Gürizés minimálbérért


Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.31. 10:12

Ja: kinek. És nem mellesleg: mihez képest "rendes"? Csak nem a jogászsághoz képest?

Egyjogász # 2008.07.31. 10:59

Az a lényeg, hogy a jogász tömeg(túl)képzés miatt a szakma felhígult, és ez sajnos a régi hagyományok szerint felkészült és praktizáló kollégákra is visszaüt.

Abszolút nem érzékelem, hogy a szakma, a jogászság iránti tisztelet ugyanolyan lenne, mint akár 10-15 évvel ezelőtt is.

De nem érzem azt sem, hogy a jogászság (más szakmákhoz hasonlóan) összetartana, és megpróbálna ez ellen tenni valamit. (Pl., ha egy vállalkozó megalapozatlanul kirúgja az ügyvédjét, másnap ne legyen ott 50 másik, hogy őt fogadja fel.)

Ennek oka szerintem egyrészt, hogy ma már pénzzel és némi kitartással (ha nem is biztos, hogy 6 év alatt) szinte bármilyen "Gipsz Jakabból" jogász lehet, az én évfolyamomon is volt több olyan hallgató, akinek esze ágában sem volt jogászként dolgozni, azért jöttel jogásznak, mert így lehet a legkönnyebben "dr."

És mint tudjuk, a piacon meredeken esik az ára és a becsülete annak a "terméknek" amiből jóval több van, mint a kereslet.

A bírósági folyosókon nemegyszer hallom hogy a megbízó a saját ügyvédjét (persze a háta mögött) nem ügyvéd úrnak, hanem "az a seggfej ügyvédem"-nek (sic.) titulálja, és "az a kis szőke bige bírónő" megnevezés sem ritka.

A legutóbb egy fogadáson voltam, ahol egy alak folyamatosan "hülye jogászok"-ozott (azt nem tudom pontosan, miért a jogászokkal volt elfoglalva, mert szerencsére nem voltam a társaságában), meg az egész terem (aki nem akarta az is) megtudhatta, hogy azt a "beszari majom ügyvédjét" (sic.) másnap kirúgja, mert valamiben ellentmondott neki.

Megkérdeztem ki ez, mint kiderült egy nyolc általánost (talán) elvégzett vállalkozó volt, de meg kellett hívni, mert a kapcsolódó rendezvénynek ő volt a főszponzora.

reménytelenség # 2008.07.31. 15:07

valamilyen szinten jó dolognak tartom ezt a lehetőséget,hogy ez ember elmondhatja a véleményét,azonban az a fő probléma,hogy ma valójában azemberek többségének erre van ma igénye.jó néhány évnek elkel telni_sajna amíg ez az "okos"nép rájön,hogy ez már nem a komonizmus,vagyis a saját kárán fog tanulni.attól még,hogy sokan állítanak valamit nem biztos,hogy igaz.-elv

reménytelenség # 2008.07.31. 15:15

ez az óriási létszámú buta szülők álltal bíztatott buta ,vagy belekényszerített embertömeg tapossa le a virágot.-vigyázat!lehet,hogy én is a buta embertömeg közé tartozom/csak lehet,hogy valamilyen külső körülmény hatására nem jöttem még rá.?a politikusok csak végre hajtják az emberek akaratát.

jonie # 2008.07.31. 19:49

Tényleg egyre több a sztár-jogász. Ez már egy jelenség. Az Unique együttes énekesnője is hogy bevállalta a fellépések mellett az ügyvédbojtárkodást. Nem ugrik be a csaj neve, valami Gabi, az ELTE-n végzett rite-ra...a bulvár nagyon felkapta az ügyvédkedés miatt -még az ügyvédet is behívták egyszer egy reggeli műsorba, akinél dolgozik.

reménytelenség # 2008.07.31. 21:31

az igazi jogászok többségétől nem áll messze a művészet sem.lásd torgyán.hehe

shiiva # 2008.07.31. 22:30

kedves egyjogász!

(úgy látszik ma folyton Neked reagálok :)

1.
amiben egyetértek Veled, hogy nincs semmi összetartás a jogászok között. Látod, én is merészeltem azt írni itt, hogy ki kell állni magunkért, és ki kell harcolni a jobb fizukat, és ez csak akkor megy, ha mindenki kiáll magáért, nem csak 1-2 ember, akit kiröhögnek és felveszik helyette azt, aki 2-3 nyelvvizsgával, jó diplomával negyed-titkárnői fizetésért is bokáig nyalja az ügyvéd úr lába után a padlót. Erre mi a reakció: legfőképp Mr. KBS és reménytelenség és sokan mások nekem esnek, hogy hazudok és arrogáns vagyok és nagyon odáig vagyok magamtól, pedig EZ NEM IGAZ, egyszerűen csak megtanultam kiállni magamért és soha nem bántam meg, mikor megpróbáltam.
de a magyarok ilyenek, aki ki meri emelni a fejét a sárból azt a saját társai nyomják vissza...

2.
amiben nem értek egyet: nagyon sok ügyvéd úr és üygvédnő és bíró úr és bírónő MEGÉRDEMLI, hogy ne nézzenek fel rájuk... ők maguk tehetnek róla sokszor, hogy nem tisztelik őket... nem értek egyet azzal, hogy pusztán a jogászi cím megszerzésével automatikus tisztelet jár egy embernek! FRÁSZT.
Mások tiszteletét ki kell érdemelni, és én ismerek olyan ügyvédeket, akire semelyik ügyfelük nem mond "csúnyát", mert látják rajtuk, hogy komolyan és szakértelemmel foglalkoznak az ügyeikkel.
De nem érzem tiszteletreméltónak például azokat az ügyvédeket, akik halálra vállalják magukat ügyekkel, hogy minél több pénzt keressenek, aztán mikor már minden szerencsétlen jelöltjük 14 órát dolgozik naponta, hogy bírják az ügyeket, és persze sorra hibáznak, lekésnek határidőket, nem készülnek fel rendesen tárgyalásokra és emiatt az ügyfelek még olyan ügyeket is elvesztenek, amelyeket egy korrekt ügyvéd csont nélkül megnyert volna nekik, azokat az ügyfelek helyében én sem tudnám tisztelni...
Pl. ismerek olyan ügyvédet, aki öröklési jogi profinak hirdeti magát, aztán egy öröklési eljárásban azt mondta közjegyző határozattal egyet nem értő örökösnek, várjanak a tárgyalásra, majd ott elmondhatja a bírónak az álláspontját - mikor ilyen ügyben a bíró tárgyaláson kívül dönt!!!
És rengeteg ilyen példát tudnék még sorolni...

Ha egy orvos vét ilyen hibát, azonnal megkövezik, műhibaper és társai, a jogászoknak meg a teljesen nyilvánvaló hanyagság ellenére is kijárna valamiféle "automatikus" tisztelet...?
Nem értek egyet.

A nyolc általánost végzett vállalkozóra tett megjegyzésed pedig sztem kifejezetten durva - miért ne lehetne egy 8 általánost végzett ember értelmes...?
Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy továbbtanuljon, szerintem nagyon durva így általánosítani...
Ha köcsög ember volt, akkor írj róla kritikát mert köcsög volt, de ne tartsuk már valakit köcsögnek automatikusan azért, mert csak 8 osztályt végzett.

shiiva # 2008.07.31. 22:42

a celebjogászok témához nekem is van egy saját tapasztalatom amúgy, de persze ez csak 1 ember, nyilván vannak olyan celebjogászok, akik rendesen elvégezték, én tényleg utálom az általánosítást.

mindenesetre ez a konkrét jómadár mellettem ült írásbeli szakvizsgán, ahová megérkezett 1 db tollal (se törvények, se iratminták!!!!!) és nézett körbe nagy szemekkel ránk, hogy minek nekünk annyi jogszabály az asztalon.
én meg néztem rá, hogy na így hogy...?

aztán kiderült.

headsettel.

csont nélkül.

ennyi.

Egyjogász # 2008.07.31. 23:06

Kedves shiiva,

Szerintem egyetértünk abban is, amit a 2. pontban írtál, vélhetően félreérthető voltam.

Szerintem is "nagyon sok ügyvéd úr és üygvédnő és bíró úr és bírónő MEGÉRDEMLI, hogy ne nézzenek fel rájuk…" erről tudnék nagyon sokat mesélni.
Istbe őrizz, hogy bárkire csak azért fel kellene nézni, mert jogász.

A legutóbbi esetem egy munkaügyi per volt, ahol egy rendkívüli felmondás kapcsán az ügyvéd már a folyosón nagyon lesajnálóan nézett rám, és magabiztosan közölte az ügyfelével, hogy a per meg van nyerve, ezt a cégem nagyon elcseszte.
Aztán a tárgyaláson nagy öblös hangon elkezdte ecsetelni, hogy mi milyen hülyék vagyunk, mert kicsúsztuk a 3 napos szubjektív határidőből.
A bíró kb. egy percig megdöbbent arccal hallgatta, majd szólt neki, hogy "Ügyvéd úr, felhívom a figyelmét hogy a szubjektív határidő már vagy 10 éve 15 nap".
Az ügyvéd arca erre bordós-lilás színű lett, és közölte, hogy jó, akkor kérne 15 percet, mert akkor át kellene néznie az aktát...

A legminimálisabban sem tiszteltem, sem emberileg, sem szakmailag....(de úgy láttam, az ügyfele sem, és teljes joggal)

Én alapvetően arra próbáltam utalni, hogy régebben egy közösségben a pap, a tanár, az orvos mellett az ügyvéd volt az akinek a szavára a közösség adott, és bizonyos tisztelet övezte. De régebben - még 1990 előtti években is - több ok miatt is igen nehezen lehetett valaki ügyvéd, így általában a legrátermettebbek jutottak el idáig. (Természetesen kivétel akkor is volt:) )

Mára ez a szakma mennyiségi és minőségi felhígulása miatt szerintem megszűnt (persze itt is nyilvánvalóan van számos kivétel).

Valóban, igazad van, a megbízó végzettsége alapvetően irreleváns, e körben arra próbáltam utalni, hogy a megbízók - kihasználva a túlkínálatot, a jogászság összetartásának hiányát, ill. azt, hogy ha egy felelősen gondolkodó jogász jogi, erkölcsi, etikai, emberi megfontolásból nem csinál meg valamit, biztos lesz a helyére valaki, aki végrehajtja - nagyon sok esetben úgy bánnak az ügyvéddel, illetőleg úgy cserélgetik az ügyvédet, mint a kapcarongyot (lehet, hogy megint erős szót használtam).

Egy kedves (és nagyon jó jogász) ismerősömet, a közelmúltban egy Kft. ügyvezetője azért rúgta ki, mert amikor felhívta szombat éjjel fél 12-kor, hogy szaladjon már ki a felesége elé a repülőtérre, mert a feleség nem szeret taxizni, hozzá meg beállított egy haver és inni kellett vele, erre az ügyvédnő közölte, hogy ez azért talán már nem az ő dolga. (Egyébként mindent megcsinált amit az ügyvezető kért, de mint elmondta, ekkor azért elszakadt nála is a cérna...)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.01. 07:15

legfőképp Mr. KBS és reménytelenség és sokan mások nekem esnek, hogy hazudok és arrogáns vagyok és nagyon odáig vagyok magamtól, pedig EZ NEM IGAZ, egyszerűen csak megtanultam kiállni magamért és soha nem bántam meg, mikor megpróbáltam.” - by shiva

Kedves Shiva!

Azt hiszem, nagyon fiatal vagy még, és az empatikus képességeid az átlagnál is gyengébbek. (Pedig az egy jogásznak nem árt.) Ezért aztán sem azt nem érted pontosan, mások mit mondanak neked, sem azt nem érzed egészen, hogyan érthetik, amit te mondasz. Mindennek következtében kerülnek ki a billentyűzeted alól a fentihez hasonló szövegek.

Nem estem, nem esek neked - de nem is hiszek. A tapasztalataim, amelyek bőségesen vannak, ugyanis ellentmondanak az állításaidnak. S megvan az a rohadt nagy hibám, hogy jobban hiszek a saját szememnek, fülemnek, mint a messziről jött nickek meséinek.
Ha a legmesszebbre megyek el, és mégis elhiszem, hogy többszázezres jelölti fizetést sikerült kifognod, a viselkedésed akkor is olyan a számomra, mintha a lottóötös nyertese teli szájjal hirdetné, hogy mindenki, aki nem nyert, szerencsétlen lúzer, és csak magára vessen. Hiszen elegendő bízni magadban, és behúzni öt számot.

bandeeraz # 2008.08.01. 15:35

Miért, a több százezres jelölti fizetés olyan nagy szám?

shiiva # 2008.08.01. 15:54

szia egyjogász!

akkor ismét egyetértünk!

shiiva # 2008.08.01. 16:05

Kedves KBS!

És az vajon milyen képesség hiányát jelzi, mikor egy vitában valakinek az az egyetlen érve, hogy a másik hazudik, oh bocsánat "konfabulál"?

Ti estetek neki valakinek itt az oldalon, mert merészelte leírni, hogy ő bizony nem minimálbérért dolgozik. Egyből ő volt a hazug és "bármit mondható messziről jött ember".

Én mellé álltam - a SAJÁT TAPASZTALATOM ALAPJÁN, amiben ugyanúgy, mint Te, én is jobban hiszek...

Az a különbség köztünk, hogy én egy szóval sem cáfoltam meg a te tapasztalataidat - vagyis, hogy az átlag kezdő jogász fizetése nagyon kevés (csak azt írtam le, szerintem erről IGENIS tehetnek azok IS, akik nem állnak ki magukért), Te viszont azonnal hazugnak neveztél engem - pusztán azért mert mások a tapasztalataim, mint Neked.

Íme az empátia és a felnőtt érvelés mintapéldája, valóban.

Egyjogász # 2008.08.01. 20:27

"Miért, a több százezres jelölti fizetés olyan nagy szám?"

Bruttóban nem annyira (de a "több" alatt ne 6-700 ezret érts).

Nettóban nagyon nagy szám.

bandeeraz # 2008.08.01. 20:48

a több azt jelenti, hogy több mint egyszer száz:)) nettóban nagy szám, bruttóban sztem ez a reális.

lewho # 2008.08.02. 05:31

Ugye fővárosi jelölti fizetésről van szó?:)

Egyjogász # 2008.08.02. 09:27

Az ügyvédi irodák többségében azért inkább a minimálbér és 100 (egyszáz) ezer közé lődd be a jelölti fizetést (bruttóban).

És akkor azokról az esetekről (igen sokról hallottam, közvetlenül az érintett-től) amikor a fizetés "csak tapasztalat", vagy a "jelölti munka befektetés" nem is beszélek.

Az utóbbi azt jelenti, hogy a jelölt tekintse hosszú távú befektetésnek, hogy az adott irodában dolgozhat, megszerezheti a szakvizsgához a gyakorlati időt, és az ügyvéd szemrebbenés nélkül megkérdezte, hogy ez mennyit ér meg neki. De hallottam olyan esetről is, amikor az ügyvéd közölte a jelölttel, hogy küldje be a szüleit, mert ilyen kérdésben felnőttekkel szeret tárgyalni.

(Gondolom most majd jön néhány beírás a 300-400 ezres kezdő jelölti fizetésekről, biztos ilyen is van, elhiszem, de a tapasztalatom az, hogy nem ez a jellemző, aki meg megfogja az Isten lábát, annak gratula.)

reménytelenség # 2008.08.02. 19:11

lewho jól rátapintott egy lényeges dologra.én itt vidéken megkérdeztem néhány ügyvédet,akik röhögve néztek rám,és azt mondták:eszükben sincs jogászt felvenni.pláne nem engem csóró gyereket.van néhány forgalmasabb iroda/kb 10000-20000-30000ezres kisvárosban ,ahová esetleg lenne értelme gyakorlatra menni,de ide is legfeljebb csak az iskolaigazgató fiát veszik fel.az ügyeit hülye lenne kiadni,ill megismertetni egy jövőbeli még csóró konkurenssel.amúgy az a néhány ügyvéd is arra törekszik,hogy saját gyermekét ültesse maga mellé.az egyetlen lehetőség,ha fölmegyek pesre.-gyakorlatért+pénzt költeni.nem igazán hiszek az ilyen magyar népmesékben,hogy pesten jól megfizetnének.-átlagos képességel.+család mellett? -így majd elkezdem a pályámat-mint lyukas zoknis vidéki ügyvéd-aztán megszerzem a tapasztalatot a saját,de elsősorban az ügyfél kárán...

reménytelenség # 2008.08.02. 19:17

olyan nincs,hogy sehogyan se legyen

guba # 2008.08.03. 05:05

Szerintem, el se kezdd!

Egyjogász # 2008.08.03. 06:05

reménytelenség,
a jogászok társadalmi megítélése, szakmai-elhelyezkedési lehetőségei - én is többször írtam erről - valóban sokat romlott az elmúlt 10-15 évben, de azért a helyzet nem ennyire reménytelen, ahogy lefested.

Ha eleve nem hiszed el, hgy sikerülhet, nem is fog sikerülni.

Miért akarsz mindenáron jelölt lenni, a közigazgatásban is jól el lehet helyezkedni jogászként, néha jogi előadókat is keresnek, stb.

reménytelenség # 2008.08.03. 18:51

kössz guba! majd még fontolóra veszem a tanácsodat!

kismókus # 2008.08.03. 20:09

Egyjogász:

Miért akarsz mindenáron jelölt lenni, a közigazgatásban is jól el lehet helyezkedni jogászként, néha jogi előadókat is keresnek, stb.

Azért nem kell úgy fényezni azt a közigazgatást...
Szakmailag zsákutca is lehet: többdiplomás emberekről tudok, akik középfokú végzettségnek megfelelő munkakört vagy annak részeit látják el, pl. fénymásolgatnak, scribálnak stb. nap-mint-nap.
Megélhetésnek persze nem rossz...egy darabig...

guba # 2008.08.04. 05:04

Reménytelenség!
Reménytelenül semmihez sem érdemes hozzáállni. Először meg kellene változtatnod a becenevedet, pl "Nyerőemberré".

Gondolj bele mi lehet elszomorítóbb attól, mint amikor egy reménytelen üggyel küszködik egy reménytelen ügyvéd?

Eweol # 2008.08.04. 11:47

én nem csodálkoznék azon, hogy diplomás egyének középfokú végzettségnek megfelelö munkakört töltenek be, ez is annak a következménye, hogy az utóbbi években-évtizedben szinte minden fiatal hozzájuthatott egy diplomához, ha akart.
Érdemes kicsit áttekinteni a 2008-as felvételi statisztikát is, gyakorlatilag majdnem mindenkit felvettek.