Gürizés minimálbérért


Leiterjakab # 2004.05.18. 18:31

Fred, aki nem a megjelölt egyetemek egyikére járt (de mondjuk megnyerte az jogi OTDK-t vagy külföldön is tanult stb.) az labdába se rúghat?


Leiterjakab

Fred # 2004.05.18. 16:20

Nna, ehhez mit szóltok??

Carriera International
keres munkatársat
Ügyvédjelölt
munkakörbe

------------------------------------------------------------------------------
Elvárások:
  1. a Szegedi/Pécsi Tudományegyetem, vagy az ELTE jogi karán szerzett Summa cum laude, de min. Cum laude minősítésű diploma
  2. szakdolgozat polgári jogi témából (5-ös vagy 4-es érdemjegyű államvizsga polgári jogból)
  3. felsőfokú angol nyelvtudás
  4. minimum 1 éves, de nem több mint 2 éves gyakorlat
  5. angol nyelvterületen folytatott tanulmányok illetve nemzetközi ügyvédi irodánál szerzett tapasztalat előnyt jelent

Pozíció területe(i):
Jog/Közigazgatás

Munkavégzés helye:
Budapest
Fizetés:
bruttó 250 000.-ft, egyéni elbírálás alapján

------------------------------------------------------------------------------
Jelentkezés módja: Angol és magyar nyelvű önéletrajzát a carriera@carriera.hu e-mail címre várjuk. Kérjük, jelölje meg a pozíció referenciaszámát: 10071. http://www.profession.hu/…tisement.php?…
Leiterjakab # 2004.05.02. 19:21

Bár a polgári jogot kapisgálnám ennyire, holnap pót-ZH, mert az elsőt lusta voltam megírni:))


Leiterjakab

the big cat # 2004.05.02. 18:31

Látom kapisgálod :)

Leiterjakab # 2004.05.02. 17:08

Ááá. Értem már, akkor úgy áll a dolog, hogy 10 E Ft-ig szabálysértés, 10 E Ft felett bűncselekmény, 10.000.000 felett pedig „Hű de ügyes vagy, látod így kell ezt csinálni!”.


Leiterjakab

the big cat # 2004.05.02. 15:41

Csak a rossz jogász kezén...a jó jogásznak mindig van egy ügyvédi irodától drága pénzen vett szakvéleménye. :)))

Egyébként meg te láttál olyat hogy valakit tényleg elültettek gazdasági bűncselekményért, aki legalább 8 számjegyű pént lopott el? Erre lehet valami törvény...

Egyébként a film nem mai gyerek, de az egyik legkiválóbb sci-fi paródia, amely az amerikai akciófilmeket parodizálja, azok elsőszámú sztárjának főszereplésével. (A film egyébként Made in Europe, mert francia)

Leiterjakab # 2004.05.02. 15:00

A filmet nem láttam..:) Aludni sincs időm mostanában nem, hogy még moziba járni:)
Viszont köszönöm a tippet! És általában a jogász kezén kattan a bilincs, ha gazdasági bűncselekményt követ el a felügyelő bizottság? :-)))


Leiterjakab

the big cat # 2004.05.02. 12:55

Javaslom tanulmányozza Mr. Zorg vállatvezetési módszereit az Ötödik elem című filmből...:)))

Komolyra fordítva a dolgot, humán vagy pénzügyi mellékképzettséggel lehet talán legkönnyebben bejutni, levés cég tart saját jogi osztályt. Humán és Stratágiai területeken lehet valamit kezdeni, de aztán ha valaki elég rámenős a többi jön magától.

Leiterjakab # 2004.05.02. 12:43

Aki nagyvállalat törzskarában akar jogász lenni, annak mit javasolsz Big Cat? :)


Leiterjakab

the big cat # 2004.05.02. 12:04

Szóval akkor eljutottunk oda, amit az elejétől hajtogatok, csak a jelöltek tehetnek ez ellen valamit is, de nagy reményeket ne tápláljanak, a probléma oka nem a gonosz rabszolgatartó ügyvédekben keresendő, hanem a jogászok túltermelésében. Ezt csak kihasználják a gátlástalanabbak.

Legislator # 2004.05.01. 23:27

Kezdeményezzen a jogaiban magát sértetnek vélő fél kamarai fegyelmi eljárást. Üdvös lenne, ha az Ügyvédi Etikai Kódex meg magát a kamarát hatalmazná fel eljárás megindítására a vétkes ügyvéddel szemben.
És midemellett el lehet menni a bíróságra is.


Sunshine after the rain.

the big cat # 2004.05.01. 16:50

Kedves Gyula, nem vagyok ügyvéd, rémálmomban se forduljon elő, hogy az legyek.

És mégis hogyan zárja kia kamara? A korábban általam felvetett bedrótozásos módszert tartod jónak, vagy netán a jogtalanságot szenvedett jelöltnek kéne kezdeményezni az eljárást? Még mindig azt mondom, hogy a jelöltek azok, akik bármit is tehetnek, hogy ez megváltozzon, főleg, mivel ez egyedül nekik áll érdekükben, de mégha e téren valtozás is lesz, több jelölti munkahely nem lesz, sőt ha tisztességesen fogalalkoztatják őket, akkor kevesebb lesz. Ez nem a rosszindulat, hanem a túltermelés következménye. Ez a piaci logika.

Kedves cila,

nem értem miért nem értesz velem egyet, mikor a hozzászólásodban pont azt fejtegeted, hogy amit én mondtam, az marad benn, aki hajalandó akár ingyen is dolgozni. Hogy ezt miért teheti meg a mellékes. Nem azt mondtam, hogy legjobbak, legrátermetetbek maradnak benn, hanem azt, hogy az aki hajlandó ingyen dolgozni.

És igen, be kell születni, ez a túltermelés következménye, és igen a piaci logika sokakta pályaelhagyásra kényszerít, de kérdezem én miért baj ez? Ez a logikus következménye annak, hogy több jogászt képeznek, mint amennyire szükség van. Mégis kinek kéne megfizetni azokat a jogászokat, akikre nincs szükség? Akik jogásznak mentek tudták, vagy ha kellő körültekintéssel választanak pályát tudniuk kellett volan mi a helyzet ezen a pályán.

Egyébként pedig az állig helyekkel kapcsolatban nem értek veled egyet, közeli rokonom tavaly végzett, rövidesen talált két állig jogászi munakhelyet is, és most úgy néz ki, hogy összejön egy még jobban fizető harmadik. mindenféle különösebb kapcsolat nélkül.

Azon kívül ott a vállalati szféra. Egyre több jogászt fog felszívni a nagyválallatok törzskari szervezete. 8 éve az első munkahelyemen, egy osztrák válallalatnál az igazagatóság 9 tagjából 7-nek volt jogászi végzettsége (is). Ekkor már tudtam, hogy nekem is ezt a pályát érdemes bejárnom, és mára én is ott ülök egy ilyenben. És nem érzem magam pályaelhagyónak. Persze a vállalati szférában sem elég megvillantani a diplomát, sőt nembaj ha a jogi végzettség mellett más irányú végzettséged is van )én magam közgazdász is vagyok), de ezt munka mellett is meg lehet csinálni, viszont a tyúkperes ügyvédi irodákban előforduló ügyeknél sokkal komolyabb horderejeű, sé sokkal szélesebb szaktudást kívánó ügyekhez van szerencsém, plusz az aprómunak nem nekem jut, mert három ügyvédi irodát is foglalkoztatok erre.

Legislator # 2004.05.01. 10:53

Kedves Big Cat,

Mindkét félnek tenni kéne! A frissen végzetteknek ugyanúgy, mint a cinikus ügyvédeknek (itt a cinikus jelző, tehát csak az ügyvédek egy részére vonatkozik). Az álláskeresést nem oktatják az egyetemeken, sokan csak ötödéven ébrednek fel. Egyébként ügyvéd vagy:)?
Azt az ügyvédet meg zárja ki a Kamara aki 3 milliót kér a jelölttől, hogy foglalkoztassa.


Sunshine after the rain.

cila # 2004.05.01. 08:34

Kedves the big cat!

Abban maximálisan egyetértek veled, hogy sok a jogász, hogy ezen a területen bizony a piaci igényekhez képest túltermelés van. Abban azonban nem értek egészen egyet veled, hogy az marad benn, akik az elején hajlandók akár ingyen is dolgozni. Merthogy ezt csak az teheti meg, akinek van olyan anyagi háttere, esetleg családja, hogy ezt lehetővé teszi számára.
A tapasztalatom az, hogy a közigazgatásba és egyéb ilyen 'fizetős' helyekre szinte 'be kell születni' manapság. Ügyvéd mellé pedig az tud elmenni és dolgozni, aki ezt anyagilag megteheti.
De mi lesz azokkal, akik nem jutnak be az állig. szférába, viszont nincsenek anyagilag olyan helyzetben, hogy ingyen dolgozzanak?
Felvetődött itt az is, hogy aki nem akar ügyvéd lenni, ne menjen jelöltnek. Kérdezem, hogy állig.-helyek hiányában, (vagy legalábbis korlátozott számban van csak hely itt-ott) mi mást tehet, hogy legalább teljen a gyakorlati ideje?
Én se ügyvéd akarok/akartam lenni!
De miután két évig keresgéltem egyéb területeken, rá kellett jönnöm, hogy vagy ez, vagy semmi, és pályaelhagyó leszek.
Amivel meg csak az a gáz, hogy hiába még két szakmám, a dr.-rel túlképzettnek minősítenek, és ezért nem vesznek fel máshova. Van, ahol kimondják, van, ahol nem, de akkor is ez a helyzet.
A témánál maradva, szerintem a jelöltek többsége megelégedne a minimálbérrel, vagy ennek megfelelő kirendeléses pénzzel, én is csak a nulla fizetést nem vagyok hajlandó elfogadni, mert van azért egy határ, aminél jobban megalázni nem hagyom magam!
Üdv. :))


cila

the big cat # 2004.05.01. 05:37

És ezt ki fizesse meg, mert a szakmában nyilvánvalóan nincs benne ez a pénz, az ügyvédjelölt ennél sokkal olcsóbb. És akkor már miért ne terjesszük ki a diplomás minimálbért minden diplomásra? Miért jó minden más versenyszakmában a piac szabályozása, és miért nem jó pont az ügyvédeknek?

Egyébként meg a miért pont a diplomás minimálbért fizetnék meg, ha a kevesebb mait sem hajlandók?

Ha van egy megoldandó probléma, annak a megoldádát nem blöffölgetéssel, meg jól hangzó szólamokkal kell kezedeni, hanem ki kell deríteni a probléma gyökerét, és azt megszüntetni, ezzel a a probléma maga is könyörtelenül megszűnik.

Az olcsó kezdő jogászprobléma gyökere a szakmában meglévő túltermelés. Ezt szabályozza le a piaci automatizmus tökéletesen úgy, hogy csak azok maradnak benn, akik a kezedekben akár ingyen is hajlandók dolgozni, ha versenyezniük kell egy állásért. Ez tökéletesen rendben van így, ez a munkapiac normál működése. A túltermelés megszüntetése, kvóták feláálítása nem megoldás, mert azzal az egészséges versenyt nyírod ki.
A törvénytelenségek megszüntetésére meg nem tudok jobb megoldást jogászként, mint hogy akit ilyesmi ér, az harcoljon ellene.

Kovács Jozsi # 2004.04.30. 19:14

KIcsit tájékozatlan vagyok a diplomás minimálbér témával kapcsolatban. Azt tudom, hogy a tanároknál van diplomás minimálbért... de kire vonatkozik még?


bausan

Zsu77 # 2004.04.30. 13:40

A diplomás minimálbért ránk is kiterjeszteni....

the big cat # 2004.04.30. 13:26
  1. És persze a kamara menjen ki, szereljen fel kamerát és drótozzon be minden ügyvédet aki gyakornokot alkalmaz...? vagy esetleg a gyakornoknak kellene panaszt tenni? Vagy munakügyi bírósághoz fordulni? Jogászok vagyunk vagy mifene! ha nem merjük vagy akarjuk a jogainkat érvényesíteni, akkor azt helyettünk senki sem teszi meg, mert fizikailag lehetetlen.
  2. És????? Mégis ki tehet ez ügyben valamit? Könyörgöm, válaszoljon már valaki a panaszkodók közül arra a kérésemre, hogy kinek és mit kellene tenni, hogy ez így legyen? ne valéami idealista szólamot, hanem konkrét dolgokat!
Zsu77 # 2004.04.30. 13:21
  1. Minden jogászra nem tudok megoldást, de spec. a kamara éppen tehetne valamit a jelöltek érdekében, ha mást nem azt, hogy az ügyvédek legalább minimum jogszerűen, járjanak el az alkalmazás során / fizetés, munkaidő / Gondolom ez is naiv kívánság.
  2. Nem hiszem, hogy mindenki azonnal extra állásra pályázna... csak olyanra, amelyik mellett emberként lehet élni és megélni, nem pedig penészvirágként éhenhalni...

Ez pedig szerintem jogos, és nem túlzott igény, és nemcsak diplomásokra hanem mindenkire vonatkozik, aki becsülettel dolgozik.

the big cat # 2004.04.30. 04:00

Kedves Gyula, sajnos nem tudok egyetérteni hozzászólásod alapvetésével.

Igenis van döntés, mindig van, soha senki senkit nem kényszerített arra, hogy a jogi pályát válassza, és soha senki nem kényszerített arra senkit, hogy ingyen dolgozzon. A rabszolgapiacokat már bezárták. csak egyszerűbb valaki másra hárítani a felelősséget a saját elhibázott döntéseinkért.

A diplomások túlképzéséről írtak is inkább a bulvárlapok statisztika kiforgatásaira emlékeztetnek, mint a valóságra. A diplomások nagy része azonnal elhelyezkedik, elsősorban a versenyszférában. A jogászok vagy tanárok épp nem, de ez a helyzet ismert már vagy 10 éve, tehát aki most végez, tisztában kellett legyen vele, amikor azt a döntést hozta, hogy ő ennek ellenére is megpróbálja. Azzal is tisztában kellett legyen, hogy az elhelyezkedési lehetőségek korlátozottak. Az más kérdés, hogy nincsennek már villámkarrierek, mesésé kezdőfizetések, mert minden szakma feltöltődött szakemberekkel, így most már a nyugat európában szokásos szinre áll be a fluktuáció és az előrelépés szintje.

A jogászoknak is egyre több lehetőséget ajánlanak a válallati szférában, és természetesen itt nem a vállati jogtanácsososkra gondolok. Persze ehhez nem elég megvillantani a jogi diplomát.

Nekem amikor ez a vita itt felmerül, mindig van két problémám:

  1. Soha, senki nem hajlandó válaszolni arra a kérédsemre hogy kinek és mit kellene tennie az ügyben, hogy a szegény frissen végzett jogászhallgatók iszonyatosan sanyarú helyeztét megjavítsa. Ezt most is feltettem itt már vagy kétszer, semmi válasz, csak nagyaszerű topikai példák arra, hogy miylen is a modern ügyvédi rabszolgatartás.
  2. Mivel ez a válasz mindig elmarad, az az érzésem, hogy a probléma ott van, hogy a frissen végzett hallgatók, díszes latinul írt doktori oklevelétől nem vágódik azonnal hanyatt mindenki, és nem ajánlja föl a jól megérdemelt extra állást. Minden végzettséggel meg kell küzdeni a befutásáért, miért lenne ez máshogy a jogászoknak?
Legislator # 2004.04.29. 19:20

Az a baj, hogy nincs döntés és nincs választás. Nincs döntési helyzet. Mert örülhet valaki, ha állást kap. Mert telve vannak a diplomás munkaügyi központok. Mert az ügyvédi cinizmus az oka, hogy még ő kér pénzt pofátlanul, hogy nála "dolgozhat" a jelölt, aztán ha leszakvizsgázott, nem kívánja foglalkoztatni. A közigazgatásban nincs hely. A bíróság, az ügyészség nem hirdet fogalmazói állásokat. Mégis, hova menjenek? Hova menjünk? Ha nincs gyakorlatod, az a baj. Ha van, akkor az nekik nem felel meg. Ha egy diplomád van, az a baj. Ha két vagy három, túlképzett vagy. Ha van külföldi tapasztalatod, az ügyvéd cinikusan a szemedbe röhög, és azt mondja, hogy nem világjárót keres, hanem ügyvédjelöltet (megtörtént eset).
Én összetehetem a kezem, mert van állásom.
Mert szellemileg független vagyok, és itt senki sem cseszegeti a másikat, mert nincs érdekellentét, nincs intrika. De hány olyan álligot végzett kollégám van, aki szintén a jogra jár, mint én, hogy nem tud másnak állni a diplomájával, mint ügyvéd mellé, adminisztratívnak.
Harmadéves jogászhallgató álligdiplomástól a körömreszelő harmincéves butácska gt.-s ügyvédnő megkérdezte: Te vagy az új kifutófiú?
Az illető, akitől kérdezték, történetesen nagyon jó barátom, és lehet, hogy harmadévesként többet tud a jogról, mint a kis társasági jogász ügyvédnő, akinek a Gt. az alfa és az omega. De hogy a közigazgatási jogról többet tud, mint az egész iroda, az biztos, ugyanis neki ez a szakmája. Egyesek, csupán azért, mert jó időben születtek, visszaélnek a mai kedvezőtlen átalakulással, és kizsákmányolnak embereket (az inkriminált collegám történtesen jól keres, de az iroda kiuzsorázza, nap mint nap a várost járja, és túlóráztatják (de meg is fizetik), csak az egyetemre nem nagyon szívesen engedik. No, mindegy. Nem jól van ez.


Sunshine after the rain.

the big cat # 2004.04.29. 16:10

Sajnálom, de nem hinném, hogy ebben az országban (de megkockáztatom, az egész világon) össze lehetne állítani egy bridszpartit olyan kívülállókból, akiket az ügyvédjelöltek sanyarú helyezete megahtana. Méginkább igaz ez a jogászi szakmán belül. Mindenki maga dönt mit választ, és ha ügyvédjelöltként nem képes, nem mer vagy nem akar kiállni a jogaiért, ami kézenfekvő megoldás, hamár jogászok vagyunk, és tudjuk, hogy törvénytelenül bánnak velünk, akkor hogyan fogja majd képviselni az ügyfele jogait?

És sajnálom, de erre nem fogadható el válaszként, hogy de az egész szakma ilyen, meg hogy egyedül nehéz stb... Minden változást az egyének döntáései hoznak meg a legkisebbtől a legnagyobbig.

Zsu77 # 2004.04.29. 16:01

Rexor, én végeztem ilyen munkát, és még sok hasonlót az egyetem alatt, és azóta is, nem az a fajta ügyvédjelölt vagyok, aki elvégezte az egyetemet, és ettől várja egyedül a boldogulását, és egy lapra tesz fel mindent. Éppen ezért fáj az, hogy amit igazán szeretek csinálni, abból egyelőre / már a 3.év végén járok / és még egy darabig nem lehet megélni....

Egyébként meg a fizikai munkában nem fárad el úgy az ember, mint napi, és rendszeres 12-14 óra folyamatos szellemi tevékenységben...

És igazából még mindig kitartok, és ki is fogok, és nem fogok más szakmát választani, mert tudomásul vettem és veszem, hogy ez mivel jár, csak éppen egyáltalán nem tetszik!!!

Rexor # 2004.04.29. 15:51

Zsu, akkor végezd egy darabig azt a munkát mint ők, ugyanannyi fizetésért mint ők. Csak az a különbség, hogy nekik nincs választásuk, ezt a munkát kell végezniük lehet egész életükben, neked meg 3 évig kell jelöltnek lenned.

De ezután csak magamat tudom megismételni, ezek a feltételek, ha elfogadod jó, ha nem válassz más szakmát.

Zsu77 # 2004.04.29. 14:24

A jelöltség alatt egyáltalán nem vagyunk jobb helyzetben a segédmunkásnál szerintem. Tudod mennyi egy segédmunkás órabére? Nem beszélve arról, hogy nincsenek minimum három évig kényszerpályán, nem szükséges bejelentett munkahely, ráadásul a segédmunkásoknak mindig akad meló, sajna keresettebbek is mint mi.