Gürizés minimálbérért


Legislator # 2008.06.19. 10:08

A legnagyobbnak kikiáltott Mo-i nemzetközi iroda pontosan 135.000 ft-ot fizet a ügyvédjelölteknek (nettó).


Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.19. 10:05

General Háry miért lódított? :)

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.19. 09:00

most miért mondom Béla? Legyél kicsit jóhiszemű. :-) Teljesen elképzelhető, hogy cum laude, két középfok (ami ha a reális tudást tükrözi arra se elég, hogy egy levelet megírj) 350e forintot kap frissen végzett jelöltként.
De miért lódítana?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.19. 08:50

Ez a szép az internetben! Mindenki akkorát mond, amekkorát csak akar. Az érem másik oldala, hogy a többiek meg azt hisznek el, amit ők akarnak.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.19. 08:01

akkor gratulálok! Jó azért hogy vannak korrekt helyek is.

lauraa # 2008.06.19. 07:55

Megkaptam az allast! Alairt szerzodesem van, augusztus 18-an kezdek!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.19. 07:50

na majd ha meg is kaptad valamelyik állást jelentkezz ismét, mert ez tényleg csodaszámba menne, vagy nagyot változott a világ. Vidéken nem mítosz..

lauraa # 2008.06.19. 07:43

Sziasztok,

mindenkit meg szeretnek nyugtatni. Ugyvedjeloltkent guruzes minimalberert csak egy nagy mitosz. Iden vegzek, s most voltam interjukon. 9 irodanal (4 nemzetkozi s 5 magyar). 6 ajanlatom volt a vegen.

Nemzetkozi irodak 420e alatt nem ajanlottak, a legkevesebbet egy magyar iroda adta volna 350e.

Ha kerdeztek a fizetsi igenyemet, mondtam, hogy 350-400 e. Nem akadtak ki. Szerintem sokan ott kovetik el a hibat, hogy nem mernek sokat mondani, felve attol, hogy nem kapjak meg az allast. A iroda meg nem lesz olyan hulye, hogy a jelolt altal kertnel tobbet fizessen. Szoval batran mondjatok tobbet.

Csak cum laude vagyok s van 2 kozepfokom (angol, nemet). Kapcsolatom semmi, s csokosom sincs az irodaknal. Gyakorlatom nulla. Kulfoldon sem voltam. Egyszeruen szetkuldtem az eletrajzomat, proba szerencse alapon.

Tehat total atlag kepessegekkel is jo helyet lehet talalni. Csak keresni kell...

Lauraa

vikuc # 2008.05.11. 19:46

Shiiva negondolkozz ezen.. lassan túl leszel rajta igaz, a gyakorlati része kiesett az életedből.. dehát csináltál -ha seggeléssel is- de egy jó diplomát.. valakinek viszont nagyon nem megy a magolás és jaj annak a diplomának ha nem nyomom zsigerböl a koncessziót. Én tipikusan olyan ember vagyok, aki összefüggéseket keres, akinek jó meglátásai vannak, aki kommunikatív, tárgyalási előadói érvelési, és meggyőzőképességem ragyogó.. de ezt kit érdekel? gyakran még szemináriumokon sem veszem hasznát. én vagyok aza típus, aki használni tudja a jogszabályt bevágni viszont nagyon nehezen. mihelyt kijövök a vizsgáról arra sem emlékszem mit húztam.. én még záróvizsga előtt vagyok, és akkor se leszek jobban ha az meglesz. az álláskeresés egy külön kis kedvesség lesz az élettöl.Van egy olyan érzésem, hogy amíg az oktatáspolitika és az oktatási metódusok nem nyernek újabb, átgondoltabb és kicsit talán utilitaristább szabályozást, addíg várhatjuk, hogy bármi is változzon a szakmában való érvényesülési esélyeinket is illetően.

shiiva # 2008.05.11. 15:50

na igen, még egy PP-t is durva önmagában bevágni, és akkor abba gondolj bele, hogy polgár szakvizsgán EGYSZERRE KELL tudnod a PTK-t, a PP-t, a CSjt-t az illetéktörvényt, a szerzői jogi törvényt és még sorolhatnám...

ahelyett, hogy azt várnák el, hogy évről-évre egyre bonyolultabb, esetleg nemzetközi meg EU-s vonatkozásokat is tartalmazó jogeseteket tudjunk megoldani...

a megoldás keresése és gyakorlati alkalmazás közben úgyis sokkal inkább rögzül az anyag, mint mikor az ember megtanulja, mint valami verset...

vannak olyan törvényi paragrafusok, amelyek iszonyat idiótán vannak megfogalmazva, vizsgán mégis szó szerint kell elmondanod, hiába érted a lényegét, nem elég elmagyarázni (lásd pl. jogos védelem csodálatos definíciója...)

áh, minél többet gondolkozom ezen, annál dühösebb leszek...

Anstalt # 2008.05.11. 13:59

Shiiva, teljesen igazad van. Én is leírtam már itt 1-1 témában, hogy pl Németországban mennyivel több értelme van annak, ahogy oktatják a jogot.
De azért mindig volt utána pár olyan hozzászólás, hogy "milyen joghallgató az, aki szerint a jogtörténet hülyeség", meg bizony a PP-t be kell magolni.
Érdekes módon a német jogászok is tudják az eljárásjogot, anélkül, hogy 18 napot tanultak volna a PP szigoraltra, reggeltől estig... (de legalább 4-es lett, csütörtökön voltam :-)) )
Át kéne térni itthon is a jogesetmegoldós OKTATÁSRA és vizsgákra. Mert nem csak azzal van a gond, ahogy számonkérik.
Nem ilyen államvizsgára lenne szükség, ahol újra mindent be kell magolni. Németországban természetesen az államvizsga is jogesetmegoldáson alapul, törvény használata kötelező. :-)

shiiva # 2008.05.11. 06:50

bár szerintem ez a gyakorlat-elmélet ellentétről szóló vita kicsit offtopic a "gürizés minimálbérért" témakörben, de ha már rábukkantam, én is hozzászólnék.

szóval, csak a saját példámmal élve: elvégeztem SUMMA (!) a jogi egyetemet úgy, hogy 5 év alatt EGYETLEN (1db) szemináriumon íratott velem egy tanársegéd (!) 1 db ingatlan adásvételi szerződést.

Ezen az 1 db szerződésen kívül 5 év alatt EGYETLENEGY gyakorlati feladatunk nem volt...

ÉS EZ NEM VICC, pedig nagyon nem vicces...

Nyugati egyetemeken tanult barátaim mind azt mondják, hogy ott nem ez az eszement baromság van, hogy kívülről bebifláztatnak törvényeket, hanem HASZNÁLNI, ALKALMAZNI tanítják meg őket... És szerintem is ennek lenne értelme!!!!

Az első munkahelyemre mikor bekerültem, nekem kellett magamnak megírnom a munkaszerződésem, hát ne tudjátok meg, Internettől kezdve mindenhonnan vadásztam a mintákat, mert kb gőzöm sem volt hogy néz ki egy szép munkaszerződés, annak ellenére, hogy 5-ös lett a munkajog szigorlatom...

NORMÁLIS EZ...???

ÉS EZT NÁLUNK, AKIK FELELŐSEK A TANTERVÉRT, ENNYIRE NEM VESZIK ÉSZRE...???

Régen sokkal kevesebb joghallgató volt, akkor volt idő velük kis csoportokban foglalkozni, és gyakorlati példákat megoldani, ma már erre egyre kevesebb a lehetőség... Akkor miért nem építik be a "fő" tanmenetbe a gyakorlati feladatok megoldását? Miért kell ahhoz este 9 és 10 között szemináriumra járni, hogy meg tudjak írni egy szerződést, ha 5 évig járok egyetemre érte...?

Itt készülök most a szakvizsgámra és minden nap kiakasztom magam azon, hogy ez se szól másról szinte, mint a magolásról, annyi különbséggel, hogy itt már gyakorlati példákat is "magolni kell".

  • Az Internet és a számítógép korában, mikor 1 kattintás bármely jogszabály bármely §-át megtalálni,
  • és egy olyan korban, mikor szinte naponta változnak a jogszabályok, ezért eleve nem szabad az agyunkra hagyatkozni, hisz akkor lehet, hogy az emlékeinkben élő DE MÁR hatálytalan jogszabály alapján járunk el

szóval egy ilyen korban miért az a lényeg még mindig, hogy ki tud jobban magolni...?!?!??!?!?!

Eweol # 2008.05.10. 20:52

Vikuc, erre van böven ellenpélda Németországban és más nyugat-európai egyetemen is.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a cserediákok (ERASMUS, stb) gyakran (lényegesebben) kedvezöbb feltételekkel tehetik le az adott vizsgákat vagy a professzorok az értékelésnél nagy mértékben figyelembe veszik a tényt, hogy a külföldi hallgató az esetek 99,9%-ában soha az életben nem fog az adott országban jogászként praktizálni, ezért elnézöbbek, nem olyan szigorúak.
A regurális hallgatókkal szemben támasztott követelmények a neves nyugati egyetemeken semmiképpen sem alacsonyabbak, mint Magyarországon.

vikuc # 2008.05.09. 15:30

Sok vonatkozásban csatlakoznék Archie meglátásaihoz, legfőképp viszont az elgondolkodtató, hogy a Németországban nemsokára eltöltendő fél évtől tanulás szempontjából kevésbé görcsöl a gyomrom, mint egy itthoni vizsgától.. Nem így kéne lennie. Akik kevésbé birják a stresszt, kicsit talán tönkre is mennek abba, mire "megcsinálják" tanulmányaikat, a német és más nyugateurópai diákok pedig általában ambíciózusan fordulnak a jövő meg álláskeresés felé..

wili # 2005.03.25. 06:36

Akkor fel a fejjel, én SOMOGYBAN !!! találtam.

dr.joci # 2005.03.24. 14:57

Ország gyöngye aranya,legszebb megye Baranya:)

wili # 2005.03.24. 14:04

Melyik városban laksz, vagy hol keresel állást?

dr.joci # 2005.03.23. 19:34

Akkor még "jól állok", ugyanis én kb.hat hónapja keresek állást.
Én már bármit,bármennyiért elvállalnék,de sajnos nagy kevés a lehetőség.
Nem baj talán holnap...
Köszi a "bátorítást":)

wili # 2005.03.23. 17:59

Saját tapasztalatom szerint - ha nincs "ismerős" - hat hónaptól egy évig terjedhet az az időszak, ami alatt egy frissdiplomás jogász el tud helyezkedni. Először bármit el kell vállalni és onnan könnyebb lépni. Kalappal, Joci!

dr.joci # 2005.03.21. 20:14

Sajnos nem,csak az állásinterjúkon baj,hogy nincs gyakorlatom.
Most van pár függő ügyem,remélem valamelyik sikerül!
Szerintem is komoly gond van a jogi oktatással,rengeteget kellett magolni,szinte semmi gyakorlat.
Nyaranta ugyan egy-két hónapot voltam ügyvédi irodában,de inkább csak postára jártam.
Én már nagyon türelmetlen vagyok,öt évig tanultam,szerettem is tanulni,de most már gyakorlatban is "művelni"akarom.
Én fél éve keresek,tudja valaki mennyi az átlagos idő mire elhelyezkednek a friss diplomás jogászok?

Üdv.
dr.joci

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.03.21. 17:11

Sikerült állást találni Joci?

dr.joci # 2005.03.20. 22:30

Sajnos ez így van...
Minden nap érzem a bőrömön a gyakorlat hiányát!!

Archie681 # 2005.03.20. 20:05

Nem olvastam el minden hozzászólást itt, de úgy látom, hogy a többség azt a véleményt osztja, amit én is.: enyhén szólva nem jó a jogi oktatás Magyarországon.

Õszintén szólva sokkal keményebben fogalmaznék, de megfogadtam, hogy visszafogott leszek, és nemcsak a rossz tapasztalatokat ömlesztem ide. Magamról annyit, hogy a jog a második diplomám, így van némi összehasonlítási alapom más képzéssel. A jogi egyetemen belül nappalira, később levelezőre is jártam, és állítom, hogy az oktatás színvonalában nincs jelentős különbség, csak a lehetőségek terén.

Mielőtt bárki is sértésnek venné szavaimat, fontosnak tartom leszögezni, hogy nem az a célom, hogy a munkájukat tisztességes módon folytató egyetemi oktatókat bántsak meg, hanem, az, hogy a fogadalmamnak megfelelően elmondjam a véleményem, ha egyszer már túl vagyok a z összes vizsgán - a jogi szakvizsgát is beleértve:-))))

Nézzük először a pozitívumokat. A jogon (is) találkoztam igazán nagy tudású, felkészült tanárokkal, akik jó könyveket írtak és sokat segítettek. Találkoztam továbbá néhány tehetséges fiatal oktatóval is, vagyis a szürke állomány nem hiányozna a sikeres oktatáshoz. Csakhogy: jó náhány szadista hajlamú embeke is bekerül valahogy időről időre az egyetemekre, akik csupán beteges hajlamaik kiélésére használják a hatalmukat. Itt most nem azokra gondolok, akik egyszerűen csak keményen követelnek, mert ezzel nincs is semmi baj. Ne engedjenek át valakit, ha pl. nem tudja a nemo plus iurist vagy a ptk. 339-et. Viszont ne mondja nekem senki, hogy egyes oktatónak kevésbé rokomszenves évfolyamtársamat másfél órán át kelljen kérdezgetni ahhoz, hogy megállapítsa, hogy inkább mégis elégtelen a tudása, mert az ilyen (elkövetési) magatartásnak a Btk-ban a helye.

Na mindegy, minderre persze lehet mondani, hogy ilyenek mindíg is voltak és lesznek is, és nemcsak nálunk, hanem más országokban is. A nagyobb gond az, hogy maga a rendszer beteg. Abszolút luxus öt évet elméleti magolással eltölteni! Egyszerűen téves az az álláspont, hogy a gyakorlatot teljes egészében az egyetem után kell megszerezni. Nem szeretek az amerikai oktatással példálózni, de véleményem szerint az egyik nagy előnye az, hogy aki egy félévet eltölt a jogon az ellentétben egy római jogi és jogtörténeti alapokkal ismerkedő magyar egyetemistával, meg tud szerkeszteni néhány beadványt, és még a göröggel sem áll hadilábon. A teljesség kedvéért megemlíteném az amerikai oktatás másik nagy fegyverét, az ego növelést.

Ennek a tükörképe található meg aztán a hazai egyetemeken, ahol aztán azt próbálják meg belesujkolni a magyar hallgatóba, hogy egy nagy nulla, és bármikor, bárkit meg lehet buktatni. Ezzel aztán szinte behozhatatlan előnyt adunk a külföldi, magabiztosságtól duzzadó versenytársaknak. Ami a legszomorúbb, az az, hogy nincs ez másképp a posztgraduális képzéseken sem; merthogy oda is jártam.

Tehát nézzük meg mit is csinál egy magyar joghallgató egy szemeszterben és mit csinál nyugatabbra élő "kollégája". Nálunk a félévi bulizások nyugalmát mindössze néhány zh zavarja meg, hogy aztán a félév végén ki rövidebb, ki hosszabb idő alatt, de úgy átlagban mondjuk 6-10 nap alatt magoljon be bármilyen tantárgyat. Ez a tudás aztán el is tart néhány hétig. Ezzel szemben nyugatabbra jogeseteken keresztül sajátítják el az anyagot a hallgatók, hogy aztán a vizsgán számot adjanak annak gyakorlati alkalmazásáról úgy, hogy használhatják a jogszabályokat (akár itthon az írásbeli szakvizsgán). Tehát nem az a cél, hogy a vizsgáztató meggyőződjön arról, hogy a hallgató mindent maradéktalanul be tudott-e magolni, mert ez csak nálunk van így.

Szóval hm...orvosira nem jártam, tehát nem tudom mi a helyzet ott. De a Jó Isten mentsen meg egy frissen végzett orvostól, ha annyit tud a gyakorlatról, mint amennyit egy hasonló cipőben járó jogász!

Maple # 2005.02.04. 13:56

Úgy emlékszem, hogy egy régebbi hozzászólásban már valaki említette német mintára azt a megoldást, hogy külső beavatkozás (legyen az állami vagy egyéb hatósági/intézményi) segítségével lehetne szabályozni a felvételizők számát. Igaz, Németországban nincs felvételi mint Magyarországon – legalább is nem a jogra, közgázra, orvosira – hanem az érettségi átlagjegy alapján határozzák meg, hogy ki mehet továbbtanulni és ki nem. Nyilvánvalóan minél nagyobb a túljelentkezés, annál jobb jegyet kell produkálni az érettségin. Ha kevés a jelentkező, akkor átlagos érettségivel is be lehet kerülni a jogi karra, orvosira, stb.

Magyarországon is elképzelhetőnek tartok egy olyan modellt, hogy nagy túljelentkezés esetén nagyon fel lehetne vinni a ponthatárt és fordítva.

Szerintem elképesztő dolog az, hogy az egyetemek kizárólag a saját anyagi helyzetük javítása érdekében fűt fát felvesznek, anélkül, hogy a konzekvenciákkal foglalkoznának. És ebben az esetben úgy gondolom, hogy nem lehet azzal elintézni az egészet, hogy egyszerűen azt mondom, hogy mindenkinek joga van a saját életével azt kezdeni amit akar és ott továbbtanulni ahol akar. Igen is kell egy fajta beszabályozás – mint pl Németországban – mert mit érünk a nagy döntésszabadságunkkal, hogy ha lassan csak Budapesten dolgozik több ügyvéd mint egész Ausztriában és rengeteg kollega itt áll álláslehetőség nélkül?! Hurrá!!! Az, hogy az elmúlt években – a túlképzés figyelmen kívül hagyása mellett – ennyi jogász végezhette el az egyetemet, annak főnyertese nem a magyar társadalom, nem maga a diplomás jogász, hanem AZ EGYETEMEK, egész pontosan a jogi karok.

Az egyetemek ELSÕDLEGES célja soha nem az volt, hogy belőletek jogászokat faragjanak, hanem az, hogy tele legyen az egyetemi kassza. Hisz ha a minőségi jogászképzés lenne a cél ebben az országban, akkor az egyetemek és háttérintézmények tisztába lennének a felelőségükkel – a hallgatók és a társadalom iránt fennálló felelősségükről. De mint látjuk továbbra sem törődik felelős pozícióban ülő ember azzal, hogy évente csak ebben a szakmában több száz, vagy akár több ezer munkanélkülivel bővítik a statisztikákat.

Nikkó # 2005.02.04. 13:01

ÁLLÁSAJÁNLAT Akinek van 1-2 éves banki jogi tapasztalata, most lenne egy Jogügyi előadói álláslehetőség egy nemzetközi banknál. Angol nyelvtudás szükséges. A fizetés versenyképes.