Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


hitetlen? # 2011.11.12. 17:07

http://www.meosz.hu/…irek_one.php?…

Az új rokkantsági rendszerről

Soltész Miklósnak a MEOSZ Párbeszéd konferenciáján elhangzott beszédéből az alábbi rendszer olvasható ki.

A jövőben háromféle rokkantsággal kapcsolatos ellátás lesz.

A „nyugdíj” a jelenleg rokkantnyugdíjasként (vagy rendszeres szociális járadékosként) számon tartott de az öregségi nyugdíj korhatárt meghaladott embereket illeti meg. Minden további szabály a normál nyugdíjasokéval azonos.

A „rokkantsági ellátás” a mai rokkant nyugdíj helyébe lép. Mértéke a rokkantnyugdíjjal azonos és éppúgy emelkedik, mint a nyugdíjak. Ide tartoznak a jelenleg I. és II. csoportba tartozó és az öregségi nyugdíj korhatárt 5 éven belül elérő rokkantnyugdíjasok, rendszeres szociális járadékosok és átmeneti járadékban részesülők. Ők a nyugdíj korhatár eléréséig ebbe a kategóriába tartoznak, felülvizsgálatukra nem kerül sor. Az ellátás a jelenlegi rokkantnyugdíjjal azonos mértékű lesz. Az ellátás mellett lehet dolgozni, de ha a bruttó munkabér a minimálbér 18-szorosát meghaladja az év folyamán, az év hátralévő részében a folyósítást felfüggesztik.

A „rehabilitációs ellátás” azoknak jár, akikről a felülvizsgálat során azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatók. Ez az ellátás maximum 3 évig jár, mértéke 57.000 Ft, amiből 10% nyugdíj járulékot vonnak le. Ha az érintettnek sikerül munkába elhelyezkednie, az ellátás megszűnik.

Azok, akik jelenleg III. csoportú, 57 évnél fiatalabb rokkantnyugdíjasok vagy rendszeres szociális járadékosok, levelet kapnak majd arról, hogy hol kell felülvizsgálatra jelentkezniük. Akik nem jelentkeznek, azoknak az ellátásuk a határidő után megszűnik. Akik jelentkeznek, azok a felülvizsgálat alapján vagy a „rokkantsági ellátás” vagy a „rehabilitációs ellátás” kategóriába kerülnek.

A rehabilitációs járadékosok a járadék lejártáig maradnak a jelenlegi rendszerben. A bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka és a mezőgazdasági járadékosok maradnak a jelenlegi rendszerben.

Egyéb szabályok:

Mindazok, akik bejelentés nélkül (feketén) dolgoznak, elveszítik ellátásukat, sőt a felvett ellátást egy évre visszamenően vissza kell téríteniük.
Akik a versenyszférában kívánnak elhelyezkedni, kapnak egy „rehabilitációs kártyát”, ennek birtokában a munkaadó mentesül a járadék fizetés alól.

A fogyatékossági támogatás fennmarad.

A támogatott munkahelyek továbbra is támogatásban részesülnek.

További részletek

További részletek hamarosan megtekinthetők a konferencián készült videóból amelyet kollégáink most vágnak.

Igazán a részletek a most készülő és még az idén elfogadásra kerülő jogszabályból ismerhetők majd meg. A jogszabály tervezet egyelőrfe nem ismerhető meg.

2011 november 12.

Dr Derera Mihály

hella78 # 2011.11.12. 17:51

"A véglegesített rokkantnyugdíjasoknak nem kell menniük felülvizsgálatra. De szúrópróbaszerűen behívhat ilyen személyeket az Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Intézet, abból a célból, hogy kiszűrjék a rokkantsági ellátásra nem jogosult személyeket."

Csak nehogy az legyen,hogy januártól minden végleges "szúrópróbaszerűen" megkapja a behívóját!

hella78 # 2011.11.12. 17:52

Bocsánat, azt akartam írni,hogy januárban és nem azt,hogy januártól.

aproka # 2011.11.12. 18:21

Adjatok választ jól értelmezem?Aki most szoc járadákos és 27000ft.Az a fölülvizsgálat után rehab ellátásban részesülhet ami 57000ft.Aminek az ideje max.3 év.Vagy rokkantsági ellátás,és a mostani rokkantny. megfelelő?

Kössz. Mert én ezt éretelmezem.

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 18:22

Meg akkor hogy lesz az aki rehabjáradékos,de nem tud állapota miatt dolgozni,de rtehabilitálhatónak ítélték.Aki rokkant pedig tudhat?keresni 18-szoros minimálbért?

Cili2 # 2011.11.12. 18:23

Októberben voltam felülvizsgálaton, nem minősíteném, rehabilitálható vagyok. December 1-től kapom a rehab. járadékot, már meg van a határozat róla. 2012. januártól milyen ellátást fogok kapni?

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 18:25

Szerintem ebből az derült most ki,hogy a szoc.járadékosok levélben értesítést kapnak,és ha jelentkeznek felülvizsgálatra,akkor ugyanúgy bekerülhetnek vagy a rehabrendszerbe,bruttó57ezerért.(vagy a rokk.ellátásba elvileg)

Cili2 # 2011.11.12. 18:27

icike42!
a kialakult gyakorlat az, hogy minden alkalommal ugyanahhoz az orvoshoz "osztják" be az embereket. tehát nem lehet bukta. a pénzéhes orvos pedig nem fogja elvenni attól, akitől már kapott pénzt egyszer. legfeljebb megint tartja a markát. nyilván azoktól veszik el /pl. én/ aki tényleg beteg, és nem pénzért vette a rokkantosítását!

hella78 # 2011.11.12. 18:30

kiszolgáltatott: igen, valahol olvastam is ma,h. akár rehabosok is lehetnek a szoc. járadékosok,de még akár rokkantak is. Gondolom rájöttek,h.sok beteg embert igazságtalanul dobtak ki a rendszerből.
Mert vannak ám nagyon komoly betegek is,akiket ok nélkül kiszórtak.

aproka # 2011.11.12. 18:32

Amit elvesznek a III.csoportosoktól,azt odaadják a szoc.járadékosnak? Ez nem jelent nekik plusz kiadást.Csak megint egymás ellen próbálják az embereket ugrasztani.

-Rumcájsz- # 2011.11.12. 18:33

Sajnos az lett amitől sokan tartottunk. Kiválasztottak egy csoportot bűnbaknak és rajtuk csattan majd az ostor. Én sok I. II. csoportos rokkantat ismerek aki mellette vígan dolgozik napi 8 órát.
Szerintem az új tervezet egy fokkal sem tisztességesebb és átláthatóbb mint a mostani.
A véglegesítettek meg ha meg is úsznák egy ideig, ha nem lesz meg az elvárt létszám és megtakarítás még simán sorra kerülhetnek ők is. Ebben az országban én már semmin sem lepődnék meg!!

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 18:40

Igen,az jó,hogy a 40-50 %-osok is többet kaphatnak.De megtakarítás most is csak úgy lesz,ha az 50-70-eseket,meg visszaminősítik.nyugdijjasból rehabilitálhatóvá.
Olyan "ugrasszuk össze őket" ízű a dolog és megint messze áll az igazságosságtól ,pláne ha azokon a bizonyos bizottságokon fog múlni.

hella78 # 2011.11.12. 18:41

aproka!!

úgy tűnik,h valóban egységesíteni szeretnék a rendszert.
Egy beteg ember 27 ezer ft-ból nem tud megélni,az még gyógyszerre se elég.jogosnak tartom,h. emeljék a pénzüket.

Végleges vagyok 14 éve,betegen születtem, kemény 40 ezret kapok,ez se elég semmire sem,de engem pl. felháborít,amikor 100 ezer ft-os rokkant nyugdíjról hallok.

Szóval nekem nincs problémám az egységes összeggel.

optikus # 2011.11.12. 18:49

Kedves Hella!
Legalább mi ne irigyeljuk egymástól az ellátás összegét.
Nem gondolod,hogy az illető ezért az ellátásér megdolgozott? Esetleg 40 évet is.

-Rumcájsz- # 2011.11.12. 18:51

hella 78!

Megkérdezhetem téged milyen betegségekkel százalékoltak le?

hella78 # 2011.11.12. 18:52

icike42

Na, a Te szomszédod tényleg csaló, eleve nem is járna neki semmi,mert saját hibájából lett beteg!!!
Nem is értem hogy kaphat pénzt!

Te pedig nem vagy az! Még azt sem tudod,h. Téged tényleg kivesznek-e a rendszerból, kb. a felét ak arják kiszűrni...

Ami pedig, minket, véglegeseket illet: egyenlőre jogilag nem találtak még kiskaput,de szerintem,ami késik, nem múlik.

TamasHungarian # 2011.11.12. 18:54

Ide tartoznak a jelenleg I. és II. csoportba tartozó és az öregségi nyugdíj korhatárt 5 éven belül elérő rokkantnyugdíjasok, rendszeres szociális járadékosok és átmeneti járadékban részesülők. Ők a nyugdíj korhatár eléréséig ebbe a kategóriába tartoznak, felülvizsgálatukra nem kerül sor.

Két dolgot nem értek:

1, Mármint az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig vagy a következő kijelölt felülvizsg. dátumig nem lesz rendkívüli felülvizsg? Nekem ez most olyan kétértelmű.

2, Meg az összeget sem értem. Aki most kap 40 ezer rokk.nyugdíjat I-II. csop-ban, az is 57 ezret fog most majd kapni vagy ez rájuk nem vonatkozik?

aproka # 2011.11.12. 19:03

Sajnos az alkoholizmus betegség.Persze a saját pénzén vette.Engem 18 évi rokkny. után 3 éve visszaminősítettek 43%.kettő gerincműtét és a velejáró következményekkel.Ma már a durogesic tapaszt használom a fájdalom csillapításra.53 évesen.

hella78 # 2011.11.12. 19:04

Rumcájsz:

Szívbetegség, sok baja volt a szívemnek, rengeteg szívműtéttel,a szívelégtelenség azóta is tart,de nem nagyon akarják már faricskálni,annyiszor hozzá lett nyúlva. Csak az idén már 3-szor módosították a gyógyszereimet. Próbáljuk elkerülni az újabb műtétet.
Már javasolták,h miért nem próbálkozom magam magasabb (II.-es) fokozatba kérni,de ismerve a mai felülvizsgálatokat,inkább leminősítés lenne.

Illetve azóta kiderült más betegségem is,de nem ezzel százalékoltak le: vérátömlesztéssel hepatitisz c-vel fertőztek meg gyerekkoromban,akkor még nem tudták szűrni ezt a betegséget,kezdődő májzsugorom lett tőle. Épp a jövőhéten kezdődik meg egy egyéves kezelés interferonnal,amivel megpróbálják kiírtani a vírusokat,nagyon sok mellékhatással jár, hasomló a kemóhoz. Nem tudni még,h végig fogom-e tudni csinálni,mert folyamatosan ellenőrizni kell majd a szívemet is.

Most 33 éves vagyok. Szóval kijutott...

És a vicc: ha majd ,mint végleges idővel mégis behívnak és esetleg minden ok nélkül leminősítenek rehabossá,akkor NEM kaphatok majd pénzt,mert nincs meg az előírt, ledolgozott évem!!! Könyörgöm, honnan lenne,ha állandóan beteg vagyok?

TamasHungarian # 2011.11.12. 19:07

Icike!
Ezt értem és tudom, na de akkor ez marad, ahogy eddig, és ezek szeirnt ezekre nem vonatkozik az egységesítés?

Ez a közmunka meg egy halál ... de tök jó az emberek rettegésben tartására, és valljuk meg, kőkeményen megalázó is mindamellett. Lakjon a lágerekben az aki ezt kitalálta, 300 km-re az otthonától! Azért álljunk már meg egy kicsit ....... ez már nem munkautálat és lustaság kérdése egy egészséges ember számára sem, hanem szimpla megalázás és persze kihasználás, hiszen olcsó munkaerőt kapnak akár nehéz fizikai munkákra is. Ki van ez találva .......

Cili2 # 2011.11.12. 19:10

hella78!
Ne háborodj fel a 100ezer forintos rokkant nyugdíjon! Igaz, én "csak" 20 éves koromtól vagyok beteg, de dolgoztam 46 éves koromig, és különféle iskolákat kellett elvégeznem a családom, a munkám, a betegségem /több gerincműtét/ "mellett". Úgymond felelős munkát végeztem, úgymond, kicsit jobb fizetésért. Lehet, ezekért fog összeomlani a gerincem, meg a sok műtéttől. Ne sajnáld senkitől, a szolgálati évekből és a fizetésből számolják ki!

ókút # 2011.11.12. 19:10

igen azt hiszem tényleg össze akarnak ugrasztani minket,ne hagyjuk!igen ahogy Icike 42 írja jövedelme és szolgálati idő alapon számítódik,plusz a megrokkanás foka,ne irigyeljünk egymástól semmit.
legalább mi maradjunk békében egymással!

hella78 # 2011.11.12. 19:14

Bízzunk abban,h. mire letelik a 3 év rehab. járadék,addigra már mások hozzák a törvényeket!!!
Ahogy most belepiszkálnak ezek, akkor is tehetnek valamit másik. Akár valami jót is.
És tényleg ne veszekedjünk.

skorpió13 # 2011.11.12. 19:14

http://crohn-colitis.hu/…tnyugdij.php Láttam már másik táblázatot,de most nem találom.Ugy emlékszem,azon 25év felett is volt munkaviszony.

hella78 # 2011.11.12. 19:17

icike42

Szerencsére a májzsugorom még nem olyan mértékű,h. transzplantálni kellene. És ha a kezelés sikeres lesz,akkor a betegség nem romlik tovább. A szívbetegségem miatt sajnos idővel sem kerülhetek transzplant listára a májam miatt. Szóval most drukkolj nekem,h sikerrel járjak az interferonnal.