Gürizés minimálbérért


Legislator # 2008.08.21. 08:23

Egyébként a hírességek között is vannak kivételek, például Völgyesi Gabi már a kezdetektől egy nagyon ügyes joghallgató volt, igaz, ő csak később lett híresség (és sajnos a mostani ügyvédjelölti tevékenységét nem ismerem, de bizonyára olyan kreatív, mint volt).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.08.21. 08:16

Kedves Maple-Leaf!

Az a sok zsaru meg "aktatologató" diplomával megy (ment) az esti tagozatra (én az ELTÉ-s viszonyokat ismerem a jogi karok közül) nem kell tőlük sajnálni, ugyanis pont annyit követelnek meg tőlük, mint a nappalisoktól. Vagy megállják a helyüket, vagy nem, ott is vannak nagyon nagy tudású kollegák (is), míg van sok olyan végzett nappalis jogász (is), aki jobban tenné, ha visszaadná a diplomáját.

Igaz, hogy nem jogi kari a példa, de pont az "aktatologatókat" képző felsőoktatási intézményben történetesen sokkal többet követeltek a levelezősöktól, mint a nappalisoktól, mert ott ezt szokták meg.

Tehát a konklúzió az, hogy nem egyes csoportoktól, hanem konkrét személyektől kell félteni a szakma rönoméját, beleértve a rossz ügyvédet stb. gyakorlati művelőket, a szeretett nagy hírességeinket, azokat az elméleti művelőktől, akik csak tévedésből publikálnak stb. stb. még ha nem is tudunk személy szerint mindenkit megnevezni.


Sunshine after the rain.

bandeeraz # 2008.08.21. 07:53

Nekem van egy-két tippem, bp-i és nem az ELTE:))))

guba # 2008.08.20. 20:10

(egykori óraadóként magam tapasztaltam évröl évre a szinvonal romlàsàt: hàzi dolgozat iratàsàról szépen le is szoktatott a tisztes hallgatósàg, mivel csak magamat büntettem azzal, hogy el is olvastam az àltaluk kreàlt förmedvényeket)

A nemzetközi jogi rovatban szereplő kérdésed után, azért arra kiváncsi lennék, melyik egyetem tanári gárdáját erősítetted, Kacsa?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.20. 19:19

Most miért bántasz, ó, Fénylő Tehetség? Hiszen már földig hajolva ismertem el a felhők homályába vesző módon magas képzettségedet, és behódoltam mindent elsöprő hozzáállásod előtt. Mit tegyek még, hogy elnyerjem - nem, nem a tetszésedet, olyan nagyra a magamfajta levelezőn végzett, bécsben csak túristaként járt bunkó nem is gondolhat... Szóval mit kellene még tennem, hogy legalább megtűrj: Tényleg nincs mit tenni, és takarodnom kell a pályáról?
Szólj, ó Hatalmas Remekjogász, Nyelveken Beszélő Hozzáálló Fenomán, és Isten bizony megteszem. A kedvedért bármit.

Kacsa11 # 2008.08.20. 17:31

Kedves kbs!

engedd meg, hogy a te stílusodban válaszoljak hozzászólásodra:

  1. igen, százezreket
  2. igen, milliókat
  3. nem, nem felejt el magyarul, csak egyfelől bizonyos dolgokra nincs magyar megfelelő, másfelől évek óta azon a nyelven dolgozik, ezért így jön a szájára (ujjára)
  4. szerintem nem az ismeri jobban a magyar viszonyokat, aki nem lát túl 'falvacskája' határain
  5. felsorol neked new york-i, londoni, brüsszeli, luxembourgi és frankfurti irodákat is
  6. ha nem is égető a szükség, de van rá kereslet
  7. amit látsz magad körül igaz, de csak a 'falvacskád' határáig
  8. no comment, mert személyeskedésnek tűnne
  9. pláne no comment, mert az már egyenesen gorombaság...
Kacsa11 # 2008.08.20. 17:10

Kedves Avokádó!

igazad van, az újság képe nem tükrözi a többséget. (bár attól még valakik számára valóság)

de milyen perspektívát akarsz nyújtani a frissen végzetteknek? józsi bácsi tyúkpere havi 50 ruppóért???

persze, hogy nem mindenkinek nk-i iroda az álma, persze, hogy nem mindenkinek felel meg, vagy nem mindenki bírja.

de itt most arról van szó, hogy a jelöltködés nem feltétlenül jár nyomorral! Jelöltként is lehet jól keresni.
Szerintem ennek kéne a perspektívának lennie. Persze nem mindenki fogja elérni, aki mégis ezt választja magának.

utolsó megjegyzés: röhejnek tartom, hogy míg jogászból túltermelés folyik az egyetemeken, nk-i irodák - még ilyen feltételek mellett is - alig találnak valóban alkalmas jelöltet.
A képzés színvonala és a szemlélet a gond...

bandeeraz # 2008.08.20. 16:54

Kicsit rá vagyok állva a "kiss" nevekre:)))

avokádó # 2008.08.20. 16:07

Igazából az a gondom az itt tárgyalt dolgokkal (Kovács Béla Sándor is ironikusan erre céloz), hogy egyszerűen nem lehet a jogot végzettek nagyobbik részének álma egy nemzetközi iroda. Egyrészt azért, mert vidéken vannak, másrészt azért, mert nem feltétlenül akarnak vitorlásversenyre járni a főnökkel, vagy kötelező jelleggel golfozni. Esetleg nem szeretik az értékes órák gyűjtését, mint haladó ügyvédi hagyományt. Nem szeretik, ha reggel 7-től este 10-ig bent kell ülni az irodában, mert más is érdekli a világból. Volt, aki megunta, vagy már most unja, de még nem lépett.

A kép, amelyet egyesek sugallni akarnak az ügyvédtársadalomról, az fals. Elitirodák képeit vetítik vissza (lásd az Ügyvédvilág c. újságot, amelynek egyik legutóbbi számában egy laptopos ügyvéd ül a tengerparton, mellette a hanyagul levetett zakó). Nem ez a valóság.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.20. 15:05

hogy angolul-németül-franciàul irat szerzödéseket…ezt a piac követeli meg.
ROFL (mer én is tud ám kicsi külföldi...)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.20. 15:04

Jobb ha feladjuk, guba! Ládd, akinek "tehetsége, képzettsége, hozzààllàsa" van, az százezreket keres már azelőtt, hogy diplomát kapna. Ha meg már doctor iuris, akkor egyenesen milliókat - és fél év alatt el is felejt magyarul. (A magyar viszonyok ismeretéről már nem is beszélve.) Cserébe viszont álmából felkeltve is felsorol neked három nagy bécsi ügyvédi irodát. Amely nagy bécsi irodáknak annyira égető szüksége van a magyar jogot ismerőkre, hogy a még csak nem is végzős juristának is tejelnek.

Amit mi látunk magunk körül nap mint nap, az meg jó esetben nem is igaz. Rosszabb esetben igaz, de akkor a saját tehetségtelenségünknek, képzetlenségünknek és hozzá nem állásunknak köszönhetjük.

No, alszom rá egyet, aztán lehet, hogy elmegyek betanított munkásnak a Sanminához.

Kacsa11 # 2008.08.20. 14:04

Kedves Avokádó,

természetesen igazad van, sokféle ügy van, és mindre kell ügyvéd.
én csak arra akartam rávilàgitani, hogy aki nem szeretne minimàlbérért dolgozni, annak igenis van lehetösége ennél jóval többet keresni. Senki nem kényszerit, hogy pista bàcsi birtok vitàjàt intézd havi 60ért...
aki ennél többet szeretne, azelött nyitva àll a lehetöség, hogy nyelvet tanuljon, külföldre menjen LLM-re vagy màsképpen képezze magàt.
Még csak az sem kell, hogy apuci-anyuci gazdag legyen (bàr természetesen elöny:)))

A nyelv meg pont a jogi munkàhoz fontos: az például nem a bp-i irodàk passziója, hogy angolul-németül-franciàul irat szerzödéseket...ezt a piac követeli meg.

avokádó # 2008.08.20. 13:40

Szerintem sok errefelé a fővárosi ügyvédjelölt, mert folyamatosan olyan összegeket vázoltok fel, amely pl. vidéken elképzelhetetlen. Szerintem ott max. 100 ezer nettó - persze ez is iroda-, meg régiófüggő.

Meg a nyelvtudás...persze, fontos, de elsősorban nem a jogi munka miatt. Az megint tipikus pesti elvárás, hogy angolul szerződést írjunk, meg németül prezentáljunk, meg az ég tudja még, hogy mit kell tenni külföldiül. Vidéken általában nem fog valaki többet kapni azért, mert tárgyalóképes az angolja. Pista bácsit nem érdekli a vállalatfelvásárlás, ő a kis birtokának jogi sorsát szeretné rendben tudni.

Kacsa11 # 2008.08.20. 13:30

Kedves reménytelenség,

semmiféle elit felsökategóriàról nem beszéltem.

tehetségröl, képzettségröl, hozzààllàsról beszéltem, ami a fiatal jogàszt, bàrmilyen tàrsadalmi rétegböl is szàrmazzon, késöbb az àltalad emlegetett elitbe emelhet.
Olyan emberekröl, akik elhiszik és tudjàk, hogy a tudàsuk többet ér havi 60-80-100ezer forintnàl, és tesznek is azért, hogy ha jelölti àllàsra jelentkeznek és pl. 400 bruttót kérnek, akkor a munkàltató ne röhögje ki öket...

reménytelenség # 2008.08.20. 13:08

a versenyszférában egyre inkább a tét a túlélés kedves kacsa

reménytelenség # 2008.08.20. 13:04

"szerintem a közigazgatásban dolgozók elég rosszul keresnak a VERSENYSZFÉRÁBAN DOLGOZÓKHOZ KÉPEST!!!??? Kedves kacsa ez kacsa volt?te csak a társadalom elit felső kategóriáját írogatod itt össze vissza.,s közben figyelembe sem veszed a társadalom másik EGYRE NAGYOBB részét.sőt!azon vagy,hogy egyre nagyobb legyen.te visszaragadtál szerintem kedves kacsa kb 2000-ben

Kacsa11 # 2008.08.20. 12:22

Kedves Anstalt!

örülök, hogy még ilyen hallgatók is vannak.:)
engedd meg, hogy megkérdezzem:
Wolf-Theiss? Schönherr? Dorda?:)

màs:
Az óradíjak Magyarorszàgon (is) vàltozóak, attól fèggöen, hogy ki dolgozik...
partner 350EUR/óràtól felfelé pl.
jelölt munkàjàt még nem làttam 150EUR/óra felett szàmlàzni, bàr megmondom, öszintén, hogy ezen a téren homàlyosak az emlékeim...

de mindenképpen 180 bruttó (250körüli költség a munkàltatónak) simàn ki kell, hogy jöjjön belöle...söt!

és végül kedves Anstalt! egyetértek veled: kenje a hajàra a tapasztalatàt!

Anstalt # 2008.08.20. 11:38

Nekem nem stimmelnek a szamok.
Egy jobb (nem nemzetközi) ügyvedi iroda 80-100 euro/ora körül ker.
Brutto 180-nal meg nem tud többet adni, mert a jelöltnek mar ehhez is 100-150 kiszamlazhato orat kell teljesitenie.
100ora * 100 euroval = 10.000 euro, tehat 2 es fel millio forint. Ebböl tenyleg ne jönne ki a brutto 180-nal több?

guba # 2008.08.20. 11:36

Banderaas, azért az "kissebb" elég dúrva, ezek után, nem?

bandeeraz # 2008.08.20. 11:12

Azért azt ne felejtsük el, hogy nemzetközi iroda óradíja 200-250 euró körül kezdődik, és 450-500-nál végződik. Ennyiből simán ki lehet bérelni jó irodát, és adni jobb fizetést a jelölteknek, sőt még gyakornokoknak is (igen Mo-n is, félállásban a minimálbérnél többet kerestem). Egy jobb ügyvédi iroda, amelynek nincs ilyen ügyfélköre maximum 80-100 euró körül tud kérni óradíjat, ráadásul nincsenek is olyan ügyei, amiért mondjuk 100-nál több munkaórát ki tudna számlázni havonta, mert ugye a legnagyobb pénzek ezekből az ügyekből jönnek be (átvilágítások, M&A, pénzügyi tranzakciók...stb). Na most ezért kénytelen minél többet ülni full egyszerű dolgokon, mert a Sári néninek, meg a Kovács Béla Bt-nek elmagyarázza, hogy egy szerződést megírni egy hónap. Ezzel szemben egy nagyobb ügyfél azt sem fogadja el, ha egy általa feltett jogi kérdés megválaszolása egy óránál több. Aszongya, hogy akkor miért vagy jogász, ha ezen ennél többet gondolkozol. Ezért a kissebb irodák vannak nehéz helyzetben, és természetesen nem tudnak mondjuk bruttó 180-nál többet adni (sztem ez a max), hiszen ahhoz, hogy ennek a költségét megtermelje mondjuk a jelölt kábé 100-150 kiszámlázható órát kell teljesítenie egy hónapban, ami azért nem túl könnyű.

Anstalt # 2008.08.20. 10:44

Magyarországon az irodák, ügyvédek hozzállásával óriási baj van, ezért ilyenek a jelölti fizetések.

4. éves joghallgató leszek, egész nyáron gyakorlaton vagyok egy bécsi nemzetközi ügyvédi irodánál. (hátszél nélkül, internetes jelentkezés)

Az iroda a gyakornoki (!) munkáért egy otthoni átlagos jelölti fizetést ad.

És (sajnos) nem azért, mert nélkülközhetetlen vagyok a számukra, hanem az otthonitól eltérő hozzáállás miatt. Hiszen én itt dolgozom. Ennek fényében undorító az a magyar ügyvédi hozzáállás, hogy "ő a tapasztalatát adja át".

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2008.08.20. 10:28

kacsa maúgy teljesen igazad van kint ennyi pénzért még btán takaírtani sem mennek

londonban volt egy lengyel gyerek és ő mérnök volt de kint taxit vezetett és mikor kérdezte a havaeom hogy miért mert azt mondta így jobban keres mint ha otthon mérnökként dolgozik

szóval vanank még lehetőségek persze csak viccből mondom

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2008.08.20. 10:26

az egy jogos dolog ha az ember tisztességes munkáért tisztességes jövedelmet akar de sztem az amcsi fizetések egy kissé túlzóak... itthon is sok ügyvéd már csak ahhoz ért hogy azt mondja egy guriga

miért sértegetitek egymást?

Kacsa11 # 2008.08.20. 10:23

(direkt reménytelenség kedvéért)
szóval, amikor 250-350-400ezres jelölti fizukat említettem, akkor a MAGYAR versenyszféràról beszéltem.
(ennyiért amerikàban a jobbképességü, jobbegyetemröl kikerült friss diplomàsok meg sem fognàk a tollat...)

Kacsa11 # 2008.08.20. 10:21

ha arra érted, hogy igy jàrtunk, hogy az amcsik mennyivel jobban keresnek, akkor sajnos igen...igy jàrtunk.

ezért nem is àllt szàndékomban példàlozni az amerikai versenyszféràban uralkodó bérezéssel. ezt csak provokàcióra tettem meg:)

viszont az oktatàsi rendszerükkel úgy érzem nyugodtan példàlózhattam, mert az nem csak pénz kérdése...