„ hanem kezd el a könyvet olvasni, ”
:) Melyiket?
Kifejezetten tankönyvnek szánt, római jogot tárgyaló műből is van legalább egy fél tucat; és akkor a monográfiákról még nem esett szó.
Győri joghallgatók
Mink, oldbojok meg oldgörlök az eccerűség kedvéért minden felsőoktatási tankönyvet jegyzetnek hívunk. Horribile dictu: még a Brósz-Pólayt is.
Jasmin:
A római jog nem megtanulhatatlan, én életem első jogi vizsgáján, római jogon, 4-est kaptam Földi prof.-tól (Győrben), de bevallom, hogy már szeptember végétől olvasgattam a könyvet. Szerintem ne mindenféle jegyzetből tanulj, hanem kezd el a könyvet olvasni, annál jobb jegyzetet úgy sem találsz.
Jobbágyihoz csak annyit fűznék hozzá, hogy 2.-ban nála vizsgáztam polgári -ból, mindkét szemeszterben és óriási pozitív csalódás volt. :)
Persze nem is 3-4 nap alatt próbáltam megtanulni az anyagot.
Igen. Egy győri barátom mesélte, hogy a helyi jogi karon egy közigazgatási jogot oktató meghívott előadó-kisasszony is eképpen jellemezte a közigjogot. A többség büntetős, polgáris, meg EU-s, a közigesek kevesen vannak, és a versenyeken is látható, hogy néha szélsőségesen kis területekkel foglalkoznak egyesek, ami már szinte nem is közigazgatás. Néha ez igaz doktoranduszokra (pontosabban: PhD.-hallgatókra) is.
Sunshine after the rain.
„Álmaim jogterülete a közigazgatási jog.”
Perverz ;)
„Lehet, hogy ehhez már öreg vagyok (32),”
Õsz öregember :O)
Álmaim jogterülete a közigazgatási jog. A győri karral nem vagyok érintett. A helyzet az, hogy most éppen eléggé sietek, de legközelebb bővebben írok. Köszönöm a megtisztelő választ.
Sunshine after the rain.
Igen, igen, levelezős hallgató vagyok, de nem Győrben, csak győri születésűként idepofátlankodtam, remélem nincs harag :)
Bevállalom: ügyvéd akarok lenni. Tudom, pont a legrosszabbkor, rengetegen vannak, egyre kisebb a pénz, stb.
A jogterület még nem alakult ki, de talán a polgári jog (kártérítési jog) - családjog - szellemi alkotások joga lenne a kör, ha választhatnék. De az ügyvédi szakma azért is szép, mert nem választhatunk :) mindennel foglalkozni kell, főleg az elején.
Felnőtt fejjel rájöttem, hogy eredeti szakmám (programozó) noha jól fizet, de nem az, amit csinálni akarok.
A kislányomért, a vele való kapcsolattartásért kellett megküzdenem (5-7 évbe telt), és ahogy egyre jobban beleástam magam a témába annál több és több érdekességre bukkantam.
A kislányommal azóta egyébként a kapcsolatom kiegyensúlyozottá vált, és ez nagy boldogság nekem.
Nagy vágyam hogy úgy segítsek az embereknek, ahogy nekem segítettek ügyvédek és jelöltek, időt, energiát nem kímélve.
És igen, jól akarom csinálni majd a dolgot, még csak nem is közepesen. Lehet, hogy ehhez már öreg vagyok (32), de szerintem nagyon még nem vagyok kicsúszva.
És hát az egész végtelenül érdekes. Nem száraz paragrafusok, hanem emberi sorsok, remények, csalódások, sikerek.
Ki ne akarna ezzel foglalkozni? Ha el tudok a pályán helyezkedni (remélem igen) akkor egy nagy álmom teljesül.
A fizetés... most nem a legfontosabb. (persze remélem, előbb-utóbb az is méltó lesz a feladathoz.)
Te hogy keveredtél a jogi pálya közelébe? A nickednek van valami jelentősége, vagy csak úgy alakult? Visszakérdezek: álmaid jogterülete? ;)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Wasp! Mesélj magadról valamit! Másoddiplomás vagy? Milyen jogterületet kedvelsz? Benned érzem az elhivatottságot, és ez olyan ritka ma, mint az első kiadású Balassi Bálint kötet.
Sunshine after the rain.
Szegény Wasp! Nem baj! Néha meg kell bukni.
Sunshine after the rain.
Igen, nekünk is azt mondták. És én voltam az utolsó vizsgázó. Hurrá, gondoltam, engem nem buktathat már meg!
és felesleges megoldása
J. egy kicsit tapasztalatlan. Nekünk mindig azt mondták, hogy minimum egy hallgatót szóbeli vizsga esetén át kell engedni:).
Sunshine after the rain.
Egyébként a rómás nekem is tetszett.
Csak az nem tetszett, amikor a szigorlatra készüléskor elhagytam nagy nehezen a százas tételt, és rájöttem, a felénél se vagyok.
Az idő megszépíti az emlékeket.
Viszont arra mindmáig emlékszem, hogy a sok jogtörténeti tárgy után milyen élvezet volt elkezdeni a polgárjoggal foglalkozni - az első vizsgáig - amit Jobbágyi professzor úr tartott, 100 (!!!) %-os bukási rátával.
(mindenki másod, harmad diplomás, SZORGALMAS! vizsgázó volt. Csakhogy sz%r vizsganapon mentünk. Megrázó volt, mit ne mondjak)
A polgári jog érdekessége-izgalmas volta mindazonáltal azóta sem csökkent.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Ez csak természetes, hogy megoszlanak a vélemények. Talán az lenne a furcsa, ha mindenki ugyanúgy vélekedne. Persze mindenki csak saját magán tudja/fogja megtalapsztalni, hogy valójában mit is vett a nyakába. Kitartás az biztos, hogy kell. Nagyjából olvasgattam pár jegyzetet, de egyenlőre tömény és zavarosnak tűnik. Bár a fogalmakat egyértelműen be kell vágni, borzasztó bonyolultan vannak megfogalmazva. De bizonyára ezt is meg fogom tudni tanulni, mint mindenki más itt:))) Ha nem, akkor elmegyek péknek és zsemléket fogok gyártani:)))))
„Szóval ez és az egyetemes tanulása az, amikor az ember először úgy érzi, hogy elmenne inkább péknek.”
Hát ez alighanem egyénenként változik. Én éppenséggel a római tanulásakor bizonyosodtam meg végképp róla, hogy ez az én világom.
Megtanulni lehetetlen. Főleg annyi idő alatt, amennyit egy átlag hallgató rászán.
Levizsgázni belőle viszont egyáltalán nem olyan horror. A szigorlat már húzósabb, de az is inkább csak azért, mert van vagy 260 tétel, és mindegyik cirka 5-10 perces (elmondani). Szóval ez és az egyetemes tanulása az, amikor az ember először úgy érzi, hogy elmenne inkább péknek.
De a legtöbb végleges kibukás elsőben a "bevezetés a jogfogalmakba" nevű, tényleg nem nehéz tárgyból volt....
_Wasp_
és felesleges megoldása
Nem, egyáltalán nem lehetetlen.
Sziasztok!
Szeptembertől én is itt kezdek levelező költségtérítéses szakon. Valaki írjon valami bíztatót! Milyenek a tanárok? Tényleg olyan borzasztó lehetetlen megtanulni azt a római jogot?? Kell a bíztatás..... nagyon kell:)))
A hozzászólás (és a felhasználó) törölve.
A legjobb barátom arra az ELTÉ-s évfolyamra jár.
Sunshine after the rain.
Kedves Blizini!
Tavasszal voltál elsős a győri jogon, tehát most elméletileg - és remélem gyakorlatilag is :-) - másodikos vagy.
Én most kezdtem itt levelezőn. Állítólag az a tananyagunk ami nektek nappalisoknak. Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy hol tudnék szert tenni jól kidolgozott vizsgatételekre.
Az ELTE-sek tényleg ugyanolyan diplomát kapnak, mint a bp.-i társaik, nincs feltűntetve a győri képzési hely.
Viszont már csak 1 ELTE-s évfolyam van Győrben, ők most, a 2005-2006-s tanévben végeznek. Onnantól a diplomában viszont már az ELTE szó fog hiányozni, helyette ez szerepel majd(remélem nekem is lesz ilyenem:) ) Széchenyi István Egyetem, Győr, Jog -és Gazdaságtudományi kar, Állam -és Jogtudományi Indézet.
Hey-Hey! :)
És a győri diplomába nem írják bele, hogy győri, tehát az eltésekével teljesen azonos, ha jól tudom.
Sunshine after the rain.
Kedves Bajusz!
A győri jogi kar meglehetősen fiatal... Kb 8-9 éve létezik, bár pontosan nem tudom. Már csak 1 eltés évfolyam van Győrben, úgyhogy még egy csapat kap eltés diplomát. Nekünk (mint 2. éves Széchenyis joghallgatóknak) már semmi köze az ELTE-hez, azt leszámítva, hogy a legtöbb tanár az ELTE-ről jár le...
Most, hogy elvégeztem az első évet és beszélgettem felsőbbévesekkel (olyanokkal is, akik más karról jöttek át)a 2.-os, 3.-os élményekről, nekem úgy tűnik, hogy tényleg igaz, hogy Győrben az új tantervnek és a sok gyakorló jogásznak köszönhetően gyakorlatias oktatásra "mennek rá". Persze nem az előadások keretében, hanem a szemináriumokon... Nem tudom más karokon mi a helyzet, de úgy tudom, hogy nincs annyi szeminárium mint nálunk... 2. évben pl büntető, polgár, -és alkotmányjogból van szeminárium. Persze itt megtehetik, hiszen egy 100 fős évfolyamot könnyebben fel tudnak osztani 15 fős csoportokra, mint Bp-en a 400-as évfolyamokat...
Hey-Hey! :)
Heló!
Én a győri kar látezéséről kb egy éve tudok csak.
Mióta létezik ez a kar? Azt tudom, hogy több tanar az elterol megy oda tanítani. ÉS a többi? Õk Győrött főállásúak?
Ezt az egyetem-elismerést, meg nem-elismerést nagyon rühellem, de ha eltés diplomát kapnak a győriek, akkor nincs nagy gond, ha jól gondolom.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02