Jogász Póker


_Wasp_ # 2009.06.29. 18:28

„nyitni“: első beszélőként megkezdeni a licitálást. Előtted senki nem emelt, (max csak berakták a vakokat), te pedig emelsz. (bármelyik utcán)
utca: preflop (flop előtt), flop, turn, river

sng fázisai: ajánlom neked az általam elküldött cikkeket, azok pontosan elmagyarázzák a dolgot. (röviden: Független attól, hogy flop előtt vagy flop után vagyunk, attól függ, mekkorák a vakok, és hányan maradtunk)

a szupernova státusz azt jelenti hogy annyit játszik, hogy rengeteg rake-et termel valaki, tehát sok pénzt hoz a kaszinónak, illetve ha van rakeback, akkor ebből rengeteget kap vissza. ha valaki stabilan szupernova, vélem, ebből is él.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Impossible # 2009.06.29. 18:47

Köszi, így már értem.

Lenne még kérdésem. :)

Most oldogatom meg a tanulóprogram feladatait.
Ezt írja:

Ebben a helyzetben az alábbi kezekkel lehet all-in menni:

Párok: 22+
(Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy 2-es pártól felfelé bármilyen pár)
Egyszínű lapok: Ax+ K6s+ Q8s+ stb.
Itt az Ax+ azt jelenti, hogy Ász tök mindegy mivel? De akkor mi értelme van azt írni, hogy ezek felett is? Ezt nem értem.
És az "s" azt jelenti, hogy egyszínű, az "o" meg azt, hogy különböző színűek a lapok? És miért pont "s" ás "o", minek a rövidítései ezek?

bajussz # 2009.06.29. 19:07

igen wasp, abból

nem minimálbérért "dolgozik" napi 8 órát, és még főnöke sincs:)

_Wasp_ # 2009.06.29. 19:11

Köszi, így már értem.
Lenne még kérdésem. :)
Most oldogatom meg a tanulóprogram feladatait.
Ezt írja:
Ebben a helyzetben az alábbi kezekkel lehet all-in menni:
Párok: 22+
(Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy 2-es pártól felfelé bármilyen pár)

jól érted

Egyszínű lapok: Ax+ K6s+ Q8s+ stb.
Itt az Ax+ azt jelenti, hogy Ász tök mindegy mivel? De akkor mi értelme van azt írni, hogy ezek felett is? Ezt nem értem.

há' hülyén van írva. vagy A2o+ vagy Ax.

És az „s“ azt jelenti, hogy egyszínű, az „o“ meg azt, hogy különböző színűek a lapok? És miért pont „s“ ás „o“, minek a rövidítései ezek?
suited, off suit


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 07:42

Zoli, igazán nem akartunk zavarba hozni vagy elbizonytalanítani. Igazából nem is kell még értened azt amiről Wasppal beszélgettünk, de ha szorgalmasan tanulsz és játszol, rövidesen érteni fogod.

A valódi tétre menő játékot nem lehet megúszni, mert a játékpénzes komolytalan, azzal igazából csak a kliens kezelését lehet megtanulni (azt viszont azzal is kell), mást nem.

Nyugodtan igényeld a PS 50$-ját, akár el is játszhatod, elvégre ingyen van. De ha nem csinálsz nagy hülyeségeket, és nem vagy kivételesen balszerencsés, akkor gyarapodni fog.

Impossible # 2009.06.30. 09:00

"há' hülyén van írva. vagy A2o+ vagy Ax."

A2s+ nem? A többi, amit ennél írt a program, mind s+

kbs,

a PS 50 dollárja nem játékpénz? Dehát így akkor rengeteg pénzt kidobnak, nem? Pl. ha 1 hülye rengetegszer regisztrál, ésm idnet eljátssza. De ha csak 1-szer, még akkor is.

_Wasp_ # 2009.06.30. 09:14

az Ax bármilyen ászos lapot jelent. tehát az A2o-t is, aminél jobb az A2s.

a PS 50 dollárja nem játékpénz? Dehát így akkor rengeteg pénzt kidobnak, nem? Pl. ha 1 hülye rengetegszer regisztrál, ésm idnet eljátssza. De ha csak 1-szer, még akkor is.
a többszöri regisztráció csalásnak számít.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Impossible # 2009.06.30. 10:08

wasp,

elolvastam a cikkeid egy részét...elképesztő! Hiába van magyarul...szóval szeretnék olyan szöveget találni valahol, ami tényleg abszolút kezdőknek szól, és nemcsak szól, hanem az abszolút kezdők - átlagos intelligenciával - érthetik is. :D Ehhez még hozzájön, hogy olyan kifejezéseket használsz, amit egy kezdő nem érthet, mert sosem hallott róla. Már régebben is megpróbáltam tanulni pókerezni, de ugyanígy elakadtam, amikor a kezdőknek szóló oktatóanyag arra döbbentett rá, hogy az oktatóanyag megértéséhez előfeltétel némi tudás, ami persze egy ténylegesen kezdő kezdőnek nincs meg. Vagy ezt az érthetetlenséget fogadjam el úgy, mint a tanulás kezdeti, elkerülhetetlen velejáróját, és reménykedjem abban, hogy idővel megvilágosodom? :)
Például szeretnék látni egy táblázatot vagy valamiféle rendszerezést a pokerfajtákról, ezeket egymástól megkülönböztető ismérvekkel, ilyet sem találtam. Megértem, hogy a profik már nehezen beszélnek az analfabéták nyelvén, de így nem lehet megérteni őket, és főleg attól tartok, hogy ha valamit félreértek a tanulás során, az majd rögzül, és hülyeségeket fogok csinálni.

Impossible # 2009.06.30. 11:19

Egyébként szólj, ha már fárasztanak a kérdéseim, és ne tegyek fel többet. Amíg nem szólsz, addig beírom.

Értelmezési problémám akadt a következő szöveggel kapcsolatban:

A késői fázis (14-nél kevesebb nagy vakod van)
Ha a vakok már nagyon magasak, akkor bekerülsz a legfontosabb, és a tényleges játékfázisba. Ez a push-or-fold fázis, amiben a flop előtt vagy all-in mész, vagy kiszállsz.

Szóval a késői fázis=push or fold fázis, ami akkor áll fenn, ha 14-nél kevesebb nagyvaknyi zsetonom van, VAGY ha az előttem lévő és utánam következő játékosoknak van 14-nél kevesebb. ekkor dönthetek, hogy beteszem az összes zsetonomat, vagy kiszállok. De miért írják, hogy A FLOP ELŐTT? Mert a flop után már nem?? Hát ha a flop után nem, hanem csak a flop előtt, akkor meg a játék fázisai egyáltalán nem függetlenek attól, hogy flop előtt vagy után vagyunk, te pedig korábban azt írtad, hogy független. Most akkor hogy van ez? Ilyen összevisszaságban nem lehet gyakorolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 11:44

Zoli, a PS-en vannak abszolút kezdő cikkek. A Stratégia/Általános pókercikkek/Kezdő kategória alatt találod őket, az első azt is elmagyarázza, mi az a pár, sor, flös, meg hogy hogyan történik a licitálás.

A PS-nek egyébként megéri a kezdőtőke kölcsönadása. Egyrészt folyamatos jutalékot kap a termekből a rajta keresztül regisztrált játékosok játéka után, másrészt ez a jutalék nő, ha egy játékos nyereséges lesz, hiszen egyre nagyobb téteken játszik. Ők pedig bíznak a tananyagaikban - szerintem joggal -, az üzleti modell pedig működik. Szóval szó sincs jótékonykodásról.

Ismétlem: szerintem SSS-sel kellene kezdened, ott nincsenek fázisok. 12 induló lap van, a többi mintha nem is lenne. A liciteken sem kell sokat töprengeni, csak emelhetsz vagy dobhatsz, megadás kiesik.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 11:48

Egy bajnokság késő (PoF) fázisában azért nincs dolgod a flop asztalra kerülése után, mert vagy már nem vagy bent (eldobtad a lapot), vagy már úgyis minden zsetonod a bankban van (pusholtál).

A preflop-postflop nem a bajnokság fázisai, hanem egyetlen leosztás szakaszai. A kettő nem keverendő.

_Wasp_ # 2009.06.30. 12:21

Imp (Zoli a becsületes neved? mit szeretsz jobban?)

írd be a fogalmakat, amiket nem értesz, és lefordítom magyarra.

pl az említett részletekben
"push" all inig emelés ("betolás")
"all in" minden zsetonoddal licitálsz, (ez lehet megadás, ekkor nem push-nak hívják

a push fold fázis akkor áll fenn, ha pl 10 vaknál kevesebb van nálad, vagy az egyetlen (illetve összes licitálásban hátralevő) ellenfelednél.
Ekkor nincs értelme kisebbet emelni, mint az összes zsetonoddal támadni, hiszen liciteddel elkötelezed magad a játék mellett, és úgyis bekerül az összes zsetonod a végére. Hát nem jobb, ha emelsz egy kövéret, és a nagyvak inkább eldobja, semmint játsszon?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.06.30. 12:29

a pókerfajták összehasonlítását nem vállalnám, hiszen kb 3-at ismerek, ebből egyet játszok elfogadhatóan (hold'em)

hold'em no limit: erről beszéltünk eddig, akárhányszor, akármennyivel licitálhatsz (visszaemelésed nem lehet kevesebb, mint az előző emelés)
fix limit hold'em: emelések száma, és mértéke is meghatározott
pot limit hold'em: gyakorlatilag (!) nincs különbség a no limithez képest, csak annyi hogy pot-ig emelhetsz mindössze, (kivéve visszaemeléskor, akkor az magasabb is lehet), de no limit-ben sem sűrűn szoktak pot fölé emelni.

omaha: 4 zárt kártyás játék, sokkal inkább a lapjaidat és a banki esélyeket játszod mint a hold'em-ben (ahol inkább az ellenfeleidet játszod), ezért kezdőbbek ellen a jó játékosok jobbak.

5 lapos draw póker: régebben játszották kiment a divatból. 5 zárt kártya, és cserélhetsz lapokat is.

van még egy csomó pókerfajta (több száz), de én a holdem megtanulását javaslom elsőnek.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 14:07

Bocsánat: a pot limites játékban a visszaemelés sem haladhatja meg az aktuális bank (pot) méretét. Igaz, abba az előtted elhangzott emelések már beleszámítanak.

Viszont ezek a licitálási fajták nem csak a texas holdem sajátjai. Az Omaha például jellemzően pot limit, nagyon ritkán játszák másként.

Egyebekben egyetértek: a texas holdem a legegyszerűbb, és legkönnyebben játszható, minden más bonyolultabb. Persze, a kicsapóst meg a cserélés nélküli ötlapost kivéve. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 14:10

de no limit-ben sem sűrűn szoktak pot fölé emelni.

Hehe. Játszottál mostanában mikrolimiten teljes asztalos no limites készpénzeset? Olyan brutál overbetek mennek, hogy nem győzök röhögni. És a plaja még büszke is magára, amikor az osztott ászpárjával elvisz 5 centet. Esetleg kettőt, mert limpelő nem volt, ő meg kisvakként halálra ijesztette a nagyvakot.

_Wasp_ # 2009.06.30. 14:50

hát mikro limitezni végképp nem szoktam... :))) ahhoz szerintem kell némi mazochizmus ;)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.06.30. 14:54

pot limit számítás:

A pot-limit emelés szabálya tulajdonképpen roppant egyszerű: Annyival emelhetsz, amennyi pénz a megadásod után lenne a potban. Ezt úgy kell elképzelni, hogy először megadod az utolsó tétet, azután összeszámolod az asztalon lévő zsetonokat, majd ennyit beraksz még pluszban.

egyszerűsítés: A maximális emelés az asztalon lévő pénz összege + az utolsó tét kétszerese. Néhányan szoktak úgy is számolni, hogy az utolsó tét háromszorosa + a többi zseton az utolsó téten felül. (Én így szoktam számolni)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.06.30. 15:09

egyébként a pocsék játékosok ászpárral inkább megadnak (nehogy eljesszék a többieket 6 limpelő után), és inkább az Ász-dáma, ász-tíz lapok környékén nyomnak be első emelőként egy 50 nagyvaknyi allint :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Legislator # 2009.06.30. 15:24

OFF
Ez a limpelés szó, nekem, mint egykori Limp Bizkit fannak nagyon bejön.
ON


Sunshine after the rain.

_Wasp_ # 2009.06.30. 15:31

az elején a hideg rázott a hunglish "szakkifejezésektől": pussolás, kól, ólin, fód, csekk, páketrákettek meg ilyenek :)

főleg, ha még veszít is az ember :D

de hát "ilyen a Telaviv", ahogy a félművelt kalapossegéd mondaná...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Legislator # 2009.06.30. 15:55

lol


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.06.30. 16:17

Impelés nincs? :D

Hát ez bonyolultabb, mint gondoltam, bakker. :D Egyébként meg gusztustalannak tartom az olyan agyonreklámozást, ami kifejezetten a rakás pénzt akarja érzékeltetni...

például:

http://www.fulltiltpoker.com/…n-cunningham

Pedig olyan szép dolgokat is hallan itt-ott, hogy az élvezetért játssz, meg stratégia stb...aztán ránéz az ember egy iylen képre, és megundorodik. Persze gondolom sokaknak épp a pénz látványától jön meg a kedvük. Kár, hogy azok vannak többen.

Impossible # 2009.06.30. 17:08

Az ICM Trainer Light oktatóprogram (a PS-től) feladványait oldogatom meg épp, "tippelgetve", mert bár elmondják az oktatóanyagban, hogy létezik 4 darab kezdő kéz táblázat ehhez, de "nagyon bonyolult lenne ezt most elmagyarázni neked" alapon nem férek hozzá, így meg marad a tippelgetés. Egyébként pedig nem értem, hogy a búbánatban lehet ennyi táblázatot fejben tartani...eszméletlen.

Impossible # 2009.06.30. 17:29

Meg az a baj ezzel a tréner programmal, hogy annyi info, amennyit kiír, rohadtul nem elég a helyes döntés meghozatalához. Eltalálom a helyes megoldást, mire kiírja, hogy mikkel lehet egyébként all-in menni, olyan lapokat is ír, amik a feladványhoz előre megadott info keretei közé egyáltalán nem illenek.

Például azt írja, hogy ha senki sem szállt előtted játékba, akkor a magas párokkal mindig all-in mehetsz, a pozíciódtól függetlenül. Két magas figurás lap esetén is ez van.

Na miután ezt elovastam, jön a feladvány:
SB, BB meg én vagyunk játékban, nekem van T2o, az a kérdés, hogy push vagy fold lenne a helyes döntés. Megnyomtam, hogy fold (mivel magas párom sincs, meg magas figurás lapom sincs), a program pedig kiírta erre, hogy helyesen döntöttem. Nade alul meg kiírja, hogy ebben a helyzetben az alábbi kezekkel lehet all-in menni:

A2s+ K7s+ Q8s+ J8s+ T8s+ 98s

A8o+ KJo+ QTo+ JTo

Namost ugye itt olyanokat is felsorol, amik sem nem magas párok, sem nem magas figurás lapok (sőt, a legtöbb nem az). Namost így, kb. nulla támponttal hogyan gyakoroljak?? :D

_Wasp_ # 2009.06.30. 18:13

a feladvánnyal kapcsolatban csak azt nem adtátok meg, hogy mennyi pénzetek van az asztalnál, mekkorák a vakok, az ellenfélről mit tudunk, hogy cg vagy verseny, ha verseny akkor hányan vannak játékban, milyen a nyereménystruktúra.

hát enélkül nehéz válaszolni....


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása