passzív táppénz


baliangi # 2010.05.26. 09:50

Voltam bent de a hölgy nem tudott nekem erre választ adni hol tudok rájuk kérdezni, ahol konkrét választ is kaphatok

Dödölle1 # 2010.05.26. 14:40

baliangi 2010.05.26. 11:50

Üdvözlök mindenkit!!!

Azzal a kéréssel fordulok, hogy 2010,05,21.-ével közös megegyezéssel megszünt a munkaviszonyom 2010,05,21,–én lementem a körzetihez, de ő sajnos továbbképzés miatt nem volt ott, így az ünnep után mentem le hozzá /szombat,vasárnap, hétfőn/ nem tudtam menni hozzá , így csak a tegnapi nappal (2010.05.25)vett fel táppénzre az lenne a kérdésem ilyen esetben, mivel az ünnep közbeszolt jogosult vagyok-e passzyv táppénzre.2001-től dolgoztam itt, hol kell leadnom a táppénzespapírt tb kifizetőhely volt és meddig fizeti a volt munkáltató a táppénzt
Voltam bent de a hölgy nem tudott nekem erre választ adni hol tudok rájuk kérdezni, ahol konkrét választ is kaphatok

Válasz:
Nem, mivel csak az jogosult táppénzre akit a mviszony megszűnését követő 3 naptári napon belül táppénzre vettek.

Megoldás: Az orvosnak az Ebtv-ben rögzített lehetősége hogy a keresőképtelenséget 5 nappal a beteg megjelenéstől visszamenőleg igazolja. Ha tehát 21-én megjelentél haladéktalanul kérni kell a háziorvost, hogy a keresőképtelenséget ne 25-től, hanem 21-től igazolja.

Megjegyzem: A háziorvos köteles az ANTSZ által jóváhagyott időben rendelni, esetleges elfoglaltsága esetén helyettesítésről gondoskodni....

Az orvosnak a fentiek lehetősége, de nem kötelessége.

Az orvos keresőképtelenséggel kapcsolatos döntése ellen az ORSZI-hoz lehet fordulni.

Az orvosi igazolásokat a munkáltató TB kifizetőhelyi ügyintézőjének kell leadni a már átvett TB igazolványoddal együtt, aki ezen okmányokról köteles átvételi elismervényt adni.

Amennyiben csak a 4. napon vettek táppénzes állományba nem elég azt közölnie, hogy nem vagy jogosult táppénzre, hanem arról köteles alakszerű közigazgatási (elutasító) határozatot hoznia.

A kifizetőhely fizeti a munkaviszony megszűnése esetén is a táppénzt méghozzá a keresőképtelenség teljes tartamára, legfeljebb azonban 30 napig, feltéve, hogy az előzmények figyelembevételével volt legalább 30 nap folyamatos biztosításod.

Szomorú, ha a TB ügyintéző ezen alapvető kérdésekre sem tudja a választ.... a cégvezetés helyében az általad hivatkozott kolléganő fizetését 20%-al csökkenteném akkor talán megtanulná a munkájához szükséges alapvető szabályokat..... ilyen hiányos ismerettel nagy felelőtlenség kifizetőhelyi TB ügyintézőként alkalmazni....

További kérdéseiddel javasolom a REP PEEO Osztályvezetőjét megkeresni.

kmeli # 2010.05.28. 17:17

Kedves Szakértő!

2010. május.03 -án közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom, és én május 4. -én megjelentem a háziorvosomnál kérve őt, hogy vegyen passzív táppénzes állományba, ami meg is történt. Május 26 -án beküldtem a háziorvostól kapott táppénzes papíromat a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz, azonban ma visszaküldték az egészet, hogy csatolja a téppénzes papíromhoz foglalkoztatói igazolást.
Sajnos mivel jelenleg nincs munkaviszonyom milyen foglalkoztatói igazolást küldjek? Kihez forduljak segítségért? Akkor én nem vagyok passzív táppénzre jogosult?
Segítségét előre is köszönettel:
Meli

nandy # 2010.05.29. 11:52

A REP-nek igaza van, a volt munkáltatóddal kell felvenned a kapcsolatot, ők fogják beadni a táppénz igénylésedet.

Lehetőleg tértivevényes levélben küldd el a munkáltatónak, hogy legyen nyoma.

mano123 # 2010.06.09. 08:47

Kedves Nandy!

Sajnos nemrégiben volt 1 igazolatlan napom (ami szerintem jogszerűtlen volt de ez 1 másik topic lesz)4 éve vagyok egyébként a cégnél de szeretném elhagyni a céget minél előbb . Az lenne az 1. kérdésem hogy ebben az esetben is jár e nekem a passzív táppénz?
2. kérdésem hogy a táppénz 1 hónapos megkapásához tényleg betegség szükséges vagy a háziorvos e nélkül is felvesz tápénzre?

köszönöm a választ előre is!

Dödölle1 # 2010.06.09. 10:21

mano123
kérdésem hogy a táppénz 1 hónapos megkapásához tényleg betegség szükséges vagy a háziorvos e nélkül is felvesz tápénzre?
Sajnos nemrégiben volt 1 igazolatlan napom (ami szerintem jogszerűtlen volt de ez 1 másik topic lesz)4 éve vagyok egyébként a cégnél de szeretném elhagyni a céget minél előbb . Az lenne az 1. kérdésem hogy ebben az esetben is jár e nekem a passzív táppénz?
mano123

Válasz:

1. Táppénz -főszabály szerint- a keresőképtelenség tartamára jár.

Az Ebtv. szerint keresőképtelen:

44. § Keresőképtelen,

  1. aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni;
  2. aki terhessége, illetőleg szülése miatt nem tudja munkáját ellátni, és terhességi-gyermekágyi segélyre nem jogosult;
  3. az anya, ha kórházi ápolás alatt álló egyévesnél fiatalabb gyermekét szoptatja;

d)

  1. az a szülő, nevelőszülő és helyettes szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja;
  2. aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  3. akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.

Fentiekből látható, hogy jogszerűen a háziorvos betegség nélkül nem vehet keresőképtelen állományba.

Sajnos azonban -némi paraszolvencia ellenében-, a gyakorlatban mégis megtörténik.

Többnyire az az indok, hogy a munkahely elvesztése lelkileg nagyon megviselte a volt munkavállalót, illetve majdnem mindenkinél van olyan betegség, ami egy rövidebb ideig tartó keresőképtelenséget megalapoz, vagy pl. ez idő alatt elmegy kivizsgáltatni egy olyan betegséget, ami eddig is megvolt és amire eddig, munka mellett nem volt ideje.

2. A táppénz jogosultság -ellentétben az álláskeresési járadékkal- nem függ a munkaviszony megszűnésének/megszüntetésének a módjától, azaz indokolt keresőképtelenség esetén akkor is jár , ha a dolgozó mond fel.

Meligréti # 2010.06.18. 11:42

A férjem munkaviszonya 2009. 05. 04-n szűnt meg - öt év után, utána 45 nap passzív táppénz, majd 4 hónap munkanélküli jött. Utána csatlakozott a kft-nkhez - nem alkalmazott. jan 1-től ápr. 30-ig volt munkája majd utána 30 napig volt passzív táppénzen. A kérdésem, hogy a munkanélküli beleszámít-e a 2009 évi 180 napba, hogy most ne a minimálbér után kapja meg a passzív táppénzt???

Szabiee # 2010.06.21. 14:29

Tisztelt Szakértők!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy igénybe vettem (nem alaptalanul) 2010. május 31.-vel kezdődően a passzív táppénzt előreláthatólag 30 napra.
A munkaviszonyom aznap (2010. május 31.) szűnt meg (elvileg határozott időtartamra szólt, 2010 jan. 20 - május 31-ig). Én aznap mikor felmondtak elmentem a háziorvoshoz és ő beutalt egy szakrendelésre, ennek fejében elkezdett kiírni passzív táppénzre. A munkáltató felől kaptam egy hívást hogy most (Jún. 21) nem tudnám-e visszamenőleg június elsejére módosítani a passzív táppénz kezdési időpontját, mert a könyvelők nem, vagy csak nagy nehézséggel tudják a passzív táppénzem intézni. Tudni kell hogy a cég nem túl fer módon iratott alá velem határozott időre munkaszerződéseket amelyekből nem kaptam meg az utolsó példányt ami 2010 május 1- 2010 szept. 30-ig szólt. Ezért nekik nem létezik májusra szólóan csak ez a példány (ha nem semmisítették meg), magyarul szept. 30-ig kötelesek lennének fizetni az alap munkabérem.
A kérdéseim ez alapján a következőek lennének:

Miért kellene nekem módosítani a passzív táppénzem kezdési időpontját? (május 31- ről június 1-re)

Mi van ha én ezt nem teszem meg? A munkáltató eléggé elbánt velem, az ő dolgát nem akarnám megkönnyíteni ezzel...

Attól még jár a passzív táppénz hogy május 31.-én még munkaviszonyban voltam, de aznap már kértem a passzív táppénzt?

Egyáltalán miért kérhették ezt tőlem? (nekik kell fizetni pluszban valamit?)

Még egyszer, nincs érvényes munkaszerződésük (nekem sincs) május hónapra, csak nekem van a felmondólevél ami határozott időtartamra (2010.jan. 20 - 2010.máj.
31-ig szól)

Válaszukat előre is köszönöm, ha nem volt valami világos, szívesen válaszolok a kérdésekre.

Szabolcs

végrehajtó1 # 2010.06.21. 15:36

Nekem kicsit zavaros a leírás.Ugyanis ha határozott idejű a szerződés akkor az utólsó nap megszünik a munkaviszony és nem kell felmondani.
A másik ha 05.31.-én van az utólsó munkanapod akkor arra a napra "rendes" táppénz jár.Csak azt követő napra jön ap.táppénz.Módosítanod ezt nem kell mert azt a munkáltatónak tudnia kell amit leírtam.Tehát nem azért passziv egy táppénz mert a háziorvos azt írja rá hanem azért merta munkaviszony megszünése utáni 3 napon belül lettél beteg.

nandy # 2010.06.21. 15:56

A keresőképtelenség első napjára betegszabadság jár (ha még nem merítette ki az évben), ezt egy bérszámfejtéssel foglalkozó könyvelőnek tudnia kellene!

Visszamenőleg nem is lehetséges módosítani az orvosi igazolást...

Szabiee # 2010.06.21. 16:46

Köszönöm a válaszokat!

Magyarul azért hívtak a munkáltató részéről hogy változtassam meg a dátumot június 1-re, mert meg akarja spórolni az arra a napra járó rendes táppénzemet?

És utána (Jún. 1.) akkor automatikusan "átmegy passzívba", azaz a REP fizeti?

Dödölle1 # 2010.06.22. 06:26

T. Szabiee!

Az előző hozzászólók lényegében megválaszolták a kérdést. Tekintettel a részemre küldött e-mailban kértekre az alábbiakkal egészítem ki. ------------
A kérdéseim ez alapján a következőek lennének:

Miért kellene nekem módosítani a passzív táppénzem kezdési időpontját? (május 31– ről június 1-re)

Válasz: Nem kell módosítani, de ahogy nandy jelezte -tekintettel a háziorvos által a REP felé már leadott heti jelentésre- azon ha az orvos akarna, akkor sem tudna jogszerűen időpontot módosítani.

Mi van ha én ezt nem teszem meg?

Válasz: Semmi. A volt foglalkoztató köteles a hatályos jogszabály szerint, a leadott orvosi igazolások adattartalmát figyelembe véve eljárni.

Attól még jár a passzív táppénz hogy május 31.-én még munkaviszonyban voltam, de aznap már kértem a passzív táppénzt?

Válasz: Igen, azzal hogy "P" táppénznek a munkaviszony megszűnését követő naptól folyósított táppénz ellátást nevezik. (Ahogyan az előző hozzászólók is jelezték amennyiben 2010-ben a 15 munkanap betegszabadságot még nem merítetted ki, úgy 2010.05.31-re betegszabadságos bér illet meg (ez a távolléti díj 70%-a, amit a munkáltató fizet és amely után a járulékokat is ugyanúgy köteles megfizetni, mint a munkabér után, azonban 2010.01.01-től a "P" táppénzt az "E" alapból finanszírozzák, ezen ellátás után a munkáltatónak fizetési kötelezettsége (értsd: táppénz 1/3 fizetési kötelezettsége) nem áll fenn.

Egyáltalán miért kérhették ezt tőlem?

Válasz: Nem tudom, ezt talán tőlük kellett volna megkérdezni akkor, amikor felhívtak.

Még egyszer, nincs érvényes munkaszerződésük (nekem sincs) május hónapra, csak nekem van a felmondólevél ami határozott időtartamra (2010.jan. 20 – 2010.máj.
31-ig szól)

Válasz: Ahogyan vh1 fórumtársunk jelezte a határozott idejű munkaviszony -jelen esetben 2010.05.31-én- autómatikusan, minden "felmoddólevél" kiállítása nélkül megszűnik, amire Te hivatkozol, az valószínűleg határozott idejű munkaszerződés. Javasolom azonban megmutatni egy joghoz értő ismerősnek, illetve ha megkéred a TB-re vonatkozó részen túl a REP PEEO Osztályvezetője is készséggel segít az alapvető munkajogi kérdésekben történő eligazodásban.

Bővebben lásd visszafelé a 13. hozzászólás végén leírtakat.

tike79 # 2010.06.23. 15:32

Sziasztok,
sajnos táppénzre kellett mennem, mert meglehetősen beteg vagyok/voltam. A cégemnél a héten van a bérszámfejtés. A kérdésem a következő lenne: megteheti a cégem azt, hogy addig nem számolja el a táppénzen töltött időmet, amíg nem adom le a táppénzes papírt (jelentettem nekik, hogy beteg vagyok és a doki kiírt). Előre is köszönöm a választ! Tike

végrehajtó1 # 2010.06.23. 15:37

igen ha nem adod le nincs mit elszámolni

zenész # 2010.07.01. 07:34

Tisztelt Szakértők!
SOS szeretném megtudni azt, hogy 3 éves közalkalmazotti (tanítói) munkaviszony közös megegyezéssel történő megszünése után igénybe vehető-e most a passzív táppénz, ha az iskola előre kifizette az ez évre járó 21 nap szabadságot? Június 28-án szűnt meg a munkaviszony, ezért gondolom, hogy sürgős a cselekvés, ha most lehet igénybe venni a passzív táppénzt és nem a 21 nap lejárta után. Előre is köszönöm a segítséget!

zenész # 2010.07.01. 07:34

Tisztelt Szakértők!
SOS szeretném megtudni azt, hogy 3 éves közalkalmazotti (tanítói) munkaviszony közös megegyezéssel történő megszünése után igénybe vehető-e most a passzív táppénz, ha az iskola előre kifizette az ez évre járó 21 nap szabadságot? Június 28-án szűnt meg a munkaviszony, ezért gondolom, hogy sürgős a cselekvés, ha most lehet igénybe venni a passzív táppénzt és nem a 21 nap lejárta után. Előre is köszönöm a segítséget!

nandy # 2010.07.01. 10:19

Táppénz csak akkor jár, ha keresőképtelen vagy, és nem te döntöd el, hanem az orvos.

nandy # 2010.07.01. 10:20

Bővebben:

Ha beteg vagy, nem azt kell méricskélni, hogy jár-e táppénz vagy sem, hanem el kell menni az orvoshoz, hogy kiderítse, mi a bajod, felírja a szükséges gyógyszereket, és kiadja a keresőképtelenségról szóló igazolást.

Ha nem vagy beteg, nem kell orvoshoz menni. :)

végrehajtó1 # 2010.07.01. 10:25

zenész

De hogy a kérdésed is választ kapjon:a munkaviszony megszünését követő 3 napon belül vetesd magad passzívtáppénzre.A szabi kifizetésének ehhez semmi köze.

nandy # 2010.07.01. 11:49

A kérdésére a válasz:

/Dödölle korábbi hozzászólásából/

1. Táppénz -főszabály szerint- a keresőképtelenség tartamára jár.

Az Ebtv. szerint keresőképtelen:

44. § Keresőképtelen,

a.aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni;
b.aki terhessége, illetőleg szülése miatt nem tudja munkáját ellátni, és terhességi-gyermekágyi segélyre nem jogosult;
c.az anya, ha kórházi ápolás alatt álló egyévesnél fiatalabb gyermekét szoptatja;
d)

e.az a szülő, nevelőszülő és helyettes szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja;
f.aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
g.akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.
Fentiekből látható, hogy jogszerűen a háziorvos betegség nélkül nem vehet keresőképtelen állományba.

zenész # 2010.07.02. 13:05

Köszönöm a válaszokat. Nem pont a passzív táppénzzel függ össze, de azért megkérdezném: létezik valamilyen türelmi idő, ami a közalkalmazotti munkaviszony megszünésétől az új munkaviszony megkötéséig tart? Gondolok itt a szolgálati időre, illetve a biztosítottságra. Valami 60, vagy 90 napról hallottam, de nem tudták pontosan elmondani nekem. Leírná ezt valaki, aki ért hozzá? Előre is köszönöm!

Dödölle1 # 2010.07.02. 18:59

zenész
Létezik valamilyen türelmi idő, ami a közalkalmazotti munkaviszony megszünésétől az új munkaviszony megkötéséig tart? Gondolok itt a szolgálati időre, illetve a biztosítottságra. Valami 60, vagy 90 napról hallottam, de nem tudták pontosan elmondani nekem. Leírná ezt valaki, aki ért hozzá? Előre is köszönöm!

--
Nem tudom, hogy mire gondolsz?

A közalkalmazotti jogviszony megszűnését követő nappal új munka, közalkalmazotti, ill. köztisztviselői stb. jogviszonyt létesíthetsz minden türelmi idő nélkül.

Egészségbiztosítási szempontból a jogviszony akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs.

Egészségügyi szolgáltatásra a munkaviszony megszűnését követően 45 napig jogosult vagy, ez idő alatt ha nem létesítesz új biztosítási jogviszonyt, akkor sem kell eü-i szolgáltatási járulékot fizetni.

Nyugdíj szempontjából -főszabály szerint- a munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban stb. eltöltött idő számít szolgálati időnek, a két jogviszony közötti idő, amikor nem állt fenn a biztosítás nem ismerhető el szolgálati időnek.

Tekintettel arra, hogy Te magad sem tudod, hogy mit szeretnél kérdezni ettől többet nem tudok segíteni.

zenész # 2010.07.03. 07:07

Köszönöm a választ Dödölle1! Nem tudtam pontosan kérdezni, de Te pontosan arra válaszoltál ami érdekelt!

summoning # 2010.07.03. 09:44

Tisztelt szakértők!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:

Pedagógusként dolgoztam határozott idejű szerződéssel egy iskolában június 30-ig. A szerződésem lejárta előtt balesetet szenvedtem, és táppénzre kerültem. (A szerződés lejárta előtt 6 nappal). A táppénz ideje alatt tudtam meg, hogy a szerződésemet nem hosszabbítják, mert szeptembertől a kolléga akit helyettesítettem visszajön szülés után. Így 30-án megszűnt a munkaviszonyom. 1 év 5 hónapot dolgoztam az iskolában.

Az orvos a felépülésemre való tekintettel még 1-2 hetet tud táppénzen tartani, de szerinte ha a munkaviszonyom megszűnt érdemesebb munkanélkülire mennem, és ott álláskeresési segélyt kérnem.

Augusztustól 23-tól szerencsére lesz új állásom egy másik iskolában, addig kellene "kihúznom" valahogy.

Úgy tudom, a táppénz átvált un. passzív táppénzre, a szerződés lejárta után.

Azt olvastam, hogy 2 éves biztosítási jogviszonyhoz van kötve az, hogy a fizetésem 60%-át kaphassam passzív táppénzen, amúgy csak 50%). Mivel én pályakezdő vagyok, ezért nincs (vagy legalábbis nem vagyok benne biztos, hogy van) 2 éves FOLYAMATOS biztosítási jogviszonyom. A főiskola után egy évig nem volt munkám, és csak fél évet kaptam munkanélküli segélyt (gonolom addig voltam TB biztosított is.)

A álláskeresési segély pedig az elmúlt 4 negyed év bruttó fizetését alapul véve a fizetés 60 %-a.

Sajnos nekem minden fillér számít, így nem mindegy, hogy 50%, vagy 60%-os részét kapom a fizetésemnek.

Senki nem tudja megmondani, hogy mi a legjobb az én esetemben.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy tartson még a doki táppénzen, vagy a fent leírtak alapján jobban járok, ha augusztusig regisztráltom magam inkább a munkanélküli központban?

Előre is köszönöm!

S.

nandy # 2010.07.05. 08:04

Mivel a munkaviszonyod megszűnt, ezért július 1-jétől 30 napig ún "passzív" táppénzre vagy jogosult.

Azt jó lenne tudni, hogy mikor kezdődött a munkaviszonyod, és előtte pontosan mikor kaptál álláskeresésit.