szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Pp24. # 2019.01.27. 13:55

Sziasztok!

Eladó szakvizsga felkészítő könyvek:
Alkotmányjog (Patrocinium kiadó, 2018.) – bolti ár 4.200.-Ft, 3.200.-Ft-ért adom,
Közigazgatási jog (Patrocinium kiadó, 2018.) – bolti ár 4.500.-Ft, 3.500.-Ft-ért adom,
Társadalombiztosítási jog (Patrocinium kiadó, 2018.) – bolti ár 4.300.-Ft, 3.300.-Ft-ért adom,
Az Európai Unió joga (Patrocinium kiadó, 2017.) – bolti ár 5.400.-Ft, 4.400.-Ft-ért adom.
Egyben 13.000.-Ft a csomag + postaköltség. Személyes átvétel Paks és környékén vagy előre megbeszélt más helyszínen.
A könyvek szép állapotban vannak, nincsenek kihúzva. A TB jog és a Közig. szinte érintetlen :), mert másból tanultam.
Tel.: 20/491 70 42

zsu_foldvaryszabo # 2019.01.22. 14:13

Sziasztok!

Büntetőjogból, Bv-ből vagy Munkajogból szeretnék írásbelizni, ebben kérném a segítségeteket, ha tudnátok küldeni ezekre vonatkozóan mintákat, feladatokat, illetve egyéb hasznos anyagokat.

E-mail címem: dr.zsuzsanna.foldvaryszabo@gmail.com

Köszönöm előre is a segítséget!

eladokonyv # 2019.01.08. 09:10

Kedves Forumozok!
Elado az alabbi konyv:
Az Európai Unió joga - jogi szakvizsga kézikönyvek, Novissima kiadó, harmadik kiadás, 2015. 2 500,- Ft.
0670 6595888

Impossible # 2018.12.11. 14:25

Nem kötelező. De ha teljesen biztosra akarsz menni, a fórum helyett miért nem kérdezed meg inkább az Igazságügyi Minisztérium szakvizsgával foglalkozó info-vonalán?

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/elerhetosegek

Tisztelt Uram # 2018.12.09. 21:12

Kedves Impossible!

A jogiszakvizsga-felkészítő tudtommal kötelező, csak bizonyos feltételekkel ki lehet váltani. Most azért "ijedtem meg", mert egy kolléganő azt mondta, nagyon hasznos, tekintettel arra, hogy gyakorlati infókat kapott. Mások Noha remélem, nem nélkülözhetetlenek. (másik kolléga szerint meg nem ér semmit)

Üdv:
Attila

Impossible # 2018.12.05. 08:35

...a vén kúria :D

Pamaccs # 2018.11.30. 22:26

Sziasztok!

Ma voltam a Kúrián szóbelizni. Szimpatikus bizottság volt, kb. 35-40 percig tartott a vizsga.

Kérdések:

Munkajog: rendkívüli munkavégzés, elrendelhető maximum,alapbér, teljesítménybér, bérpótlékok munkaszüneti napon végzett, munka, túlmunka szabályai. Öregségi nyugdíj, rész nyugdíj, táppénz,betegszabadság.

EU: személyek szabd mozgása és a Sólyom ügy bemutatása(nem engedték be Szlovákiába KE-t), igazságügyi együttműködés intézmények felsorolása (eu. elfogató, eu ügyészség eurojust, europol, olaf) Europolról röviden. EU bíróság (főtanácsnokok)

Alkotmány: Alapvető jogok korlátozása, (szükségesség, arányosság), emberi méltóság és az élethez való jog, halálbüntetés tilalma megjelenik-e az alaptv-ben, emberi méltóság megsértésére példa, bíróságok szervezeti felépítése, kérdeztek a közigazgatási bíróságokról is, hány darab van, Ítélőtáblák száma, OBH és felügyeleti szerve, Perrendtartásból a felülvizsgálat szabályai és a perújítás. ÁKR-ből nem volt kérdés.

Ami fontos lehet 5 voltunk egy vizsga csoportban és 3 vizsgázótól is kérdezték az OLAF-ot.

A vizsgáztatók kérdésekkel segítettek ha elakadtam és a lényeget várták el, ha látták, hogy megy, már ugrottunk is tovább.

Impossible # 2018.11.29. 13:24

"Azt szeretném kérdezni, hogy a szakvizsga-felkészítő kihagyása esetén (kiváltottam egy szakjogász-képzéssel) is lehet ötöst szerezni? Nyilván arra akarok kilyukadni, hogy különösebb hátrányt jelent-e ez, mindenek előtt az írásbelinél."

A szakvizsga felkészítő nem kötelező. Miért ne lehetne ötöst szerezni? (Egyébként mi értelme van ötöst szerezni?)

Bertucció # 2018.11.29. 09:34

Kedves Szakvizsgára készülők,

Sikeres vizsga után eladóvá váltak:

Közigazgatási jog
Patrocinium kiadó 2018 évi kiadás 2500 Ft

Alkotmányjog
Patrocinium kiadó 2018 évi kiadás 2400 Ft

Az Európai Unió joga
Patrocinium kiadó 2017. évi kiadás 3000 Ft

A legújabb kiadású könyvek.Lehetőség szerint együtt szeretném eladni őket.E-mail címem:hutnyikandrea@gmail.com.

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánok.

Bree # 2018.11.23. 21:26

Sziasztok!
Gondoltam, ahogy annyian, én is megosztom Veletek a tapasztalataimat, hátha segítség lehet azoknak, akiknek a C rész még hátra van.
Nekem ez volt az első vizsgám, így írásbeliztem is, alkotmányjog-közigazgatási jogból.
Nov. 19-i jogesetem:
Közigazgatási hatóság engedély iránti kérelem ügyében értesítést küldött felperesnek az eljárás megindításáról, majd a döntést is kézbesítette részére, bár az reá nézve nem tartalmazott rendelkezést. Felperes erre alapozva, szerinte mint ügyfél pert indított. Elsőfokú bíróság felperes keresetét elutasította, mondván, hogy nem felel meg az Ákr. ügyfélfogalmának, jogát, jogos érdekét az ügy nem érinti és az, hogy a közigazgatási hatóság értesítést küldött, illetve kézbesítette részére a döntést nem jelenti, hogy ügyfél lenne.
Felperes megfellebbezte az elsőfokú ítéletet és a korábbiakhoz képest arra is hivatkozott, hogy a közigazgatási határozat meghozatalakor használatában és birtokában volt a dolog, ezért ügyfélnek kell tekinteni. Felperes a fellebbezésében, alperes az ellenkérelmében nem kérte tárgyalás tartását, azonban felperes utóbb beadványban kérte a másodfokú bíróságot, hogy tárgyaláson döntsön az ügyben.
FELADAT: Bírálja el felperes fellebbezését. Hozzon másodfokú bírósági ítéletet.
MEGOLDÁS: helyben hagytam az elsőfokot, ami rendben is volt, azt mondta a bizottság elnöke (alk-közig.-et ő kérdezte amúgy), hogy az indokolásom rendben volt, szépen levezettem az indokolást, szóval Ákr. ügyfélfogalom (10. §), nem kell tárgyalást tartani (Kp. 107. § (1) bek.), ilyesmi, Ákr. és Kp. alapján megoldható volt, kb. 2-2,5 oldalt írtam összesen.
Mai szóbelim:
Alkotmányjog-közigazgatási joggal kezdtem, mivel abból írásbeliztem: Ákr.-ből kérelem (minden, amit tudsz), eljárás fajtái (automatikus/sommás/teljes), Kp.-ból közigazgatási ügyben eljáró bíróságok (elsőfok-másodfok), példát kellett volna mondanom, hogy mikor jár el a Törvényszék elsőfokon, mintaper (minden, amit tudsz), alkotmányjogból nem kérdezett
EU: Európai Parlamenti képviselők választása, aktív és passzív választójog (ki, hogyan, hol szavazhat), mikor lesz legközelebb EP választás, Defrenne jogeset, monetáris unió (mit tudok róla - bármi/minden), konvergencia kritériumok
Munkajog: jogesettel kezdtünk - mvó bírósági idézést kap, melyre munkaidőben el is megy (jogkövető állampolgár), majd visszamegy a munkahelyére és a mó közli vele, hogy vagy ledolgozza ezt a 3 órát, amíg távol volt vagy nem kap bért erre az időre, erre mvó megkeres engem, hogy mó jogszerűen jár-e el? (NEM, erre az időre, mivel kötelező a bíróság idézésére megjelenni, mentesül a munkavégzés alól mvó, erre az időre távolléti díj illeti meg), aztán volt munkaviszony megszűnés esetén mó és mvó kötelességei (elszámolás és munkakör átadásra volt kíváncsi az ügyvédnő) majd ezzel összefüggésben, hogy ha mvó nem adja át megfelelően a munkakörét, milyen jogkövetkezménye van?, aztán munkaszerződés kötelező és nem kötelező tartalmi elemei (munkabér+munkaidő, stb.), mó milyen igazolásokat ad ki, amikor megszűnik a munkaviszony, mik vannak benne (mettől meddig dolgozott ott mvó, adózással kapcsolatos információk, szabadság, ilyesmi)
Bocsi, kicsit hosszú lett, ezek jutottak eszembe, remélem lesz, akinek segít a felkészülésben!
Ja, és nagyon-nagyon-nagyon rendes vizsgabizottságom volt, mosolygósok voltak és amikor nem tudtam (sajnos sok helyen voltak hiányosságaim), akkor is segítőkészek voltak, nem ettek meg, nem néztek rosszallóan, végül megkaptam a sárga papírost, 1 pipa. Jó felkészülést Mindenkinek!!!

Tisztelt Uram # 2018.11.23. 13:58

Tisztelt Tudós Emberek!

Azt szeretném kérdezni, hogy a szakvizsga-felkészítő kihagyása esetén (kiváltottam egy szakjogász-képzéssel) is lehet ötöst szerezni? Nyilván arra akarok kilyukadni, hogy különösebb hátrányt jelent-e ez, mindenek előtt az írásbelinél.

Tisztelettel:
Kovács László
jogi előadóművész

nemethh # 2018.11.22. 17:36

Kedves Szakvizsgázók!
Eladóvá váltak az alábbi könyveim:
Alkotmányjog - jogi szakvizsga felkészítő kötet - 3. hatályosított kiadás
Az Európai Unió joga
Patrociniumos - legfrisebb kiadású - könyvek.
A könyvek teljesen újak. A megrendelés után csak egy fénymásolás erejéig lettek használva, mert én jobban szeretek így tanulni.
Tapasztalatot írni sajnos nem tudok, mert a vizsga még elöttem van.
Érd: nemethh81@gmail.com
(A könyvekért 10500 forintot fizettem a kiadónak, 30 %-al olcsóbban szeretném eladni.)

petra.a # 2018.11.19. 10:46

Kedves Szakvizsgázók!

Sikeres C részvizsga teljesítését követően eladóvá váltak az alábbi könyveim. A könyvek kiváló állapotban vannak, nincsenek bennük kihúzások.

Az Európai Unió joga (Patrocinium Kiadó; Gombos Katalin; Lezárás dátuma: 2017. szeptember 01.) 4.400 Ft

Társadalombiztosítási jog - jogi szakvizsga felkészítő kötet - 2. hatályosított kiadás (Patrocinium Kiadó; Homicskó Árpád Olivér; Lezárás dátuma: 2017. március 07. ) 1.000 Ft

Alkotmányjog - 2. átdolgozott kiadás (Patrocinium Kiadó, Jakó Nóra - Mikes Lili - Szabó Zsolt; Lezárás dátuma: 2016. szeptember 01. ) 1.000 Ft

A petra.a.88@freemail.hu címen lehet érdeklődni.

Üdvözlettel:
Petra

mlsz # 2018.11.12. 16:00

Az előbb az kimaradt, hogy a munkáltató a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget követelheti (+ ha volt egyéb kára, akkor azt is).

mlsz # 2018.11.12. 15:54

Sziasztok!
Ma írtam munkajogból, a következő jogesetet húztam:
Munkav. pékként dolgozik, éjszakai munkavégzés keretén belül (pótlékot is kap). Bejelenti, hogy várandós. Munkáltató tájékoztatja, hogy pékként nem tudja tovább foglalkoztatni, és az eddigi gyakorlat az volt, hogy a várandós munkavállalókat adminisztratív munkakörbe helyezte át. Üzemorvos szerint csak ez az egy munkakör felel meg eü.-i szempontból a kismamáknak. Munkáltató felkínálja a pozíciót, munkavállaló elutasítja, mert ez a munkakör számára unalmas. Munkáltató tovább győzködi, hogy fogadja el, különben kénytelen felmenti a munkavégzés alól és bért sem fizet. Munkavállaló nem fogadja el, ezért munkáltató felmenti, bért nem fizet. A munkavállaló azonnali hatállyal felmond, a szerinte részére járó bér meg nem fizetése miatt. Tájékoztassa a munkáltatót a lehetőségeiről.
Én leírtam, hogy a munkáltató jogszerűen járt el, várandós nő éjszaki munkavégzésre nem kötelezhető, a munkafeltételeket módosítani nem tudta, tekintettel a pék szakma sajátosságaira, ezért új munkakört kínált fel számára, melyet a munkavállaló elutasított. A "munkakör unalmas" indok nem alapos, ezért a felmentés idejére nem jár bér. Az azonnali hatályú felmondás jogellenes volt, munkáltató bírósághoz fordulhat 3 éves elévülési időn belül vagy fizetési felszólítással élhet,itt írtam a végrehajtási záradékról stb. és hogy mivel ez az eljárás gyorsabb és költséghatékonyabb, én ezt ajánlom.
Eredményt majd csütörtökön tudok, addig is bármilyen észrevételt szívesen veszek!

Timi84 # 2018.11.09. 06:51

Sziasztok!

Eladóvá vált egy 2017. március 7.-ei lezárású Tb jog könyv, teljesen kihúzásmentes. Tudom van már 2018-as könyv is, de értelmezésben bőven tud segíteni, eltéréseket nem tapasztaltam a törvény és a jegyzet mellett. Akit érdekel jelezze.

erajmund # 2018.11.08. 21:47

Kedves Dorka!

Májusban voltam C részből, én az alapjogokról szóló tételeket kivéve csak a törvényekből tanultam, az alapjogokat Alaptörvény magyarázatból. Az volt a tapasztalatom, hogy csak a törvény szövegét várták el a vizsgán, semmi egyéb extrát, de sajnos a vizsgázók jelentős részének így se ment. A jogeseteket is meg lehetett oldani a törvények alapján. Munkajog: munkaszerződés módosítása során új munkakörben állapodnak meg a felek, ki lehet-e ilyenkor kötni újabb próbaidőt? Ezzel összefüggésben próbaidő a munkaviszonyban és a közszolgálati jogviszonyban; a munkáltató tanúk jelenlétében írásba foglalt felmondást akart közölni a munkavállalóval, aki elolvasta az indokolást, azzal nem értett egyet, ezért az átvételt megtagadta, ennek milyen következményei vannak? A munkáltató a munkaviszonyt egészségi okokból eredő alkalmatlanság miatt felmondással megszünteti, jár-e végkielégítés a munkavállalónak az eltöltött 10 év munkaviszony okán? A munkáltató új munkakörre vonatkozó felajánlási kötelezettsége. Kártérítési igény érvényesítése a munkavállalóval szemben. Ki kaphat árvaellátást, illetve szülői nyugdíjat? Alkotmányjog/közigazgatási jog: Mi a különbség az interpelláció és a szóbeli kérdés között? Mi a különbség egy módosító javaslat és egy törvénymódosítás között? Mi a különbség az előzetes és az utólagos alkotmánybírósági normakontroll között? Mit jelent az államfő döntéseinél a
végrehajtó hatalom ellenjegyzése és melyek a köztársasági elnök ellenjegyzéshez kötött hatáskörei? Az ügyintézési
határidő és a határidő számításának szabályai az Ákr. alapján. A közigazgatási döntésekkel összefüggő jogorvoslatokra vonatkozó szabályok az Ákr.-ben. EU jog: a Lisszaboni Szerződés elfogadásának okai és az általa hozott
változások; az uniós jog másodlagos forrásainak rendszere; az EU és az Emberi Jogok Európai Egyezménye kapcsolatrendszere; az Európai Unió Bíróságának eljárástípusai; a Dassonville-formula.

Sok sikert,
Rajmund

Bendeguz06 # 2018.11.08. 08:33

Sziasztok!

Most kezdenék el tanulni, a C résszel kezdem. Mennyire használhatóak, amik fent vannak a közös oldalon? Miből érdemes tanulni? Jogi szakvizsga felkészítő könyveket érdemes megvenni?

Előre is köszi a válaszokat.

Dorka

p.evi89 # 2018.11.07. 14:35

Sziasztok!

A könyvek elkeltek!

Üdv,
Évi

p.evi89 # 2018.10.23. 15:21

Kedves Mindenki!

Eladóvá váltak az alábbi Patrocinium könyvek:

  1. Az Európai Unió joga (2017)
  2. Alkotmányjog (2018)
  3. Közigazgatási jog (2018)

A könyvek jó állapotban vannak, de mivel ezekből tanultam, ezért értelemszerűen szövegkiemelővel a lényeg ki van emelve (néhol jegyzeteket is írtam a könnyebb tanulás érdekében).

A könyveket egyben van lehetőség megvenni 12.000,- forintért, átvenni pedig a Corvin Pláza környékén lehet.

Ha valakit érdekel, akkor ezt a pakaievi89@gmail.com e-mail címen jelezheti.

És a kérdéseim (nekem ez volt az utolsó vizsgám, nem minden kérdésre emlékszem sajnos):

Munkajog, TB:

  • munkaidőn kívül tanúsított magatartás (jogesettel)
  • felmondás, azonnali hatályú felmondás (jogeset is)
  • munkavállalói kártérítés
  • üzemi tanács
  • hozzátartozói nyugellátások
  • csecsemő gondozási díj

EU:

  • EU jog szuverenitása (érveljek mellette),
  • Brüsszel IIA joghatóság (itt példán keresztül kérdezte a vizsgáztató),
  • monetáris unió konvergencia kritériumok (részletesen, nem csak a felsorolás, ki is kellett fejteni)

Itt még voltak kérdéseim, de többre sajnos nem emlékszem.

Alkotmányjog, közig:

  • Alaptörvény és a jogszabályok értelmezése;
  • országos népszavazás elejétől a végéig (Alaptörvény is, mondott példa kérdéseket is, hogy lehet-e azokról népszavazást tartani vagy nem, illetve az egyes lépéseknél oda kapcsolódó más témákból is kérdezett a vizsgáztató)
  • Köztársasági elnök
  • Konstruktív bizalmatlansági indítvány
  • Ákr. alapelvei

Üdv,
Éva

B.Betti0825 # 2018.10.20. 17:51

Sziasztok!

Alkotmányjog-Közigazgatási jog írásbeli feladatok, gyakorlati tapasztalatok érdekelnének! Köszönöm

B_Imre # 2018.10.11. 06:33

Sziasztok!

Eladóvá váltak az alábbi jogi szakvizsga C részhez szükséges könyveim:
Az Európai Unió joga (Patrocinium kiadó)
Alkotmányjog- harmadik hatályosított kiadás (Patrocinium kiadó)
A könyvek újszerű állapotban vannak.

Érdeklődni lehet a +36205706885-ös telefonszámon, vagy bandi.imre@hotmail.com mail címen

Matika141 (törölt felhasználó) # 2018.10.05. 08:42

Sziasztok,
Sikeres vizsga után eladóvá váltak az alábbi könyveim:

Az Európai Unió joga (Patrocinium-2017) - kihúzás mentes, vadonatúj - 4000 Ft

Közigazgatási jog (Patrocinium-2018) - egy fejezet van aláhúzva -3000 Ft
Társadalombiztosítási jog (Patrocinium-2018)-kihúzás mentes, vadonatúj - 3500 Ft

Érdeklődni telefonon a 06308415081-es telefonszámon vagy az i_matisz@hotmail.com e-mail címen lehet.

mlsz # 2018.10.04. 10:57

Sziasztok!
Munkajog írásbelire milyen jogszabályokat javasoltok vinni?
Előre is köszi!

Impossible # 2018.10.03. 07:08

C rész - munka ÉS TB

azaz bármelyik lehet, én úgy tudom

de van amúgy info vonaluk