Jogi Fórum - találkozó


Kacsa1111 # 2008.12.08. 10:42

Kedves Csipke,

pedig nem sokkal távozásod után bejutottunk a különterembe, és még további bő 2 órán át kényelmes fotelekben folytattuk a beszélgetéssel egybekötött ivászatot:)


Kacsa11

Csipke # 2008.12.08. 10:55

Na, ezek után biztosan elhiszem, hogy előtte nem engedtek be minket, ugye? :D :D


Csipke

Kacsa1111 # 2008.12.08. 11:24

Kedves Csipke,

semmit nem tudok felhozni mentségül...:)


Kacsa11

Legislator # 2008.12.08. 15:57

:-D


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.12.17. 18:08

Kacsa,

megírtam neked a várva-várt választ az alkotmányjog topic-ban, eutanáziával kapcsolatban. :)

Legislator # 2008.12.18. 14:56

Vow, Impiboy, Te még létezel?:-) Nagyon eltűntél.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.12.19. 05:23

Sic transit gloria mundi. :D

Legislator # 2008.12.21. 10:51

Reméljük, hogy azért mégsem:-).


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.12.22. 06:28

Mostanában nem voltam/vagyok jó hangulatban, ezért megfogyatkoztak az erőtől duzzadóan lelkes hozzászólásaim is, de azért még élek, és míg élek...remélek. Remélem, majd visszatér az energiám.

Legislator # 2008.12.22. 12:27

Akkor mielőbbi feltöltődést, barátom. Nem szabad hagyni, hogy a lelki hangulatok túlságosan eluraljanak bennünket.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.06. 07:06

Köszönöm!
Megköszöntem volna már korábban is, csak ugye a Fórumra egészen a mai napig nem lehetett írni. (Először 2008. dec. 24-ét írtak, aztán napokkal később lett belőle dec. 30., 2009 januárjának első napjaiban pedig még mindig nem lehetett írni a Fórumra, miközben dec. 30. volt olvasható. Január 5-én lehetett először belépni, de még akkor sem működött. Ezen már csak a jogászbálos weboldal tesz túl: még mindig rajta áll, hogy a 2008. évi jogászbál el fog maradni, amiért helyesírási hibával tűzdelt néhány sorban kérnek elnézést.)

Legislator # 2009.01.07. 06:54

Igen. Két hét telt el fórum nélkül. Remélem, közben Te is felvidultál.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.07. 15:13

Nem mondhatnám... ráadásul ma összeütközésbe keveredtem néhány biztonsági őrrel... a régi időket idéző "eljárásuk" megfogalmazta bennem a kirugatásuk lehetőségét. Most ezen fogok dolgozni, kemémy meló lesz.

Legislator # 2009.01.07. 16:30

Vásárolj kisebb boltokban (max. két eladó), kerüld a plázákat. Meg minden olyan helyet, ahol konfliktusba kerülhetsz. Én már lassan így ténykedek... Egyszer volt biztonsági őrrel rossz tapasztalatom (élelmiszerbolt), egyszer meg egy vásárlóval (élelmiszerbolt), aki minden tekintetben más volt mint én. Lassan könyvet is csak a világhálóról rendelek, mert egyszer egy antikváriussegéd zéró szemtelenkedni merészelt, (vagy egy hete már ott dolgozott) mondtam neki, hogy kérem, tíz éve ide járok, és pontosan annyi könyvészetileg ismeretlen nyomtatványt írtam le eddig, hogyha az mind az ő becses fejére esnék, akkor ő lenne a defunctus, és a vagyona (ha van) mint egész szállana át valaki másra. Persze, csupán érettségi vizsgája birtokában nehezen értette e finom poent. Nem mindenki olyan finom úr, mint Dóczi Dénes a budai királyi Várban (élelmiszerkereskedő), vagy Borda Lajos (antikvárius) Zebegényben. Ma a szellemi proletariátus van jelen mindenütt, kereskedő alig.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.07. 17:10

Leg,

Élelmiszerbolt egy bevásárlóközpontban. Kifizettem mindent rendesen, nem pitytegett a pittyegő sem, indulnék hazafelé, mikor odalép a biztonsági őr: "Jöjjön velem!" Mondom miért? "Rutinellenőrzés." Azt mondja "Jöjjön hátra a szobába!" Mondom miért? Nem megyek. Mire az: "BEVIGYEM?! BEVIGYEM?!" Mondom nem vihet be. Mire az: "De bevihetem." Megyek vele... bent ül egy másik állat. Elkezdik, hogy pakoljam ki a szatyrot, pakoljam ki a zsebeimet. Mondom nekik, még jó, hogy levetkőzni nem kell. Mire az egyik: "lehet, hogy még az is sorra kerül." Mondom neki, az nem zavarja, hogy a pittyogó nem is pittyogott?" Erre az: "Itt én kérdezek!" - na ennek hallatán eszembejutottak filmekből látott kihallgatások pár évtizeddel ezelőtti időkből... Azt mondja az egyik: "ha valami nem tetszik, lehet panaszt tenni". Mondom, én nem panaszt fogok tenni, hanem fel fogom jelenteni magukat. Végülis mindent rendben találtak, és elengedtek. Odamentem az irodához, hogy panaszt tegyek, a nő elkezdte nekem magyarázni, hogy a biztonsági őröknek joguk van mindehhez, amit csináltak, mire mondtam neki, hogy ehhez aztán nincsen joguk, hogy ilyen stílusban beszéljenek az emberrel. Na erre megjelent a biztonsági őr, és ki akart toloncolni az egész boltból...mondom neki, azt mondta, lehet panaszt tenni. Erre azt mondja: "jöjjön már, mert felrúgom!" Mondom, mi az, hogy felrúg? Nem beszélhet így velem. Mire az: "dehogynem beszélhetek" és ezzel otthagyott. Szóval még panaszt se hagytak tenni, gyönyörű eljárás, nem? Most azon gondolkozom, hogy mit lehetne ezekkel csinálni. Mert valamit csinálni kell, ez nem járja. Ötlet?

_Wasp_ # 2009.01.07. 17:34

leg: hááhááááhá. én értékeltem! :)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.07. 20:30

Ötlet?

Először írd fel a WC papírra, aztán majd a többi jön magától.

Impossible # 2009.01.08. 09:28

Leg,

van ötleted, mit lehetne tenni az alább említett biztonsági őrökkel? Mert pönalizálni muszáj... hol is hallottam ezt? Lehet, hogy revidiálom a büntetőjoggal kapcsolatos álláspontomat. :D

Legislator # 2009.01.08. 17:49

Nézd, bizonyítási kérdés az egész. Gondolom jegyzőkönyv akkor nem készült a panaszodról. Ők ketten voltak, Te meg egyedül, az intézkedésnek írásos nyoma nincs. Megalázó az eljárás? Persze. Esetleg írhatsz a boltvezetőnek, vagy valami tulajdonosnak, és kifejezheted a rosszallásodat. (Nem kizárt, hogy válaszolnak). Nem értem, hogy akár egyszerű, akár megalapozott gyanú hiányában hogy lehet ez a "rutinellenőrzés" jogilag alátámasztott, és mi a jogszabályi (vagy akár belső szabályzati) alapja. Ugyan nem találkoztunk még személyesen, de kulturált, intelligens srácnak ismertelek meg, és szerintem külsőleg sem festhetsz úgy, hogy valami biztonsági őr tolvajnak nézzen. Amikor az emberrel szemben ilyen eljárást alkalmaznak, feltehetően leblokkol. De ha az intézkedés folyik, sokat az ember akkor sem tehet, legfeljebb ha az apukája, anyukája a helyi rendőrkapitány:-). Legfeljebb társadalmi mozgalmat lehetne indítani, de az ilyesmik utoljára nálunk 1848-ban működtek jól. Egyébként Kacsa véleménye is érdekelne, hiszen ő kedveli a büntetőjogot, ez a kérdés pedig annak a határterületére tartozik.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.08. 19:30

Köszi, jól kifejtetted, csak itt a rosszallás kifejezésével nem megyek semmire. Ezek nem viselkedhetnek úgy, mint valami kihallgatótisztek. Szerintem kb. annak képzelik magukat. "Itt én kérdezek!" Egyáltalán a zsebeimet ki sem pakoltathatta volna. A bűnözővel sem lehet így beszélni, nemhogy egy békés, ártatlan vásárlóval. Ezeket ki kellene rúgni a francba, csizmával tapossák az emberi jogokat a "JOGÁLLAM"-ban, simán tehetik, mert a jogállam leginkább képzet, legkevésbé valóság - az én meglátásom szerint. Nem "panasz"-nak lenne itt helye, hanem feljelentésnek. Szerintem kifejezetten durva, megengedhetetlen az efféle viselkedés a mai rendszarben.

Noémi85 # 2009.01.08. 21:04

Az említett "eljárásnak" sajnos semmi nyoma nincsen. Így nehéz bármit is tenni, hiszen bármit is állítasz, azt bizonyítanod kell. Talán a legjobb megoldás tényleg az, hogy írsz a boltvezetőnek, stb...de szerintem azzal sem mész semmire.
A legnagyobb baj az, hogy akik úgymond "megérdemelnék" (persze nem jogi értelemben, csak általános felfogás szerint), azok sosem kerülnek hasonló helyzetbe...sok biztonsági gondolja magát mindenhatónak, én is belefutottam már ilyenbe...felháborító, de bizonyíték nélkül nincs mit tenni.
Mellesleg az üzlet szabályzata semmiféleképpen nem írhat elő ilyen eljárást, max. ha becsipogsz. Ilyen joga csak a rendőröknek van, de azoknak sem ebben a formában.
Jogállam? Ez tényleg csak fikció. Sokáig elkeserített az, hogy megtanulom a szabályokat, és látom, hogy semmi nem úgy van, ahogy annak lenni kéne....

bajussz # 2009.01.08. 22:56

ilyenkor vagy bemegy velük az ember, vagy ellenáll, és azt mondja, hogy nem megy be semmiképp. ilyenkor vagy otthagyják, vagy kap egy sallert, aztán majd lesz valami

sajnos a szekusoknál nem mindig lehet kitalálni, hogy mit lépnek

és ez csak egy bev.központ, képzeljetek el egy szórakozóhelyet.

szomorú, hogy ez van

pedig ez van. sprite :)

Kiszi # 2009.01.08. 23:38

Csak azért szólok hozzá, mert ha valakiket nagyon útálok, azok a biztonsági őrök. Direkt keresik a lehetőséget, hogy mikor lehetne valakibe belekötni és játszani a "keményfiút". Hihetetlen taplók és azt hiszik, hogy ők valakik (akárcsak a BKV ellenőrök). Nem mintha a rendőröktől el lennék ájulva, de ezekhez képest a zsaruk törvénytisztelő úriemberek. Ráadásul egy biztonsági őrnek az ég egy adta világon semmivel több joga sincs, mint neked, vagy bárki másnak. Pont egy nagy áruház péztáránál olvasgattam a biztonsági ellenőrzéssel kapcsolatos kiírást. (Ott legalább ilyen is volt.) A megfogalmazás nagyon hatásos volt, de ha figyelmesen olvassa az ember, rájön, hogy semmit sem tehetnek. Pl. a legkeményebb az volt, hogy felszólíthat arra, hogy mutasd meg a cuccodat. Felszólítani én is felszólíthatok bárkit bármire, de ez semmire sem kötelezi az illetőt. Ha megfog és nem enged el, az már a személyi szabadság korlátozása, ami pedig bűncselekmény! Nem tarthat vissza, ő egy senki. Hívhat rendőrt, az meg mire kiér, árkon, bokron túl vagy. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Be.-ben van egy olyan bekezdés, hogy a bűncselekmény elkövetőjét a hatóság kiérkezéséig bárki visszatarthatja, de ehhez nyilvánvalóan bűncselekményt kellene elkövetni. Ami csak nyilvánvaló tettenérésnél lehet, vagy ha pl. látta a kamerában, hogy elteszel valamit. Az meg már csak hab a tortán, hogy az ilyen kisebb lopások, amiket ilyen helyeken elkövetnek, nem érik el a bűncselekményi értéhatárt, szabálysértésnél pedig még ez a joga sincs meg!)

Lehet, hogy hülye ötlet, de legközelebb, ha ne adj Isten ilyesmi előfordul, rendezz jelenetet, ne menj el vele egy lépést se, kezdj el segítségért kiabálni, még ott az eladótérben, így aztán tanúnak ott a komplett bolt. Szerintem ő is megrökönyödne és nem lenne olyan nagy fiú.

Ez még egy boltban elmegy, persze egy szórakozóhelyen más a helyzet. Többek közt ezért se megyek diszkóba, vagy olyan helyre, ahol biztonsági őr van, maradok inkább a kocsmáknál. Ezerszer biztonságosabb hely! :)

Egyjogász # 2009.01.09. 01:57

Kiszi-nél a pont.

Pont az a lényeg, hogy egy cég biztonsági őrének semmivel több joga nincs mint pl. a cég takarítójának, ill. bármely egyszerű állampolgárnak.

Az más kérdés, hogy némelyik "Kopaszerős" ezt nem így hiszi, ill. próbál olyan határozottan fellépni, hogy mások is azt higgyék, hogy hatósági jellegű jogai vannak.

Ha az ember tudja, hogy nem csinált semmit (de talán akkor is, ha igen), nem szabad velük bemenni elzárt helyiségbe, követelni kell, hogy mutassák meg az igazolványukat, hívják oda az áruházigazgatót, ill. rendőrt, ill. közölni kell, hogy bármilyen hatósági jellegű cselekménynek (csomagátvizsgálás, motozás) csak rendőri intézkedés esetén hajlandó alávetni magát.

Közölni kell, hogy bekapcsoltad a mobilodon a hangrögzítőt, ill. ha bármilyen tettlegességet, vagy akár verbális bűncselekményt elkövetnek veled szemben, haladéktalanul feljelented őket.

Ha meg még nagy határozottsággal felmutatod az ügyvédi/jelölti vagy jogtanácsosi igazolványokat, az is elég hatásos...

Csipke # 2009.01.09. 07:52

Sziasztok!

Olvastam Impossible mizériáját, ez tényleg felháborító. Nekem szilveszter napján volt egy elég komoly afférom egy taxissal, mondjuk a taxis azóta nem dolgozik... :)

Impossible,

bár ez már a megtörténteken nem segít, de esetleg egy ilyen attrocitás esetén hívj rendőrt. Akkor biztosan lesz nyoma is a történéseknek. Én személy szerint a taxishoz azért nem hívtam rendőrt, mert 10 ember várt rám, de ha nem ismerem a taxitársaság egyik tulajdonosát - ezt nyilván "jótékonyan" nem fedtem fel a taxis előtt - fix, hogy rendőrt hívok. Így elég volt a főnökének jeleznem az esetet, hogy egy életre elmenjen a kedve a taxisnak.

Szomorú ezt mondani, de elég hatásos a rendőrség kihívásával való fenyegetőzés. Ha meg nem, akkor tényleg ki kell hívni őket.


Csipke