Gürizés minimálbérért


Rexor # 2004.04.29. 14:16

Nem állítom én sem hogy helyes, de ez a valóság. Kihasználni pedig csak azt lehet, aki hagyja magát. Bárkiről van szó, elvárható, hogy ne szó nélkül hajtsa be a fejét a járom alá, hanem tegyen azért hogy jobb legyen. És egy diplomás ember azért el kell ismerni, mérföldekkel jobb helyzetben van, mint pl egy 8 általánost végzett segédmunkás.

Legislator # 2004.04.29. 14:07

Persze, hogy nem kötelező. De nem természettől fogva helyes, hogy egy diplomás embert megalázó módon kihasználnak.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2004.04.29. 14:00

Egyet tudok érteni Big Cat-tel, senki nem kényszeríti az embert, hogy ügyvéd legyen. Aki elkezd az egyetemen tanulni, gondolom számba veszi a lehetőségeket, hogy mi közül választhat. Véleményem szerint, ha valaki ügyvéd akar lenni, nem árt már ha az egyetem alatt is elkezd gyakornokként dolgozni, ezután könnyebb elhelyezkedni jelöltként is. És bizony kemény verseny van itt is, mint minden szakmában, sajnos a piac törvényei ezek. Siránkozás helyett inkább tenni kell valamit, mert ettől nem lesz jobb.Lehetőségek mindig vannak, de ahogy a mondás is tartja "szemeseknek áll a világ". Az ügyvédi pályára különösen jellemző ez...

Legislator # 2004.04.29. 13:26

Ma annak az ügyvédjelöltek legjobb a helyzete, aki átveszi apu, anyu irodáját.


Sunshine after the rain.

the big cat # 2004.04.29. 12:51

Végigolvastam, meg még vagy hatvan ilyen siránkozást. Aki nem akar ügyvéd lenni, (mint ahogy én sem), az ne menjen ügyvédnek, aki meg akar, az számítson a követekezményekre.

És továbbra is áll a kérdésem, hogy szerintetek mi a megoldás? Kinek kellene a jogásznak, ügyvédnek készülők helyett döntéseket hozni, és kinek kellene azoknak a döntéseknek a következményeit (anyagilag) viselni? És miért is olyan különleges az ügyvédi szakma, hogy ide a piac szabályozóereje nem megfelelő, ide valami beavatkozás kell?

Nyogodtan mondhatom neked, hogy sok slágerszakmában a szakmunkások körében sokkal durvább kihasználás megy, csak nekik soha semmi esélyük sem lesz oylan színvonalon keresni, mint egy befutott ügyvédnek.

czirnerakos # 2004.04.29. 11:25

Kedves the big cat!

Menj el ügyvédi irodába ingyen dolgozni + olvasd végig cila írását.

the big cat # 2004.04.29. 10:36

Én még mindig nem értem, hogy mit és kinek kellene tenni az ügyvédjelöltek ügyében?

És ha az ügyvédjelöltek ügyében kelle tenni valamit, akkor mondjuk más szakmákban miért nem kell tenni semmit a gyakornonok kihazsnálása érdekében? Mondjuk az autóféynezők, autószerelők, fodrászok, stb...

Tessék felfogni, verseny van, ha egy szakmában túltermelés van, akkor abból nem fog mindenki megélni. Ilyen az élet.

cila # 2004.04.29. 09:18

Ne mondjatok semmit. Most derült ki, hogy még a kirendeléses pénzt se kapom meg mégse...
:(((


cila

Legislator # 2004.04.28. 20:37

Erre én már nem is tudok mit mondani.


Sunshine after the rain.

czirnerakos # 2004.04.28. 19:17

Szerintem a minimálbér ügyvédjelöltin - sajnos - jó. Én ma egy olyan helyen jártam, ahol nekem kellett volna fizetni 40 ezret havonta - mert ez tanulóidő az ügyvéd úr szerint. Pedig nem egy népszerű iroda.

Tenni kellenne valamit, mert munkát kapni a közigazgatásban csak protekcióval lehet, ügyvédek pedig 2-3 éven belül megtehetik kivétel nélkül azt,hogy ingyen "foglalkoztatnak" pályakezdőket.
Javaslom minden kedves pályakezdő kollegámnak, hogy diploma előtt 3-5 hónappal küldjön az összes közig.szervhez önéletrajzot, az esély így is minimális, de legalább megpróbáltátok...
Pedig állítólag az én pécsi diplomám nagyon jó minőségű. Persze, annyira jó, hogy legjobb esetben 47 ezret kapok érte havonta.

kisjogasz # 2004.04.12. 19:55

Sziasztok, még új vagyok itt, és fölöttébb érdekes a téma. Én szakvizsgaközeli ügyvédjelölt vagyok egy vidéki városkában, és a kezdeti időszakban engem is rendkívül mélyen érintett a probléma anyagilag és erkölcsileg is, cum laude diplomával és 2 nyelvvizsgával - amit egyébként beszélek is, de külföldön még nem volt módom lenni, anyagi okok miatt.
Azt javaslom, aki nemérez elég erőt, ne menjen ügyvédjelöltnek, mert sokszor igen össze ell szorítnai a fogadat. Aki fix fizetést szeretne, keressen inkább állást máshol, pl a közigazgatásban.
Az ügyvéd szakmában senki nem fog patronálni - kivéve, ha rendkívül emberi és rendes ügyvéded van (mint most nekem), vagy esetleg a szüleid. De ha ők sem kapcsolatdúsak, elég nehéz lesz saját ügyfélkört kiépíteni, ne számíts arra, hogy bárki is segít, vagy támogat bármiben is. Ez egy versenyhelyzet, te is egy versenyző vagy.
Sokszor nem is biztos hogy jó már az, ha gyorsan állást találsz, én már a második ügyvédemet koptatom, az első egy hisztis, irigy nő volt, akinek az volt a legnagyobb gondja velem, hogy miért sminkelem magam, és hogy olyan hülye nyűgös ügyfeleket viszek. (csak megjegyzem, a munkámmal nem volt kifogása..)
Peig én még vittem is ügyfelet, a járulékom is kitelt volna belőle simán de azt nekem -illetve a szüleimnek - kellett fizetni... Pénzem az soha nem volt, mindenen spóroltam, de így is elég nehéz volt akkoriban.
Szerintem egyébként a legtöbb ügyfél nyűgös, hiszen ha nem lenne baja, nem menne ügyvédhez. Az ilyen ügyek ritkák pl. cégmódosítások, de én csak vidéki viszonylatben tudok nyilatkozni.
Az természetes, hogy egy tárgyalásra azonnal el kell tudnod menni és ott reagálni, később sem lesz több időd felkészülni. Az pedig hogy fizetés nélkül is legjobb tudásod szerint küzdesz az ügyfélért, gondolj arra, hogy magadért is küzdesz, a rólad kialakuló képért. Az ügyvéded nagy lehetőséget ad neked, mikor beenged az ügyfélkörébe, akik közül sokaknak - szakvizsga után -esetleg már hozzád járnak vissza... És átadja a tudását, amit sehol nem szerezhetsz meg és semmilyen más módon, kivéve, ha az egyik hozzátartozód ügyvéd, és tanít téged. Arról nem is beszélve, hogy egy tanulatlan ügyvédjelöltnek mennyit kell tűrni, és milyen kockázatokkal jár az ügyvédedre nézve, ha valamit elrontasz. Ja, és a nyersanyagfelhasználás rögtön kétszeresére nő pl elrontás miatti újranyomtatás...
Ez a szakma nem a gyors meggazdagodásról szól, itt az emberek bizalmáért dolgozol, azért, hogy később megélhess belőlük. Ez nem megy egyik napról a másikra, ezért jó adag önuralommal, önfegyelemmel és tűrőképeeséggel kell elinduni ha ügyvéd akarsz lenni. Ez alól egy kivétel van: ha a szüleid minden kiadásodat fedezni tudják, amíg gyakorleti időn vagy, e nélkül csak a legelszántabbak próbálkozzanak.

Ping-win # 2004.04.10. 09:34

Akkor te még jól jársz, nekem sajna úgy néz ki, hogy Munkaügyi Bírósághoz és Ügyvédi kamarához kell fordulnom, mert a munkaszerződésben meghatározott béremet sem akarja odaadni. Megjegyzem 5-én lett volna fizetés, szerdán kérdeztem rá, és fel volt háborodva, hogy mit képzelek, milyen pénz?

És még csak ez lett volna az első fizetésem...

Asszem kedden fel is mondok azonnalival, ingyen aztán semmit. Nem sok az a minimálbér, de hogy még azt is le akarja nyelni, felháborító!!

cila # 2004.04.02. 20:15

Szia Asus!

Ne hagyd magad lerázni! Ha kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon és ne légy szívbajos, én is elég későn kapcsoltam, hogy különben nagyszülő leszek, mire esetleg állásom lesz!!!!!! Ne várd meg a diplomaosztót, mert akkor már késő lesz. Sajnos. Elég szégyen, hogy az ember tanul öt évig, mint az állat, aztán gyakorlatilag egy segédmunkás is többet keres, mint mi diplomával a zsebünkben. Kivéve a néhány szerencséset, mert azért vannak jó helyek is.

Egyébként én már lassan nem is a főnököm miatt fogok infarktust kapni, hanem mert mindennek ellenére, vagy talán épp ezért, jól akarom csinálni, amit csinálok. Az ügyfél ugyanis nem azt nézi, hogy te kapsz-e fizetést, és nem képviselhetem azért rosszul, mert nincs belőle pénzem. Nekem kutya kötelességem a tárgyalóteremben megvívni érte a harcot, mert erre esküdtem. Én nem szeretek félmunkát végezni, vagy jól csinálom, vagy sehogy. Különben sz..t se ér az egész. Bár ahogy észrevettem, nagyon sok ügyvéd elvállal mindent, csak a pénz miatt, de az ügyfélnek elfelejti megmondani, hogy esetleg egyetem óta nem foglalkozott azzal a jogterülettel. Tisztelet a kivételnek, mert azért olyan is van. De azzal tisztában kell lenni, hogy nem mindenkinek fekszik minden jogterület, és aki azt mondja, hogy neki igen, az szerintem nem mond igazat. De ez már nem is idetartozik talán.

Sok szerencsét mindenkinek az álláskeresők dzsungelében!

És egy jó hír, úgy néz ki, lesz néhány kirendeléses ügyem, és azt mondták, azt a pénzt megtarthatom. Persze nem az egészet, de talán tudok majd keresni egy keveset.

:)


cila

Asus # 2004.04.01. 13:29

Szia!

Nos teljesen igazad van!Remélhetőleg kírtad magadból a fájdalmadat.Igaz ez nem megoldás,de talán jó tudni,hogy megért valaki.
Ami engem illet én most úgy vagyok vele,hogy még ingyen se kellek sehova.Ha minden jól megy,akkor júN elejére meglesz a diplomám.Kilátások nincsennek,eléggé reménytelennek látom a jövőt,kiutat nemigen látok.Borzalmas érzés úgy készülni az államvizsgára,hogy remény sincs az elhelyezkedésre,ha meg mégis sikerül ingyen kell dolgozni.Az ember persze ilyenkor kiszolgáltatott és kénytelen tűrni az ügyvédek hormon változásait.Nos én megfogadtam,hogy ha sikerül ilyen ingyen munkásként elhelyezkednem én nem fogok görcsölni.Ha nem fizet,akkor minek?Nem éri meg........inkább kirúgatom magam,de nem kapok szívrohamot.........

cila # 2004.03.21. 00:04

Végigolvastam a hozzászólásokat, bizony szívemből beszél néhány ember. A tény azonban tény marad. Kezdő jogászként nehéz elhelyezkedni kapcsolatok nélkül.
Nekem két évem ment rá. (Még van évfolyamtársam, aki munka nélkül van!)

És most egy ügyvédi irodában dolgozom, fizetés nélkül, mert csak így voltak hajlandók alkalmazni. Tehát választhatok: vagy nem dolgozok és akkor a pályámnak is lőttek, mert a szakvizsga nélkül lehetetlen, vagy dolgozok és szintén nincs pénzem, de legalább tanulhatok.

Bár itt hozzá kell tennem az ún. tanulás abból áll, hogy "délután tárgyalásra mész" mondja reggel a főnököm. "És mégis milyen ügyben?" kérdezem, mire többnyire az a válasz, hogy majd időben megtudod. 5(!!!) perce volt a zsebemben a jelölti igazolvány, amikor már tárgyalásra küldött. Még szerencse, hogy egyetemistaként végignéztem egy csomót, így valahogy megoldottam a dolgot. Borzasztó kemény dolog ez így. Pénz semmi, normális tanulási lehetőség semmi.

Ráadásul más (mellék) állást sem lehet vállalni, a kamara ugye tiltja. Annak ellenére, hogy ők is nagyon jól tudják, hogy a jelöltek egy része ingyen dolgozik, sőt van aki még fizet is érte, úgyhogy lehet, hogy én még jól jártam(?).

Nem kértem én 100 ezreket, csak minimálbért (ami ugye még egy takarítónőnek is kijár, és bruttó 54 ezer Ft) és még azt sem kapom meg. Mindehhez vegyünk hozzá egy főnököt, aki sokszor azt se tudja mit kellene éppen csinálni, aztán ha eszébe jut, akkor kiabál. És persze hetente előadja nekem, hogy éppen hova készül elutazni, Málta, Kanári Egyiptom stb. és hogy azt nekem is muszáj megnéznem. Még szállodákat is ajánlgat, hogy nézd milyen olcsó, ez csak 25 v. 30 ezer naponta és benne van a reggeli! Az már nem jut el az agyáig, hogy nekem ugyan már miből telne erre, mikor ő az én napi 10-12 v. több órai munkámat nulla Ft-tal honorálja. Megalázó nagyon.

Naponta 10-15 önéletrajz érkezik az irodába, persze elutasító válaszokat kapnak, de néha arra gondolok, szívesebben dolgoznék olyan helyen, ahol reggel nem azzal megyek be, hogy "na, most mi lesz amivel kiborít?", és esetleg kapok egy minimálbért is. Tisztában vagyok vele, hogy egy ügyvédi iroda stresszes hely, de az biztos, hogy én, ha odáig eljutok, márpedig eljutok, ha a fene fenét eszik is, soha nem fogok így bánni a jelöltemmel. Mert ember ő is. És neki is élnie kell valamiből. És mindenkinek kijár a munkájáért valamennyi és valamilyen fizetség.

Kérdezhetik most néhányan, hogy miért nem megyek máshova. Mert pillanatnyilag nincs más. És amíg lesz, addig is muszáj tanulni.

Elnézést a kiborulásért, de ez most így kijött belőlem.

Akinek sikerül hamar és jó helyre kerülni, ott ne hagyja!!! Pláne, ha még fizetést is kap!


cila

Fred # 2004.03.06. 18:54

Amilyen a principiális, olyan vagy még rosszabb lesz ügyvédként az ügyvédjelölt, vagyis egyre erkölcstelenebb és pitiánerebbek lesznek az ügyvédek
Inkább az van, hogy egyre több pitiáner és erkölcstelen emberből lesz ügyvéd. Szerintem eléggé szánalmas az az ügyvédjelölt, akinek a morális elveire hatással tud lenni a fönöke: annak a gerincnek már rég meg kell lennie.
Egy adott szakma elkurvulása ellen pedig csak a bordélyház dolgozói tehetnek igazán valamit.

Slussz.

Nyavalyogni mit sem ér.

Béres-Deák Attila # 2004.03.05. 18:33

Na ez nem így működik. Pécsett fel kell hagyni a bolsevik bűvölettel. Előbb javasolta m Szilágyi Károlynak is hogy hagyjon fel a bolsevik bűvölettel. Kiváncsi vagyok, hogy mikor és hogyan teszi eg.


attika

spaceman # 2004.03.05. 15:48

"Morális rekrutáció"
Amilyen a principiális, olyan vagy még rosszabb lesz ügyvédként az ügyvédjelölt, vagyis egyre erkölcstelenebb és pitiánerebbek lesznek az ügyvédek. Ez nem is csoda mellesleg, hiszen pl.: Pécsett több ügyvéd van mint cipész. Ergo se presztízs, se pénz, vagyis most isszuk meg a fiatalkori könnyelműségeink levét (bárcsak odafigyeltem volna fizika órán).

Béres-Deák Attila # 2004.02.17. 19:47

Fred!
A világ már csak ilyen. Ilyené tette a globalizáció. Sajnos ehhez Te Magad is hozzájárulsz, amikor a meghallgatást (elbeszélgetést ) interjúnak írod.


attika

Fred # 2004.02.17. 13:15

Ez a recepciós dolog
De elég nivósnak gondolom, szerintem a recepciós kereshet 80e-t.
eléggé félreérthető.
Sokat nem láttam a cégből, meg nem is nyomoztam utánuk (naivan) ez az élmény maradt meg.

Fred # 2004.02.17. 13:11

SessionID: a nevükre nem emlékszem már, meg szerintem nem is lényeges: annyit csak, hogy nem a top három-négy irodáról van szó.
De elég nivósnak gondolom, szerintem a recepciós kereshet 80e-t.

sessionID # 2004.02.17. 10:32

Fred: ez melyik iroda volt?

Law1 # 2004.02.17. 09:47

Kedves Fred!

Szerintem semmiképpen ne Magadban keresd a hibát. Sajnos a mai munkapiaci helyzet sajnos az erkölcstelen és szarrágó irodákról, ügyvédekről (tisztelet a kivételnek!!!) szól.

Az igazság az, hogy szerintem elejétől fogva nem kellettél nekik, mert ha valaki jónak tart és kellesz neki, akkor kifizeti a 120 ezret. Annyit tudok, - ezt több helyről is hallottam, többek között a volt főnököm is bevallotta, hogy ő is alkalmazza ezt - hogy egyes nemzetközi irodák (közöttük a nagyon nagy pesti irodák is) csak azért hirdetik magukat a HVG-ben és más újságokban, mert ez

  1. egyrészt növeli a presztízsüket (hisz a gazdasági recesszió idején nem sok irodának megy olyan jól, hogy új munkaerőt tud felvenni).
  2. másrészt pedig felmérik, hogy mit kínál a piac a tavaihoz képest, vagyis ha kifizetnek XY havibért, akkor cserébe ezért idén mennyire képzett munkavállalót találnak (pl. 2-3 idegen-nyelv, + diploma, LLM. diploma, stb.).

Üdv

Fred # 2004.02.12. 14:08

Nem pont ide tartozik, amiről írni fogok, de ezt az oldalt olvasva jutott eszembe egy régi történet, amire a mai napig nem találtam megoldást (magamban): ezért fordulok a fórum tisztelt olvasóihoz, hátha valaki tudja a választ. Ha van (?).
A történet:
2 évvel ezelőtt jelentkeztem egy nemzetközi irodához, ha jól emlékszem joghallgatókat kerestek: az első interjún - szerintem - a fönökkel beszéltem, neki tetszett amit előadtam magamról, abban maradtunk, hogy lesz még egy forduló, ahol mások is jelen lesznek nem csak ő. És ott folytatjuk. Bérről nem beszéltünk csak virágnyelven, sőt nekem az egész interjún olyan érzésem volt, mintha tikos ügynökök lennénk, nem nevezünk semmit a nevén, a bérrel kapcsolatban annyi hangzott el, hogy ugye "tudom, hogy az ügyédbojtárok szart se keresnek", mire én annyit válaszoltam, hogy tisztában vagyok vele, de vidéki gyerekként, családi támogatás nélkül egyedül élek Pesten, el kell tartanom magam, plusz az tandíjat is fizetnem kell, úgyhogy tisztában lehet azzal (Õ), hogy mennyi bérre van szükségem a magas színvonalú munkához. Ezek után jó hangulatban elbúcsuztunk, néhány nap múlva behívtak az újabb interjúra, ahol a korábbi úriember nem volt jelen, hanem 3 másik személy, akikkel gyakorlatilag megismétlődött az előbbi történet: kellemesen eldiskuráltunk, majd a bérigényre térve közöltem, hogy mivel egyedül tartom el magam stb. 120e Ft-ra van szükségem. Nem szóltak rá semmit, "majd értesítjük..." Néhány nap múlva a 3 személy közül az egyik hölgy felhívott, hogy sajnos túl magas bérigény miatt nem tudnak felvenni, mert bár iszonyatosan jól menő az iroda, de értsem meg, hogy a most ott dolgozókkal szemben nem lenne fair, ha én ekkora fizetést kapnék. Erre azt mondtam, hogy ha csak ennyi a gond velem kapcsolatban akkor hajlandó vagyok lejjebb menni a bérből, tudunk-e esetleg erről tárgyalni? A hölgy közölte, hogy ezt meg kell kérdeznie a fönökétől, majd hív. Néhány nap múlva hívott, hogy hajlandó a fönök újból találkozni velem. Az újabb találkozó alkalmából 1 órát várakoztattak (ekkor kellett volna ott hagynom őket, de nem kapcsoltam, naiv voltam), majd berobogott a fönök és szabályosan el kezdett velem üvöltözni, hogy én mit képzelek magamról, egy becstelen, erkölcstelen alak vagyok, hiszen ő az 1. alkalommal megállapodott velem, hogy max bruttó 60e-re számítsak én meg ezek után a kollégáival közlöm a dupláját! Védekezésképp csak annyit tudtam kinyögni, hogy semmilyen összeg nem hangzott el pro és kontra. Ezt követően szabályosan kirúgott az irodából!
Végül sikerült máshol elhelyezkednem, rövid időn belül, úgyhogy nem foglalkoztam a sztorival, de nem tudok igazándiból rájönni, hogy mi volt a gikszer.
Szerintetek? Talán ilyen téren érdemes lenne tanácsot adni a frissen végzősöknek. (Ha lehet egyáltalán.)

atlantic # 2004.01.30. 18:50

Szerintem is leginkább kapcsolatokon keresztül lehet álláshoz jutni. Sokszor a meglévő kapcsolatok kevésnek bizonyulnak és új kapcsolatokat kell építeni. De a kapcsolatépítést is meg kell tanulni! Erre egy kiváló hely a Vállalkozó Kedvű Fiatalok Klubja (www.vkfk.hu). Itt biztos, hogy igény van a jogi tanácsokra.