Köszönöm szépen a válaszokat.
Közjegyzővé válás
Sherlock
Így is igaz, de várjuk ki a végét.
ius latranus,
nem ellentétes az eu joggal, hogy csak magyar közjegyzők vannak, mivel államigazgatási feladataik is vannak.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Amira!
Amit tudnod kell. A rendszerváltás előtt a közjegyzői hivatás nem igen volt jövedelmező.Nem volt magántulajdon igazából, nem volt mit megörökölni. A hagyatéki eljárás nem hozott igazán sok munkadíjat a közjegyzőknek. Azt követően viszont a cégek alapítása, a hagyatéki értékek megnövekedése, a banki kölcsönök "közjegyzőiesítése" rendkívül megemelték a közjegyzők bevételét. Sőt ugye jogszabály rendezte, rendezi a közjegyzői munkadíjat, költségtérítést és egyéb bevételeket - tegyük hozzá nem mér szűkmarkúan a jogszabály- ezért a bevételük nagyon megugrott. Ezt észlelve a közjegyzők a végrehajtókhoz hasonlóan végig vitték, hogy létszámuk limitált lehet.
Ide bekerülni csakúgy lehet, ahogy KBS is leírta.
Khm...
Vagy az uniós normákat vizsla-szimattal kutató osztrák jogász vagy, akik kiszúrták a hallatlan jogsértést: Magyarországon nincs külföldi iroda.
Na, tesznek majd róla, mert az mégsem járja, hogy kizárólag magyar közjegyzői irodák működjenek egy uniós tagállamban!
Ha esetleg pályáznál egy külföldi irodához, hogy majd itthon dolgozhass...
:)
(erről hónapokkal ezelőtt olvastam, lehet, hogy már tárgytalan)
Nem egészen úgy. A közjegyzői státuszok és illetékességük kötött. Csak akkor pályáztatnak, ha valaki meghal, nyugdíjba megy, másba fog (ilyet még nem láttam).
Gyakorlatilag két módon tudsz bekerülni: beleszületsz vagy beházasodsz.
Azért ebbe a topicba írok, mert mint joghallgató érdeklődöm.
Úgy tudom, hogy a közjegyzők száma városonként meghatározott. Ez igaz? Honnan lehet tudni, hogy egy városban "elfér"-e még egy közjegyző vagy már nincs hely? Hol lehet ezeket megtudni, bíróságon, vagy önkormányzatnál? Nem Budapestől van szó, hanem kisvárosról. Egy bizonyos lélekszámú településnek lehet xy számú közjegyzője, vagy hogy működik ez?
Köszönöm szépen!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02