Gürizés minimálbérért


bandeeraz # 2008.08.04. 11:49

Igen, ha jól tudom csak öt százaléknak nem sikerült a felvételi. De ők is vigasztalódhatnak a pótfelvételin:))))

moby # 2008.08.05. 11:49

Sajnos, az egyetemek-főiskolák jó része kezd diplomagyárrá válni, a jelenlegi felvételi rendszer pedig siralmas. Tudom, el is kell végezni majd, de akkor is... Engem például az anno letett szimpla jeles érettségivel (ami azért még mindig nehezebb volt, mint ez a mostani lebutított) meg a nyelvvizsgás pluszpontokkal felvettek volna a SOTE orvosi karára (pedig egyáltalán nem értek sem a kémiához, sem a biológiához), a jogra, pontosabban a jogi karok többségének nappali, fizetős képzésére pedig egy 2,3-es érettségi átlaggal be lehet kerülni. Be is kerül mindenki, akinek akármilyen vidéki szakközépiskolai érettségije van, ha van a szüleinek félévi 150-200 ezer Ft körüli pénze. De jelenleg ugyanez a helyzet a legtöbb más szak esetében is. Eközben pedig vannak hivatásos kesergők, akiknek az a bajuk, hogy milyen sokan kimaradnak a felsőoktatásból. (Én meg nem találok egy olyan villanyszerelőt, aki egy 4-5 ezer Ft-os félórás munkáért hajlandó lenne két héten belül kijönni.)

Legislator # 2008.08.06. 12:20

Shiiva 2008 08 01.: Celebjogászhoz:
Shiiva, talán csak nem a híres zenei műsorvezetőnő?


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.08.06. 12:21

Jó, költői kérdés...:-)))


Sunshine after the rain.

Egyjogász # 2008.08.06. 12:33

Az, hogy bizonyos arcok a médiában - nem jogászi tevékenységükkel összefüggő műsorokban, riportokban - folyamatosan elejtik, hogy ők ügyvédként, jelöltként, stb. dolgoznak, egy picit nem ütközik az ügyvédi reklám tilalmába?

Érdekes, arra a kertv-k kínosan ügyelnek, hogy a nem fizetett műsorokban a márkajelzéseket kitakarják, de az megengedett, hogy egy, alapvetően nem jogászként celebbé vált "celeb" ügyvédi tevékenységét így promotálja?

Legislator # 2008.08.06. 12:45

Mondasz valamit. De ki figyel erre, és ez a szörnyű. Mindenki tudja, hogy egy-két kivételtől eltekintve ezeket a hírességeket nem a jogi szakértelmük miatt "szeretjük", bár nekem van olyan énekesnő ismerősöm, aki, amikor még nem volt "celeb" (erről a szóról mindig azt hittem, hogy a hírességek kutyáit hívják így összefoglalóan), joghallgatóként nagyon is intelligens volt. Nekem mindig Kósa L. Adolf jut eszembe (van, ki e nevet még ösmeri?), aki (celeb és)ügyvéd, és egyszer nem műsort próbált meg vezetni, hanem kamerán keresztül jogi tanácsot adni. A harmadik mondata után nem tudtam, hogy sírjak-é, avagy nevessek, annyi sületlenséget beszélt össze (meg vissza).


Sunshine after the rain.

lakatosmrk # 2008.08.06. 18:49

Legislator,

V. G. (énekesnő?)

(elég kevés elemet számlál a jogász és énekesnő halmazok metszete...)

Ha egyre gondolunk, kedvelem én is, még előző félévben kölcsönadtam neki a wittgensteintől a Tractatust és még nem hozta vissza :)
Jogi angolra jártunk a PPKE-re.

Charlotte... # 2008.08.06. 21:01

Üdv! Szeretnék bekapcsolódni a beszélgetésbe! Ma este kezdtem el olvasni a hozzászólásokat, és érdekel a téma.
Joghallgató vagyok, és bár még nincs saját tapasztalatom az elhelyezkedés terén,nyitott szemmel járok. Látom azt,hogyha van egy jogi diplomád, és elég jól beszélsz nyelveket (értem ezalatt a minimum egy felső- és egy középfokú, és az egyik persze az angol..),akkor nyitott kapuk várnak a nagy cégek előtt. Ez utopisztikus lenne? Lehet, hogy a közgázosok példájából indulok ki, mert ők átélik a "mindenki utánam kapkod" érzést :) Vagy talán onnan,hogy én egyáltalán nem akarok ügyvéd lenni. Viszont szeretem ezt tanulni és ezt csinálni,de nem ez az egyetlen út a megfelelő álláshoz.

a másik dolog.Jogász "médiasztárok" (miután nem mondhatjuk azt,h ripacsok..)?
"Ne a comboddal keresd meg azt a pénz,amit az eszeddel is megkereshetsz!"
Okos és gyönyörű joghallgató barátnőm nagymamája bölcsessége. Ez nagyon nagy igazság.

guba # 2008.08.07. 06:06

A nagymama bölcsessége lehet, hogy egy kicsit megfakult már, a barátnőd nagyon szép jövő elé néz.:)

A "sztárügyvédet" már lenyeltük, de ez a "celebjogász" nekem valahogy megakad a torkomon. Ez fülsértő! Meg ez a sok kilúgozott agyú konzumidióta, akik a kereskedelmi tévék fogyasztói, onnan veszik fel az új szlengeket, és affektálva puffogtatják őket ha kell, ha nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.07. 06:59

De mi az, hogy a comboddal? Eufémizmus vagy valami új figura?

Egyjogász # 2008.08.07. 08:32

Na egy példa arra, amiről beszélgetünk:

Az egyik kertv celebeket felvonultató táncműsorának ismertetőjéből: Somló Tamás zenész, bohóc,néhány éve a jogtudományok doktora.

Egyébként nemrég hallottam Somlót a rádióban nyilatkozni (azt egyébként becsülöm benne, hogy 60 éves korára, vélhetően nem anyagi okokból belevágott valami teljesen újba), előadta, hogy ügyvédjelöltként helyezkedett el, és a kollégái (már mint zenész kollégái) érdekeit akarja védeni szerzői jogi ügyekben.

Ha a Somló nem "az LGT-s Somló" lenne, érdekelne valakit hogy elvégezte a jogot? (Nekem több olyan évfolyamtársam is volt, aki már akkor 50-60 éves volt, róluk nem hallottam a TV-ben, hogy ezt valami nagy szenzációként tálalták volna.)

De egyébként is, ha nem lenne TV-s, zenész, stb., érdekelne valakit, hogy a Csisztu, az énekes Völgyesi, stb, stb. elvégezte a jogot?

És szerintem ez az adott celeb-en múli, mert nekem pl. évfolyamtársam volt az olimpiai bajnok Ábrahám Attila, mégsem folyt a csapból mindíg, hogy ő jogra jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.07. 08:53

Ábrahám Attila, mégsem folyt a csapból mindíg, hogy ő jogra jár.

Egy pimf olimpiami bajnok? Miért lenne ő hír? Majd ha pucéran szerepel a címlapon, plasztikai műtéttel megnagyobbíttatja a farkát, vagy legalább vesz egy zebrát Kenyában...

:)

Egyjogász # 2008.08.07. 08:59

Dr. Győzike?
(Persze miért is ne, legalább meglenne pár évre való téma a bulvárlapoknak...)

Legislator # 2008.08.07. 10:46

Somló Tamásról talán csak annyit, hogy ő Somló Bódog (német nyelvterületen: Felix von Somló néven ismert jogelmélettudósunk) unokája. Somló Bódogban azt becsülöm (művein túl), hogy a trianoni békediktátum miatt főbe lőtte magát a házsongárdi temetőben (ahogyan azt talán Samu professzor elbeszéléséből ismerhetitek). Az LGT-t azonban többen ismerik Magyarországon, mint Somló Bódogot, akinek immár auditorium is viseli nevét a szeretett karon. Persze, az emberek előbb fogják ismerni a sog. "hírességeket" (azt a kutyaszerű szót nem használom rájuk), mint Magyaryt, vagy Récsit (akit nem tudom, hány joghallgató vagy végzett jogász ismer egyáltalán?)

lakatosmrk: Nem felelhetek, de az érintett sem sértődne meg, ha azt írnám, hogy nem jársz messze az igazságtól:-))).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.08.07. 10:50

"jogtudományok doktora" az DSc., a figura max. állam-és jogtudományi doktor (dr. iur.), de műsoroktól és Hajdú Pétertől (és a többi észkombájntól: Havas, Liptai, meg a csacskamacska vokálos nő stb.) ne várjunk sokat...


Sunshine after the rain.

Charlotte... # 2008.08.07. 11:15

"ne a comboddal"
Sok lány álmodozik arról,hogy egyszer majd a legnagyobb divatcégek kifutóin vonulhat végig gyönyörű ruhákban,úgy,hogy mindenki őt ünnepli. Sokaknak sikerül is. Mondjuk úgy,hogy máshogy talán nem is tudna érvényesülni,így mondhatni a testével keresi meg azt a pénzt,amit egy egyetem elvégzésével az eszével keresne meg. Azok az emberek,akik mindkettővel kereshetnek,úgy vélem tiszteletreméltóak,ha mégis az eszüket választják. Nehezebb,s ugyan lehet kevesebbet is fog keresni,de szerintem a megítélés,az elismerés, a "besorolás" sokat számít. Bár jóval többet lehet kaszálni befutott hírességként,és itt megintcsak felvetődik a kérdés- Akkor kinek is van több esze? A jogásznak,aki minimálbérért gürizik, vagy a modellnek,aki óránként vagyonokat keres? Nem szeretnék összehasonlítást tenni. Mutogatni bárki mutogathatja a testét,ami még könnyebb: idióta műsort vezetni idióta témákban..amire egy idióta is képes. Viszont az értelem az érték. És akinek egy csöppnyi esze is van,nem a bájaival fog értékesnek tűnni. Az maradjon a magánéletére.
Nem vagyok konzervatív, egyszerűen csak borzasztóan zavar,hogy tényleg - ahogy említettétek - a celebek folynak a csapból is,példát mutatva midnenkinek..holott,ha ez a példa,az már régen rossz.

Legislator # 2008.08.07. 11:43

Gyanúm szerint ezek a dilemmák keveseket fenyegetnek. A kérdés úgy vetődik fel, hogy azt kell tudni eldönteni, hogy szellemi munkából vagy másból: fizikai munkából, vagy egyéb tevékenységből kíván-e megélni az illető, mihez van több adottsága. A mosolytalan csontvázlányok huszonévesen kikopnak a kifutóról ("catwalk"), (kivéve, ha már előbb belehalnak az éhezésbe); Schirilla Gyuri bácsi meg 99 évesen is ügyvékedik, ha nem tévedek. A helyzet az, hogy le lehet mérni gyorsan valakiről, hogy alkalmas-e modellnek, de az csak lassacskán derül ki, hogy nagy karrier vagy kisebb áll-e előtte jogászként. Én hálás vagyok azért, hogy azzal foglalkozhatom, amire mindig is vágytam.


Sunshine after the rain.

eight # 2008.08.07. 21:05

A Somló Tamás érdekes...azt hittem, hogy csak névrokonok a Somló Bódoggal. Állítólag most szakvizsgára készül.

Demcsák Zsuzsa nem volt valakinek az évfolyamtársa? Ő is folyton reklámozta, hogy jogot tanul...szerintem még nem végezte el (ELTE-ÁJK).

botoxdoctor # 2008.08.08. 15:55

Kicsit visszautalva a néhánnyal ezelőtti hozzászólásokhoz én is hozzászólok. :) Nem tudom, hogy kinek mi a tapasztalata, de szerintem ez a jogász szakma erőteljesen erodálódott, a jogász szakmát általában említem.

Az ügyvédjelöltködésre nem igazán biztatnék senkit sem, kivéve persze ha családi vonalon vannak ügyvédek, és kapcsolatok. A jelöltködés után sem biztos, hogy megtalálja az ember a számítását. Elmondom, hogy miért nem látom értelmét az "utcáról" bejövő jelöltködésnek.

Először is 3 évig nem keresel normálisan (általában tisztelet a kivételnek). Btuttó max 150 e-re számíthatsz, de inkább közelebb leszel a b100 hoz v. a 80-hoz. Ebből megélni, egzisztenciát teremteni nem lehet. Aztán még egy év a szakvizsga, ami ugyebár már 4 év.. Ha elmész egy nemzetközi irodához, akkor meg elég nehezen lehet tartani a tempót, a stressz elviselését, a hétvégi munkát simán elvárják, a hétközbeni 11-12 óra meló mellett. Amit azért valljuk be, nem mindenki bír.. A másik, ha leszakvizsgázol nem nagyon tudsz ügyfeleket szerezni, mert az ügyvédek is féltik a sajátjukat, és olyan ügyvédet még nem láttam, aki szívesen vállna meg az ügyfelétől.

A másik, hogy általános visszaesés van a gazdaságban, ezért nehéz új ügyfelekhez jutni, a régiek inkább kivárnak, mintsem hogy terjeszkedjenek, ügyletezzenek. Ergó nincs annyi lehetőség, főleg nem a kezdőknek. A nagyobb irodák a relatíve alacsonyabb költségek miatt meg engedni tudnak az árból, amikkel elég nehéz versenyezni. Jah, és ügyvédként a költségek meredeken emelkednek. Nem tudom ezért, hogy kinek "pálya" még a jelöltködés.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.08. 16:31

Valóban ebben bíznak a 7-8 ügyvédjelöltet foglalkoztató irodák, hogy a szakvizsga után a légüres térbe kerül a kezdő ügyvéd. Csakhogy arra nem gondolnak a régi ügyvédek, hogy ha ennek a sokezer új ügyvédnek havonta csak 1-1 ügye is van, az az ő bevételüket csökkenti.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.08. 17:43

A másik, hogy általános visszaesés van a gazdaságban

Egyrészt nagyon alacsony a növekedés - de nem negatív. Tehát nincs visszaesés.
Másrészt ha lenne is, az nem föltétlenül jelent kevesebb megbízást az ügyvédeknek. Mert például lehet, hogy a társaságalapítások száma csökken, de a végelszámolásoké ugyanakkor nőhetne, ugyanígy az adsávételeké, különböző átalakulásoké. A kövtelések érvényesítéséről nem is beszélve.

shiiva # 2008.08.09. 10:04

Legislator:
nem, pasi volt az illető, de többet nem írok róla, az ő dolga, az ő lelkiismerete, az ő élete.

sztem gáz amúgy ez a fikázás, ami itt megy...
attól még, hogy valaki "celeb" miért ne lehetne jogász is, ha éppen ez a mániája?

sztem legtöbbjük amúgy soha nem praktizált és nem is fog, csak valamiért jó nekik ez a diploma.
engem személy szerint tökéletesen hidegen hagy, hogy mit csinálnak.

nem hulla mindegy?
minek idegesítitek magatokat ezen?

Legislator # 2008.08.16. 19:02

Mert rontják a szakma hitelét.


Sunshine after the rain.

guba # 2008.08.17. 20:20

ttól még, hogy valaki „celeb“ miért ne lehetne jogász is, ha éppen ez a mániája?

A baj éppen az, hogy ma már az is elég ahhoz, hogy valaki jogász legyen, hogy ez a mániája.

subi # 2008.08.18. 12:07

Kedves "guba"!
Tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy elég a jogászsághoz, ha valakinek ez a "mániája".
Nem kezdem el felsorolni, hogy mi mindennek kell teljesülni ahhoz, hogy valakit jogásznak nevezzenek!
Valószínűnek tartom Te sem jártad végig még ezt az "utat". Próbáld meg és tapasztalni fogod, nem elég a "mánia"!