GYED, GYES, munkaviszony?


ricsi # 2008.01.25. 16:50

Sziasztok,

Az én problémám kissé más, mint sz előttem szólóké.
2007-ben tanulmányi szerződést kötöttem a jelenlegi cégemnél. A tanulmányimat el is kezdtem és jelenleg is folytatom. Most viszont kiderült, hogy terhes vagyok. Nem terveztük, de szeretnénk megtartani.
A Gyed és táppénz tanulmányi szerződés megszegésének számít? A baba mellett is folytatni szeretném az egyetemet.

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.25. 18:15

A fizetés nélküli szabadság vége után 30 nappal megkezdődhet a felmondási idő. A szanadság nem vész el, azt vagy ki kell adni, vagy meg kell váltani. A végkielégítés szempontjából a gyermekgondozás céljából kapott fizetésnélkülis szabadság is számít. Hiszen munkaviszony.
(Csak mellékszál: az egyéni vállalkozó nem alakulhatott át kft-vé.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.25. 18:16

A Gyed és táppénz tanulmányi szerződés megszegésének számít?

Dehogy.

Norberto # 2008.01.26. 08:53

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy Gyes mellett, ha kiváltom a vállalkozóit mennyi járulékot kell fizetnem?
A munkahelyemet ahonnan eljöttem gyed-re még nem szeretném feladni, így hogyan oldjam meg a bent maradt szabiaimat?
Jövő márciusban fog lejárni a gyesem, akkor vegyem ki?
Vagy kivehetem mondjuk ez év végén is?
Köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.26. 09:11

A felhalmozódott szabadságokat akkor adja ki a munkáltatód, amikor a fizetés nélküli szabadságodat megszüntetve visszatérsz a munkába.
A gyermeknevelés céljából kapott fizetés nélküli szabadság ideje alatt egyéni vállalkozást folytatni könnyen minősülhet joggal való visszaélésnek. (Csak azért a feltételes mód, mert el tudom képzelni, hogy otthon, kötetlen időben - amikor a gyermek alszik, egyedül játszik - végezze a szülő azt a tevékenységet.)

rozinka # 2008.01.28. 07:28

Sziasztok,

a segítségeteket és tanácsotokat kérném! 2007 februárjában született kisfiam, 2008 júliusára várom második gyermekemet. a munkaviszonyom 2007 aug.31én sajnos megszűnt. Szeretném a lehető legtöbb támogatást kapni a továbbiakban is, de nem tudom mi lenne a legjobb megoldás számomra. Munkaviszonyt létesíthetek a fiam 1éves koráig? Ha be lennék jelentve egy vállalkozásnál, jogosult lennék újból thgy-ra?? szerintetek mi a megoldás?? előre is köszönöm a segítséget!

nandy # 2008.01.28. 09:36

A terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) annak a nőnek jár, aki a gyermeke születését megelőző két esztendőben legalább 180 napon keresztül az egészségbiztosítás szempontjából biztosítottnak minősült.
A 180 napos biztosítási idő számításakor azonban figyelembe kell venni egyrészt a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, és gyermekgondozási díj folyósításának az időtartamát.
http://www.magyarorszag.hu/…gyleirasjogi

Keresőtevékenységet folytatni TGYÁS, GYED mellett nem lehet, GYES mellett viszont igen, a gyermek 1 éves korától.

rozinka # 2008.01.28. 09:57

Kedves nandy,

köszönöm a tájékoztatást! Ennek ismeretében lépek tovább. Üdv

zita007 # 2008.01.28. 10:39

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni a következőkben, kislányom 2006 áprilisában született, idén augusztusra várjuk a kistestvérét, úgy terveztem, hogy táppénzre megyek vele, hogy ne a GYES-t kapjam majd április után, hanem a táppénzt, viszont a munkáltatóm ezt megtagadta, azt mondta, hogy nem ajánlja nekem, hogy elküldjem neki a táppénzes papírt mert ő nem fogja fizetni az egyharmadát. Ezt így lehet?
A másik kérdésem az lenne, hogy ha augusztusig a GYESt kapom akkor a második gyermekem után hogy számolják a TGYÁS-t ill. a GYED-et?
Előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 11:05

Nincs azzal a táppénzzel különösebb baj, csak nem jól fogtál hozzá. Fizetés nélküli szabadság alatt természetesen nem lehetsz táppénzen. Ezért azt meg kell szüntetned, be kell jelenteni, hogy visszatérsz a munkába. Persze, akkor jársz el jóhiszeműen, ha egyúttal azt is közlöd, hogy nem fogsz ténylegesen munkába állni. A munkáltató először is kiadja a korábbi években felgyűlt szabadságodat, aztán meg - ha az orvos keresőképtelennek nyilvánít - fizeti a 15 nap betegszabadságot, aztán meg a táppénz ráeső részét.
Nyilván nem fog szeretni érte, de a szájaláson kívül olyan nagyon mást tenni nem tud.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 11:06

Csak hogy egyértelmű legyen: azt, hogy valójában nem állsz vissza az esztergagép mellé, nem szükséges írásban, hivatalosan közölni.

zita007 # 2008.01.28. 11:52

Köszönöm szépen a gyors választ.

szota # 2008.01.28. 12:59

Tisztelt Fórumtársak!

Kérdésem az, hogy ha BT beltagja GYESre megy akkor is kell-e a személyes közreműködés címén TB-t fizetnie illetve heti 40 órát igazolnia?


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

elin # 2008.01.28. 13:47

Sziasztok!
Nagyon kérlek benneteket, segítsetek!
Lányom 2006 márciusában született, tehát márciusig lettem volna gyeden. De most jan.1-től visszamentem volna dolgozni. Októberben megszakítottam a gyedet, a szabadságomat kivettem emiatt. De a lányom folyamatosan beteg, még 1 napot nem dolgoztam, sajnos.
Most telefonált a főnököm, hogy gondolkozzak el azon, hogy visszamenjek gyesre, mert ez így neki nem kóser.

Kérdésem:
1.Gyedre már nem mehetek vissza, jól tudom?
2.Ha gyesre visszamegyek, mivel egyedülállóként nevelem a lányomat, más jövedelemforrás nincsen, milyen támogatást kaphatok? Hova forduljak? Mert 28+13= 41-42e Ft-ból nemigen jövünk ki
3.A munkáltatóm a kifizetőhely. Akkor őket kell gyes ügyében megkeresni? A gyest is ők folyósítják?


Elin

zalko # 2008.01.28. 14:02

Sziasztok!
Gyeden levő kismama vagyok, 2008. júliusáig. Én azonban hamarabb szeretnék munkába állni, ráadásul nem a mostani munkahelyemre mennék vissza. A kérdésem az, hogy ha felmondok a munkahelyemen, kötelesek-e kifizetni a felgyülemlett szabadságokat, vagy meg kell várnom, amíg kiadják a szabikat? Tehát a felmondás után mikor kezdhetek leghamarabb dolgozni?
Válaszaitokat köszönöm: zalko

fmelánia # 2008.01.28. 15:53

Sziasztok!
Mivel Kála sajnos nem válaszol, a többieket kérdezem, hátha tud valaki segíteni.
Az alapproblémám - amit jan. 25-én már leírtam - az, hogy hamarosan lejár a GYED-em, és GYES mellett szeretnék visszamenni a munkahelyemre dolgozni, de csak 4 órában. A munkáltatóm azt mondja, időközben betöltötték az állásomat (persze hivatalosan másként nevezik az új ember státuszát, de a gyakorlatban az én állásomat tölti be, csak pluszban adtak neki még feladatot, és nem lenne ott, ha én nem megyek GYED-re), nem tud oda visszavenni, csak alacsonyabb beosztásban tud alkalmazni. (Korábban vezető voltam.) Tudom, hogy a jog szerint vissza kellene vennie az eredeti pozíciómba, de nem akar, és nem is fog. Mit tehetek?????? A fizetésemet fölemelik arra a szintre, ahol akkor tartanék, ha nem mentem volna GYED-re, tehát ezt normálisan intézik, mivel kötelességük is. Próbáltam megegyezni velük, hogy kárpótoljanak (bár nem hiszem, hogy a kérésem túlzottan jogszerű lenne), kértem őket, de nem mentek bele, nem emeltek pluszban a fizetésemen. Mindenben arra hivatkoznak, hogy csak 4 órában megyek vissza, és azt az állást nem lehet betölteni 4 órában. (Pedig beismerték, hogy ha 8 órában mennék vissza, akkor sem alkalmaznának a régi beosztásomban, mert a helyemre felvett emberkét akarják ott megtartani. Azt nem vitatom, hogy biztosan rátermettebb, mint én, nem ez a téma, nem a pozíciómat féltem, csak a jogaimat akarom tudni.) Azt mondják, hogy ha 8 órában mennék vissza, akkor egyezkedhetnénk, és különben is, nem kötelességük 4 órában visszavenni engem. Ez tényleg így van????????????
Meg kell elégednem részükről azzal, hogy egyáltalán visszavesznek 4 órában? Vagy van jogalapom (vagy ha nem is jogalapom, de bármilyen alapom az egyezkedéshez?)
(Én a gyerek miatt még nem akarok 8 órában dolgozni, majd csak 1 év múlva, amikor már kénytelen leszek.)
Sajnos úgy látom, nem vagyok nyerő helyzetben. Vagy szerintetek tehetnék valamit mégis???
Kérem aki tud, segítsen!
Előre is köszönöm.
Sziasztok:
F. Melánia

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 16:53

Elin, a munkáltatód kérése tulajdonképpen méltányos, de nem kötelezhet a fizetés nélküli szabadság igénybe vétele mellett. Ha magad így döntenél, akkor a gyermek 2 éves koráig még kaphatod a gyedet.
A gyest a TB folyósítja, de az igénylést a munkáltató útján kell benyújtani.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 16:56

Zalko: azonnal. A szabadságot kénytelenek lesznek kifizetni, mert a fizetés nélküli szabadsággal párhuzamosan nem tudják kiadni. De ennek nincs gyakorlati jelentősége, hiszen ha megszüntetnéd a fizetés nélküli szabadságot, és felmondanál, a felmondási idő valószínűleg akkor is letelne, mire a szabadságod elfogyna. S a szabadságod alatt pedig már munkába állhatnál máshol.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 17:01

Fmelánia!
A munkáltató köteles foglalkoztatni, amikor te akarod - de az eredeti szerződésben foglalt feltételekkel, beleértve a munkaidőt is. Módosítani csak közös megegyezéssel lehet. Ha te szeretnéd módosítani a munkaidőt, akkor abban sem találhatsz semmi kivetni valót, ha a munkáltató meg a munkakört szeretné módosítani.
Talán elfogadhatnád az ajánlatot azzal, hogy mindkét módosaítás határozott idejű legyen, a gyermek hároméves koráig bezárólag.

fmelánia # 2008.01.28. 17:48

Kedves KBS!
Köszönöm szépen a gyors választ!
Kedves tőled, hogy segítesz!!!
Ha az új szerződésembe, ami határozott időre szól a 4 órás munkaviszony miatt, beleírjuk, hogy lejártakor a feltételeket újratárgyaljuk (munkaidő, feladat, fizetés változik), az úgy jó lesz? (Azért gondoltam ezeket beleírni, hogy legyen valami garanciám arra, amit most megígért a cégvezető, nevezetesen, hogy "majd akkor egyezkedhetnénk".)
Szerinted akkor már lesz jogalapom nagyobb fizetést kérni, mintegy kárpótlásként, ha akkor sem adják vissza a pozíciómat (és én ezt el is fogadom)? Akkor ugye már kötelesek lennének az eredeti állapoto(ma)t visszaállítani, mivel 8 órában folytatnám a munkát, tehát nem lehetne már belekötni abba, hogy csak 4 órában megyek vissza...
Remélem, nem riasztottalak el a hosszú levéllel, és válaszolsz megint...
Előre is köszönöm!
Szia:
F. Melánia

Suky # 2008.01.28. 18:41

Tisztelt Sándor!
2006. szeptemberétől folyamatos munkaviszonyban állok, mely 2008.május 31-én megszünik. Jelenleg 2 hónapos terhesen 2008. január 25-től veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok. A munkaviszonyom megszünését követően, ha jól tudom csak a passzív táppénz igénybevételére van lehetőségem, ami 45 nap (2008. július 15-ig). Így is marad még másfél hónapom a szülésig (augusztus 31) , ami így nem lesz biztosítotti viszonyban töltött idő. Kérdésem, hogy van – e lehetőség arra, hogy a passzív táppénzt követően, bejelentkezzek álláskeresési járadékra, hogy a biztosítotti viszony fennmaradjon a szülés napjáig? Illetve így jogosult leszek-e tgyás-ra és gyed-re!? További kérdésem lenne, hogy mindenképpen szükséges-e igénybe vennem a tgyás-t, vagy azonnal igényelhetem a gyed-et? Tudomásom szerint a tgyás alapja a 2007. évi jövedelmem lenne, de a gyed kezdő napja már 2009-re esik, így viszont nem tudom, hogy mi képezi a gyed alapját.
Szíves válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 19:29

Ha az új szerződésembe, ami határozott időre szól

Nem, nem. Nem kell új szerződést kötni, sőt nem szabad. A meglévőt kell határozott időre módosítani. A lejáratkor nem kell a feltételeket újra tárgyalni, mert visszaáll az eredeti állapot: 8 óra munkaidő, eredeti munkakör. Persze, újra lehet egyezkedni, de ezt fölösleges, sőt félreérthető lenne a módosításba belefoglalni.

kissiza20 # 2008.01.28. 19:32

Szia Sándor!

32 éves 2 gyermekes, házas, diplomázott anyuka vagyok, egy borászattal foglalkozó kft. alkalmazottja 2000.-től. 2003-ban 75000 Ft-os fizetéssel mentem el szülni. A helyemre egy fiút vettek fel dolgozni 150000 Ft fizetéssel. 2004-ben visszahívtak dolgozni 110000 Ft-tal, ígérték, hogy 2005-ben én is megkapom a 150000 Ft-ot. 2005-ben voltam terhes 2. gyermekemmel, és mivel a feszült munkaköri légkör veszélyezetette terhességem egészséges kihordását, az orvosom táppénzt javasolt. (2006.01.27.-én szültem.) A munkáltatómmal egyeztetve először a 2005. évre járó egész szabadságomat (27 nap) letöltöttem, és utánna mentem betegszabadságra, majd táppénzre. Ennek tudatában nem emelték fel a fizetésemet. Majd az ellátásom a következő képpen alakult: 2006.01.01.-2006.01.26.-táppénz, 2006.01.27.-2006.07.13. GYÁS, 2006.07.14.-2008.01.26 GYED, 2008.01.27.-2009.01.27. GYES.
A GYES mellett 8 órában jelentkeztem vissza munkába állásra, és mivel először a fizetett szabadságomat töltöm, a kérdéseim a következők lennének:

  • A munkáltatóm szerint 2008.03.14-én jár le a szabadságom.Szeretném megtudni, hogy mennyi szabadság jár nekem a fent említett időszak után?
  • A munkáltatóm azt mondta, csak néhány hónapra tud alkalmazni. Szeretném megtudni, védett vagyok- e az elbocsátás alól a GYES alatt?
  • Helyettesítésemre egy 30 éves egyedülálló fiatalembert vettek fel, az akkori fizetésem duplájával, már véglegesített munkaszerződéssel. Ha én a munkámat kifogástalanul végeztem, akkor milyen indokkal bocsáthat el a munkáltatóm? Miért van több joga egy férfinak, mint egy 2 gyermekes anyukának ugyanarra a munkakörre?
  • A munkáltatóm azt mondta, hogy a fizetésem továbbra is 110000 Ft lesz, mert nem akar emelni, holott a többi dolgozó 2005-től is minden évben kapta az emelést. Ez jogszerű ellátás? Ezt megteheti, mert ez egy Kft.?

Tiszelettel kérlek, hogy lehetőségeidhez mérten mihamarabb szíveskedj kérdéseimre választ küldeni.

Köszönettel, Kissné A. Izabella


kissiza20

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 19:34

Szervusz, Suky! Az álláskeresési támogatás folyósításának ideje is biztosítási jogviszony. Javaslom azonban, hogy csak a legszükségesebb ideig vedd igénybe, jól jöhet még később. Szóval olyan két hétre lesz rá szükséged, mert a szülés várható időpontja előtt négy héttel már igénybe veheted a szülési szabadságot iletve tgyást. Amit hiba lenne nem kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 19:41

mennyi szabadság jár nekem a fent említett időszak után?
Olyan másfél évi.

védett vagyok- e az elbocsátás alól a GYES alatt?
Igen.

A munkáltatóm azt mondta, hogy a fizetésem továbbra is 110000 Ft lesz, mert nem akar emelni

  • A béredet a veled azonos munkakörben dolgozók, és nagyjából azonos gyakorlattal rendelkezők szintjére kell emelni. (Már a szabadságot is ezzel az emelt bérrel kell fizetni.) Ha nincs azonos munkaörben dolgozó személy, akkor a távolléted alatt megvalósított átlagos béremelést kell megkapnod.