Munkajogi kérdések.


MACSKAJANCSI # 2015.03.09. 18:01

rendőrségi jegyzőkönyvből csak kifejezett kérésre lehetséges a saját példány, illeték ellenében.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.09. 18:27

Sasa21:
Mit értesz "nem is olyan rég" alatt?

A hiányért a felelősségedet megalapozhatja a megőrzési felelősség, vagy pedig a felelősség általános szabálya. Nem szükséges, hogy rendőrségi feljelentés, eljárás legyen. A megőrzési felelősség alapján a kártérítési kötelezettséghez nem szükséges, hogy bizonyítva legyen, hogy Te loptad el a pénzt.

A munkaviszony megszüntetni írásban, indokoltan lehet. Telefonon keresztül nem.

Ki kellene még egészítened a történetet, mert így hiányos.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.09. 18:34

pontosan a végkielégítés kifizetését akarja elkerülni ez a cég,
Ez hülyeség. Így éppenséggel kellene végkielégítést fizetnie.
Ha valamit el akar érni ezzel a marháskodással, akkor az az lehet, hogy az "új" cégben foglalkoztatnia kelljen.
(Megjegyzem, az, ha egy cégnek megváltozik a neve, nem is hoz létre új céget.)

SASA21 # 2015.03.09. 18:58

Igen múlt héten dolgoztam ott utoljára,új cég ennek már van egy cége és érdekes módon eddig egy munka kölcsönzőhöz volt mindenki,bejelentve és március 1 től átjelentette magához az embereit kivéve engem,én maradtam a munkakölcsönzőnél mert csak engem nem tudod átvezetni a könyvelője.A mai napon feljelentettem rágalmazásért és becsületsértésért,mert csak úgy rám fogta hogy én voltam,se kamera se riasztó rendszer se széf nincs a boltban.az a helyzet hogy a szállító aki hozza az árút azt állította állandóan,hogy mi minden reggel veszekszünk hol ez nem is igaz nekem van egy gyanum hogy ő volt az hisz ő is hozzá fért a pénzhez.Csak az a gyanús hogy nem engedtek rendőrt hívni hisz azt mondták hogy majd belsőleg elintézik.Másnap az esett után felhívnak és kirúgnak majd közlik hogy levonják a béremből az eltűnt pénzt.a mai nap meg már azzal jön hogy jegyzőkönyv készült a boltban még az nap amikor történt az esett és én arról semmit nem láttam.Érdekesek ezért ezek a dolgok.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.09. 19:12

Mennyi pénz tűnt el?

Szerintem továbbra sem szükséges, hogy rendőrségi eljárás legyen. A kár bekövetkezése (pénz eltűnése) már megalapozhatja a kártérítési felelősséged.

Csak úgy a béredből nem vonhatja le. Ha a kár a kötelező legkisebb munkabér háromszorosát nem haladja meg, akkor fizetési felszólítással is érvényesítheti az igényét a munkáltató. Ha csak úgy mindenféle fizetési felszólítás nélkül levonja, akkor 30 napon belül munkaügyi bírósághoz fordulhatsz. Ha a fizetési felszólítással nem értesz egyet, akkor szintén 30 napon belül munkaügyi bírósághoz fordulhatsz. Ha nem teszel semmit, akkor a fizetési felszólítás végrehajtási záradékkal látható el.

SASA21 # 2015.03.09. 19:22

71825-ft tűnt el nem én vettem el a pénz,munkahelyre van szükségem nem arra hogy meghurcoljanak nem vagyok hülye,bizonyíték nélkül vádol ezt nem teheti meg holnap kiderül hogy mennyi pénz utal és ha nem a megfelelő összeget akkor megyek tovább,igen feljelentettem mert becsületemet megsértette és alaptalanul vádol.Se leszámolási semmilyen papírt nem kaptam még meg nem tudok semmere sem mozdulni,mit csináljak álljak tétlenül és hadjam hogy alaptalan dolgokat állítson rólam.

MACSKAJANCSI # 2015.03.09. 20:20

SASA21, én teljesen egyetértek veled.
én sem várnám ezt az ocsmány rágalmazást tétlenül!
miféle hamis jegyzőkönyv az olyan, amit utólag készítenek, ráadásul az állítólagos gyanúsított nélkül?
ha józanul gondolkodik és cselekszik ez a "remek" munkáltató, akkor nem fog csak úgy önkényesen levonni a fizetésedből.

ha ezt megmeri tenni, mert manapság megmerik, hiszen ők vannak főlényben, akkor bizony ne hagyd rá.
milyen jogcímen indokolja meg?
mert azt meg kell neki indokolnia, egy záratlan szekrény holmi zacskóba helyezett pénz, ezt nem gondolhatja komolyan.
a pénz és leletár felelősséghez neki kell biztosítani az őrzés lehetőségét, tehát zárható szekrény, ahhoz hányan férnek hozzá kulccsal ilyesmi. és ezt nyilván a munkaszerződésben is rögzíteni kellett anno.
ez egy morbid rágalmazás, amiben alaptalanul gyanúsítanak, ráadásul cinkosok is vannak rá, a szállító.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.09. 20:26

MACSKAJANCSI: szerintem jobb lenne, ha inkább nem adnál tanácsot...

MACSKAJANCSI # 2015.03.09. 20:27

és már ne is haragudjatok, de telefonon felmondani???
teljes képtelenség az egész, ez is azt támasztja alá.

írásban kell felmondani, az indokolásnak valósnak kell lennie.

nagyon gáz ez a munkáltató, esetleg nem is ártana, ha alaposabban a körmére nézne valami hatóság!!!
aki ilyenre vetemedik, ott van más aljasság is!!!

MACSKAJANCSI # 2015.03.09. 20:33

én nem tanácsot adok, hanem véleményt mondok, azt talán szabad?

fraser77 # 2015.03.10. 15:02

Kedves Mindenki,

lehet hogy nem találtam csak a választ, akkor nézzétek el nekem az újra posztolást. A következőkre szeretnék megoldást találni:

"
Kétfős kft. vagyunk, 50-50%, két ügyvezetővel.
Másik ügyvezető október közepe óta nem dolgozik és nem fizet semmit sem a cég költségeibő, de még a saját járulékait sem.
Mit lehet tenni?"

Köszönöm ha válaszol valaki hozzáértő :)

üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.10. 15:19

és nem fizet semmit sem a cég költségeibő, de még a saját járulékait sem.
Azt nem is neki kell.

Ada027 # 2015.03.11. 05:29

Sziasztok! S.o.s kérdésem lenne,hogy a munkàltató kötelezhet-e engem arra,hogy egy nap 2x menjek munkàba? Kereskelemben dolgozom,minden héten új heosztàst kapunk. 8 óràs vagyok. A jövõheti beosztàsom minden nap úgy van hogy 8-12,17-21-ig!!?? És nem fizetik duplàn az utazàsi költséget!

Felhasználó1982 # 2015.03.11. 06:23

Kedves Macskajancsi!
Kedves Kovács Béla Sándor!

Nagyon köszönöm a segítséget, sejtettem, hogy csak "taktikázik" a cég... :(
További szép napot!

Üdv!

AdamNagy # 2015.03.11. 15:33

Jó napot!

Egy évig szerződéses keretek mellett mint gyakornok dolgoztam a korábbi munkahelyemen. Ezt a munkaviszonyban töltött éveim számába nem számolták el, ez befolyásolja a végkielégítésem mértékét.
A gyakorlat a cég irányítása szerint történt, munkabér fizetési kötelezettséggel.
A munkabérre vonatkozó pont a szerződésben az alábbi:
"A felek megállapodnak továbbá abban, hogy a felsőoktatásol szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 48 par. (3) bekezdésében biztosított lehetőséggel élve - a Partner [a cég] által a hallgató részére fizetendő munkadíjat, amely a hallgató ösztöndíjkeretének részét képezi, az Egyetem folyósítja a hallgatónak."

Az ösztöndíjkeretre vonatkozó kötelezettség leírása:
"A Partner kötelezettséget vállal arra, hogy az Egyetem számlájára a kiállított számla alapján átutal 294.000-Ft-ot, azaz Kettőszázkilencvennégyezer forintot – egy összegben 2011. október 15-ig. Ez az összeg az 5 hónapig tartó kooperatív gyakorlati képzésben résztvevő fenti hallgató ösztöndíjkeretét képezi."

Ezek alapján jogosan sérelmezhetem hogy nem minősítették munkaviszonynak a gyakornoki munkavégzésemet?

Köszönöm!
Nagy Ádám

AdamNagy # 2015.03.11. 15:47

Az maradt le hogy két ilyen szövegezésű szerződésem van, az egymást követő két félévre.

R.Ani # 2015.03.11. 20:00

Kedves Kovács Béla Sándor!

Közalkalmazott felmentési (felmondási) idő alatt amikor már nincs munkavégzési kötelezettsége, egyszerűsített munkát vállal, elesik a végkielégítéstől?
Konkrétan 15 napos alkalmi munkáról van szó, amikor hivatalosan nem vesznek fel, nem jelentenek be, adót sem fizetnek utánam. Nem szeretném elveszíteni emiatt a végkielégítést, de ha lehetséges szívesen eljárnék, hasznosan tölteném legalább a hónap felét.

Válaszát előre is köszönöm!

Ancsi27 # 2015.03.12. 07:39

Tisztelt Szakértő!

Szíveskedjen tájékoztatni arra vonatkozóan, hogy 19 évi személyi asszisztensi munkakörben történő foglalkoztatást követően köteles vagyok-e elfogadni munkaszerződés-módosítással az alacsonyabb munkakörbe történő alkalmazást. Ebben az esetben a jelenlegi alapbérem és a korábban megszerzett munkáltatói döntésen alapuló pótlékom csökkenhet-e.
Tájékoztatását előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.12. 09:43

Szerződést módosítani egyoldalúan nem lehet.

uccso89 # 2015.03.12. 12:50

Tisztelt Szakértő!

Szeretnék arra vonatkozóan tájékoztatást kérni hogy a céges gépjárműben történt károkozás terhének megfizetésére milyen munkajogi törvény vonatkozik?!
Pár hónapja munkaidőben, munkával kapcsolatban használtam a gépjárművet és esős úton belecsúsztam egy előttem hirtelen megálló gépjárműbe. Feljelentést nem kaptam mivel rosszak voltak a közlekedési körülmények A szükséges alkatrészeket beszereztem. Ennek költségének fele-fele elosztásban történt szóbeli megegyezés a vezetőséggel. Mivel cég, amiről szó van és ahol jelenleg is dolgozom egy autószerviz. A problémám az hogy az összeszerelés költségét is rám akarják hárítani, ami meglehetősen magas, nem reális! Munkalap készült, a javításon elvégzett idő nincs feltüntetve. Nem reális, az autó szervizelésén eltöltött időt írtak be utólag! Ez esetben milyen szabályokat kell figyelemebe venni illetve vonatkozik erre valamilyen törvény?

Segítségét előre is köszönöm!

Nagy Roland

maya0529 # 2015.03.12. 19:08

Tisztelt Szakértő!
50 éves elmúltam. Jelenleg közfoglalkoztatásban dolgozom, napi 8 órában. Szeretném tudni mennyi a jogos éves szabadságom, mert a munkáltató csak a 20 nap alapszabadságot adja ki a pótszabadságokat nem. Jogos-e, hogy megvonja a pótszabadságokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.13. 04:49

Mt. 179. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását, a kárt, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.
(3) A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.
(4) Nem kell megtéríteni azt a kárt, amelynek bekövetkezése a károkozás idején nem volt előrelátható, vagy amelyet a munkáltató vétkes magatartása okozott, vagy amely abból származott, hogy a munkáltató kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget.

paxy # 2015.03.19. 16:50

Üdv mindenkinek! Egy boltban dolgozom ahová próbavásárlók is szoktak járni. Most alá kellene írnunk egy nyilatkozatot hogy a próbavásárló hangot is rögzíthessen.Alá kell írnunk? Köszi a válaszokat előre is.

Edith40 # 2015.03.20. 11:21

JÓ napot kívánok!A munkáltatóm által vásárolt távolsági bérletemet nem tudom leadni.Jogos,ha kiszámlázzák részemre a bérlet 86%-át?Előre is köszönöm a válaszokat!

R.Ani # 2015.03.22. 14:54

Tisztelt Szakértő?

"Ha a közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít, végkielégítésre nem jogosult."
Ezt úgy értelmezzem, hogy ez idő alatt semmilyen jellegű munkát nem vállalhatok? Természetesen legális alkalmi munkára gondolok.
Tájékoztatását köszönöm!