GYED, GYES, munkaviszony?


Baba223 # 2011.08.17. 13:56

Tisztelt Fórum!
Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a lehetőséget. Tanácsért jártam már az oep-nél is, de ők csak konkrét születési dátumok ismeretében segítenek, nem igazán segítve ezzel a családtervezést. A kérdésem a következő lenne. Régóta folyamatos munkaviszonyom van, határozatlan idejű kinevezéssel. Kislányom 2009 novemberében született, születése előtt kb. 5 hónapig táppénzem voltam. Elég magas a fizetésem (br. 190.000), ezért a maximális gyedet kapom. Szeretnénk második gyerkőcöt, a kérdésem arra vonatkozna, hogy hogyan járok jobban, ha visszamegyek dolgozni annyi időre, hogy utána ismét magas ellátási pénzt kapjak? Amennyiben igen, úgy minimálisan mennyi időre kell hogy visszamenjek? Vagy ha nem megyek vissza, akkor mennyi lenne a tgyás és a gyed összege? Tehát milyen bér lenne az ellátás alapja. Mivel már augusztus van, és még nem vagyok terhes, így a 2. gyerkőcöt már a gyesbe szülném bele mindenképpen 2012-ben. Ha visszamegyek dolgozni, akkor mennyi szabadság kivételére vagyok jogosult? Mert úgy tudom, hogy most már nem jár meg a teljes szabadság az itthon töltött időre. Köszönöm válaszát, üdvözlettel: BARBARA

anne01 # 2011.08.16. 08:15

rafanzen,

A pénzbeli ellátások igénylésének alapvetően két feltétele van:

  • 365 nap előzetes biztosítási idő
  • aktuális biztosítási jogviszony.

Ha valamelyik hiányzik, akkor csak gyesre leszel jogosult.

rafanzen # 2011.08.15. 21:23

Kedves Szakértők!
Én egy olyan szituácíióban vagyok, hogy 1évre szóló határozott idejű munkaszerződésem van, mely januárban fog letelni. Ha most teherbe esnék, akkor május-június környékére lenne esedékes a gyerek születése. Milyen juttatásokat kapnék így, hogy a szülés pillanatában nem lenne bejelentett munkaviszonyom, viszont már több, mint 5éve folyamatosan van?!
Remélem, nem bonyolítottam túl a kérdést, válaszukat előre is köszönöm!

Vius # 2011.08.07. 10:12

Tisztelt szakértő!
Azzal kapcsolatban kérnék állásfoglalást, hogy melyik esetben "járok jobban" anyagilag, ha a TGYÁS-t a lehető leghamarabb igénylem, vagyis 28 nappal a szülés kiírt dátuma előtt, vagy ha megvárom a baba születését, és addig táppénzen vagyok.
Kisbabánk születését szeptember 22-re várjuk, és július közepe óta veszélyeztetettségi táppénzen vagyok. Augusztus 25-től lenne így jogom átmenni táppénzről TGYÁS-ra. A TGYÁS lejárta után jogosult leszek GYED-re is. Fizetésem az elmúlt három évben 150.000 Ft bruttó volt. Kérem, adjon tanácsot, hogy hogyan érdemes intéznem a dolgot. Köszönöm előre is.

tiholiom # 2011.08.06. 11:33

sajnos a főállásommal nem harmonikus a viszonyom, a főnököm ne hagyná jóvá, ebben biztos vagyok :(
a felgyűlt szabadságaimat nem akarja kiadni (tudom, hogy ez nem akarás kérdése, de mindenképpen nehéz helyzet), az éves szabadságomból (46 nap)visszatart és berendel dolgozni 15 napot, amikor még a bölcsi nem kezdődött el, ezzel némileg sakkban tart :(
járható út-e, ha korábban már bejelentett bt-s munkaviszonyban dolgoznék...?
illetve mi a a következménye, ha nem jelentem be...?
(nem szeretnék ezen a helyen felmondani, mert szeretnénk még gyereket és itt határozatlan idejű szerződésem van, de szeretnék egy ideig újra dolgozni)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.06. 05:25

Miért ne tennéd meg?

tiholiom # 2011.08.05. 23:35

kedves szakértők!
gyes mellett szeretnék más munkahelyen részállásban dolgozni (közalkalmazott vagyok). a főállásom felé mi a teendő ezügyben?
jól értem korábbi hozzászólásból, hogy be kell jelenteni és jóvá is kell hagyni? mi történhet, ha ezt nem teszem meg?

paczy # 2011.08.05. 16:55

aug 29.-től kezdődne ott a munkaviszony, addig viszont itt kéne dolgoznia, de addig még albérletet kell nézni, felköltözni és az nem 1nap.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 15:45

És milyen dátum szerepel abban a munkaszerződés-módosításban? (Gyanús nekem ez a "lényegében". Pontosan mit kell ez alatt értenünk?)

paczy # 2011.08.05. 09:22

hát lényegében igen, most nyír1házán dolgozik és pestre költözünk, de cégen belül marad.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 09:17

Nem nagyon értem: áthelyezéssel változtat munkahelyet?

paczy # 2011.08.05. 09:06

Üdv, egy kis segítséget szeretnék kérni.
Fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatban lenne kérdésem. A barátnőmmel költözni szeretnénk, ő már át is kérte magát új helyre, fel is vették, de sajnos a munkakezdés ideje csúszott 2 héttel, így fizetés nélküli szabadságot szeretne kérni, a munkaügyön meg azt mondták neki hogy azt csak meghatározott esetben (pl rokon gondozása) kérhet, költözés miatt nem. Viszont azt az infót találtuk hogy, kérhet ő is bármilyen esetben, csak akkor a munkáltatón múlik hogy engedik e vagy sem.
Ha nem engedik akkor mit tehetünk, mert ő 29-én kezd az új melóhelyen, ebben az albérletben nem maradhatunk mert jövőhéttől már ki van adva, és 2 hétre felesleges új albérletet keresni. A mostani és az új munkahely között meg van 250km.
Szóval egy kis információ kéne hogy ilyen esetben tényleg lehet-e kérni fizetés nélküli szabadságot?

Yato # 2011.08.04. 14:49

Köszönöm a segítséget, akkor megpróbálom a munkáltatóm hozzájárulását kérni!

Üdv.: Yato

Emme # 2011.08.04. 11:24

Yato

Nekem fel kellett mondanom, így elestem a végkielégítéstől, persze engem nem tudtak visszavenni és nem én nem tudtam vállalni a munkát.

nandy # 2011.08.04. 10:32
  1. kéred a jelenlegi munkáltatód írásos beleegyezését ahhoz, hogy máshol munkát vállalj.
  2. ha nem adja meg az engedélyt, valóban fel kell mondanod, hogy máshova mehess.
Yato # 2011.08.03. 16:17

Tisztelt fórumtársak!

Szakértő véleményetek kérném. 2008 májusa óta vagyok otthon a kisfiam születése kapcsán és 2011 decemberében tölti be a 3. évét. A volt munkahelyemen esélyem sincs vállalni a több műszakos munkarendet, a gyermek mellett.
Most kaptam egy ajánlatot egy 6 órás bejelentett munkára, ahol már a jövő héten kezdhetnék és el is vállalnám.
Mi a teendőm ilyenkor? Le kell előbb számolnom a munkahelyemről ahonnan eljöttem szülni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv.: Yato

darksly # 2011.08.03. 13:42

Kedves Kikk!

Köszönöm az eddigi segítségedet:)

Pillanatnyilag úgy áll a helyzetem, hogy mint orvoslátogató nem akarnak foglalkoztatni:(
Papír tologatásra akarnak vissza venni, Irodába.
Céges telefon marad, kocsi nem és természetesen az a jellegű szabadság is megszűnik, mint ami előtte volt, mint orvoslátogató. Alternatív megoldásként kínáltak 5 havi bért és viszlát.

A munkaköri leírásomra hivatkoznak.

Így nem kell nekik ki fizetni a regisztrációs díjat utánam, nem kell kocsit biztosítania, de van helyette bkv bérlet:( (már ha adnak, mert erről nem volt szó )

kikk # 2011.07.29. 07:07

darksly:
A közös megegyezéses megszüntetés alkalmával a felek szabadon állapodnak meg a megszüntetés feltételeiben, tehát ebben az esetben Neked kell "kiharcolnod" a jó feltételeket.
Azért írtam, hogy szerintem ragaszkodj a gyerek 3 éves koráig járó fizetésednek megfelelő összeghez, mivel egyébként amúgy kötelesek visszavenni és legalább a gyerek 3 éves koráig foglalkoztatni. Rosszabb feltételekkel szerintem nem érdemes aláírni a közös megegyezéses megszüntetőt.

sadow # 2011.07.28. 20:56

rosszul írtam. kevesebb pénzt kapok így, hogy gyeden vagyok.és attól félek mire 2év múlva felvenném az munkanélkülit, megszüntetik

sadow # 2011.07.28. 20:55

lehet szüneteltetni a gyedet? mert én munkanélküli után voltam biztosított a gyedre. de mivel kevesebb az összegem mint a gyed igényelném. annál is inkább mivel úgy hallottam meg lesz szabva mennyi ideig járhat csak a munkanélküli.még másfél évig lennék gyeden

darksly # 2011.07.28. 19:27

Kedves Kikk!

Köszönöm a válaszod.

Írtad hogy "El tehát nem küldhetnek, közös megegyezéssel lehet megszüntetni a szerződésedet, de ehhez a Te beleegyezésed is kell természetesen. Ha úgy döntenél, hogy inkább aláírod a közös megegyezést, akkor mindenképpen úgy állapodj meg velük szerintem, hogy fizessék ki Neked a gyerek 3 éves koráig járó fizetésedet."

Ezt törvény biztosítja vagy ez csak egy választható opció vagy ez egy lehetőség ami adható?

Üdv, Darksly

kikk # 2011.07.28. 14:29

Kedves Darskly!

A jelenleg hatályos munkatörvény könyv szerint a munkáltató köteles téged az munkaszerződésedben kikötött munkakörben foglalkoztatni attól a naptól, amikortól Te azt kéred. A legkisebb gyerek 3 éves koráig felmondási védelem alatt állsz, tehát ez idő alatt rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyodat. Ezt az Mt. 90 § (1) e, pontja rögzíti.

El tehát nem küldhetnek, közös megegyezéssel lehet megszüntetni a szerződésedet, de ehhez a Te beleegyezésed is kell természetesen. Ha úgy döntenél, hogy inkább aláírod a közös megegyezést, akkor mindenképpen úgy állapodj meg velük szerintem, hogy fizessék ki Neked a gyerek 3 éves koráig járó fizetésedet.

Vigyázat! Az új munkatörvénykönyv tervezet - ami állítólag jövő januártól lesz hatályos - megszünteti a 3 éves korig tartó védettséget!

darksly # 2011.07.27. 18:50

Tisztelt hozzáértők!

2008. május óta dolgozom egy gyógyszercégnél. 2010.08. óta itthon vagyok jelenleg gyesen.
A főnökömmel történt előzetes megbeszélések alapján valószínű, hogy nem lesz szükség a munkámra. A jelenlegi munkaszerződésem határozatlan időre szól. Még ebben az évben vissza szeretnék menni, dolgozni. Vissza kell-e hogy vegyenek? Illetve amíg a gyermekem nem tölti be a 3 éves kort, nem küldhetnek el? Igaz-e ez? …és ha igaz milyen jogszabályra hivatkozhatok?

Illetve

Amennyiben elküldenek akkor jár-e a gyermekem 3 éves korig az esedékes fizetésem, egy összegben vagy havi lebontásban. Milyen buktatókra számíthatok a munkáltatóm részéről?

Előre is köszönöm a válaszaikat.

Tisztelettel, egy orvos látogató.

eszterxx # 2011.07.25. 13:26

Nagyon köszönöm!

nandy # 2011.07.22. 09:46

nem lesz visszamenőleges...

Mód.tv.
(5) A 130. § (2) bekezdés c) pontja szerint a szabadságra jogosító idõ szabályait a Módtv. hatálybalépését követõen kezdõdött fizetés nélküli szabadság esetében kell alkalmazni.