Munkajogi kérdések.


wers # 2021.05.11. 08:52

Még az is kérdéses, hogy megfelelő indok-e rendkívüli felmondáshoz a munkavállalónak járó jövedelem kifizetéssel késik a munkáltató, nemhogy az, ha a nem járó kifizetést visszaveszi.

Itt a "miért" nem kérdése, visszajár a munkáltatónak. A hogyan az valóban nem jogszerű volt, de nem túl nagy vétség.

Mellesleg az ügyvédedet megértem, biztat, hiszen az ő javadalma pervesztés esetén is jár.

drbjozsef # 2021.05.11. 08:40

fizetes,

Csak egy kérdést engedj meg : amikor kevesebb fizetést kaptál, akkor tettél írásban panaszt, kérted a levonás indoklását írásban?

fizetes # 2021.05.11. 08:29

", de végkielégítést azt nagyon ne várj. ;-)"

nem is tőlük várom... majd per és végrehajtás után erővel veszem el tőlük. nem várok én tőlük semmit.
Maguktól egy fillért nem fognak fizetni ez evidens. Majd per és végrehajtás lesz belőle.

fizetes # 2021.05.11. 08:28

" az nem a te pénzed volt és jogosan vette vissza a munkáltató."
nem vette vissza jogosan, erről semmifajta vita nem lehetséges pláne nem egy jogi fórumon. a"jogos visszavétel" nem csak a visszavétel tárgyára hanem MÓDJÁRA is érvényes ez evidens.Ha hozzám betörnek és elviszik a TV-met én nem törhetek be a tolvajhoz hogy erővel visszavegyem. Nem jogos.
erről nyilván egy jogi fórumon semmifajta vita nme lehetséges.
A cég NEM JOGOSAN VETTE VISSZA de ha úgy gondolja igen, ezt majd a bíróságon is ilyen nagy mellénnyel bizonyítsa.

Szomorú örökös # 2021.05.11. 08:26

fizetes

Csak halkan azért megjegyzem, ha te mondasz fel, főleg azonnali hatállyal, akkor max. udvariasan köszönni fognak, mikor kimégy az ajtón, de végkielégítést azt nagyon ne várj. ;-)

wers # 2021.05.11. 08:24

az a része engem nem érdekel. én erre alapozva kívánom beadni az azonnali hatályú felmondást és így megkapni a teljes végkielégítést és a 90 napos felmondási időre szóló bért. mert ugye az azonnali ezt vonja maga után.

:) nagy szerencséd, hogy ráakadtál a hozzád illő ügyvédre. Sok sikert!

drbjozsef # 2021.05.11. 08:22

Most mondanám, hogy konzultáld azért meg ezt az azonnali hatályú felmondást az ügyvédeddel, de abból még sokkal nagyobb bukta lesz.

Ha erre alapozod, elveszíted, nem csak a végkielégítésedet, de a munkáltatód minen ezzel összefüggő kárát is leveri rajtad, mint a pinty.

Szomorú örökös # 2021.05.11. 08:22

fizetes

én arra az egyszerű tényre alapozok hogy a munkáltató nem szólított fel a visszafizetésre hanem csak úgy lekapta a pénzt a bérből. és azt is 60 napon túl tette.

Na és akkor mi van, hogy 60 napon túl vonta le? Ha mindjárt a következő hónapban vonja, te akkor is cirkuszolnál. Egy dolgot nem értesz még mindig, az nem a te pénzed volt és jogosan vette vissza a munkáltató.

drbjozsef # 2021.05.11. 08:20

fizetes,

Mellébeszélés? :DDD
Abban mondjuk taníthatsz minket.

Mt.164. § A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.

Nem felismerte. Fel kellett (!!) ismernie. És a leírásod alapján akkor is fel kellett volna ismerned, ha egyébként a bíróságon azt hazudnád, hogy "hát én kérem nem ismertem fel".

Jó ügyvédet választottál, fuss csak neki a pernek vele, biztos a bukta.

fizetes # 2021.05.11. 08:20

"Mire számítasz, mi fog történni, ha bíróság állapítja meg, hogy fel kellett volna szólítania? Irgumburgum."

az a része engem nem érdekel. én erre alapozva kívánom beadni az azonnali hatályú felmondást és így megkapni a teljes végkielégítést és a 90 napos felmondási időre szóló bért. mert ugye az azonnali ezt vonja maga után.

wers # 2021.05.11. 08:19

bocs
"hogy te nem voltál közreműködő"

wers # 2021.05.11. 08:18

én arra az egyszerű tényre alapozok hogy a munkáltató nem szólított fel a visszafizetésre hanem csak úgy lekapta a pénzt a bérből.

Rendben. Mire számítasz, mi fog történni, ha bíróság állapítja meg, hogy fel kellett volna szólítania? Irgumburgum.

A munáltató pedig azt fogja nehezményezni, hogy te voltál közreműködő, és nem jelezted a túlfizetést.

1 - 1 = döntetlen.

fizetes # 2021.05.11. 08:11

"Arra ne nagyon alapozz, hogy nem nagyon bizonyítható, "

nem erre alapozok, ez megint a szándékos mellébeszélés, én arra az egyszerű tényre alapozok hogy a munkáltató nem szólított fel a visszafizetésre hanem csak úgy lekapta a pénzt a bérből. és azt is 60 napon túl tette.
ennyi.

wers # 2021.05.11. 08:09

Arra ne nagyon alapozz, hogy nem nagyon bizonyítható, hogy észre kellett volna venned. Bár nem ismerem hogyan történt, de te magad beismerted itt, hogy egyből láttad a túlfizetést.

Normál esetben bizonyítható a bérjegyzék alapján, hogy felismerhető volt a hiba.

wers # 2021.05.11. 07:57

de az nem visszakövetelés hogy erőszakkal nulla kommunikációval levonják a bérből!

Erre azonnal kaptad a válasz kbs-től, hogy ez így nem volt jogszerű.

Pereld be a munkáltatódat, már találtál is hozzá egy ügyvédet.

fizetes # 2021.05.11. 07:55

" jogalap nélkül kifizetett munkabért vissza lehet követelni, h"

Szándékos mellébeszélés folyik... igen, vissza lehet követelni. de az nem visszakövetelés hogy erőszakkal nulla kommunikációval levonják a bérből! Az nem visszakövetelés.
A visszakövetelés az, ha a cég küld egy írásos levelet, igazolhatóan bizonyíthatóan, és leírja hogy X napom van a visszafizetésre mert ha nem... és ezt is csak 60 napon belül.

Utána már ezt sem, hanem per.

wers # 2021.05.11. 07:55

De ezt már oligaliga is leírta.

wers # 2021.05.11. 07:52

Szerintem 60 napon túl, 3 éves elévülési határidőn belül a jogalap nélkül kifizetett munkabért vissza lehet követelni, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie.

fizetes # 2021.05.11. 07:45

Tisztelt Fórum!

Én vagyok az az user, akinek több pénzt utaltak fizetésként majd szó nélkül visszavették.
Az összes válaszadó elsikkadt egy apróság felett.
Jártam jogásznál azóta és ő arról tájékoztatott (de javítsatok ki, ha tévedett!!!):

"Ha valaki tévedésből magasabb fizetést kap, mint ami járna, azt a pénzt a munkáltató, mint jogalap nélkül kifizetett munkabért jogosan visszakövetelheti – fizetési felszólítással – 60 napon belül. A határidő anyagi jogi jellegű és jogvesztő, azaz a fizetési felszólítást a határidőn belül kézbesíteni kell a munkavállalónak."

Tehát a cégem nem csak ott hibázott hogy nulla kommunikációval vette vissza ezt a pénzt erőből, hanem ott is (és ezt a fórumozók se vették észre) hogy KICSÚSZOTT A 60 napból!
vagyis ezt már felszólítással se követelhette volna vissza

mert (jogászom írja):
"Az elévülési időn belül követelheti vissza a munkáltató a jogalap nélkül kifizetett munkabért peres eljárásban, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő. A munkavállaló tudomását, illetve a téves kifizetés okozását a munkáltatónak kell bizonyítania. "

tehát a munkáltatóm eljárása minden létező pontban jogszerűtlen volt!

De javítsatok ki ha tévedek/tévedünk!

És még mindig nincs vége!!

Jogászom írja: a fenti viselkedése kiváló jogalap egy azonnali hatályú felmondásra részemről, mely felmondás esetén teljes végkielégítést követelhetek.

drbjozsef # 2021.05.11. 04:27

Ott van eggyel feletted.

LL.M. # 2021.05.10. 16:17

DrbJózsef!
Szerinted a magyar gyakorlatban ez hogyan alakul? Gondolom, tudod a választ.

Beus181 # 2021.05.10. 09:44

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
2015 óta vagyok otthon már a második gyerekkel, nemsokára a kisebbik is betölti a 3 évet igy hamarosan valamit lépnem kell. Bruttó 220000 ft-os bérrel jöttem el szülni. Azóta már akik jelenleg a helyemen vannak kb bruttó 350000-es bérrel lettek felvéve/dolgoznak jelenleg (azaz nem éves emelések miatt nőtt hanem ennyivel lettek már eleve felvéve). Az Mt 59. pont itt is vonatkozik, hogy ebben az esetben amikor visszamegyek, azaz elkezdem kivenni a szabadságaim akkor az első naptól meg kell emelniük ennyire az én fizetesemet is, vagy ez csak egy "lehetőség", es megtehetik hogy engem a régi bérrel vesznek vissza? Mit tudok tenni, ha esetleg nem hajlandóak ennyire korrigálni/megemelni?

Illetve a munkaszerződésemben talán még 30 nap szerepel, de most ugye az eltöltött idő szerint 30+25 nap lenne a munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő, ez rám akkor vonatkozik?

Elég régóta vagyok a cégnél, amennyiben nem akarnak visszavenni (ez erősen benne van a pakliban) szeretnék a legjobban kijönni a helyzetből (végkielegités stb)

Köszönöm

drbjozsef # 2021.05.09. 09:43

LL.M.,

Már kbs is megválaszolta, hogy nem, nem jogszerű. Nem vonhat le a munkabérből a munkáltató csak úgy. Visszakövetelheti, jogszerűen. De amúgy igen, ezzel jár jobban az öntudatos kis latol.

oligaliga # 2021.05.09. 04:55

Arról nem is szólva, hogy az Mt. 164. § szeint visszakövetelhető az a kifizetés, aminek az alaptalanságát a munkavállalónak fel kellett volna ismernie. A régi Mt.-ben ez már kiforrott gyakorlat lett, hogy ha valaki mindig ugyanannyit vagy közel hasonló összeget kap, akkor egy nagyobb utalásnál illik gyanakodni, és legalább szólni, hogy ez nem oké. Igen, ezt fizetési felszólítással és meghagyással kell érvényesíteni, de annak a költségeid is te fizeted.

LL.M. # 2021.05.09. 03:44

Kérdésedre a válasz: jogszerű, mert azzal a bérrel nem rendelkezhettél volna, mert nem volt rá jogalapod (értsd: nem a tiéd).
Az együttműködési és tájékoztatàsi kötelezettség (lásd Mt.) keretén belül azonnal jelezned kellett volna a téves utalást.