Értelmiségi mustra - ugye a jogászok okosabbak?

Sherlock # 2010.08.02. 14:28

a magolás az többé-kevésbé(inkább kevésbé) megy

Ezt általánosságban írtam az évfolyamra vonatkoztatva, nem magamra :D

Szerintem is az még a jobbik eset, ha nem megy szó szerint, hiába tudja valaki a törvényt ha nem tudja mi a különbség felelősség és helytállás közt ugye.

Azt viszont nem értem, hogy miért csökken ennyire a színvonal(ha lehet hinni elődeinknek :) ); 10 éve is ugyanezt tanították.

Legislator # 2010.08.02. 15:02

Azért mert lassan kihal egy oktatónemzedék. Egy másik meg háttérbe szorul, mert ezek helyét kell betölteni. Pl. régen/régebben zömmel Földi professzor vizsgáztatott. Mi még anno a római jogot éreztük erősebbnek, a maiak az EÁJT-ot. A színvonalról nehéz nyilatkozni. Én oktatóként nem jogi, de erősen jogias jellegű karon azt éreztem, hogy a hallgatókban nyoma sincs az érdeklődésnek. Amikor én jártam erre a fentebb jelzett karra, legalább egy-egy érdeklődő volt. Vagy egy-egy kis csoport aki komolyan készült a vizsgákra, és nem puskázott.

Sunshine after the rain.

veszpremiugyved # 2010.08.02. 15:21

Sajnos sem az egyetemi vizsgáztatás, sem a szakvizsgáztatás jelenlegi rendszere nem alkalmas a tényleges tudásszint/rátermettség mérésére.

dr. Kovács Gergely

Ügyvéd - Veszprém

Veszprém, Szabadság tér 9.
T.:30/263-1611

polgári jog, ingatlanjog, családjog, munkajog, társasági jog

Sherlock # 2010.08.02. 15:51

Az EÁJT nekem is nehezebb volt, mint a róma, de ennek szerintem az az oka, hogy rengeteg az anyag és nem kapcsolódnak egymáshoz a részletek. A róma egy egységes rendszer, és még 666 oldalon leírva sincs annyi, mint az eájt, ráadásul a későbbiekre nézve sokkal több értelme van(szerintem).

Péteri professzor beszélt egyszer előadáson Radbruch jogász-osztályozásáról, ő is kiemelte az érdektelenséget - bár nekem hiányzott az "igazi" jogász, mint kategória -, hogy sokan csak a presztizs, illetve a biztos megélhetés ígérete miatt jönnek jogra, így még ha jók is a képességeik, akkor sem "jogásznak valók".

Bizonyos tárgyaknál egyébként én azt veszem észre, hogy van érdeklődés, ilyen volt pl. a magyar jogtörténet, amit én Horváth Attila személyének és annak tudok be, hogy elsőévesként mindenkit a büntetőjog érdekel.

Legislator # 2010.08.02. 17:19

Sherlock, te PPKE-s vagy? Valamiért eltésnek tudtalak. Péteri professzort nagyra tartom, nagyon művelt úriember. Szerintem vannak "született" jogászok, akik a pályára valók, tanulni persze nekik is kell. Engem sem a büntető, sem a polgári nem érdekelt soha, csak a közig., és már a végén jöttem rá, hogy összehasonlítójogi vénám is van. Valaha jogtörténész akartam lenni, de Mo.-n az vakvágány, szóval nem tartom annak magam, de néha ilyesmit is írok.

Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.08.02. 19:14

Igen, Pázmányos vagyok.

Valamiért eltésnek tudtalak.

Ezt bóknak veszem. :)

Engem elég sok dolog érdekel; bár inkább gazdaság-közeli területek, mint értékpapírjog, kerjog, bank és tőzsdejog, gazdasági büntetőjog, stb. Ez még nyilván alakulni fog, inkább úgy csinálom, hogy igyekszem kizárni, hogy mi nem érdekel, mit nem tudnék csinálni(pl. családjog, fiatalkorúak büntetőjoga). Ha választhatnék jelen pillanatban, akkor talán az ügyészségre mennék, bár tetszik a pörgés is, ami az ügyvédi irodákban van. Kicsit majd még "polgárosodnom" :D kell, mert eddig 8 tárgyalásból 5-ön a testi sértés valamilyen formáját tárgyalták, a másik 3 is büntis volt.

Naina # 2010.08.02. 19:37

Sherlock, miért veszed bóknak, hogy eltésnek gondoltak?

Sherlock # 2010.08.02. 19:53

Ezt csak úgy mondják.

anna.kovacs12 # 2010.08.02. 19:56

huhh, kezd ízzani a levegő... Mindenesetre én sem venném bóknak. :-))

Legislator # 2010.08.02. 20:40

De hölgyeim! Nem vagyok én bókember:-).

Sherlock: Én a mai napig a római jogi és a jogi alaptani dogmatikából élek. Az értékpapírjog jól hangzik.

Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.08.03. 07:56

Anna: „kezd izzani a levegő

Hogy érted? :P És mi lett az előző 11 Annával? ;)

Legislator # 2010.08.03. 18:26

:-D, nekem tetszik ez a humor. Nos, szerintem az előző 11 Anna Kékszakáll martaléka lett:-D.

Egyébként az ELTE ma is jó név.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.08.03. 18:28

Ma úgyis humorherold voltam a munkahelyemen, szóval, ha bókember:

Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.08.04. 12:24

És a kollégák kellőképp értékelik, ha humoros vagy?

Legislator # 2010.08.04. 15:34

Csak ott vagyok humoros, ahol értékelnek:-). Egyébként humorizálás már csak jobb napokon fordul elő velem, de nem jelenti mindez azt, hogy megsavanyodtam volna, csak mindig lefoglal a sok feladat.

Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.08.04. 15:46

Milyen munkakörben dolgozol?

Legislator # 2010.08.04. 15:51

Mail ment:-).

Sunshine after the rain.

anna.kovacs12 # 2010.08.04. 16:05

pffff... :DD
a videó tetszett!

Legislator # 2010.08.04. 17:59

Köszi.

Sunshine after the rain.

morningstar # 2010.08.05. 01:53

cat981 # e-mail 2010.08.01. 19:29

"mi történik ha a holdon leejtünk egy tollatra válasz: „kifolyi belőle a tinta…“ bexarok… :DDD"

Ezt a reakciót már nem először hallom, pontosabban olvasom, és ebben az a vicces, hogy igaza van, tényleg kifolyna a tinta belőle, ha a toll eredetileg a földi légnyomásra volt tervezve. :P

cat981 # 2010.08.05. 06:51

csak ahhoz nem kell leejteni, a kettőnek nincs köze egymáshoz. Mellesleg érdemes megfigyelni a válaszadó milyen értelmes fejet vág eközben hozzá, erősen kétlem, hogy a válaszában evégett jutott erre a következtetésre :).Sokkal inkább emlékeztetett egy amolyan fantáziadús ovodás, kisiskolás megnyilvánulásra, mintsem egy szakmailag átgondolt válaszra.

Egyjogász # 2010.08.05. 07:38

Azért nekem ezekkel az "utcánelkapós" "műveltségi felmérésekkel" fenntartásaim vannak. Nem azt mondom, hogy valaki ilyen helyzetben ne tudjon válaszolni arra, hogy ki volt Petőfi Sándor, de engem speciel az ilyen utcai letámadások kifejezetten irritálnak (beleértve, a mappákkal hadonászó "csak egy felmérést készítünk a vásárlási szokásokról, csak öt perc", meg a "nem tudsz egy százast adni öreg?" jellegű letámadásokat is).

Engem kétszer kapott el az egyetem előtt egy ilyen mikrofonos gyerek (mondjuk ők nem jutottak el a kérdésig:) ), egyszer egy fontos zh-ra siettem, és az anyagot pörgettem az agyamban, másodszor meg egy 11 órás baromi fárasztó előadássorozat után este 9-kor, amikor hirtelen a nevem sem jutott volna eszembe.

Egy (egyébként nagy irodalmár) csoporttársam meg egyszer egy hasonló helyzetben a "Ki volt Csokonai?" kérdésre brahiból azt válaszolta, hogy szerinte a Petőfi húga......mondjuk eléggé el nem ítélhető módon azt is hozzátette mikrofonosnak, hogy "Anyádat vizsgáztasd, Öreg." :))

Legislator # 2010.08.05. 08:05

"Egy (egyébként nagy irodalmár) csoporttársam meg egyszer egy hasonló helyzetben a „Ki volt Csokonai?“ kérdésre brahiból azt válaszolta, hogy szerinte a Petőfi húga......mondjuk eléggé el nem ítélhető módon azt is hozzátette mikrofonosnak, hogy „Anyádat vizsgáztasd, Öreg.“ :))"

Találó válasz.

Sunshine after the rain.

Berényi Miki # 2010.08.05. 08:10

Igen. Ha brahiból vizsgáztatnak, hogy utána itt-ott mutogassák mekkora hülyék az emberek, a legjobb megadni nekik az örömöt :)))

Engem az egyetemen egyszer egy bácsi állított meg, és adott egy Snickerst és egy megállni tilos matricát :P

Egyjogász # 2010.08.05. 08:14

A csoporttársam az első diplomája (ő is másoddiplomás levelezős volt:) ) megszerzésekor valami Csokonaival összefüggő témából írta a szakdolgozatát, így - ahogy ő fogalmazott - kicsit felbaxta az agyát amikor eléugrott a semmiből egy "kinyúlt pulóveres, zsíroshajú, borostás tag" (sic.), és olyat kérdezett tőle, amit egy általános iskolásnak is tudnia illik.

Mondtam neki, szerintem viccesebb lett volna, ha tart egy 15 perces kiselőadást Csokonairól, és ő is kérdezett volna egy két dolgot a neves költő munkásságáról zsíroshajútól:)))