Munkajogi kérdések.


jm47 # 2014.02.22. 14:15

Tisztelt Szakértők!

A következő problémával fordulok önökhöz.
Annál a cégnél ahol dolgozom a tulajdonosok és a cégvezetés a következő döntést hozta.
Március 3.-átol,mindaddig míg a megrendelések száma nem növekszik a munkaidő beosztást a következőképpen határozza meg.
Hétfőtől-csütörtökig délelőttös műszak 6-14 óráig
délutános műszak 10-18óráig
a pénteki napra pedig mindenkivel szabadságot irat ki.

Kérdésem,hogy ez nem szabálytalan-e? A pénteki napokra nem állásidőt kellene fizetnie?
Válaszukat előre is köszönöm.

jm47 # 2014.02.22. 14:27

Az előző kérdésemhez még hozzátenném (nem tudva,hogy van-e jelentősége),hogy 2 hónapos munkaidőkeretben vagyunk foglalkoztatva és fix béresek vagyunk.Ami az alapbérből+a műszakpótlékból tevődik össze.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.22. 17:48

Hát ebben én éppen nem vagyok hozzáértő.

Katalinka88 # 2014.02.23. 11:05

Tisztelt Szakértők!

Egy egészségügyi nonprofit kiemelten közhasznú Kft-né dolgozok 11 éve, ami szanatóriumként és szállodaként is működik. Papíron a beosztásom segédápoló 2012.- től. Megkértek írjam alá az új munkaszerződésemet amin segédápoló leszek, mert a minimum feltételnek meg kell felelnie az intézetnek. Valójában recepciósként dolgozok, amihez van idegenforgalmi felsőfokú képesítésem, nyelvvizsgával. Most jött vissza a kolléganőm gyesről, az ő végzetsége szociális munkás, illetve őt is megkérték, hogy írja alá az új munkaszerződését, mint szociális munkás. Valójában ő is recepciósként dolgozik, de képesítése nincs hozzá. Viszont ő diplomás bért kap, én meg a segédápolói bért ( mert a felsőfokú papírom nem szükséges a segédápolói munkakörhöz)
Valójában mind a ketten recepciósként dolgozunk lényegesen eltérő bérért, ami bérfeszültséget okoz.
Ebben kérnék tanácsot, mit tegyek? Működhet egy szálloda idegenforgalmi szakember nélkül?
Hogy tudnám elérni, hogy az én végzetségemnek megfelelő bért kapjak?
Köszönöm szépen

kovi_73 # 2014.02.24. 20:16

Tisztelt Szakértők!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy jogutóddal, azonos feltételekkel és általam aláírt új munkaszerződés nélkül 2014.01.01. új munkáltatóm lett. Most februárban tájékoztattak, hogy a személyi alapbérből elkülönítenek egy bizonyos százalékot, melyet, ha jól dolgozok, akkor 6 hónapos ciklusban értékelés után ki is fizetnek egy összegben, amennyiben az értékelésem nem felel meg, akkor nem történik kifizetés. Ezt azzal indokolták, hogy a jogutód előtti munkaszerződésben a személyi alapbérembe be van, volt integrálva ez a pótlék és mi élveztük ennek jótékony hatását. Ez a munkaszerződés 2009.-ben készült. Igaz nem értek hozzá, azért is kérdezem, mert a Mt. 2009.-ben azt írja, hogy a személyi alapbér nem tartalmazhat pótlékokat csak időbért, és ha van bármilyen pótlék, akkor azt a bérpapíron felkel tüntetni és a személyi alapbérből számolják ki. Már pedig az akkori és mostani bérpapíron nincs feltüntetve semmilyen pótlék. Így jogszerűtlennek érzem a munkáltató szándékát. Sőt ha 6 hónap múlva értékelve leszek, és ha nem felelek meg, akkor ezt a százalékot, ami eredendően a régi személyi alapbérem részét képezte ezt megvonja tőlem így csökkentve a mostani, eredeti szerződésben feltüntetett alapbéremet, ezzel az elkülönített százalékkal.
Ez esetben jogos-e az új munkáltató szándéka esetleg visszamenőleg lehet kezdeményezni valamit ha, bebizonyosodna, hogy nem kaptam a jogutód előtt sem ezt a pótlékot.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

nandy # 2014.02.26. 08:56

A pótlék és a jutalom két külön fogalom. Az egyik kötelezően jár, a másik adható.

A munkaszerződésnek kötelező tartalmi eleme a munkabér, azt módosítani csak közös megegyezéssel lehet. Egyoldalú módosításra akkor van lehetőség, ha béremelés történik, vagyis a munkavállaló javára.

Katalinka88 # 2014.02.26. 12:00

Tisztelt szakértők!

Tudna valaki nekem is tanácsot adni?köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.26. 14:01

Katalinka, úgy általában sem javallott valótlan tartalmú szerződést aláírni. Még most sem késő kérni, hogy a valóságot foglaljátok írásba. Mondjuk, több fizetésed ettől sem igen lesz.

Ferkómerkó # 2014.02.26. 14:55

Tisztelt szakjogász.

Ezúton szeretnék érdeklődni hogy két cég egymás között jogosan ír alá olyan szerződést hogy az egyig cég x évig nem vesz át embert a másiktól?
Válaszát előre is köszönöm.

tisztelettel:Ferkó

klau75 # 2014.02.26. 15:13

Tisztelt Szakértők!

Munkahelyemről február 15.-vel leszámoltam! A mai napig nem kaptam meg a fizetésem! Az lenne a kérdésem,hogy fordulhatok-e munkaügyi bírósághoz és,ha igen mire számíthatok?? Állami cégtől számoltam le.
Válaszukat előre is köszönöm

capisca # 2014.02.26. 15:19

Kedves Klau!

A fizetési meghagyás gyorsabb eljárás.

Azonban ehhez fontos, hogy NE a munkaviszonyodból származó kötelezettségeknek általad történt vétkes megszegése miatt alkalmazott jogkövetkezmény legyen, illetve fegyelmi vétség miatt alkalmazott jogkövetkezmény legyen a munkaviszonyod megszűnése.

Katalinka88 # 2014.02.26. 15:55

Kedves Ügyvéd úr!
Köszönöm válaszát.
Alá kellett írnom, ha meg akartam tartani az állásom.
Plusz még min.15 dolgozó dolgozik más munkakörben, mint ami m.szerződésen szereplő munkaköre. Ez csak a helyi dolgozók.
Országos szinten (ez nagy állami cég) több száz.
A bérfeszültséggel se lehet mit kezdeni?
Köszönöm szépen

klau75 # 2014.02.26. 16:02

Tisztelt capisca!

Munkaviszonyom közös megegyezéssel szűnt meg!

Gyors válaszodat köszönöm!

Edith40 # 2014.02.27. 09:54

Kedves Fórumozók!Tudna valaki küldeni kirendelés-re mintát?Ha április 1-től rendelnek más munkáltatóhoz,a tartalomra lennék kíváncsiA v555@freemail.hu címre.Előre is köszönöm !

nandy # 2014.02.27. 10:07

Klau75: Első lépésben szólítsd fel őket írásban a teljesítésre, egyértelmű határidő kikötésével. esetleg azt is beleírhatod a felszólításba, hogy amennyiben a megjelölt határidőig nem fizetnek, akkor fizetési meghagyás kibocsátását fogod kérni. Hátha már ez is hat rájuk.

Cocker # 2014.02.27. 18:04

Kedves Fórumozók!

Édesapám pert indított, elmaradt munkabér megfizetése iránt. (A túlmunkáért járó ellenértéket nem fizette meg a mttó).

A bíróság kitűzte a tárgyalást, viszont felhívott, hogy jelölje meg azt a jogszabályi rendelkezést, amely alapján az alperes marasztalását kéri. A keresetlevélben megjelöltük az Mt. túlmunkára vonatkozó részét, de ezek szerint ez nem megfelelő...Tudna valaki segíteni, hogy mire kellene hivatkozni?

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.27. 18:16

Látni kellene azt a hiánypótló végzést. Nektek pedig meg kellene bízni egy ügyvédet.

Cocker # 2014.02.27. 19:46

Az idézés végén van egy "toldat", amelyben annyi áll, hogy jelöljük meg a jogszabályi rendelkezést...Semmi több.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.27. 19:53

A keresetben mit jelöltetek meg?

Cocker # 2014.02.28. 07:19

A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 147. § (1) bekezdését, valamint a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 143. § (1) bekezdését, tehát a túlmunkára vonatkozó részeket.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.28. 07:26

Ebből nem derül ki, konkrétan milyen mértékű pótlékot milyen indokkal követelsz. Talán további bekezdést is meg kellene jelölni, esetleg azt is, hogy miért kell alkalmazni egy már nem hatályos jogszabályhelyet.
(Ha a tényállásból egyértelműen kiderül, hogy milyen és mennyi pótlékot miért követel, akkor ennek nincs nagy jelentősége.)

Cocker # 2014.02.28. 09:35

Köszönöm!

Ferkómerkó # 2014.02.28. 16:09

Tisztelt ügyvéd úr!

Ezúton szeretnék érdeklődni hogy két cég egymás között jogosan ír alá olyan szerződést hogy az egyig cég x évig nem vesz át embert a másiktól? Esetleg ez nem meríti ki
a szabad munkához való jogot?
Válaszát előre is köszönöm.

tisztelettel:Ferkó

Krisztina69 # 2014.02.28. 17:14

Üdvözlök mindenkit!
Munkajoggal kapcsolatos kérdésem lenne. 2012-ben egy államilag finanszírozott projektbe több jelentkező közül engem is kiválasztottak. Akkor aláírtam egy megállapodási szerződést ami 2013 október hó végéig szólt. A megállapodási szerződésről nem kaptam egy példányt sem. Maga a projekt célja az volt,hogy munkahelyet teremtsenek egy kis faluban. Ekkor képzési támogatást kaptunk mindannyian. Köteleztek minket egy tanfolyam elvégzésére, amit sikeresen végig csináltunk.2013 február 1-én munkaszerződést kötöttünk határozott időre ,2014 január 30-ig.
A gondok akkor kezdődtek amikor a „ telephelyen” erős fizikai munkára akartak kötelezni minket. Nem nézték azt,hogy idősebb nők, férfiak vannak, akiknek az egészségi állapota nem teszi lehetővé ennek a munkának az elvégzését. ( Nem történt üzemorvosi vizsgálat soha ) Egy teljesen lerobban házat kellett volna nem szakképzett emberekkel felújítani és egy lehetséges üzemet létrehozni. Nem akarok mindent leírni inkább a végeredményt….
A sok kegyetlen bánásmód után úgy döntöttem, hogy felmondok. 2013 novemberében megírtam a felmondásom, beadtam. ( A papírjaimat és az elszámolásokat nem kaptam kézhez törvényes határidőn belül. ) Sejtettem,hogy a dolgok nem tiszták ezért elmentem a NAV-hoz és döbbenten hallgattam amit az ügyintéző közölt velem. Nem fizetett utánam a munkáltatóm. Illetve az egy évből két hónap szerepel a nyilvántartásban miszerint bért is kaptam. A munkaszerződés nincs bejelentve , ehelyett különleges jogviszonyt jelentett be szeptember hónapban. Tőlem ugyan levonta a Tb-t és az adót, de a NAV-nál ez nem jelenik meg . Egészségügyi ellátásom volt, többször voltam orvosnál. A részemre kiadott igazolások egész más adatot mutatnak mint ami az NAV-nál szerepel. Pld nem igazolta le 2012-től az időmet , más adat szerepel a 2013-évre kiadott adóbevallás kiállításához szükséges papíron mint ami a NAV-nál szerepel.
Rengeteg furcsa dolgot láttam és tapasztaltam abban az időben amíg munkaviszonyban (?) álltam. Pl ha valaki táppénzen volt akkor táppénzes papírt kért igazolásként de nem továbbította a TB felé, hanem ő fizette ki mintha kifizetőhely lenne. ( várhattam a táppénzt !)
Idén január végén az összes embert elküldte, megszűnt a munkahely. A projektre felvett pénzből egy semmilyen üzem épült aminek 5 évig működnie kellene, de egyetlen egy nap termelés nem folyt azokon a gépeken amik ott vannak. A projekt szerint 2013 november 1-től önállóan kellett volna fenntartani az üzemet. Béreket kitermelni, a lizingelt gépek fizetését megoldani, a telephely bérlését…és még sorolhatnám. Akiket most elküldött embereket idén nekik a 2013- évre nem adta ki az adóbevalláshoz szükséges papírokat, elérhetetlen az exfőnök, válasz semmire nincs.
Ilyen esetben mit kell tennem? Tudnátok valami okosat mondani erre?

Köszönettel: Krisztina

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.28. 17:21

Mi a kérdés?