szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


malefides # 2014.02.26. 16:51

Bocs, a címzett nem Csupi, hanem DRPISCES!

malefides # 2014.02.26. 16:50

Csupi77-nek!

Nézd meg az Ates-féle munkajogi jegyzet közszférára vonatkozó tételeinek kidolgozását. Ha azt megtanulod, kb. annyi matematikai esélyed van a kettesre, mint egy lottó ötösre. Szerintem ez alapján csak akkor mész át, ha a közszféra munkajogából legfeljebb a NEVEDET kérdezik a cenzorok.
Ismétlem: köszönet Atesnek, hogy összeszedte a tételeket. Az elavulásról ő nem tehet, de emellett nagyon sok a lényeges, alapvető hiányosság a tételek kidolgozásában. A tételcímeket megnézve, egész részek hiányoznak a matériából. Az Ates-jegyzet mankónak jó, amellett jogszabályok, EU esetén: internet.

Nyuszifull # 2014.02.25. 10:06

magam részéről és az alk-közig összes, a tételsorban kiadott jogszab-t terveztem vinni. Valakinek ötlete?

drpisces # 2014.02.25. 10:06

Sziasztok!

Én ma kezdem a tanulást. Ha a híres Ates féle jegyzet már ennyire elavult, akkor Ti miből tanultatok? Nyomtassak ki minden jogszabályt vagy jobban járok, ha aktualizálom az Ates jegyzetet?

Köszi előre is!

Nyuszifull # 2014.02.25. 10:05

Sziasztok!
Én 24-én megyek írni alk-köziget, aztán 28-án szóbelizni. Engem is az érdekelne, hogy mennyire kell szűznek lennie a jogszab-nak? aláhúzás lehet?
Illetve hogy alkotmány - közig között lehet választani, vagy szerencse dolga lesz a feladat?

dandyke # 2014.02.24. 14:19

Sziasztok mai vizsgázók!!
Ha majd szusszantok a mai vizsga után, kérjük a beszámolót...

Csupi77 # 2014.02.23. 17:10

Sziasztok!
Március 24-én, illetve 27-én megyek vizsgázni. A kérdésem az lenne, hogy az írásbelire csak teljesen "szűz" jogszabályokat lehet bevinni vagy aláhúzás azért lehet benne? Ti milyen jogszabályokat terveztek vinni?

malefides # 2014.02.23. 16:23

drWolfy - én meg agyonütöm a sztahanovista állatot!!!

znori # 2014.02.22. 21:53

@ Kincsike: Én is 27-én csütörtökön megyek szóbelizni! Úgyhogy leszünk,ne aggódj :)
Hétfőn írásbelizem munkajogból, úgyhogy most arra próbálok készülni...

Ates jegyzet kapcsán: tényleg szuper, hogy van, csak már nagyon nem hatályos! Én alkotmányból, és EU-ból mertem használni,de folyamatosan aktualizáltam. Szóval kiindulásnak jó,de oda kell figyelni!

drWolfy # 2014.02.21. 19:53

Nahát, hozzászólás, lassan én is azt kezdtem hinni, hogy megszűnt a fórum, csak nekem erről nem szóltak. Akik voltak a héten vizsgázni, esetleg - ha kiheverték a sokkot - megsúgnák, hogy milyen volt és miből tanultak. Kincsike én pénteken megyek, addig te már túl leszel rajta. Ami a hatályosság kérdését illeti, sajna nem csak a jegyzet, de a könyvek is hasonló hibában szenvednek, aki viszont az összes megadott jogszabályt, határozatot, stb. át tudja venni az jelentkezzen nálam, mesélje el hogy csinálta és meghívom egy bambira vagy kettőre :)

malefides # 2014.02.21. 19:02

Emberek, Atesnak hálás lehet mindenki, aki kb. egy évvel ezelőtt vizsgázott.
Mára viszont - stílusosan fogalmazva: a szükségesség és arányosság, a közérdekűség, a reális veszély és az összehasonlító teherpróba alapján - TÖBB GONDOT OKOZ A HASZNÁLATA, mint amennyi előnnyel jár!
Ezt annak fényében mondom, hogy az összes jegyzetet átrágtam, és aktualizáltam. Meg is köszönöm Atesnak a forrást, de a mű mára már borzasztóan idejétmúlttá vált!

Kincsike # 2014.02.21. 17:56

Kedves Sorstársak!

Érdeklődnék, hogy jövő héten csütörtökön (2014.02.27) jön-e valaki vizsgázni? Olyan rég hallottam vizsgázóról, egyáltalán van még valaki rajtam kívül? Jelentkezzetek!!!

mark. # 2014.02.21. 15:41

drWolfy:

Azt lehet tudni, hogy mi az ami már nem jó belőle?

drWolfy # 2014.02.20. 09:53

Sziasztok,

Mint azt az Infótv. elsajátítása során megtanulhattuk az információ hatalom :), így ennek jegyében azok a szerencsések, akik tegnap voltak vizsgázni és túl vannak rajta, legyenek jók és osszák meg élményüket, azokkal a kevésbé szerencsésekkel, akik jelenleg is a fejüket verik a falba otthon és próbálják meggyőzni magukat arról, hogy több agyuk van, mint egy kerti csapnak, persze az is lehet hogy egyedül vagyok ezzel...

drWolfy # 2014.02.19. 12:43

Kedves Vargap és mások, akik a jóféle Ates jegyzetet keresik, az elérhetőség:

név: szakvizsga.vegyes@gmail.com
jelszó: vegyes2013

Arra viszont számítani kell, hogy bár alapnak kifejezetten nem rossz (az Mt. kivételével, mert az nagyon karcsú), "mivel a jogbiztonság és az állandóság korszakát éljük" sok minden már nem hatályos benne, szóval aki most lát neki és van még ideje lapozgassa át, hogy ne az utsó pillanatban érje a meglepetés.

Kitartást mindenkinek.

vargap # 2014.02.19. 10:05

Kedves Mindenki! "A" rész után jöttem hozzátok. Valaki tudna abba segíteni, hogy mi az e-mail cím hozzáférése? znori által megadott azonosítók nem jók :(

rrrrrrr # 2014.02.18. 14:09

Sziasztok!

Én is kérem szépen a jegyzetet! majzik.rita@freemail.hu

Nagyon köszönöm!

James55 # 2014.02.18. 10:26

Sziasztok!

Az Ates jegyzeteket szeretném elkérni, ha valaki lenne olyan jó, hogy átküldené.

patakijdr@gmail.com

Előre is köszönöm.

Procon # 2014.02.18. 08:39

Sziasztok!

Akit érdekel eladó:

  • Dialog Campus Jogi Szakvizsgakönyv:

    Munkajog és társadalombiztosítási jog (2013)

    2013. szeptember 1-i kiadás, Új Mt.-vel

/2.500,-/

  • Dialog Campus Jogi Szakvizsgakönyv:

    Az Európai Unió joga (2011)

    /2.500,-/

Érd.: armanah kukac gmail pont com

Diza # 2014.02.17. 08:31

Kedves znori!

Nagyon köszönöm a segítséged!

znori # 2014.02.14. 17:45

A 11. tételhez találtam egy nagyon jó összefoglalót az új választási rendszerről: http://www.gondola.hu/…szer_I_.html
Ez egy három részből álló tanulmány, kicsit hosszú, de egyszeri elolvasás után összeáll a lényeg.

A 14. tétellel kapcsolatban: Mind az Ates jegyzet, mind a Csink Lóránt féle könyv az új jogszabályt ("Nkt.")elemzi, ami akkor még törvényjavaslat volt, de mostanra már hatályba lépett. Amire oda kell figyelni, hogy most már Nemzeti Választási Bizottság, illetve Nemzeti Választási Iroda van.

Aki még mindig az Ates jegyzetet keresi,annak érdemes ide belépni: szakvizsga.vegyes2013@gmail.com, jelszó: vegyes2013

doktorno # 2014.02.13. 18:42

Sziasztok!

Az Ates jegyzetet megküldené nekem is valaki, légyszi.

csakabeton@gmail.com

Nagyon köszi!

Kata1234 # 2014.02.13. 09:58

Sziasztok,

11. és 14. tételhez valakinek valami rövidített anyaga van esetleg?

Köszi

hanna-jo # 2014.02.12. 13:37

Sziasztok!

Február 3-án írtam az írásbelit munkajogból.
A 805-ös feladatot húztam, a lényeg a következő volt:

Munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van otthon a gyerekével. A gyerek 2 éves kora előtt bejelenti a munkáltatónak, hogy vissza szeretne térni dolgozni. Megegyeznek és a szabadsága kivételét követően munkába is áll.
Az első bérfizetési jegyzéken veszi észre, hogy a fizetése kevesebb a szerződése szerinti alapbérénél. Tájékozódik kicsit és megtudja, hogy jelentős létszámcsökkentés volt a cégnél a rossz anyagi helyzet miatt sokaktól megváltak, de akik a cégnél maradtak, azoknak a bérét 10%-kal emelte a munkáltató.
Tárgyalást kezdeményez a munkáltatóval a helyzet rendezésére, de csak azt a választ kapja, hogy vagy elfogadja az alacsonyabb bért, vagy a munkáltató működésével összefüggő okból felmondanak neki. Természetesen nem fogadja el, így megkapja a felmondását.
Szerkessze meg a munkavállaló jogi képviselőjeként a keresetlevelet!

Szerintem nem volt nehéz, egyrészt a munkáltató nem módosította a szülés urán visszatérő munkavállaló bérét, holott kötelessége lett volna, aztán a 66§ 4-6 bekezdések alapján működéssel összefüggő okkal nem mondhatott volna fel neki, amíg a gyerek be nem tölti a harmadik évét. + Hivatkoztam még az egyenlő bánásmód követelményének megsértésére és nem kértem a 82-83 § szerint a munkaviszony helyreállítását (feltételezve, hogy ki akar ezek után ott dolgozni..)

Annyi infó a még vizsgázóknak, hogy NOVISSIMÁs jogszabályt NEM engednek használni, arra hivatkozva, hogy a végén vannak benne állásfoglalások és BH-k. A mi vizsganapunkon mindenki jogszabályát egyesével vizsgálták át, és a novissimás könyveket elvették. A legjobb internetről kinyomtatni a jogszabályt, mindenféle kommentár és bh nélkül, mert azzal kezdődik a vizsga, hogy tüzetesen átnézik. Mindenkiét, egyesével. Komolyan.

A szóbelim február 6-án volt a Kúrián, 1/122.szoba. A szóbeli azzal kezdődik, hogy előveszik az írásbelit és megkérdezik, hogy fenntartod-e, amit írtál. Szóval itt még lehet korrigálni. Szerencsére tetszett az érvelésem és ötöst kaptam az írásbelire és már mentünk is tovább.

A bizottság elnöke egy nagyon kedves hölgy volt, kicsit szégyellem is, hogy nem jegyeztem meg a nevét :( Megkérdezte, hogy hol, milyen munkahelyen dolgozom és azután ezt a kört érintették a kérdései.

Munkajog - TB: határozott idejű munkaviszony, részmunkaidős foglalkoztatás, munkáltató kártérítési felelőssége, ha elesek a hó miatt az utcán (mint munkavállaló és mint külsős személy) munkaszerződés megkötése, kötelező és esetleges elemek, próbaidő jogi természete, itt összehasonlítva a kttv-vel és a kjt-vel, azonnali hatályú felmondás esetei (különösen a régi rendkívüli és a határozott idő alatti lehetőségekre). Ahogy visszaemlékszem ennyi, tőlem tb-t nem kérdezett.

Közigjog - Alkjog: Egy férfi vizsgáztató volt, a kekeckedősebb fajtából. Csak nagy vonalakra emlékszem, mert inkább sok kis kérdése volt. Alapjogok korlátozása, hol található ez a cikk az Alaptörvényben + AB határozat hozzá, melyek a korlátozható és melyek a nem korlátozható alapjogok, innen tovalendültünk az abortusz kérdéskörére (ez kevéssé volt elegáns, mivel terhes vagyok), halálbüntetés, nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerése, milyen jogszabály hirdette ki az Emberi Jogok Európai Egyezményét és még valami, de nem ugrik be. Tőlem önkormányzatokat nem kérdezett. Közigből csak az ügyintézési határidő szabályaira emlékszem, a döntés közlésére és jogerejére és a végrehajtható döntésekre, de itt is inkább sok apróság volt, nem tételek, hanem kis kérdések.

EUjog: Egy hölgy volt a vizsgáztató, valamilyen Réka, elég alaposan átforgatott. Chen eset részletesen, irányelvről mindent (lényege, átültetési kötelezettség, kinek meddig lehet, mi van ha határidőre nem) innen kötelezettségszegési eljárás, iszok-e energiaitalt (!?) - mi van ha egy külföldön előállított energiaital összetevőinek mértéke eltér az itthon engedélyezettől? (Cassis de dijon - kölcsönös elismerés) Lehet-e valamilyen módon kitérni alóla (közegészségi ok). Többre nem emlékszem. Kb 35-40 percig tartott a vizsgám. Utána kiküldenek, tanácskoznak, majd egy csekk kíséretében átadják a sárga lapot :) A jegyeimnek nagyon örülök, de 3 hónapot tanultam, muszáj volt, hogy sikerüljön.

Én voltam a második vizsgázó és összesen négyen voltunk. Amíg én ott voltam, nem bukott senki, bár az utolsót már nem vártuk meg. A vizsga azért elég kemény, mert olyan gyorsan kell kapkodnia a fejét az embernek, hogy minden azonnal nem juthat eszedbe. Tételesen tanulni hülyeség, mert nincs idő arra, hogy felidézd a fejedben, hogy melyik tételhez mi tartozik, vagy beugrik a kérdésre egy szösszenetnyi válasz, vagy nem.

A bizottság elnöke kifejezetten kedves volt, a másik két tag kicsit kellemetlenkedett, de végül jó jegyek születtek.

Mit miből tanultam?
Mt - törvény és kommentár
TB - csak törvény + internet
Alkjog - Alaptörvény + jogszabályok + kidolgozott jegyzet
Közig - csak ket
EU - csak Ates jegyzet
Ab-kat csak ott olvastam, ahol Ates említi őket a jegyzetében.

Sok sikert, jó felkészülést mindenkinek! Meg lehet csinálni, csak iszonyat összevisszaság van a fejedben, mire végre végzel vele.
Hanna

dini4 # 2014.02.11. 14:38

Én írtam, hogy részletesen kérdezte az EU Bíróság ítéletét, de elém nem tette le. Elővette, hogy ne lássam, majd le is takarta egy mappával :)