Sziasztok,
Én nemrég tettem le az utolsó részvizsgát, így viszonylag frissek a tapasztalataim, gondoltam osszuk meg, ki mit gondol a jelenlegi rendszerről.
Én a szakvizsgáztatás jelenlegi módszerével nem értek egyet. Véleményem szerint az orvosi szakvizsgáztatási rendszerhez hasonlatosan kellene átalakítani a szakvizsga rendszerét. Mindenki abból vizsgázzon, amely területtel foglalkozni kíván, és ezt pl. az ügyvédi igazolványban fel lehetne tüntetni, lásd pl. a gépjárművezetői engedélynél. Persze ennek van egy olyan hátránya, hogy a frissen végzett jogásznak el kell döntenie, hogy milyen irányba szeretne mozdulni, illetve a gyakorlati időt is ennek megfelelő helyen kell eltöltenie – amely szintén nem egyszerű feladat.
Például aki megcsinálta az összes, jelenleg „A“ részvizsgába tartozó vizsgát, ezen területeken jogosult lenne tevékenykedni és ha később úgy érzi, hogy bővíteni szeretne, akkor akár az „A“ részvizsga letételétől számított 10 év múlva is letehetném az adott tevékenység folytatásához szükséges részvizsgát.
Vélemények?