(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)
Leendő jogászok, kérlek segítsetek!
Csupán egy tipp: ha esetleg tudod, hogy a volt férjed melyik magyar vállalat embereként dolgozik Kazasztánban - gondolom egy olajos és/vagy gázos cég -, akkor írj a jogászának és kérdezd a gyerektartás dolgát.
Mivel gondolom akár több tucatnyi magyar férfi is dolgozhat ott egyidőben, valószínűleg van olyan "apuka" akinek úgyszintén tartásdíj kötelezettsége lenne itthon...
Remélve kedvező választ kapsz a megkeresésre, melynek alapján itthon elindulhatsz az egyébként szerintem is jogos magasabb összegű járadék dolgában.
Kedves Obsitos! Igen, Vzoli valóban rengeteget segített. Most is csak ezer hálámat tudom kifejezni érte neki! Sok ilyen segítőkész emberre lenne szükség ebben az lvetemült világban. Csak miután vagy százszor is végigolvastam és átrágtam az ő hozzászólását, rájöttem, hogy az is inkább arra az esetre adott nekem választ, ha én a gyt.díj felemelését, újra megállapítást szeretném kérni. (megjegyzem, amit meg is léptem, köszönhetően ezt Vzoli részletes segítségnyújtásának). Erre be is adtam a keresetet a gyt.díj felemelése iránt, s reménykedem, hogy valamikor lesz majd belőle valami, és a bíróság egy reális és igazságos gyt.díjat fog megítélni. De erre sajnos még biztosan hónapok is kellenek, amíg erre egyszer döntés születik a bíróság részéről.
Sajnos nekem addig is rengeteget számít, hogy mi van és lesz addig? Csukott szemmel várjak és közben elégedjek meg azzal amit a volt férjem önkényesen "oda lök" a gyerekeknek? Ezt szeretném valami módon elkerülni és lépni valamit. Pl., hogy beadom a közvetlen munkabérre való letiltásra a kérelmet a már meglévő határozat alapján. Amit per pillanat sajnos nincs merszem meglépni. Erről írok lentebb, és ezért fordultam itt is segítségért.
A segítségkérő témámhoz szeretnék még pár sort hozzáfűzni. A válaszodból azt veszem ki, hogy jelen esetben és körülmények között nyugodtan keresetet adhatok be a bírósághoz a gyt.díj felemelése iránt, s ha ezt meglépem akkor az emelésnél a bíróság a volt férjem teljes munkabérét fogja alapul venni. Vagyis nem csak az itthoni (belföldi munkabérét, ami a minimálbér) hanem a külföldön kapott munkabérét is. Én is így tartom igazságosnak és ésszerűnek, na persze figyelembe véve azt is, hogy mennyi a gyermekek neveléssel járó "szükséglete". Én nem "kipumpolni" akarom a volt férjemet. Egyszerűen csak igazságtalannak érzem, hogy miközben ő havi nettó 300 ezret keres, addig a gyerekeinek "odalök" 20 ezret, miközben tudja, hogy milyen nehéz körülmények között élünk és nevelem őket havi 60-70 ezer ft-ból albérletben. Természetesen nem kívánom, hogy irreláis nagyságú tartásdíjat fizessen, csak annyit amennyi a jövedelme és a gyerekek szükséglete feltétlenül indokol. De mindez a tartásdíj felemelését, újbóli megállapítást érintő kérdések.
Ami engem most nagyon aggaszt, és e miatt is kértem ezen a fórumon segítséget, az nem a t.díj felemelését érinti, hanem azzal kapcsolatos, hogy jelen pillanatban "mik az esélyek" ha a már meglévő, és érvényben lévő bírósági határozat alapján kérném a közvetlen letiltást a volt férjem munkabérére? Azért, hogy minél hamarabb a jogosan járó tartásdíjat kaphassam és ne a volt férjem által önkényesen megállapított 20 ezer ft-es összeget? A jelen gyt.díj fizetést megállapító bírósági határozat így szól : minden hónap 10-ig köteles a tartásra kötelezett a mindenkori jövedelme 25%-t , de minimum havonta 10 ezer forintot megfizetni a jogosultnak. Ami miatt én most kétségek között vagyok, hogy adott ez a határozat, én erre a határozatra kérem a közvetlen letiltást a munkabérre a bíróságtól, akkor vajon a bíróság hogy fogja ezt a letiltást foganosítani? Ahogy a férjem állítja, csak a belföldi, itthoni minimálbérre amit forintban kap, vagy a Kazahsztánban dollárban kapott munkabérére is? Mert esetemben tulajdonképpen csak egy bírósági közvetlen letiltást kell végrehajatni volt férjem munkabérére, hiszen a határozat az él, az korábban már meg lett állapítva. Igen ám, de ilyen esetben vajon hogyan történik a munkabérből való letiltás, mint esetemben is, amikor tartásra kötelezett külföldön dolgozik, és munkabére bel és külföldi bérből tevődik össze? Legalább találkoztam volna már hasonló esettel, de sajnos még sehol nem találtam élő példát ilyenre és mások sem tudtak még ebben konkrétan segíteni, megtörtént hasonló példa kapcsán. Én pedig teljesen tanácstalan vagyok. Nem tudom merjem-e meglépni és beadni a kérelmet a bírósáhgoz, hogy tiltsák le a meglévő határozat alapján le a munkabéréből, mert félek, hogy tényleg a volt férjemnek lesz igaza. Akkor a minimálbér 25%-át fogják tiltani, ami még annyi sem lesz mint amit most küld. Az idő viszont csak pereg, már 2 hónapja ezen görcsölök, s lehet közben egyre több tartásdíjtól esek el, ami megilletné a gyerekeket. Az a baj, ez a világ a bátraké és azoké akik szemtelenül vissza tudnak élni a másik emberrel szemben és csak kihasználni azt.:(((
Kedves Order! Nagyon hálás vagyok, hogy segítettél, köszönöm! Utóbbi kérdésedre válaszolva: nem nagyon vagyok még járatos ezen a fórumon, sajnos én nem vagyok sem jogász, sem hallgató de még csak a joghoz sem túl sokat konyítok. Örültem amikor rátaláltam erre a fórumra, sokat olvasgattam már a különböző felvetéseket, válaszokat és valamennyivel kezdek is járatosabb lenni jogi kérdésekben. De csak minimálisan. Én nem is figyeltem oda amikor a "topic címet kitaláltam", csak gondoltam itt biztosan sokkal több a hallgató, mint a már végzett jogász. Legalábbis az olvasgatások során ezt vettem észre. A már gyakorló jogászok (én úgy gondoltam), nem ezen a fórumon vannak jelen, nekik inkább "fizetős" online jogitanácsadással foglalkozó oldalaik vannak a neten. Tényleg csak az én gyakorlatlanságom miatt történhetett az, hogy nem konkrétan jogászok segítségét kértem. Ezért utólagos bocsánatot kérek! Válaszodnak viszont nagyon örülök és köszönöm!
Bocs, a "... családjogot" elírtam családtagnak...
Kedves manna!
Bocs, hogy kéretlenül közbeszólok, de a problémádat egyező tartalommal ugyanazon napon egyszer már leírtad: "öröklés és családtag" = 'gyerettartás - külföld' topic, ahol is többek közt vzoli NAGYON RÉSZLETESEN megválaszolt neked.
Kedves vjulia! Elnézést, hogy csak link címét szúrtam ide be, sajnos tényleg nem működik, ezt én is most vettem észre.Csak "spórolni" akartam, nem akartam bő lére ereszteni írásomat és sokat "rizsázni". A Család fórumon belül tettem fel pár napja kérdésemet, amire sajnos nem tudott senki érdemleges segítő választ adni, erre a linkre próbáltam volna itt hivatkozni.
Tehát a következő kérdésemet tettem fel ott, és most itt is. Remélem senki nem fog lehurrogni, mivel ennek nem itt lenne a helye.
Elvált, 2 gyermekét egyedül nevelő nő vagyok
és gyermektartásdíj fizetésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
3 éve váltam el, akkor a bírósági határozat a gyt.díjat a volt férjem mindenkori jövedelme 25%-ban de minimum 10 ezer ft.-ban állapította meg. Mivel munkahellyel akkor nem rendelkezett, így egy darabig a minimum összeget fizette. 2 éve viszont munkahellyel rendelkezik, külföldön dolgozik. X nevű magyarországi cégtől teljesít Kazahsztánban szolgálatot. Akkor kérni szerettem volna bírósági letiltást a munkabérére, de volt férjem azzal ijesztgetett, hogy jól gondoljam meg, mert akkor nagyon rosszul fogok járni. Így végül is maradtunk abban a szóbeli megegyezésben, hogy ő utal havonta 30 ezer forintot, amit küldött is egészen egy hónappal ezelőttig.Akkor gondolt egyet és lecsökkentette ezt az összeget, s csak 20 ezer ft-ot utal. Valamint azt üzente, hogy a kisebbik gyereknek külön bankszámlát nyitott és erre utal havi 30 ezer forintot.
Volt férjem munkabére netto 300 ezer ft. körül van, ezt külföldi pénznemben illetve forintban bérszámfejtik neki. A forint az itthoni ugymond alapbére, ami minimálbér összegű. Azt sajnos nem tudom, hogy itthon a cég mennyire jelentette be, mert a kazah munkabére után kint adózik, gondolom a kettős adóztatás elkerülése végett.
Volt férjem azzal érvel, ha én letiltást kérek a munkabérére, akkor azt csak a forintra fogják foganosítani. Amivel persze én tényleg sokkal rosszabbul járnék.
Nagyon megörültem amikor rábukkantam erre a fórumra és renykedhetek valamilyen biztató válaszban.
A kérdésem az lenne, hogy esetemben mitévő lehetek? Merjem-e meglépni és bírósághoz fordulni, hogy a gyt.díjat a volt férjem munkabéréből fogják le? Nem szeretnék rosszabbul járni. Illetve a gyereknek külön nyitott bankszámlára utalt pénz gyt.díjnak tekinthető-e? Hozzáteszem, én kételkedem ennek a külön számlának a meglétében, hiszen ahhoz egyedül csak a volt férjem férhet hozzá.
Nagyobbik gyermekem már nagykorú, de nappali tagozaton még tanul. A kisebbik 7. osztályos, továbbtanulás előtt áll. Különórákra járatom, a hét 5 napjából 4 napon jár különőrárákra, mivel zenetagozatos középiskolába készül. S persze sorolhatnám még mennyi minden van, amik a gyerek igényinek növekedésével járnak ebben a korban, természetesen semmi de semmi luxusigény nélkül.
Sajnos nekem egy "jó ügyvédre" pénzem nincs aki talán "biztos sikerre" vihetné ügyemet, és a végén a gyermekem járna jól, nem pedig az apukája aki aztán jót röhöghet a markába.
Közalkalmazotti 60 ezer ft-os fizetésből albérletben élek gyermekeimmel, ebből a jövedelemből kell megélhetésünket biztosítani.Ami bizony egyre nehezebb és egyre inkább kezd teljes kétségbeesésbe kergetni.
Nem lenne egyszerűbb, ha leírnád a problémádat? Ugyanis abból a linkből nem derül ki semmi... :-(
Kedves megannyi joghallgató, leendő jogászok!
Kérlek benneteket, hogy az alábbi linken http://jogiforum.hu/forum/35/5618 található problémámban aki tud segítsen nekem. Elnézést, hogy ide "pofátlankodtam" közétek, de nagy szükségem lenne egy hozzáértő segítségére!
Előre is köszönöm, és mégegyszer elnézést mindenkitől!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02