazotti jogviszonyban. A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. tv.alapján voltam besorolva és a Kjt. 66.§ (2)-(3) bekezdése és a Kjt 66.§(4) bekezdése alapján kaptam a fizetésemet. Jelenlegi munkáltatóm nem ismeri el az akkori közalkalmazotti jogviszonyomat, így nem leszek jogosult a 40 év utáni jubileumi jutalomra.
A 30 évest megkaptam az óvodában még 2007-ben.
Lehetséges ez?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.24. 06:36

Tudomásom szerint közalkalmazotti jogviszonyban. A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. tv.alapján voltam besorolva
Akinek a jogviszonyára az Mt.-t kell alkalmazni, az nem közalkalmazott. (Akkor sem, ha a szerződésben úgy állapodnak meg, hogy a bére megegyezik a közalkalmazotti illetménnyel.)

István-0702 # 2015.06.26. 13:40

Tisztelt Jogi Fórum!
Idén május közepén szívinfarktusom volt. Az utána következő rehabilitációm június közepén ért véget. A háziorvosom még ezt követően 1 hétig tartott betegállományban, így csak most tudtam bemenni a céghez, hogy leadjam a kórházi zárójelentést és a táppénzes papírt. Ott közölték velem, hogy a munkaviszonyomat megszüntették, a következő héten, hétfőn kell bemennem lekörözni. Én egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül dolgozom ennél a cégnél. Több internetes oldalon is olvastam, hogy a közös megegyezéssel készült felmondást nem vagyok köteles aláírni. Kérdésem, hogy valóban így van-e? A kölcsön-munkaerőre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a "rendes" dolgozóra?
Köszönöm a válaszokat.


Köszönettel: István.

ObudaFan # 2015.06.30. 13:24

István-0702

Természetesen nem vagy köteles aláírni. Azt kell átgondolni, hogy az egészségi állapotod mellett még alkalams vagy-e erre a munkára, mert ha nem, az felmondási ok lehet. Ha pedig felmondási ok, akkor azt kell átgondolni, hogy amit fel akar ajánlani a munkáltató, az kedvezőtlenebb-e, mint ha felmondana.

Dina25 # 2015.06.30. 15:48

Tisztelt Fórum!

Április végén azonnali hatállyal felmondtam a munkahelyemen.Már május 1-e óta nem járok be dolgozni.A munkáltatóm pedig direkt visszatartja a papírjaimat.Azóta írtam még egy felmondó levelet.Kötelezni akart a 30 napos felmondási időre,de mivel ez a cég 3-4 hónappal azelőtt alakult,ezért azt a tájékoztatást kaptam,hogy nem vagyok köteles ledolgozni a 30 napot.Azóta sem kapom meg a papírjaimat.Hova fordulhatnék segítségért,mert addig sehol sem alkalmaznak amíg nem adja ki a papírjaimat.Emiatt már egy munkalehetőségtől elestem.

Köszönöm a segítséget!