Budapesti Ügyvédi Kamara avagy a hivatal packázásai

végrehajtó1 # 2009.12.13. 18:27

Már megint elfelejtetted:)

monalisa1 # 2009.12.13. 18:42 Bocs, elfelejtettem a végére odaírni:

„Mona“
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.12.13. 16:57

A jelenlegi 5000 helyett.
(Ezt a számot olvastam egyszer valahol.)

Egyjogász # 2009.12.13. 16:46

BOcsánat, nem 20-30-szor, 200-300-szor.....

Egyjogász # 2009.12.13. 16:40

Ezt ugye nem kérdezed komolyan? Pont az ügyvédi kamara lépne fel a saját tagjai piacát (ugyan még "lightosan") védő rendelkezés ellen?

Az esztelen jogásztúltermelést már többször kitárgyaltuk, tudomásul kell venni, hogy a piac annyi jogászt nem tud felvenni, amennyi az egyetemekről kiözönlik.

A bírák, ügyészek, közjegyzők száma pontosan behatárolt, így manapság sokaknak az egyetlen (kényszer)lehetőség, hogy elmennek jelöltnek.

Erre egyes ügyvédek részéről volt is fogadókészség, pl. saját fülemmel hallottam a szakvizsgán, hogy egy nyikhaj huszonéves kölök nagy hangon előadta, hogy amint ügyvéd lesz azonnal felvesz 10-15 jelöltet és jól megél belőlük (sic.) (Aztán, hogy ez a gyakorlatban hogy van, nem tudom, nem vagyok ügyvéd.)

A pici gond az, hogy ebből az iszonyatos számú jelöltből 3-4 év múlva ügyvéd lesz, akik viszont már a piacon lévő ügyvédek megélhetését veszélyeztetik.

Nemrégiben olvastam egy tanulmányt arról, hogy néhány év múlva Budapesten 20-30-szor annyi ügyvéd lesz, mint amennyire a piacnak szüksége van.

Úgyhogy ezért mondom, hogy ez csak egy lightos eszköz, azon sem csodálkoznék, ha a közjegyzők mintájára visszaállítanák a kvótát, azaz pl. Budapesten 3000 ügyvéd tevékenykedhet és passz.

Impossible # 2009.12.13. 15:39

A kedves budapesti ügyvédi kamara, amelynek talán (?) épp az lenne a feladata, hogy támogassa a leendő ügyvédeket (jelölteket), jól kib.ánik velük. És mi az, hogy nem lehet megvétózni a 96/A szakaszt és a többi kedvességet?! Tudom, valamiből nekik is meg kell élniük, de nyerészkedni már nem kellene. És szerintem sokan vannak azok, akik ezzel egyetértenek, mégsem lehet csinálni smemit. Nem jól van ez így. Ezzel a topic-kal ezt kívánom jelezni. :D