Munkajogi kérdések.


Kovács Ildi # 2013.11.26. 08:30

Szia wers !
köszönöm a rögtöni és gyors segítséget. a gond az, hogy csoportvezetőm email címét megkapni nem kaptam csak telefonon idegesítettük eddig egymást. persze az is lehet megoldás, hogy kinyomtatom kérelmem és személyesen adom át, netán tanúval /sőt/ és kérek ellenben a másolatomra aláírást. Csoportvezetőm felettesével is ugyanez a helyzet. :-(
köszönöm a segítséget azért nagyon.

Kovács Ildi # 2013.11.26. 08:42

esetleg küldjem a HR-snek? kérjem tőle a főnökeim elérhetőségét? persze neki is megírva a gondomat?

wers # 2013.11.26. 08:52

Levélként küldd, tértivevénnyel, azt iktatniuk kell, és megkapják a címzettek. (biztos van ott titkárság)

Kovács Ildi # 2013.11.26. 09:05

le fog telni a 30 napos fellebbezési időm. Ezért aggódom. Jó elküldöm levélben, hogy részletezzék mi a gond a munkámmal és levélben megkérem támasszák alá a problémát olyan dokumentumokkal, hogy igazolják a panaszos emaileket illetve fényképet az állítólagos gondatlanságomról? vagy utóbbi kettőt hagyjam ki? bírjam rá szimplán őket írják le részletesen mi az írásbeli figyelmeztetőim oka, részletezve.

pazs # 2013.11.26. 10:32

Neked komolyan látnod kell a panaszt ahhoz, hogy tudd, rosszul végezted-e a munkádat?

Kovács Ildi # 2013.11.26. 10:54

nem. Azt kell látnom, hogy valóban érkezett e panasz.

Pierre38 # 2013.11.26. 11:14

Tisztelt forumozók!Olyan kérdesem lenne:A munkahelyemen nyáron történt egy baleset amiröl tájékoztattam a munkahelyi vezetömet de nem volt hajlandó baleseti jegyzökönyvet felveni,söt miután elmentem orvoshoz és begipszelték a kezem,azután is arra kényszeritett,hogy tovább dolgozzam.Miután kontrol vizsgálatokra sem engedtek el,egy hőnap multán magam távolitottam el a gipszet,de sajnos a folyamatos terhelést nem birja,nem tudom használni,jelenleg lézeres kezelésre járok de közölte az orvosom,hogy valószinüleg fizikoterápiás kezelésre is szükségem lesz.Nos a munkáltatóm máris közölte,hogy kirűg.Az lenne a kérdésem,hogy milyen jogi lehetöségeim vannak?kihez fordulhatok panaszommal?

wers # 2013.11.26. 11:22

Hogy érzed, fenyeget az a veszély, hogy rendkívüli felmondásra hajtson a főnököd?

Kovács Ildi # 2013.11.26. 12:23

maximálisan.
Alig volt ott új cspvezként és már azt mondta nekünk, hogy úgyis tudja mi csak folyton megakarjuk vezetni. Gusztustalan hangnemben.
rosszul viseltem. kikértem magamnak.
Azóta folyamatosan meghazudtól. Megtiltja a régi kollegámmal a baráti kapcsolatot és őket ellenem hangolja. nem nagy sikerrel, de végül is az van nem mernek velem a továbbiakban látványosan jóba lenni. 1 figyelmeztetőt már adott és olyan apróságokért hogy az vicc. Minden munkafolyamatomat felsorolt a figyelmeztetőbe, hogy azt mind hanyagul vagy sehogy sem látom el. Megkérdeztem hogy akkor szerinte aludni járok be? mert ugye semmi nem volt jó a részéről, vagy elégséges. Panaszt tettem a feljebbvalónál. Itt hibázhattam. Most megmutatja ő az aki az életem felől dönthet. Mondjuk kirúg és dögöljek éhen. Tök egyszerű módját választotta. az kamuzza email-ek mennek felé a hanyag munkám miatt. Én nagyon rendesen és ezerrel agyon dolgozva végzem a munkámat. erőm felett. Hátam mögött velem példálózik a restebb kollegáimnak, hogy úgy kell dolgozni mint Ildike. Szememben ócsáról, megaláz, undort mutat. Nos a 2. figyelmeztetőm olyan gondból fakadt, hogy állítólag nyitva felejtettem egy zárt szobát, ami ugye banki területen akár tragédia is lehet. Nos én erre nem emlékszem, de csopvezetőm szerint le is van fotózva. Kértem a fotót. no ne láthatom. szerinte belső levelezést képezi. Én adtam annyi bizalmat a csopveznek hogy aláírtam a figyelmeztetőt. ki tudja, hátha tényleg nyitva hagytam... Na de találkoztam olyan emberekkel akik nem tudnak erről semmit pedig állítólag fergeteges balhé volt és fotóztak és biztonsági felvételeket csináltak. No mégsem tud senki ottani dolgozó erről semmit... hogy van ez? nagy csetepatét okoztam és mégsem tud senki semmit? Ezért kértem fotót, mert gyanakszom nem történt semmi. szimpla rágalom.
Az első állítólagos panaszos email sincs tisztázva. Olyan emberekről állította hogy panaszt tettek rám akik még mai napig is hiányolnak. Kizárt. Kamu volt az is.
kiközösít, megaláz, rágalmaz. csak ennyi a bajom a csopvezzel. Ja és földönfutóvá akar tenni. Ez a fixa ideája
Négyszemközt ezzel fenyeget.
Hatalmi téboyult asszem.
Szóval a válaszom igen ! maximálisan fenyegetve érzem magam.

Kovács Ildi # 2013.11.26. 12:36

a vicc még hogy az első írásbeli figyelmeztetőm mellé + 20 ezre minőségi pótlékot kaptam.
Miért?
mert hanyagul és sehogysem végzem a munkámat?

wers # 2013.11.26. 12:40

A figyelmeztetőt neked nem kellet volna aláírnod, és az, hogy aláírtad, nem jelenti azt, hogy egyet értesz vele. Max annyit, hogy átvetted.

Írd meg azt a levelet. A figyelmeztetőkben leírtak cáfolására próbálj bizonyítékot gyűjteni.
Nem irigyellek, nekem is volt pokol munkahelyem. Jobb lenne megszabadulnod innen.

wers # 2013.11.26. 12:42

+ 20 ezre minőségi pótlékot kaptam
na, az ilyen kis szösszeneteket kell gyűjtögetned, ha a figyelmeztetők miatt valami kár ér, pl. csökkenti a béred, vagy rendkívüli felmondással kirúg, mehetsz a bíróságra

Kovács Ildi # 2013.11.26. 13:02

Hát én nagyon köszönöm a segítséged! most megpróbálok lehiggadni és kedves mosolygós levelet írni, hogy okulhassak miként is felelhetek meg a munkaköri leírásomnak. Valahogy csak megfogalmazzák a gondjaikat velem, nekem. Közben érzem bírósági per lesz ebből. Remélem ők is érzik, de mit számít ez egy multi cégnek.
köszi a segítséget!

monalisa1 # 2013.11.26. 15:15

Pierre38

Próbáld tanukkal bizonyítani, hogy a baleset a munkahelyen- munkavégzés közben történt és nem másutt. Ezt pár mondatban íratasd is le velük.
Bár készült a gipszelés okáról orvosi véleményezés, de mivel táppánzre nem kerültél így joggal várták el tőled a munkát.

A gipsz sk. levétele nagy hiba volt mert van hogy ujabb röntgenre- további gipszelésre van szükség.

Én laikus hozzászóló vagyok de valószínűleg lesz itt olyan válaszoló aki meg tudja mondani: mitévő is legyél.

Leevi # 2014.01.15. 09:27

Üdv!

Szerintetek jár-e annak a munkavállalónak műszakpótlék akinek az adott hónapban a munka kezdete így alakul:
8:00 órától 13 alkalommal kezd
9:00 órától 2 alkalommal
10:00 órától 1 alkalommal
16:00 órától 4 alkalommal

Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.15. 09:56

Arra a négy alkalomra.

kupeti # 2014.01.15. 17:31

Tisztelt Szakjogász Úr!

Lehetősége szerint nagy tisztelettel sűrgős válaszát szeretném kérni munkajog területén a velem történtek ügyében.2008.01.01-től 2013.12.31.ig köztisztviselő - kormánytisztviselői beosztásomat a Járási Hivatal megszűntette egy kormányhatározat értelmében 2013 dec.31-vel jogutódlás hivatkozással a törvény erejénél fogva.Erről szóló írásbeli értesítést 2014.01.10-én kaptam meg.A szervezeti egységem feladattal és hatáskörrel,dolgozói létszámmal együtt jogutódlással átkerűlt egy szakmai szervezethez egy köztestülethez a fenti 2013.12.30 napon hozott Korm Hat-nak megfelelően.Az újonnan megalakúlt köztestületnél a mai napig 2014.01.15.nem került sor a munkaszerződés aláírására,mivel nem volt tisztázva a helyzetünk.Azt sem tudtam, hogy Ktv-i alkalmazott vagy a Mt- alá tartozó munkavállaló leszek-e.
A köztestületnek a mai napon írásbeli nyilatkozatot tettem, melyben jeleztem, hogy nem kívánok munkajogviszonyt létesíteni velük a megváltozott, s számomra kedvezőtlen feltételek miatt.
Időközben elhelyezkedni készülök a munkaerőpiacon, de szóban megfenyegettek a köztestület részéről, hogy fegyelmi úton távolítanának el az egységtől, mert csak így maradhat meg a számukra a kiharcolt státuszom. Keletkezett-e egyáltalán munkajogi jogviszony köztünk (tekintettel arra, hogy erre vonatkozó írásbeli megállapodás nem született köztünk, s tudomásom szerint e nélkül érvényesen nem jöhet létre munkajogviszony), le lehet-e folytatni fegyelmi eljárást ellenem, illetve jogosult lehetek-e végkielégítésre korábbi munkáltatómtól,a Járási Hivataltól?

Megtisztelő válaszát kérem a privát e-mail címemre szíveskedjék küldeni (kurupeti@gmail.com)

Üdvözlettel:

K.P.

nurseboy # 2014.01.15. 18:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, melyre sehol sem találtam még választ.

12 órás Folyamatos munkarendben (szoc. otthon), hogyan kell számolni ÓRÁBAN (nem bér - munkaidő szempontjából) a táppénzt, betegszabadságot?

Pl: Hétfőtől- Vasárnapig Táppénzen van a munkavállaló!

  1. Beosztás szerint 3 nap dolgozott volna. Akkor a táppénz 58=40óra, munkaidő 312=36 óra , így van +4 órája amit ki kell adni?
  2. Beosztás szerint 4 nap dolgozott volna. Akkor 58=40óra táppénz,munkaidő 412=48 óra, így -8 órája van amit le kell dolgoznia?

Köszönettel: Kopócs Attila

andy8101 # 2014.01.18. 20:06

Üdvözlöm.
Nekem egy olyan gondom lenne ,hogy külsősként dolgozom egy cégnél a 3 hónap próbaidőm nemrég letelt ,de viszont a héten kiderült ,hogy kismama vagyok.
Az egyik kollégám azt mondta ,hogy ha viszek a nőgyógyásztól egy igazolást
arról,hogy veszélyeztetett terhes vagyok akkor nem küldhet el a külsős cég sem mert
védett leszek, nem tudom ez mennyire igaz és esetleg valami tanáccsal tudnak -e
nekem segíteni.
Ameddig bírom és lehet szeretnék dolgozni ,de 3 műszakban dolgozom 6+2 -es
munkarendben így az orvosom nem hiszem ,hogy sokáig fog engedni.
Köszönöm szépen előre is
Andrea

6manócska6 # 2014.01.19. 09:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

16 éve közalkalmazottként, iskolatitkárként dolgozom. 3 évvel ezelőtt az intézményünkben lévő gazdasági és munkaügyi osztály megszüntették, gazdasági szervezetet hoztak létre, melynek feladata a pénzügyi és munkaügyi feladatok ellátása lett több intézményt érintően. Az iskolánkban lévő kollégákat elküldték, 3 fő maradt jelenleg, akik a gazdasági szervezet alkalmazottai,pénzügyi és részben munkaügyi (ez utóbbit végzettség nélkül) látják el.

A Klebesberg intézményfenntartó és a tankerületek megalakulása után a tankerület vette át az intézményünket érintő munkaügyi feladatokat. Létszámhiányra és megnövekedett feladatellátásra hivatkozva immár több mint egy éve az intézményünk végzi az alkalmazottak átsorolását, kinevezését stb. a tankerület helyett!
Az intézményvezető számtalan jelzése ellenére - miszerint intézményünkben ennek a feladatnak az végzésre megfelelő végzettséggel rendelkező, hozzáértő munkatárs nincs - nem történik semmi, munkaügyben jártas kolléga felvételét a tankerület nem engedélyezi. Az intézményvezető a feladatot magára vállalta, az adatszolgáltatásokat ő teljesíti.

Napi szintű a konfliktusom emiatt, és sajnos igen nagy a hibázási lehetőség, itt a pedagógus és közalkalmazott kollégák besorolásáról, pótlékáról és jelenleg a pedagógus életpálya modell miatti besorolásról van szó, azaz pénzbeli juttatásokról.
Én ezt szakmai hozzáértés nélkül felelősséggel felvállalni nem tudom.

A kérdésem az lenne, hogy az intézményvezető kötelezhet-e engem, munkaügyi végzettség nélkül (sosem volt az iskolatitkár feladata ez) minisztériumi, állami szintű adatbázisok feltöltésére, munkaügyi anyagok elkészítésre?

Válaszát megköszönve üdvözlettel

Gyuszu # 2014.01.23. 10:40

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy határozott idejű munkaszerződés leteltét követően, maximum mennyi ideig lehet még (törvény adta keretek között) meghosszabbítani a munkaviszonyt, amennyiben kizárólag csak határozott időben kívánja foglalkoztatni a munkáltató az adott munkavállalót?
Illetve jogszabályilag hol találok erre konkrét rendelkezést?

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.01.23. 15:13

Mt. 192. § (2) A határozott idejű munkaviszony tartama az öt évet nem haladhatja meg, ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott tartamú munkaviszony tartamát is.

zöldségleves # 2014.01.23. 16:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen lépéseket lehet tenni a következő helyzetben:
Egy amerikai cégnél dolgozik az unokám három műszakban.
Dolgoztatták úgy is, hogy 12 órát lehúzott este 10-től reggel 10-ig és másnap délután 2 órára ismét vissza kellett mennie még egy 8 órás műszakot ledolgoznia.
Nem csoda, hogy az egészségére ment. Így most nagyon beteg, de még így is dolgozott 3 héten keresztül állandó éjszakai műszakban, mig végül teljesen leesett a lábáról. Bejelentette, hogy nem tud bemenni és elmegy az orvoshoz, aki valószínüleg betegállományba veszi.
A főnökének a válasza az volt, "ha ezt megteszi ki fogja rúgni"
Ezen felül nem számolták el az éjszakai pótlékait, a túlórákat, mert kevesebbet keresett mint mikor 8 órát dolgozott.
Kérem adjon tanácsot hova lehetne fordúlni és ezt a vállalatot megbünetni!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.23. 16:54

Munkaügyi felügyelőség. Csak aztán találjanak is valamit.

barca53 # 2014.01.24. 08:37

Üdvözlet!

Engem az érdekelne ha egy BT.-nél vagyok 10 éve ( amúgy a munkaviszonyom 46 év) és elmennék nyugdíjba mikor ez lehet a munkáltatónak kell van-e felmentési kötelezettsége velem szemben miután a munkaviszonyomat meg kell majd szüntetni ha szeretnék nyugdíjba menni

szíves választ várva, üdvözlettel? M. István