Gürizés minimálbérért


Angeleyes # 2005.01.04. 12:57

Sziasztok,
Eddig csak olvasóként követtem a Fórumot, ma regisztráltam.
Elszomorít egyik-másik hozzászólás. Nekem közgazdász végzettségem van, 2002-ben diplomáztam, 3 nyelv ismeretével 5 hónap után jutottam egy titkárnői álláshoz, nettó 80ezerért, informatikai cégnél. Ott kb egy évet töltöttem, aztán sikerült váltanom számviteli szakterületre (bár oda sem diplomásokat kerestek), jelenleg is könyvelő vagyok egy multinál. Ha megmondanám a fizetésem, többen csodálkoznának! Egyáltalán nem veri az egeket, nem is szándékozom innen nyugdíjba menni, hanem már most nézelődöm, de amíg itt vagyok, addig a lehető legtöbbet megtanulni (az intranetes tréninganyagok meglepően hasznosak, pl.találtam US GAAP tankönyvet is), jól jöhet még a jövőben.
Nagyra tartom a Ti szakmátok képviselőit, sokkal több munka fekszik egy jogi diploma megszerzésében, mint amibe nekem került, h.Közgazdász megnevezést beírhassam az önéletrajzba.
Az én szakmámban is gürizéssel indul a pálya, azalatt lehet begyűjteni sokmindent, amivel később (ha munkahelyet szeretnél váltani) a többi pályázó elé kerülhetsz.
A túlképzettség és a bántóan alacsony fizetések tények, de ha sikerül eljutnod oda, hogy egyszer is nevess az egészen, akkor könnyebb lesz végigcsinálni. Egy kedves barátom írta nekem Angliából, mikor napi sérelmeimet panaszoltam el neki mailben:
"These are bloody facts, darling. Kill them with killer attitude. No-one wants a moaning minnie. Be strong."
Jólesett olvasni, még ha közhelyes is. Azóta sokszor szolgált vigaszomra:)
Sok szeretettel mindenkinek itt a fórumon és boldog újévet:)

onom # 2005.01.04. 12:56

köszönöm a jókívánságokat.
neked pedig búék így utólag is.
a munka jó, nagyon sok a dologm, de legalább fizetnek érte, mégpedig 1,5* annyit, mint az ügyvédnél, szóval örülök neki, hogy ennyi idő után tudtam jó helyet találni magamnak. remélem, neked is bejönnek majd a számításaid...:))))
puszi neked és a párodnak.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.04. 10:03

De jó. Boldog névnapot így utólag is.
Milyen az új munkahely?

onom # 2005.01.04. 09:28

nem onnan.
jó múltkorjában felhívtalak, hogy van egy hely ügyvédnél, ahol én dolgoztam, csak nem ismerted azt a nyelvet, ami oda kell a munkához.
és mivel momdtad, mit dolgozol, mármint árufeltöltés, és olvastam rólad, onnan már nem volt gond rájönni, hogy te vagy ez az álnév.
remélem, így már tudod ki vagyok.
szóval, örülök, hogy találtál munkát!

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.04. 06:10

Igen ügyvédnél. Azt hiszem, vagy legalábbis már odáig jutottam álláskeresésem alatt, hogy ha nincs ismerős, akkor semmi más út nem marad, csak az, hogy ügyvédhez tudok elmenni dolgozni.
Amúgy hogy buktam le? :-) (biztos még amikor nem vettem ki az emilcímet, igaz?)

onom # 2005.01.03. 21:04

szia woodslave!
ügyvédnél találtál munkát vagy máshol?
örtültem, amikor olvastam, hogy van jobb munkád az árufeltöltés helyett, megérdemled...
egy évf. társad

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.03. 19:05

Mármint azt nem jelölik meg, hogy ilyennel is foglalkoznak, vagy hogy erre a célra keresnek jelöltet. Én legalábbis nem találkoztam ilyen hirdetéssel.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.03. 19:04

Én úgy tudom, hogy ezek "normális" irodák, melyek részt vesznek ebben a programban. Szóval ugyanaz a helyzet, mint a többi irodában. Lehet hogy keresnek jelöltet, de azt nem jelölik meg külön.

dr.joci # 2005.01.03. 16:00

Üdv!Pont itt a címlapon olvasom,hogy milyen népszerű az áprilisban beindult jogi segítségnyújtó szolgálat.Nem tudom,hogy egy ilyen irodában pályakezdőt alkalmaznak-e,vagy inkább tapasztaltabb jogászt keresnek!?

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.03. 15:34

Nézelődj más irányba is. Tudom, nem azért gürizett az ember jó esetben öt évig, hogy utána pályaelhagyó legyen, de akár időlegesen is lehetsz kénytelen mást csinálni. Nem tudom neked mennyire fontos a pénz, de pl. én egy hónapot árufeltöltőként dolgoztam egy áruházban. Nem azt mondom legyél kulimelós, de biztos vannak állások, melyekhez nem spéci diploma kell. (Bár én nem találtam ilyet sem fél év alatt), de lehet hogy rossz helyen kerestem.
Amúgy írhatnál arról, hol és hogyan keresel, mik a tapasztalataid, hátha konkrétabb tanácsokat is tudunk adni.

Asus # 2005.01.01. 21:40

SZERETNÉK GÜRIZNI MINIMÁLBÉRÉRT,DE NINCS HOL!

Sajnos még mindig aktuális!

Asus # 2004.12.19. 22:32

SZERETNÉK GÜRIZNI MINIMÁLBÉRÉRT,DE NINCS HOL!

Asus # 2004.12.15. 19:58

SZERETNÉK GÜRIZNI MINIMÁLBÉRÉRT,DE NINCS HOL!

szajbertattila # 2004.12.15. 19:37

sziasztok,

én Mikud ügyvéd úrral értek egyet: az egyetem feladata, hogy az elméleti alapokat rendesen megtanítsa, a gyakorlaté meg az, hogy a megtanultat begyakoroltassa. Minél tovább gyakoroljuk, annál jobbak leszünk - és ennek visszahatásaként az elméletet is egyre jobban fogjuk érteni (már akit ezután is érdekel). Ez a tanulás normális menete, és nincsen ezzel semmi gond - szerintem.

Aki lépéselőnyt akar, az persze már az egyetem alatt elkezdheti a gyakornokoskodást, aki Pp-t, az bejárhat akár naponta tárgyalásokra - ha ezt valaki nem teszi, ne az oktatást hibáztassa. Nem hiszem, hogy az egyetemnek lenne a feladata, hogy megtanítsa, hány példányban kell összerakni egy keresetlevelet, mikor van ügyfélfogadás a bíróság, földhivatal, hogy kell iratokról másolatot kérni, mennyit kell fizetni egy cégkivonatért, és hol lehet azt olcsóbban beszerezni stb - ezek gyakorlati szempontból biztosan jobban használható információk Leopold Pospisil pszichikai jogfogalmánál, de az egyetemnek mégis az utóbbit, a gyakorlatban meg az előbbit kell megtanítani - sokminden más mellett is.

Asus # 2004.12.15. 19:20

SZERETNÉK GÜRIZNI MINIMÁLBÉRÉRT,DE NINCS HOL!

Kovács Jozsi # 2004.11.26. 09:16

Teljessen egyetértek veled Rexor. A felelősség kapcsán annyit, hogy valahol mi is emberéletekkel "játszunk" persze nem olyan mértékben mint az orvosok. Azért mi jogászok is tönkre tudunk tenni egy életet...:(

A nevemet csak azért írtam ki mert az Ügyvéd Úr is felvállalta a nevét a korábbi hozzászólásokban.

Üdv:


bausan

Rexor # 2004.11.26. 08:47

Bausan lefelejtetted a dr. Stefkó Krisztiánt :). Azt hiszem akkor mindenki egyetért hogy a magyar jogászképzés nem jó. Az Ügyvéd úr arra hivatkozott, hogy szükséges a gondolkodás módszertanát elsajátítani. Ezzel teljes mértékben egyetértek, de ehhez nem kell 5 év. Fokoztaosan az elméletből kellene egyre inkább a gyakorlat felé terelni az oktatást, és ez nagyon is az egyetemre való. Ha így állunk hozzá az orvosoknál is elég lenne az orvosi hivatás gonolkodásmódját elsajátitani, aztán a műtőben a betegen majd kialakul a kellő gyakorlata... Egy jogásznál nincs ekkora felelősség, de mégis mit ér egy olyan tudás, ami csak egy biztos bázis nélküli ismeretanyagtömeg. Nyilvánvaló, hogy folyamatosan fejlődik az ember és a jó pap is holtig tanul, de nem kellene feltétlenül a munkában újra elkezdeni tanulni. Ez felesleges, és feleslegesen terheli a munkahelyeket is.

Kovács Jozsi # 2004.11.26. 08:34

Egyszer valaki a jogászképzés kapcsán felvetette a Bolognai-módzsert.

Tud erről valaki bármit is?


bausan

mustrum # 2004.11.26. 07:49

Sajnos ez igy igaz. A magyar jogi oktatás tényleg nem jó. De nemcsak nálunk, hanem külföldön is egyre többször teszik fel a kérdést, hogy mi is a jogi felsőoktatás célja.

Ami a magyar jogi oktatást illeti, sajnos pontosan azokat az alapokat és készségeket nem tanitja meg, amire egy gyakorló jogásznak szüksége lenne. Egy olyan rendszerben, ahol csak magolással diplomát lehet szerezni nem sok értelme van, és ez leginkább csak a felsőoktatás mimelése a valódi oktatás helyett.

Kovács Jozsi # 2004.11.22. 16:41

Egyetértek Law 1 hozzászólásával, legalábbis a jogi felsőoktatást illetően.

Egész egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy egyesek miért nem veszik észre a jogász képzés égbekiáltó hibáit...

Rossz, tradiciónális, elavult, gyakorlatot nem ismerő, aki nem tudja az tanítja.(tisztelet a kivételnek)
Sajnos csak ezek a kifejezésék jutnak eszembe a jelenlegi jogász képzésről. Természetesen nem a tanulmámyi eredményem indokolja ezt a véleményt. Egész egyszerűen korán lehetőségem nyilt arra, hogy lássam a jog gyakorlati működést.

Üdv:
dr. Stefkó Krisztián


bausan

Law1 # 2004.11.22. 09:35

............. tehát az átjárás a közigböl a jól fizetö, szinvonalas munkát kínáló magánszférába N-A-G-Y-O-N nehéz!!!

Law1 # 2004.11.22. 09:33

@dr Joci

Szerintem meg pont, hogy a közigazgatás a legalkalmatlanabb hely arra, hogy felkészülj a jogi pályára. Persze vannak kivételek, mert azt én is el tudom képzelni, hogy egy APEH-osból nagyon jo adószakértö lehet, már pedig olyan ügyvéd szerintem kevés van, aki oda-vissza átlátja az adórendszert és keni-vágja a szakmát. Én is dolgoztam minisztériumban és menekültem, mert szakmailag nulla volt. Szerinted égy komoly ügyvédi iroda (most nem a sarkiról beszélek, akinek úgy is mindegy, mert a lényeg az, hogy olcsó legyen) felvesz mondjuk egy 35 éves jogászt, aki 8 évet lehúzott a külügyben? Szerintem kizárt, mert hiába dolgozott 8 évig a közigazgatásban, ö maximum egy területhez fog valamennyire érteni (pl környezetvédelem, bünti, stb). De egy pl. nemzetközi irodában - ahol már egy 30 éves ügyvéd is haza tudja vinni a minimum 400.000-500.000,- + Áfát - kell tudni az ingatlanjogot, kereskedelmi jogot, cégjog, munkajog,stb. Ezt pedig mind nem fogod egy minisztériumban elsajátítani, ahol a munkatársak 60-80%-a egész nap vakarja a popsiját és délután 3-kor már készül a hazamenetelre, mert hisz mingyárt félöt van.

nem mondom, hogy kivételek nincsenek, de 95%-ban azt látom, hogy aki egy komolyabb irodában viszi valamire és jól keres, az nem a közigböl jött át, hanem saját termés vagy más nemzetközi vagy akár külföldi irodából jött.

Law1 # 2004.11.22. 09:21

Szerinted miért van az, hogy bírók egy része olyan végzésekez hoznak, hogy égnek áll a hajad??? Hidd el, hogy ez részben azért van, mert hiányoznak a gyakorlati alapok és 3 év úgy látszik kevésnek minösült, hogy ezt a bíróságon bepótolja. Egyszerüen túl absztrakt neki a jogset, nem tud vele mit kezdeni, mert nem állnak össze az összefüggések a fejében.

Law1 # 2004.11.22. 09:15

@mikud

nem akarok vitázni Veled, de egyátalán nem értek egyet az álláspontoddal. A gyakorlatnak igen is van (illetve csak lenne) helye az egyetemen. Jártam Ausztriában is egyetemre meg Magyarországon. Szerintem sokkal jobban és föleg érthetöbben meg lehet tanulni a szakmát életszerü példákon keresztül. Mit érek azzal, hogy bemagoltatnak velem 60 latin kifejezést, mondatot és megtanulom a jogtörit, amiböl közkedvelten megvágják az évfolyam 60%-át??? Azt látom, hogy a végzett jogászok a pályakezdésük elején nem értik egyszerüen az összefüggéseket, mert túl absztrakt nekik az anyag. Hiába löki oda-vissza a Ptk.-t meg a Pp.-t, ha egyszerüen fingja nincs miröl beszél. Nem állnek össze az összefüggések a fejében, már pedig ezt csak a gyakorlaton keresztül lehet elsajátítani.

Biciglizni is úgy tanultál meg, hogy ráültél és csináltad, nem? Vagy elötte hetekig tanulmányoztad papíron a bringa felépítését és aerodinamikáját?

dr.joci # 2004.11.16. 22:54

Üdv Mindenkinek!Azzal én is teljes mértékben osztom az elöttem szólok véleményét,hogy bojtárkodás mellett mindenképpen szükséges a jó szülői "háttér",vagy vállalni kell (persze ha az időbe belefér)valami plussz munkát!Szerintem az is járható út,ha nem ügyvéd mellett kezd egy pályakezdő friss diplomás,hanem pl.a közigazgatásban és onnan tér át az ügyvédi pályára!Nem feltétlenül kell bojtárkodni,máshol is lehet sok gyakorlati tapasztalatot taláni,bár kétségtelen egy ügyvédi iroda erre a legjobb hely!