Gürizés minimálbérért


shiiva # 2008.08.20. 00:36

vigyázz Kacsa11, vigyázz, mert mindenki Neked fog esni, ha azt merészeled írni, amiről én is tépem itt a számat, hogy amíg mi nem állunk ki magunkért és nem kérünk rendes fizetést, addig hülye lesz az ügyvéd rendesen megfizetni a munkánkat...

maximálisan egyetértek Veled abban, amit ezzel kapcsolatban írtál.

guba # 2008.08.20. 06:35

amíg mi nem állunk ki magunkért és nem kérünk rendes fizetést, addig hülye lesz az ügyvéd rendesen megfizetni a munkánkat…

Egy analóg szituáció:

  • Uram, nem akarja megvenni az autómat?
  • Nem, köszönöm.
  • De, mégis mennyit adna érte?
  • Egy milliót.
  • Eegy milliót?! Az nagyon kevés, legalább három!
bandeeraz # 2008.08.20. 06:50

Haha, én eladtam a kocsit hárommilkáért. Mekkora király vagyok:)))

drpici # 2008.08.20. 08:06

Azért vegyétek észre h ha ezt az analógiát alkalmazzuk, azzal azt mondjuk, h nincs szükség az ügyvédjelölt munkájára, ezért irreális normális pénzt kérnie. Ha tényleg nincs rá szükség, akkor milyen "gürizésről" beszélünk? Ha pedig tényleg gürizik, akkor szükség van az általa végzett munkára, tehát meg is kérheti az árát. Van aki ezt meg is teszi. Persze ehhez nem elég h csak azzal rendelkezzen, amivel az átlagos frissen végzett jogász. Aki nem tud semmi extrát felmutatni, nem elég ambiciózus, vagy törtető, az keressen olyan területet, ahol ezek nélkül is lehet érvényesülni, lásd közig. (mielőtt nekem estek, elmondom, h én az utóbbi táborba tartozom. :))
Azt viszont nem értem, mire jó itt keseregni. Aki azzal tölti az idejét, h itt panaszkodik, h milyen nehéz is az állástalan jogász élete, az jó eséllyel az is marad. Adnék egy jó tanácsot. Fel kell mérni a helyzetet (munkaerőpiac, elvárások a jogászokkal szemben, jogászok száma Mo.-n, stb), el kell fogadni azt és szembenézve magunkkal végiggondolni, h mit tudunk elérni ilyen feltételek mellett. Aztán megcsinálni. Ha az jön ki, h nem tudunk elhelyezkedni jogászként, akkor ezt kell elfogadni. Vagy változtatni rajta. De sajnálni és sajnáltatni magunkat teljesen felesleges. Aki ezt nem érti meg, az tényleg reménytelen.

Kacsa11 # 2008.08.20. 08:36

Kedves Guba,

az analóg szitu akkor lenne valóban analóg, ha a lelendö vevö azt felelné, hogy 'De, meg szeretném venni'.

és igaza van bandeeraznak (ha metafórànak szànta a hozzàszólàsàt, és nem szó szerint kell érteni)
nem olyan nagy kunszt 3millàért eladni azt a kocsit...
a nagy ügyvédi irodàktól (akàr nk-i, akàr magyar) simàn lehet kérni 250bruttót...ha külföldön tanultàl és tudsz szerzödést irni angolul (rendesen!) 350-400at is...hadd ne folytassam, hogy mi van, ha még németül is tudsz dolgozni (rendesen!) és ne adj isten van màr pl. 1-2 év tapasztalatod...

de én ebben is az magyar jogi karok hibàjàt làtom.
A munkaeröpiaci viszonyokról halvàny lila göze sincs a végzösöknek...max amit hallottak a folyosó pletykàkban.
A karok nem is igyekeznek felvilàgositani öket a lehetöségeikröl.
pl. hallgatók nagy szàzaléka nem is tudja mi az a nk-i ügyvédi iroda...vagy azt hiszik bankhoz, biztosítóhoz csak hàtszéllel lehet jelentkezni.(könyörgöm ez nem fogalmazói stàtusz a bírósàgnàl vagy ügyészségnél! ez üzlet.)

Szóval a magyar jogi oktatàs nagyon messze van még pl. az amerikaitól, amelyik a piaci igényeket figyelembe véve alakitja a programjàt, és igyexik a hallgatóit a lehetö legelönyösebb helyzetbe hozni a munkaeröpiacon, mert szàmukra az a dicsöség, hogy az alumni-ban 20 évvel késöbb minél több partner, föbiró, miniszter...stb. legyen.
Itt csak lehúzzàk a fejpénzt, amíg lehet, aztàn boldogulj, ahogy tudsz...

reménytelenség # 2008.08.20. 09:08

drpici te vagy ebben az országban a tipikus.hagyd ott a biztos havi 300 pengő fixed,aztán állj sorainkba,és utánna gyere ezzel a képesség dumával.amúgy a közigazgatás színvonala ill ahogy te mondod /minősége.../had ne mondjak róla véleményt.ott aztán mindenről szól az élet csak nem az ügyfélről.néhány ritka kivételtől eltekintve.nem értem ti például miért kaptok emelt családit.mivel drágább a te gyereked mint az enyém.mikor ti még munkát is kaptok.én meg itt vagyok teljesen leszarva a diplomámmal.

reménytelenség # 2008.08.20. 09:11

azt nem értem hogyan engedheti meg az állam,hogy ilyen negyvonalú legyen az állami alkalmazottakkal, amikor ilyen nagy szar van az országban..??gyere közénk ,és mutasd meg a tehetségedet!

reménytelenség # 2008.08.20. 09:14

bocsánat nem családit,hanem pl GYED-et

Kacsa11 # 2008.08.20. 09:36

Kedves Reménytelenség!

szerintem a közig.-ben dolgozók elég rosszul keresnek a versenyszféràban dolgozó, sajàt korosztàlyukhoz tartozó, jogàsz kollegàikhoz képest...màr közvetlen egyetem utàn is.

persze kevesebbet kell dolgozniuk. idöben és ténylegesen is.

és bàr abban egyetértünk, hogy a közig minösége erösen tré, de ettöl még vannak tehetséges emberek a közig-ben, különösen a fiatalabb korosztàlyban, akiket elriasztottak a versenyszféràtól a hozzàdhasonlók szükölése, a birósàgoktól és ügyészségektöl a puszta tény, hogy nincs megfelelö hàtszelük.

A közig minösége inkàbb az idösebb korosztàly (tipikusan vezetök) hozzà nem értése és azon àtkosból visszamaradt szemléletén múlik, hogy 'ök a hatósàg, nem szolgàltatàst nyújtanak'...pedig azt kéne.

Több közig-ben dolgozó ismerösöm van, aki idegen nyelveket (NB többes szàm) beszél, nem középfokú szinten (ugyanis a középfok kevés egy jogàsznak ahhoz, hogy az adott nyelven dolgozhasson).

Ha kimennének a versenyszféràba, lehet, hogy màr nem lenne munkàd. (mert gondolom nincs meg az angol-német-francia perfektül...ugyanis ha meglenne, rendes àllàsod lenne, ahol megfizetnének, és nem ezen a fórumon fortyanna ki belöled az irigy elégedetlenség)

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2008.08.20. 09:53

dns77
nekem is hasonlóak a tapasztalataim a vizsgákról... egyszerűene elképesztő oylan ostobák voltak némelyek.... volt egy lány agrárjogon aki nem volt hajlandó megszólalni... megtudtam hogy valami beregszászról származik meg minden de azt is nagyon szégyenlősen mondta... közepes szigorlat! aztán miután b3 órát végighallagattam bent a szigorlatokat mert nem voltak hajlandóak érkezési sorrendben levizsgáztatni hanem előbb a nappalis kolléfgák szigorlata aztán a levelezős kollokvium szét szedtek úgy hogy már UV-s voltam... hatalmas szakadék tátongott a a vizsgáztató hozzáállásában és nagyon erős volt a kontraszt...

dns különben abban teljesen igazad van hogy mondjuk egy 25 éves levelezős sokkal jobb lehet mint 1 18 éves hallgató hiszen a 25 éves sokkal másként gondolkozik persze nem mindenki :)

itt atopikban is általánosítotok .... hogy aktatologató köziges, hülye levelezős, ostoba rendőr meg hasonlóak... sztem ezt nem kellene... de az BP-im kamara elnök is kihabgsúlyozta hogy a felesége 5. ügyvédi irodában volt jelölt ő meg a 7-ben szóval mindenki mással foglakozik nem magával... sztem ez tök felesleges... mert ne erről ítéljen egy ember

amúgy szerintem egy ügyvédnek nem csak dolgozatatni kelel a jelöltet hanem tanítani is... ez nem egyszerű munkaviszony... so helyen ez ahogy látom nem így van

sztem az egyetemeknek kellene elsősorban szűrniük...
nem a színét kelelne nézni a diáknak hanem azt hogy képes gondolkodni vagy sem nem a magolást kelelne osztályozni... néhány tanárnál tényleg így avn hogy esteket mond és megoldatja veled... és testzik neki ha egy másik úton közelíted meg a témát és em szíd le hogy miért nem az ő gondolatmenetét követed stb.

valahogy azt is hiányolom hogy az egyetemek nem tájékoztatják a diákokat arról hogy jogásznak lenni egy hivatás nem egy puszta munka... és mivel hivatás sok elkötelezettséggel is jár gondoljunk csak bele az alázatos gyakornoki évekre ami az egyetemen után van... akár fogalmazó vagy akár titkár akár jelölt...

ismerettségi körömben is van aki 31 évesen jelentkezett a pazmányra most fel is vették megy is ám a gólyatáborba (kb ennyi a terve sztem az egyetemmel) és szégyen lesz ha elvégzi igaz lesz akkor 36 éves és nem tudom majd mit kezd a diplomájával mert szerintem fogalma sincs milyen a jogi pálya... minimálbérért fog gürizni?

különben szerintetek a somló tamást hogy lehet szakvizsgára engedni? szerintetek ő főállásban joggal foglakozik? állandóan fellép meg riportokat ad... sztem csak névlegesen van bejelentve valahova...

drpici # 2008.08.20. 10:00

Te tényleg teljesen reménytelen vagy. Mondjuk úgy látszik ezzel legalább tisztában is vagy.
Én épp azt írtam, h nem kell mkinek hajtani azt a fizetést, amiről Shiiva és Kacsa11 írnak, (és ami sztem is létező és elérhető dolog, csupán rendelkezni kell vmivel, ami megér ennyit a munkáltatónak). A köziget azért hoztam fel példának, mert oda be lehet kerülni több nyelv felsőfokú ismerete nélkül is, és nem az a tipikusan harcolós terület. Persze kevesebb a pénz mint a versenyszférában, ez igaz. De marad magánélet is. El kell dönteni ki mit akar. Én nem szeretném otthagyni a havi biztost és a munkámat sem. A véleményemet írtam le. Nehéz állást találni, de azért nem annyira, mint ahogy te beállítod. Ha meg az élethelyzeted olyan, hogy különösen megnehezíti a dolgot, azt sajnálom, de azon itt nem fog tudni segíteni senki. Ha engem szidsz, amiért van egy állásom és elégedett vagyok vele, emellett pedig még azt is merem állítani, h ennél bizony jóval többet is kihoznak mások a jogi diplomjukból (és engem ez még csak nem is zavar...) nos, ha ezzel könnyebb neked, akkor én nem bánom.

reménytelenség # 2008.08.20. 10:05

kedves kacsa!úgy látszik neked térbeli halucinációid vannak,amikor a magyar versenyszférát az amerikaihoz hasonlítod.mindegy gondolom te is kemény vagy,aki tapos ha kell,felfelé meg...

Kacsa11 # 2008.08.20. 10:13

Kedves reménytelenség!

én a magyar versenyszféràról írtam, viszont a magyar és amerikai jogi oktatàst hasonlítottam össze. (illetve példàlóztam az amerikaival)

Ha szàmodra az olvasottakból ez nem derült ki vilàgosan, akkor értem, hogy miért vannak problémàid az elhelyezkedéssel...

de ha màr igy szóba hoztad az amerikai versenyszféràt, csak megemlíteném, hogy ott rögtön egyetem ill. bar exam utàn (mert az USA-ban a szakvizsgàt rögtön az egyetem utàn teszik le - tehetik, hiszen olyan alapos jogi képesítést kaptak, hogy egyböl neki àllhatnak praktizàlni) az évi 120ezer dollàros fizetés sem ritka. (persze ez màr a top környéke)
ettöl azért még mi magyarok messze vagyunk. szóval nincsenek térbeli hallucinàcióim, inkàbb te nem làtsz ki a magad àsta kis gödröcskéböl...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.20. 10:14

Hm, így jártunk.

Kacsa11 # 2008.08.20. 10:21

ha arra érted, hogy igy jàrtunk, hogy az amcsik mennyivel jobban keresnek, akkor sajnos igen...igy jàrtunk.

ezért nem is àllt szàndékomban példàlozni az amerikai versenyszféràban uralkodó bérezéssel. ezt csak provokàcióra tettem meg:)

viszont az oktatàsi rendszerükkel úgy érzem nyugodtan példàlózhattam, mert az nem csak pénz kérdése...

Kacsa11 # 2008.08.20. 10:23

(direkt reménytelenség kedvéért)
szóval, amikor 250-350-400ezres jelölti fizukat említettem, akkor a MAGYAR versenyszféràról beszéltem.
(ennyiért amerikàban a jobbképességü, jobbegyetemröl kikerült friss diplomàsok meg sem fognàk a tollat...)

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2008.08.20. 10:26

az egy jogos dolog ha az ember tisztességes munkáért tisztességes jövedelmet akar de sztem az amcsi fizetések egy kissé túlzóak... itthon is sok ügyvéd már csak ahhoz ért hogy azt mondja egy guriga

miért sértegetitek egymást?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2008.08.20. 10:28

kacsa maúgy teljesen igazad van kint ennyi pénzért még btán takaírtani sem mennek

londonban volt egy lengyel gyerek és ő mérnök volt de kint taxit vezetett és mikor kérdezte a havaeom hogy miért mert azt mondta így jobban keres mint ha otthon mérnökként dolgozik

szóval vanank még lehetőségek persze csak viccből mondom

Anstalt # 2008.08.20. 10:44

Magyarországon az irodák, ügyvédek hozzállásával óriási baj van, ezért ilyenek a jelölti fizetések.

4. éves joghallgató leszek, egész nyáron gyakorlaton vagyok egy bécsi nemzetközi ügyvédi irodánál. (hátszél nélkül, internetes jelentkezés)

Az iroda a gyakornoki (!) munkáért egy otthoni átlagos jelölti fizetést ad.

És (sajnos) nem azért, mert nélkülközhetetlen vagyok a számukra, hanem az otthonitól eltérő hozzáállás miatt. Hiszen én itt dolgozom. Ennek fényében undorító az a magyar ügyvédi hozzáállás, hogy "ő a tapasztalatát adja át".

bandeeraz # 2008.08.20. 11:12

Azért azt ne felejtsük el, hogy nemzetközi iroda óradíja 200-250 euró körül kezdődik, és 450-500-nál végződik. Ennyiből simán ki lehet bérelni jó irodát, és adni jobb fizetést a jelölteknek, sőt még gyakornokoknak is (igen Mo-n is, félállásban a minimálbérnél többet kerestem). Egy jobb ügyvédi iroda, amelynek nincs ilyen ügyfélköre maximum 80-100 euró körül tud kérni óradíjat, ráadásul nincsenek is olyan ügyei, amiért mondjuk 100-nál több munkaórát ki tudna számlázni havonta, mert ugye a legnagyobb pénzek ezekből az ügyekből jönnek be (átvilágítások, M&A, pénzügyi tranzakciók...stb). Na most ezért kénytelen minél többet ülni full egyszerű dolgokon, mert a Sári néninek, meg a Kovács Béla Bt-nek elmagyarázza, hogy egy szerződést megírni egy hónap. Ezzel szemben egy nagyobb ügyfél azt sem fogadja el, ha egy általa feltett jogi kérdés megválaszolása egy óránál több. Aszongya, hogy akkor miért vagy jogász, ha ezen ennél többet gondolkozol. Ezért a kissebb irodák vannak nehéz helyzetben, és természetesen nem tudnak mondjuk bruttó 180-nál többet adni (sztem ez a max), hiszen ahhoz, hogy ennek a költségét megtermelje mondjuk a jelölt kábé 100-150 kiszámlázható órát kell teljesítenie egy hónapban, ami azért nem túl könnyű.

guba # 2008.08.20. 11:36

Banderaas, azért az "kissebb" elég dúrva, ezek után, nem?

Anstalt # 2008.08.20. 11:38

Nekem nem stimmelnek a szamok.
Egy jobb (nem nemzetközi) ügyvedi iroda 80-100 euro/ora körül ker.
Brutto 180-nal meg nem tud többet adni, mert a jelöltnek mar ehhez is 100-150 kiszamlazhato orat kell teljesitenie.
100ora * 100 euroval = 10.000 euro, tehat 2 es fel millio forint. Ebböl tenyleg ne jönne ki a brutto 180-nal több?

Kacsa11 # 2008.08.20. 12:22

Kedves Anstalt!

örülök, hogy még ilyen hallgatók is vannak.:)
engedd meg, hogy megkérdezzem:
Wolf-Theiss? Schönherr? Dorda?:)

màs:
Az óradíjak Magyarorszàgon (is) vàltozóak, attól fèggöen, hogy ki dolgozik...
partner 350EUR/óràtól felfelé pl.
jelölt munkàjàt még nem làttam 150EUR/óra felett szàmlàzni, bàr megmondom, öszintén, hogy ezen a téren homàlyosak az emlékeim...

de mindenképpen 180 bruttó (250körüli költség a munkàltatónak) simàn ki kell, hogy jöjjön belöle...söt!

és végül kedves Anstalt! egyetértek veled: kenje a hajàra a tapasztalatàt!

reménytelenség # 2008.08.20. 13:04

"szerintem a közigazgatásban dolgozók elég rosszul keresnak a VERSENYSZFÉRÁBAN DOLGOZÓKHOZ KÉPEST!!!??? Kedves kacsa ez kacsa volt?te csak a társadalom elit felső kategóriáját írogatod itt össze vissza.,s közben figyelembe sem veszed a társadalom másik EGYRE NAGYOBB részét.sőt!azon vagy,hogy egyre nagyobb legyen.te visszaragadtál szerintem kedves kacsa kb 2000-ben

reménytelenség # 2008.08.20. 13:08

a versenyszférában egyre inkább a tét a túlélés kedves kacsa