GYED, GYES, munkaviszony?


almostsaint # 2011.03.25. 11:57

Tisztelt Szakértő!

Segítségét kérném az alábbiakban:

Cégemnél 13 hónapot dolgoztam, majd elmentem szülési szabadságra, jelenleg gyeden vagyok másfél éves kisfiammal. 2012.jan.9-én tölt9 be a két éves kort, akkor tudnék visszamenni dolgozni, de időközben telefonon értesültem arról hogy a cég felszámolás alatt áll. Kollégáim már megkapták a hivatalos értesítést a felszámolásról, ill a szabadságok..egyéb járandóságok kifizetésének módjáról.
Kérdésem az lenne, hogy mivel én gyeden vagyok, kell-e engem is értesítsenek a felszámolásról ill, a szabadságaimat kötelesek-e kifizetni.

Köszönettel

Enikő21 # 2011.03.25. 15:11

Tisztelt Szakértő,

Szeretnék segítséget kérni az alábbiakra:
Több, mint 10 éves munkaviszony után szülési szabadságra mennék nyártól, munkavállalóm felé előzetesen jeleztem, hogy gyermekem 1 éves korában szándékozom visszatérni a munkába.
Kérdésem lenne, hogy kell-e erről írásban is nyilatkoznom a munkáltató felé?
Alkalmazhatnak-e a pozíciómra ez időre újonnan és határozatlan idejű szerződéssel felvett munkavállalót?
Előre is köszönöm!

nandy # 2011.03.26. 09:30

Nem kell külön nyilatkozni arról, hogy meddig szeretnél otthon maradni, de azért érdemes, hogy a munkáltató is tudjon úgy szervezni.

Amíg te távol vagy, felvehet helyetted mást, akár határozatlan idejű szerződéssel is.

diesel333 # 2011.03.27. 14:21

Üdvözletem!

Jelenleg 8 órában dolgozom a munkahelyemen, emellett kapom a gyest, mert tartósan beteg a gyermekem. Nem is ezzel van probléma. A főnököm nemrég bejelentette, hogy csak szeptember végéig tud alkalmazni. Az lenne a kérdésem, hogy van e védettségem a tartósan beteg gyermek miatt, mert úgy hallottam, hogy igen. (Egy kolléganőmet először elbocsátották, majd vissza is vették a beteg gyerek miatt) Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel: diesel333

muslinca # 2011.03.28. 14:01

Tisztel Szakértő!

2006 májusa óta dolgozom a munkahelyemen, és 2 éve gyeden vagyok, ami most fog lejárni májusban.
A munkahelyem telephelye, ahol dolgoztam gyed alatt megszűnt, és csak a központ működik.
A központ Budapesten, ahol pedig én dolgoztam Veszprém mellett van.
Gyed után szeretnék eljönni a cégtől, hogy munkát a keressek, mert a gyes-t nem tudjuk vállalni. A cégemtől azt az információt kaptam, hogy nem mondhatnak fel sem rendes felmondással, sem közös megegyezéssel, mivel a gyermekem még nincs 3 éves. Csak én mondhatok fel, de ekkor viszont elbukom a végkielégítést.
Ez nagyon övön aluli, mivel ebből az összegből szerettem volna kisautót venni, hogy később el tudjak járni dolgozni.

Nem tudom mitévő legyek.

A másik, hogy olvastam, hogy a védettség időszaka alatt nem változtathatják meg a telephelyet, és a munkakörülményeket a gyermek 3 éves koráig, illetve ha nem tudnak hasonló munkafeltételeket teremteni (esetemben kizárt hiszen nagyon messze van) akkor állásidőt kell fizetni erre az időre.
Szeretném tudni, hogy ez rám is vonatkozik-e?
Munkaszerződésemben a munkavégzés helyeként a megszűnt telephely van feltüntetve.

Reménykedem a számomra pozitív válaszban, hiszen elég nagy gond, hogy nincs már meg a munkahelyem. Bízom a jogban, hogy nem hagyja, hogy pont a védettség miatt húzza a rövidebbet egy kismama.

Köszönettel: Muslinca

evikir # 2011.03.31. 08:16

Tisztelt szakértők!

Jelenleg GYES-en vagyok( 2011 decemberig), mennék vissza dolgozni, de a munkaköröm időközben megszűnt. A munkáltató jelenleg nem tud más munkát adni. Lenne egy másik munkahelyen egy állás.
Kérdésem a következő:
Próbaidő alatt is fel kell már mondanom az előző munkahelyemen vagy elég akkor, ha már biztos, hogy felvesznek az új munkahelyre?
Válaszukat előre is köszönöm.
evikir

almus # 2011.04.05. 19:35

Tisztelt Szakértők!
Gyes mellett 2011.április 1-től 6 órás munkaviszonyban dolgoznék, másfél éves kisbabám mellett.(heti 30 óra) Igen ám, de korábban heti 36 órás munkaviszonyom mellett 1 szellemi foglalkozásra bejegyzett evás vállalkozásom is van. Segítenének nekem, hogyan férnek meg egymás mellett a fenti viszonyaim? Egyik üti a másikat?
Válaszukat várva
köszönettel almus

almostsaint # 2011.04.12. 14:52

Sziasztok!

Érdeklődnék, ha felszámolják a cégemet mialatt én itthon vagyok GYED-en akkor, hogyan hajthatom be rajtuk a bent marad szabijaimat..ill. kötelesek-e kifizetni?
Köszönöm. Üdv.

PEszter80 # 2011.04.16. 14:23

Tisztelt Szakértők, jelenleg GYED-en vagyok itthon másfél éves kislányommal. Terveim szerint (ha időközben nem jön kistestvér) szeptembertől újra szeretnék dolgozni a munkahelyemen.
Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi szabadság jár nekem, ami összegyűlt ezalatt az idő alatt? A kislányom 2009. október 5-én született, én már ebben az évben is megtartottam 18 nap szabadságot, nem vettem ki, mert szándékosan akkorra tartogattam, amikor visszamegyek majd dolgozni. Én 1980. február 3-án születtem, 31 éves vagyok. A munkáltatóm ezt az összegyűlt szabadságot köteles kiadni nekem a munkavállalásom elején?
Másik kérdésem pedig, ha esetleg ezalatt a pár hónap alatt kisbabát várnék újra, és már nem mennék vissza dolgozni szeptembertől, akkor a GYED lejárta után milyen összeget fogok kapni?
Köszönettel: Eszter

Mucus74 # 2011.04.17. 12:05

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem az lenne, hogy ha próbaidő alatt terhes lennék a munkáltató felmondhat-e?
Köszönöm a választ!

Kiscsillagvirág # 2011.05.10. 07:55

Kedves Nandy!

Június 11-én lejár a Gyedem.(júliusban kapom az utolsót) Szeretném kivenni a szabadságomat. Ha júliusban kiveszem akkor augusztusban kapom a "fizumat" ezt jól tudom? Ugyanúgy van , mintha állományban lennék még? De a munkáltatóm megszüntette a munkakörömet. Attól függetlenül neki ki kell fizetni a szabijaimat? Mit tudok csinálni ha nem akarja kifizetni? És egyáltalán mit tudok csinálni, hogy dolgozhassak nála, mivel a munkakörömet megszüntette. Jól tudom hogy a gyermek 3 éves koráig köteles foglalkoztatnia?

Előre is köszönöm a válaszát!

pazs # 2011.05.10. 08:03

Mucus74: nem mondhat fel, de indokolás nélkül egyoldalúan megszüntetheti a munkaviszonyodat, a rendes felmondás elleni védelmek nem védenek a próbaidő alatti megszüntetés ellen.

Kiscsillagvirág: igen, igen, nem (ki kell adnia, kifizetni csak a munkaviszony megszűnésekor lehet), semmit (mert ugye nem is fizetheti ki), és végül igen, jól tudod. Írj neki tértivevényes levelet, hogy X dátumtól megszünteted a fizetés nélküli szabadságodat és munkába állsz, adja ki a szabadságodat és tájékoztasson, melyik nap kell munkába állnod. Aztán aznap menj be dolgozni és amíg írásba nem adják, hogy fel vagy mentve a munkavégzés alól, maradj ott.

nikoca0524 # 2011.05.27. 07:31

T.Szakértő!

Babát tervezünk,de GYED-et kívánom megigényelni,de pontos információt erről még nem találtunk,hogy mennyi munkaviszonynak kell lennie elötte?A munkaviszonynak ha volt eddig,egy munkahelynek kell lennie,hogy elérje a napokat,vagy összesen? Most fogok kezdeni a munkahelyemen,és számolgattuk,hogy lehet ugy csinálni,hogy mennyit dolgozzak egy helyen,hogy igénybe tudjam venni a GYED-et..

Móni1111 # 2011.07.06. 06:22

T.Szakértő!

Segítségüket szeretném kérni! 2011március óta vagyok gyesen.Szeptembertől gyes mellett szeretnék visszamenni 6órában dolgozn.Már jeleztem a munkahelyemen.kiszámolták nekem hogy 43nap szabadság jár amit ki kell vennem elötte. Ez rendben is van.Holnaptol kellenne elkezdeni a szabadságot.A kérdésem ahozz kapcsolodna .hogy ezt a 43nap szabadságot a 6órás bérnek megfelelő összeggel akarják elszámolni.nem értem miért. Igaz szeptembertől nem 8 órába hanem 6-ba megyek visszza de ez a 43nap az elmult 2évre vonatkozik.Ráadásul azt kérték .írjak egy kérvényt hogy a holnapi dátummal foglalkoztassanak 6órába.Nem értem!! érdésemre azt válaszolták nem fizethetik ki azzal a bérrel amivel eljöttem .mert gyes mellett veszem ki a szabadságot.Ráadásul nem abba a pozícíoba vesznek vissza ahonnan eljöttem.Előre is köszönöm válaszukat! F.Mónika. Móni111

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 07:39

Nagyjából igaz. A gyes mellett nem dolgozhatsz hat teljes munkaidőben, és ez vonatkozik a fizetett szabadságra is. (A fizetett szabadság alatt ugyanis már foglalkoztatva vagy, csak nincs munkavégzési kötelezettséged.)
A munkakört viszont nem lehet egyoldalúan módosítani; bár átirányításra lehetőség van.

tiholiom # 2011.07.18. 14:08

Tisztelt Szakértők!
Pedagógus vagyok, Gyed után venném ki a felgyűlt szabadságaimat. A munkáltatóm a 2010.évi 46 napból 31-t akar kiadni, a többit visszatartani, azzal az indokkal, hogy 15 nappal rendelkezhet. Felvetése szerint be akar rendelni dolgozni erre a 15 napra, majd utána kiadni a szabadságokat. Ez aggályos jogilag számomra, nem mellesleg a bölcsődei beszoktatás idejében történne mindez.
A többi aktívan dolgozó kollégám a 46 napot veszi ki éves szinten, ezt a visszatartást a tavalyi évtől vezette be a munkáltatóm a gyeden, gyesen lévő anyukákkal. Korábban nem alkalmazta...
Jogszerű ez így?
Fogadjam el döntését vagy tudok fellebbezni, érvelni vmivel ez ellen?

Mivel munkáltatóm e reagálása is azt jelzi, hogy mindent megtesz azért, hogy a munkába való visszatéréstől eltérítsen, felmerült bennem a Gyes mellett más munkahelyen való részmunkaidejű munkavállalás, az eredeti munkahely megtartása mellett. Úgy olvastam ez lehetséges. Kérdésem: mi a módja ennek? Van-e bejelentési kötelezettségem vagy egyéb teendőm a főállás felé? A főállás engedélye szükséges-e?
Előre is köszönöm a választ!

bami30 # 2011.07.18. 19:19

Tisztelt Szakértők!

Köztisztviselőként dolgozom egy okmányirodában, mint irodavezető. Két diplomám van, valamint két nyelvvizsgám, amihez a köztisztviselői törvényben meghatározott bért meg is kaptam 2003 óta. Most a Polgármesteri Hivatal rossz anyagi helyzetre hivatkozva megszorító intézkedésként vissza akar sorolni középfokú bérbesorolásba, mivel a munkaköröm betöltéséhez a törvényben középfokú végzettség van előírva.

Kérdésem az lenne, megteheti-e ezt a hivatal vezetése, köztisztviselőt hátrányára visszasorolhatja-e bérét illetően?

Várom válaszukat

Tisztelettel

bami30

bandyka # 2011.07.19. 09:03

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg gyesen vagyok jövő év márciusáig.
A jelenlegi munkahelyemen 10 éve dolgozom már, határozatlan munkaszerződésem van.
Mindig is 8 órában dolgoztam, a szabadságaimat idén októbertől fogom kivenni. Arra az időre le kell majd mondanom a gyesről, mivel 8 órás a szerződésem.Utána újra igényelhetem a gyest, és 6 órában fogok dolgozni.

A kérdésem az lenne, hogy ha átmennék egy teljesen más munkahelyre, akkor mennyi felmondási időt kellene ledolgoznom?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.19. 11:19

Semennyit, ha még a fizetés nélküli szabadság ideje alatt mondasz fel, illetve, ha a felmondási időre ismét fizetés nélküli szabadságot veszel igénybe.

bandyka # 2011.07.19. 13:31

Tisztelt KBS!

Nagyon köszönöm a gyors választ, de én nem fizetés nélküli szabadságon leszek, hanem a gyed / gyes ideje alatt felgyülemlett szabadságokat fogom kivenni.
És ez gondolom fizetett szabadságnak tekinthető.
Ha ez letelik, akkor 10 év munkaviszony után mennyi lenne a felmondási idő?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.19. 13:49

Nem értetted, amit írtam.

bandyka # 2011.07.19. 15:19

Nagyon köszi, bocsánat kapkodtam...
Igen értem, vagyis gyes = fizetés nélküli szabadság.

Viszont lehet, hogy a gyes lejárta után tudnék csak az új munkahelyre felvételt nyerni, ezért akkor már elképzelhető lenne a felmondási idő.
Persze gondolom ez függne attól is, hogy milyen formában szűnne meg a munkaviszonyom a jelenlegi munkáltatómnál.(közös megegyezés vagy rendes felmondás az én részemről illetve, hogy a munkáltatóm eltekint-e majd a felmondási idő letöltésétől)

eszterxx # 2011.07.20. 19:40

Tisztelt Szakértő!

A 2011.augusztus 1-ével kapcsolat MT változásaival kapcsolatban lenne kérdésem. Jelenleg gyeden vagyok, 2010.05.31-én született a gyermekem. Ősszel tervezek visszamenni dolgozni, de azt a rémhírt hallottam, hogy visszamenőlegesen is érvényes az MT változtatása és a fizetés nélküli szabadságnak nem az első évére, csak az első fél évére jár a szabadság. Igaz ez? és ha így van, akkor ha július 31-vel megkezdem a szabadság kivételét, akkor még a régi szabályok szerint jár a szabadság?

Azt is olvastam, hogy szabályozták, hogy mennyivel előbb kell írásban bejelenteni a foglalkoztatónak és neki mennyi időn belül van foglalkoztatási kötelezettsége. Sajnos a pontos törvényt nem találtam sehol, esetleg egy linket is tudnának küldeni, hogy hol tudom elolvasni?

Előre is nagyon köszönöm,

Eszter

nandy # 2011.07.21. 11:07

Még nincs törvénymódosítás, így válaszolni is nehéz lenne.
Az "azt hallottam, hogy..." nem igazán releváns, hisz még az utolsó pillanatban is változhat.

eszterxx # 2011.07.21. 19:58

Kedves Nandy,

Nagyon köszönöm, de a július 19-i közlönyben lett az új törvény kihirdetve, ami aug.1-én lép életbe. Ezt végre sikerült megtalálnom tegnap éjjel, csak augusztus 1-ig gyorsan kell lépnem, ha elvesztek napokat.......