Gürizés minimálbérért


Eweol # 2008.12.05. 09:49

Mindenkinek meg van a maga baja.

Ebben igaza van, de remélem, az ügyfeleinek nem ugyanezt mondja, amikor panaszkodnak...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.12.05. 10:20

Bocsánat, én is voltam ügyvédjelölt, de túléltem.

Kacsa1111 # 2008.12.05. 10:40

na de kedves Mohos doktor,

azért mert én szívtam attól még nem kívánom ugyanezt a "fiatalabb" generációnak...

ilyen erővel nagyapáink és apáink azt kellett volna, hogy kivánják, hogy harcoljunk mi is végig egy világháborút...


Kacsa11

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.12.05. 11:00

Az a rendszer nem véletlenül lett kitalálva. Aki már kiemelte a fejét a víz alól - nehéz erőfeszítés árán- nem hiszem, hogy ingyen odaadná bárkinek azt, amit elért.
Ez teljesen normális.
Valóban egy kolléga az ügyvédi lapban azt javasolta, hogy a kamara tagok egymás javára mondjanak le bizonyos megbízásokról, hogy a másik kolléga is meg tudjon élni. Ez olyan lenne, amikor a rossz, eladhatatlan autókat gyártó gyár megkérné a jobb terméket előállító céget, hogy fogja vissza a termelést, hogy ő is megtudjon élni.

Kacsa1111 # 2008.12.05. 11:10

Kedves Mohos doktor,

nyílván az ügyvédi lapban javasolt dolog marhaság.
de itt most arról van szó, hogy emberként kell-e bánunk a jelölttel, és ha mondjuk bárányhimlős, akkor ne várjuk el, hogy bejöjjön dolgozni, vagy hogy tüdőgyulladást lábon szenvedjen ki...stb.
ide tartozik a fizetés is. egy ügyvédi irodában elég jól mérhető, hogy a jelölt "mennyit termel" (különösen órabéres irodáknál) ennek 5-10%-át odaadni szerintem nem ördögtől való ötlet.
vagy ha saját ügyfelet hoz az irodának és maga csinálja meg az ügyet, az ügyvéd csak ellenőrzi és aláír, akkor ne csak 10%-ot adjon oda a jelöltnek...
stb.stb.stb.

ezekkel semmit nem adsz oda abból, amit elértél...

félreértés ne essék:
nem mondom, hogy a munkájában legyünk enyhék a jelölttel. ez neki tanulóidő. ha pl. rosszul ír meg egy beadványt, akkor vissza kell dobni neki addig, amíg nem csinálja meg jól...

de ezt lehet emberségesen is, nem pedig értelmetlen kegyetlenkedésekkel...


Kacsa11

torkoska # 2008.12.09. 10:43

Emberek!
Működik a cenzura!
Előbb egy hozzászólásomat, nem jelentették meg, küldés után elszállt?!
Persze mert kínos megállapításokat tartalmazott!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.09. 10:58

Vagy azért mert túl sokáig írtad. A hosszabb szöveg felküldése előtt célszerű control+c-t nyomni.

torkoska # 2008.12.09. 11:20

köszi!

torkoska # 2008.12.09. 11:32

Na újra!
Jogeset: Z mobilcég megszegve a saját szerződését, és a ptk-t. is 30ezer forint helyett 105 ezer ft+ ügyvédi költséget számlázott ki az "adósnak"
Jelen cég ügyvédje írásban felszólította az "adóst" amennyiben nem fizet 3 napon belül akkor kimegy az embere foglalni, természetesen nem jogerős fmh-val+végrehajtási záradékkal, hanem Jevgenyij és társa BT. + Zsuk!
És még folytathatnám....
Miért nem az ilyen kollegákat közösítik ki,ahelyet, hogy a jelöltek képességeit elemezgetik?
És egy vers:Még kér a nép! Érdemes újra fellapozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.09. 11:37

Tegyél panaszt a kamaránál. És hagyd a demagógiát.

Egyjogász # 2008.12.09. 12:13

Ha jogerős az fmh. és van bíróság által kibocsátott vh. lap is, akkor sem a hitelező "embere" megy ki foglalni, hanem az önálló bírósági végrehajtó.

Őszintén szólva én nem igazán akarom elhinni, hogy egy ügyvéd bárkit is írásban megfenyegetne jogellenes eljárással, mert egy ilyen levelet valóban bárki bemutathat a kamaránál.

Csipke # 2008.12.09. 13:13

Kedves Torkoska,

lehet, hogy azért, mert ez a topic arról szól, hogy jelöltek kevés pénzért dolgoznak, tehát óhatatlanul felmerül a jelöltek képességének minősítése.

Egyjogásszal értek egyet, kizárt dolognak tartom, hogy ügyvéd ilyet leírjon, ha meg igen, akkor megérdemli a kamarai vizsgálatot (ergo éljen a delikvens panasszal a Kamaránál).

Ahogy az élet bármely területén, nyilván ebben is vannak "kóklerek", akik minden jóérzésű, tényleg a joggal hivatásszerűen foglalkozó kollégánál (is), nem csupán a magánembereknél kiverik a biztosítékot. Ezért (is) van a Kamara például (az egy másik topicot igényelne, hogy vajon a Kamarák tényleg betöltik-e a szerepüket).

No, és hogy a topichoz is hozzászóljak:
Nyilván a gyakorlat alapján lehet eldönteni egy jelöltről, hogy mennyire "jó", és mivel "sok az eszkimó és kevés a fóka", ezért a jelölteket foglalkoztató kollégák válogathatnak. Ez tény.

Szerintem a joghallgatóknak, időben fel kell ismerni, hogy valami pluszt hozzá kell tenni a diplomához (akár több nyelvet, akár szerzett gyakorlatot az egyetemi évek alatt és még sorolhatnám), amiért a "piacon" jobban el tudja magát adni az ember a diplomát követően.

Kacsával pedig egyetértek, hogy "nem kötelező" ugyanott lehúzni a jeltölti időt. Nem értek én sem azzal egyet, hogy azért mert valaki jelölt, még jó esetben nem hülye (oppárdon), főleg nem rabszolga, nem is kell (lehet) így bánni velük. Kövezzetek meg, de azért azt, hogy kivel mit enged meg a főnöke, ha nem is döntő mértékben, de befolyásolja, hogy mit hagy.

Azt gondolom, a legnagyobb probléma az, hogy sok esetben "menő dolog" jelöltet foglalkoztatni, de a tudást átadni már nem. Pedig a jelöltségnek ez lenne a célja.

Nagyon sokszor tapasztalom körülöttem, hogy a jogi hivatást mindegy "jajj-de-gyorsan-meggazdagszom" pályának gondolják... már jelöltek is. Nagy hiba.


Csipke

torkoska # 2008.12.11. 11:48

Nagyon köszönöm a hozzászólásokat!
Úgy döntöttem, nem rohanok a kamarához. Nem hiszek az ilyen megszégyenítésben. A következőt gondoltam ki.
Elhúzom az időt, mert ha kell a cégnek a pénze járja be a hivatalos utat.Sajnos az ügyvédük befaragott,mert az a stílus amit használt igencsak alkalmas egy "átalagember megfélelmítésére",és a többi jogi produkcióját már nem is kívánom minősíteni.
Majd a tárgyaláson előhúzom, mint kisnyuszit a cilinderből. Magyarázza a tisztelt bíróságnak.
Amúgy az lenne az út(de ezt mindenki tudja), amit leírtatok.

Egyjogász # 2008.12.11. 11:53

A kamarai bepanaszolás az nem "megszégyenítés", hanem nagyon komoly következményei is lehetnek, végső soron ki is zárhatják az ügyvédet, ami azt jelenti, hogy nem folytathatja a hivatását.

Egyjogász # 2008.12.11. 11:55

A bíróság meg a perben arról dönt, hogy a felperes keresete megalapozott-e, így a bíróságot ennek kapcsán az adott perben nem nagyon fogja érdekelni, hogy a per megindítása előtt a felperes vagy jogi képviselője milyen módszereket alkalmazott követelése behajtása érdekében. Úgy hogy a tárgyaláson előhúzhatod a levelet, de szerintem ezzel abíró nemigen fog foglalkozni.

torkoska # 2008.12.11. 12:00

Amúgy fmh kibocsátásra sem került! Így szép a történet. Amúgy úgy fogalmaztak, hogy kollegánk felkeresi önt és megkezdi az ingófoglalást.
Az oroszokat csak én írtam. Most kezdjek el magyarázni egy jogásznak, hogy hogyan zajlik az ingófoglalás? Mik az előzményei? Milyen sorrend van?!
Mi a kézbesítési vélelem, és mire vonatkozik?
Hogy vannak a jognak alapelvei,hogy a késedelembe esésnek mik a következményei?
Megfordult a fejemben, hogy ezeket nem is jogász írta, hanem valami elszabadult beosztott, mert előre aláírt színes fénymásolt levelek voltak.
Még azt szerettem volna mondani, nem vagyok egy feljelentgetős típus, pedig megérdemelné az biztos.
Az, hogy az ügyvédek válogatnak szívük joga! Én is megnézném kit alkalmazok. Tudom kihez érdemes elmenni tanulni, és tudom ki az aki még azt is megszabja, hogy hány kg. lehet valaki. Ez utóbbihoz nem biztos, hogy beadnám a jelentekézesemet.

torkoska # 2008.12.11. 12:08

A bírók eszméletlenül sok mindennel foglalkoznak.
Olyan dolgokkal is amiket én kivágnék a teremből, mert minden körülményt mérlegelnek.

Csipke # 2008.12.11. 13:44

Torkoska,

most már csak azt nem értem, ha nincs is ügy, akkor miről beszélgetünk? Ha még nem is történt semmi, pusztán egy levél, akkor arra igen könnyen megvan a válasz. Nyilván te döntöd el, hogy a stílusos utat választod (Kamara) vagy sem.

Szerintem semmire nem mész azzal, ha a bíróságon elhúzol bármit is (már ha ugye lesz ügy, amit nyilván te sem tudsz még), de persze lemehetsz az ellenfél szintjére, mert szerintem ez az. Keménykedhetsz, csak teljesen felesleges, mikor egy sokkal egyszerűbb útja is van annak, hogy pontot tegyél a végére. Nem amerikai film ez, ahol látványos melodrámákkal nyernek vagy nem nyernek az emberek. A bírók sem szeretik a melodrámázást - persze mindenhol vannak kivételek - és nem is érdekli őket (még szerencse :))

De ez persze nyilván a te dolgod, ez meg az én privi véleményem.


Csipke

torkoska # 2008.12.11. 13:59

Kedves Csipke!
És mi a garancia, ha bemegy az ember a Kamarába sikerrel is jár?
Tudod egyet megtanultam az ügyvédekről: Összetartanak!
És a végén még nekem lesz rossz!
De igazad van nem kell a szintjükre lesüllyedni.

Egyjogász # 2008.12.11. 14:19

"Tudod egyet megtanultam az ügyvédekről: Összetartanak!"

Tévedsz, azok az orvosok:)

Ha nekem kellene 50 jellemző szót összegyűjtenem az ügyvédekről (jogászokról) nekem az 50-be az "összetartóak" szó biztos nem férne be.
(Ezt nem a haveri, kollegiális körökre mondom, hanem a jogászokra, úgy általában.)

Csipke # 2008.12.11. 14:21

Nincs rá garancia, ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy tutira megnyersz-e egy ügyet. Ezt sosem lehet tudni. Viszont nem hiszem, hogy az ügyvédet hidegen hagyná egy kamarai vizsgálat, még az is lehet, hogy "józanítólag" hat. :)

Én vitatkoznék azzal, hogy az ügyvédek összetartanak. Most, amikor a "sok az eszkimó, kevés a fóka" felállás van, sajnos pont nem az a jellemző, hogy az ügyvédek olyan nagyon összetartanának (biztos van kivétel).

Nem értem, neked miért lesz ez rossz? Te nem leszel az eljárás alanya, és bár - mivel én nem ügyvédként dolgozom - nem ismerem annyira az eljárását, még mindig informálódhatsz a Kamarában, hogy érhet-e hátrány. Szerintem nem érhet, hacsak nem arra gondoltál, hogy valaki "vállal-e" téged. Biztosan. Azért vannak még egy páran, akik lelkiismeretesek, és puszta "össztartásból" nem tolnak ki egy ügyféllel. :)


Csipke

Kacsa1111 # 2008.12.11. 15:25

Kedves torkoska,

ötödéves vagy és még azt hiszed, hogy az ügyvédek összetartóak...FYI a kamara egy tökéletes fórum a konkurencia kicsinálására:)))

a kamara gyakorlatilag három dolgot csinál:

  • nyilvántartást vezet
  • díjat szed
  • fegyelmi eljárásokkal zaklatja az ügyvédeket

:)))


Kacsa11

reménytelenség # 2008.12.12. 12:51

az orvosok is csak azért tartanak össze,mert nem képeznek belőlük annyit...oszt még sírnak-tisztelet a néhány kivételnek

torkoska # 2008.12.15. 14:53

Kedves Fórumozók!
Én a jogi egyetem elött 6évet dolgoztam asz egészségügyben, a férjem orvos. Annyi kiegészítéssel élnék, hogy aki marha gazdag az a pinalakatos,sebész, gégész. DE ha tudtok olyan kórházat ahol a pathológusok,radiológusok, és labororvosok is többet keresnek havi 140 ezer ft-nál 2 szakvizsgával, kérlek osszátok meg velem, mert a hitelválság kicsit megfeküdte a gyomromat.
De kezdem azt hinne, hogy senki sem tart senkivel, max apró klikkek akik versenyeznek az életbemaradásért. HOl vannak a híres természetjogi elvek???

reménytelenség # 2008.12.15. 20:24

akkor tudnád meg,hogy milyen rossz orvosnak lenni,ha ukrajnában élnél,és szednéd velem a szabolcsi léalmát