Munkajogi kérdések.


sanett # 2014.08.07. 12:57

Dehogynem, de azért még érdekelhet a válasz. Köszönöm!

chorina # 2014.08.07. 13:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Költségvetési intézményben létszámleépítést követően mennyi idővel vehet fel a munkáltató ugyanarra a munkakörre új dolgozókat? Melyik jogszabály szabályozza ezt a kérdést?

Köszönöm

Chorina

ildii # 2014.08.07. 14:13

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni akkor, ha a munkáltató nem adja oda a bérlapot még akkor sem, ha a munkavállaló kéri. A munkabért egyébként mindig utalják. Mikor az egyik munkavállaló elment a könyvelőhöz, hogy elkérje a bérlapját, akkor a parancsnok (vidéki tűzoltóságról van szó) fegyelmit adott neki és 3 hónapra megvonta tőle az egyéb bérét.
Előre is köszönöm!

Ilona53 # 2014.08.07. 17:47

Tisztelt szakértő !
Tisztelettel kérdezem 52-es 05,05 szül vagyok, Férfi, van munkahelyem de nagy nyomás alatt állok. kérdésem,hogy ha
aug 21-el felmondok és munkanélkülibe mennék nov21-ig
érne e valamilyen hátrány a nyugdíjazáshoz!
köszönöm
Kérem szíves válaszát.
Sepipapa

ObudaFan # 2014.08.07. 19:57

sanett

A szabadságot ki kell adni, más kérdés, hogy ezt év végéig még megteheti a munkáltató.

Mosómacik # 2014.08.08. 11:35

Jó Napot Kivánok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a jelenléti iv formáját, tartalmát tekintve van-e valamilyen szabály?

Válaszát előre is köszönöm!

További Szép Napot Kivánok!

nail # 2014.08.09. 10:28

Tisztelt, Kovács Béla Sándor!

Elnézést a nem ide illő kérdésért, de ha tudja a választ, nagyon megköszönném, ugyanis a nyugdíj topikok, úgy látom, meghaltak.

Üdv

nail

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.09. 12:22

Nem is a rendcsinálás miatt szóltam, hanem azért, hogy a tb egy egészen más téma, én pl. nem értek hozzá egyáltalán, pedig a munkajog azért nem idegen tőlem.

miskolci komondor # 2014.08.12. 11:56

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

A következő ügyben szeretném kérni a segítségét:

Édesapám lassan 10 éve egy tejipari vállaltnál dolgozik, de 2013. decembere óta nem kapja meg rendesen a fizetését, van amikor csak csúszik a kifizetés a szerződésben foglalt 10-e helyett pl. 25-én kapta meg a munkabérét, de 2-3 hónapja csak részletekben utalják a bérét. Mára sajnos odáig jutottunk, hogy az előző haviból sem kapott még meg 45.000Ft-ot, illetve a most aktuális keresetét sem kapta még meg.
A helyi televízió is foglalkozik az üggyel, felkérték és nyilatkozott névvel, arcal ezzel kapcsolatban.

Azt szeretném megtudni, hogy a tv-s nyilatkozata miatt felmondhatnak-e neki rendkívüli felmondással?

Édesapám 1954-es születésű úgy tudom már "védett korban" van. Ha felmondhatnak neki akkor is igényt tarthat a végkielégítésre, illetve a még ki nem fizetett munkabérére?

Milyen lehetőségeink vannak ezután hiszen ha jól tudom csak 2017-ben mehetne nyugdíjba, addig jogosult-e bármilyen szociális ellátásra?

Előre is köszönöm a segítségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.12. 12:28

Az attól függ, mit mondott. De hogy nem volt jó ötlet, az biztos.

Álláskeresési támogatás 90 nap, aztán meg valami aktív korúak támogatása. Éhen halni sok, megélni belőle kevés.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.12. 16:38

Tudnál egy jogszabályhelyet megjelölni erre az értesülésre?

ObudaFan # 2014.08.12. 21:34

Tibor1982

Fel kell ajánlani, ha van ilyen munkakör. Ha meg nincs, akkor nem kell felajánlani, mert nincs mit felajánlani, és fel lehet mondani.

ginorum # 2014.08.13. 04:00

Üdv!

Szeretnék tanácsot kapni milyen lehetőségeim vannak az alábbi helyzetben.
A munkatársam hangfelvételeket rögzít rólam a telefonjával. Mielőtt kimegy terepre "ottfelejti". Megteheti, hogy a beleegyezésem nélkül ezt tegye mikor egyedül vagyok? Illetve az egymás közötti beszélgetést is rögzítheti?

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.13. 11:40

Hát kapcsold ki azt a rohadt telefont! Neked ehhez jogi tanács kell?

Pixy61 # 2014.08.14. 10:23

Tisztelt Kovács Béla Sándor úr!
Az alábbi ügyben kérném a segítségét!
Férjemet több mint 25 év munkaviszony után alacsonyabb munkakörbe, és fizetéssel szeretnék tovább alkalmazni más munkakörben. Jelenleg táppénzen van. Szeretném tudni, hogy táppénz alatt ha felmond a munkaadó pl. rendkivüli felmondással, jár-e végkielégítés? Válaszát előre is köszönöm: Bné

ObudaFan # 2014.08.14. 11:52

Azonnali hatályú felmondásnál nem jár végkielégítés, de azonnali hatályú felmondásnak csak a munkavállaló vétkes kötelezettségszegése, vagy a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tevő magatartása esetén van helye. Az, hogy a munkavállaló nem fogadja el a felajánlott szerződésmódosítást, nem ilyen magatartás.

Timi1025 # 2014.08.16. 09:59

Tisztelt Jogász Hölgyek/Urak!
Olyan kérdésem lenne, hogy a szerződésemben az áll, hogy "Munkavállaló vállalja, hogy felmondása esetén nem létesít munkaviszonyt x munkakörben az x tevékenységével megegyező tevékenységű gazdasági társaságnál,illetve egyéb piaci szereplőnél a munkaviszony megszűnését követő 1 évben.", akkor ez azt jelenti, hogy ha adott két szoftverfejlesztő cég, de az egyik pénzügyi vonalon mozog, a másik pedig nem, akkor sem adhatnám be oda egy évig az önéletrajzomat?

Köszönöm válaszukat

magicus1973 # 2014.08.16. 12:41

Üdv!

A kérdésem az lenne, hogy gazdasági agrármérnök diplomával (vállalkozásszervező és vagyonértékelő szakiránnyal) és a hozzá kapcsolódó mérnöktanári képesítéssel taníthatok-e közgazdasági szakközépiskolában szakmai tárgyakat. Egy éve kerültem át áthelyezéssel egy más munkakörből ebbe a tanári munkakörbe. a köznevelési tv. már érvényben volt. Bekérték az okleveleimet és a leckekönyvemet és alkalmaztak. Alkalmasnak találtak. Egy év elteltével már nem tartják a gazdasági agrármérnök diplomát gazdasági diplomának, pedig a kkk-ja szinte megegyezik egy pénzügyi diplomájéval. Sok helyen ma már agrárközgazdászként nevezik a gazdasági agrármérnököket. Pénzintézeti állásokban és vállalatok, valamint az oktatásban is gazdasági vezetői állásra zokszó nélkül alkalmazzák az ilyen végzettségűeket, de valamiért a Klik most ki akarja rúgni egy részüket a tanári pályáról. Jogos ez? Tudom hogy a 3. melléklet mit tartalmaz és a 99§ (9) pontját is ismerem. Itt az a kérdés, hogy a gazdasági agrármérnök egyetemi oklevél a szakképzés szakirányának megfelelő felsőfokú szakképzetségnek számít-e? Válaszotokat előre is köszönöm: segitelek@chello.hu

gibaeva # 2014.08.18. 16:00

Tisztelt Fórum!
Kollégám idén októberben megy nyugdíjba, férfi és 1952-ben született. Az iskolában, ahol most közalkalmazottként dolgozik szükség lenne rendszergazdára. Státusz is van rá, jelentkező nincs. Eddig is ő látta el ezt a feladatot. Nyugdíj után szívesen visszajönne rendszergazdának heti akárhány órában, de a KLIK szerint ezt a törvények nem teszik lehetővé, még megbízási szerződéssel sem. (Közalkalmazottként meg főleg nem.)
Van-e rá mód, vagy törvény, ami alapján foglalkoztathatnák rendszergazdaként, mert nagy szükség lenne rá!
Köszönöm!

Lyonee # 2014.08.18. 16:21

A Kormány 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozata
a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről

1. A Kormány

1.8. felhívja a minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek ne kössenek megbízási és vállalkozási szerződést olyan személlyel, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte; Felelős: a miniszterek és a Miniszterelnökséget veze-tő államtitkár Határidő: folyamatosan
1.9. elrendeli, hogy abban az esetben, ha azt a költségvetési szerv különösen fontos érdeke vagy alaptevékenysége indokolja, a költségvetési szerv vezetője a Kormány véleményének kikérését követően dönthet az 1.8. pont szerinti megbízási és vállalkozási szerződés létrehozá-sáról azzal, hogy a Kormány véleménye köti a költségvetési szerv vezetőjét a döntésének meghozatalában; továbbá azzal, hogy a Kormány véleményének kikérésére irányuló eljárásra az 1.10–1.14. pontot kell alkalmazni oly módon, hogy továbbfoglalkoztatáson a szerződés lét-rehozását, munkáltatói jogok gyakorlóján a költségvetési szerv vezetőjét kell érteni, a kérelem megtételére pedig a költségvetési szervvel szerződő fél jogosult;

gibaeva # 2014.08.18. 16:25

Akkor ha jól értelmezem a nyugdíj után nincs mód rá, hogy - akár megbízási vagy bármilyen más szerződéssel - munkát vállaljon az iskolában?

Lyonee # 2014.08.19. 10:42

Így van.
Csak az 1.9 szerinti külön kérelemre lehet,
de szerintem aug. végén még nem lehet tudni, hogy lesz-e októberben jelentkező. A KLIK majd megoldja. 2 vagy több iskolának lesz 1 rendszergazdája.

Arachnid # 2014.08.21. 17:31

Tisztelt Szakértő!

Egy közfoglalkoztatással kapcsolatos fontos kérdésem lenne. Ismertetem a helyzetet.
Van egy ismerősöm, aki közmunkásként dolgozik. A munkaszerződése augusztus közepétől október végéig szól.
A városi színháznál elment állásinterjúra és közölték vele tegnapelőtt (19-én), hogy 25-től kezdhet és 4 hónapra felveszik.
Kért szándéknyilatkozatot is a leendő következő munkáltatójától, hogy közös megegyezéssel megszüntethessék a közfoglalkoztatotti munkaviszonyt. A közmunkát biztosító intézménynél pedig közölték vele, hogy nem engedik el, mert:

  1. legalább 6 hónapos hosszúságú munkaszerződéssel kell rendelkeznie
  2. és ahova menni akar, az is egy közhasznú szervezet (konkrétan a színház).

Kérdezném a tisztelt Ügyvéd Urat, hogy ilyen lehetséges? Nem vagyok jogi szakember,de sem a Munka Törvénykönyvében, sem a közfoglalkoztatásról szóló törvényben ilyet nem találtam.
Ennyi erővel egy határozatlan idejű szerződéssel nem lehet nonprofit szervezetnél dolgozni?

Válaszát előre is köszönöm

bhist # 2014.08.24. 11:01

Tisztelt Szakértők!

Az alábbiakhoz kérnék segítséget, információt!

Párom egy alapítványnál dolgozik, mint szociális segítő.

Az alapítvány tájékoztatója szerint:

"Munkakörével kapcsolatos munkarend: napi10 óra figyelembe vételével 2 havi munkaidőkeretben
Műszakbeosztása: szokásostól eltérő beosztásban"

A kérdésem a következő:
ebben az esetben havonta ill. 2 havonta hány órát kell dolgoznia?

Ugyanis a vezetője az aktuális hónap munkanapjainak számát 10-zel szorozza, és igy kijön havi 210-230 óra, amit a párom dolgozik 17, ill. 24 órás műszakokban. (Természetesen túlórát nem fizetnek -ez az alap. kb 85.000 Ft nettoért)
Ha nem jön ki a fenti óraszáma, akkor 10 óránként kiírnak egy nap szabadságot.

A pohár igazából most telt be: júliusban 5 napos táborba ment a sérültekkel, és mikor hazaért, kiderült, hogy kiírták arra az 5 napra szabadságra.

Tavaly nem tudták kiadni a szabadságát, ezért visszamenőleg kiírták a szabadságokat olyan napokra, amikor pihenőnapja volt....

Nem tudjuk, kitől lehetne segítséget kérni, de úgy gondoljuk, hogy ez így törvényes.
természetesen többször szóvátette a párom ezt a magas óraszámot, de volt hogy a vezető válasza az volt: "húzzon dolgozni!"

Kérem, akit tud, segítsen!
Köszönöm!

lacika2014 # 2014.08.25. 07:44

Kedves Szakértő!

Érdeklődöm, hogy kedvezőtlenebb-e munkavállalói szempontból, ha az előző munkahelyemen az utolsó munkanapom péntekre esett, az új munkahelyemen ugyanakkor csak hétfőn kezdtem (tehát a hétvége kimaradt). Milywn szempontból érinthet a 2 nap kihagyás hátrányosan (későbbi nyugdíj, 2 nap fizetés elmarad-e, tb?)

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv,

Z.